Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ce soiuri romanesti de cires, mar si par puteti alege pentru a primi un punctaj suplimentar la accesarea fondurilor europene

cires_1

Fermierii care doresc sa isi infiinteze livezi pot beneficia de un punctaj suplimentar la accesarea fondurilor europene nerambursabile, prin intermediul noului Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, daca utilizeaza soiuri din genetica romaneasca. Astfel, pentru a veni in sprijinul fermierilor, va oferim cateva detalii despre soiurile de cires, mar si par omologate de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Cluj-Napoca.

  • Cires – Soiul „Teodora”, omologat in 2011

Pomul este de vigoare medie-mare, cu ramuri de schelet puternice bine garnisite cu ramuri de rod, predominand buchetele de mai. Frunzele sunt mari, de lungime (14 cm) si latime de (7 cm), de culoare verde inchis. Inceputul infloritului este timpuriu, de intensitate medie-mare. Fructul este de marime medie-mare (5,47 cm), de forma cordiforma- obtuza, usor aplatizata, epiderma de culoare rosu-inchis spre negru cu pulpa semi-pietroasa, rosie, gustul este armonios, dulce, acidulat. Epoca de maturare a fructelor: timpurie (a doua decada a lunii iunie). Polenizatorii sunt: Hedelfinger, Sam, Stella. Este un soi rezistent la boli si daunatori: (Monillinia). Productia medie este cuprinsa intre 20 -25 t/ha.

  • Cires – Soiul „Aurea”, omologat in 2011

Pomul este de vigoare medie, cu o coroana globuloasa, predominant cu ramuri fructifere, buchete de mai si ramuri mijlocii. Frunzele sunt mari, de lungime (13 cm) si latime de (6 cm), de culoare verde deschis. Fructul este de marime medie (4,89 cm), de forma cordiforma, de culoare bicolor, galben cu rosu, intens pe partea insorita, pielita lucioasa. Pulpa este de culoare galben albicios, fermitatea medie, suculenta, gust foarte bun, dulce, usor acidulat. Epoca de maturare a fructelor: timpurie (a doua decada a lunii iunie). Polenizatorii sunt: Hedelfinger, Bigarreau Napoleon, Stella. Este un soi rezistent la boli si daunatori: (Monillinia). Fructele se recomanda pentru consum in stare proaspata si industrializare. Productia medie cuprinsa intre 20-25 t/ha.

  • Mar – Soiul „Auriu de Cluj”, omologat in 2004

Pomii au vigoare de crestere mijlocie si intra timpuriu pe rod. Fructele sunt mari, cu calitati organoleptice deosebite; Fructele au forma conic trunchiata, culoare galbena, acoperite de un roz pal pe partea insorita; Pielita este subtire, fina; pulpa este alba, suculenta, crocanta; Epoca de consum este foarte timpurie, sfarsit de iulie-inceput de august. Fructele se pastreaza bine din momentul recoltarii timp de doua saptamani. Eficienta economica: potential de productie 20-25 t/ha.

  • Mar – Soiul „Precoce de Ardeal”, omologat in 2004

Pomii au vigoare mijlocie;este un soi tolerant la rapan; Fructele sunt de culoare galben-verzui, acoperite cu rosu carmin pe partea insorita; Pielita este tare, pieloasa, astfel incat fructele sunt rezistente la manipulare si transport; Pulpa este alba, crocanta, suculenta; Epoca de consum este foarte timpurie, sfarsit de iulie, inceput de august, in functie de zona de cultura. Productia se situeaza intre 20-25 t/ha, in functie de sistemul de cultura si tehnologia aplicata.

  • Mar – Soiul „Somesan”, omologat in 2010

Soi cu o productie constanta in jur de 25 kg/pom. Este un soi cu maturare tarzie, coacerea fructelor incepand din data de 20 ianuarie se pastreaza foarte bine pana in luna martie fara conditii deosebite. Culoarea fructelor este galben-verzui la recoltare, galben- auriu la maturitatea deplina, pe partea insorita fructele prezinta o pata de culoarea rosu – oranj. Culoarea pulpei este crem, pielita este groasa acoperita de un strat ceros, ceea ce ii confera o foarte buna pastrare. Comportarea la atacul de boli si daunatori: tolerant la rapan si fainare. Pomii au o vigoare de crestere medie, formeaza in mod natural o coroana larg – piramidala, fructifica pe tepuse si nuieluse de grosime mijlocie. Productia medie cuprinsa intre 20-25 t/ha, cu posibilitati sporite in cultura intensiva si superintensiva.

  • Par – Soiul „Rosioara de Cluj”, omologat in 2005

Pomii au o vigoare de crestere mijlocie si intra timpuriu pe rod. Este un soi cu coacerea de vara, foarte timpuriu, fructele se recolteaza in parga la sfarsitul decadei a doua a lunii iulie. La supramaturare, pe pom, fructele devin usor fainoase si au suculenta slaba. Fructele sunt mari, piriforme, cu o culoare de acoperire rosu-carmin pe toata suprafata; pielita este groasa, pieloasa si se detaseaza usor; pulpa este alba, fara sclereide, cu dulceata slaba, usor acidulata si un gust slab astringent. Poate asigura o productie de fructe de 25-35 t/ha, in functie de sistemul de cultura si tehnologia aplicata.

  • Par – Soiul „Arvena ”, omologat in 2008

Vigoarea de crestere: mijlocie. Intrare timpurie pe rod la altoirea pe gutui. Epoca de maturare a fructelor: mijlocie (prima sau a doua decada a lunii septembrie). Fructe de marime mijlocie-mare; datorita tendintei de supraincarcare, in lipsa masurilor tehnologice adecvate, fructele pot ramane de marime mica. Culoarea fructelor: verde-galbuie, cu nuanta aramie la maturitatea optima de consum. Pulpa fructelor este alb-galbuie, fondanta, cu putine sclereide, suculenta, cu gust deosebit de bun si echilibrat. Fructele se recomanda pentru consum in stare proaspata, ca desert. Eficienta economica: productia medie cuprinsa intre 16-20 t/ha, cu posibilitati sporite in cultura intensiva si superintensiva.

  • Par – Soiul „Transilvania”, omologat in 2010

Este un soi productiv, adecvat pentru infiintarea unor plantatii moderne, intensive si superintensive, recomandat si pentru gradinile din preajma gospodariilor, pentru pomicultorii si gradinarii amatori care doresc sa aiba la indemana fructe proaspete, de buna calitate. Epoca de maturare este mijlocie, coacerea fructelor incepand din data de
15 septembrie. Comportarea la atacul de boli si daunatori: este tolerant la rapan si septorioza; este susceptibil la Psylla sp.
Culoarea: fructele au un aspect comercial foarte atragator, fiind de culoare galbena la maturitate, cu rumeneala intensa pe partea insorita. Marimea fructelor este mare, diametrul este mijlociu. Fructele sunt recomandate in special pentru consum curent, ca desert, in stare proaspata. Productia medie cuprinsa intre 25-30 t/ha, cu posibilitati sporite in cultura intensiva si superintensiva.

Sursa: www.Stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor