Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ce productii au realizat fermierii romani la grau, orz si rapita. Cat de afectat e porumbul in urma secetei pedologice

combinavaras

Din cauza lipsei de precipitatii, majoritatea fermierilor au in acest an recolte mai mici la culturile de paioase decat cele inregistrate in 2014. Cu toate acestea, media productiilor la grau se situeaza undeva la circa 4,5 – 5 tone la hectar, in timp ce la rapita productiile medii sunt de circa 2 tone la hectar. Seceta ramane principalul dusman al fermierilor romani, acestia atragand atentia ca in multe regiuni porumbul nici nu va putea fi recoltat.

In Botosani, ploile locale au fost insuficiente pentru dezvoltarea culturilor, majoritatea fermierilor inregistrand productii mai mici decat in 2014.

Situatia in judet este impartita. Sunt zone in care nu a plouat inca din primavara, de asemenea, sunt zone in care regimul sa spunem ca e aproape de normal si sunt alte regiuni pe la mijloc sa spunem. Ca productii pot sa va spun ce am facut eu. La grau am inchis cu 5.500 de kilograme pe hectar, iar la rapita cu 3.200 kg. Orz nu am avut. Eu sunt un caz fericit sa spun. Din pacate, exista colegi care au o productie catastrofala sa spun: 2 tone de grau, 2 tone de orz, o tona la rapita. Ploile au fost locale, din pacate nu am avut precipitatii pe o arie mai mare. De aici si aceste diferente mari intre fermieri. Fata de anul trecut, din punctul meu de vedere, avem productii cu 30-40% mai mici, a declarat, pentru StiriAgricole, Ing. Doru Andrici, presedintele Asociatiei cultivatorilor de cerale si plante tehnice Botosani.

Acesta mai precizeaza ca situatia este una disperata pentru culturile de toamna, care risca sa fie compromise de seceta in proportie de 90%.

Si in Buzau, productiile medii la grau si rapita sunt mai mici decat cele inregistrate anul trecut, conform presedintelui Asociatiei judetene a producatorilor agricoli din Buzau.

La grau avem o medie de 3.500 de kilograme pe hectar. La rapita in jur de 1.500 – 2.000 de kilograme. E o reducere fata de productiile inregistrate in anii anteriori. E chiar mai mica decat 2013, undeva apropiat de productia din 2012, afirma, pentru StiriAgricole.ro, Ing. Daniel Ciobanu, presedintele Asociatiei judetene a producatorilor agricoli din Buzau.

Mai mult decat atat, agricultorii din Buzau se asteapta ca productia de porumb sa fie foarte mica, in conditiile in care seceta pedologica ar persista pana in luna septembrie.

Suntem ingrijorati de culturile de primavara, de porumb, floarea-soarelui, care sufera foarte mult in unele zone. Nu a mai plouat cu cantitati mai insemnate de mai bine de 100 de zile. Productia de porumb va fi foarte mica, e o certitudine. In unele zone chiar nu poate fi recoltat porumbul. Pana in septembrie s-ar putea sa avem probleme cu seceta, mai spune Ing. Daniel Ciobanu.

Pe de alta parte, la Arad, productiile de grau si orz sunt mai mari decat cele inregistrate in 2014.

Pentru orz, productiile medii sunt intre 4.000 si 5.000 de kilograme pe hectar. Pentru grau, 4.500 de kilograme, iar la rapita intre 2.000 – 3.000 de kilograme. La grau si la orz sunt mai mari decat in anii precedenti. La rapita, avem productii mai mici decat in alti ani cu circa 20%”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ing. Ioan Andru, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Arad.

Conform prognozei agrometeorologice realizata de ANM, seceta pedologica se va mentine pe areale agricole extinse din estul, sud-estul, sudul si vestul tarii, cele mai mari deficite de apa in sol semnalandu-se in Moldova, Dobrogea, Banat si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei si Olteniei, sud-vestul Transilvaniei.

Astfel, in cultura de porumb, continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in Crisana, Maramures, Moldova si Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Banat, Oltenia, Muntenia, vestul Transilvaniei.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor