Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Perdelele forestiere, o solutie impotriva intemperiilor si a secetei

perdele forestiere

Federatia AGROSTAR atrage atentie autoritatilor ca anul acesta fermierii vor avea de suferit din cauza secetei, dupa ce, in 2014, au inregistrat pagube in urma inundatiilor si unii dintre ei nu au primit despagubiri. In conditiile in care seceta persista, in functie de zona, sunt afectate culturile de grau, orz, rapita in proportie de circa 30%. De asemenea, probleme vor fi si in sectorul legumicol, dar si in zootehnie.

In ultimii ani, fenomenele meteo extreme (seceta, ploi excesive, grindina etc.) au fost din ce in ce mai dese si lipsa unor politici coerente pe termen mediu si lung in sectorul agricol se resimte. Investitiile in domeniul irigatiilor au fost nesemnificative. Acestea au ramas doar la nivel declarativ, iar acolo unde exista sisteme de irigatii pretul energiei electrice este foarte mare. Ar trebui ca si Romania sa aiba o politica agricola care sa tina seama de schimbarile climatice, declara secretarul general al Federatiei AGROSTAR, Horatiu Raicu.

AGROSTAR sustine, pe langa o strategie concreta privind sectorul irigatiilor, inceperea unui program de infiintare de perdele de protectie, care ar contribui la prevenirea fenomenului de desertificare, a alunecarilor de teren, ar mentine umiditatea in sol etc.

Rezolvarea acestor doua probleme majore ar veni in sprijinul agriculturilor si ar  economisi si banii de la bugetul de stat, din care sunt acordate despagubiri pentru seceta, grindina, inundatii, subliniaza Horatiu Raicu.

Producatorii agricoli care detin suprafete mari, afectate de seceta prelungita, ar putea astepta un timp indelungat pana vor primi despagubiri.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca despagubirile trebuie acordate cu respectarea regulilor europene privind ajutorul de minimis. Astfel, in cazul exploatatiilor mari, trebuie cerut acordul Comisiei Europene.

Comisiile constituite pe langa prefecturi analizeaza situatia in teritoriu si, pe baza ei, vom vedea ce putem face din fonduri bugetare, pentru ca fonduri europene nu cred ca vom avea pentru despagubiri. Oricum, trebuie sa avem acceptul Comisiei Europene daca vorbim de despagubiri care depasesc 15.000 euro, pentru ca sunt situatii in care va trebui sa acordam despagubiri mai mari. Ajutorul de minimis spune ca trebuie sa dam nu mai mult de 15.000 de euro trei ani consecutiv. Pentru cei care sunt fermieri mici putem institui ajutorul de minimis fara sa asteptam ok-ul Comisiei, doar notificam, iar pentru forme mai mari de ajutoare de stat trebuie sa notificam Comisia Europeana, asteptam raspunsul si pe urma vom veni cu eventuale despagubiri, dar ele vor fi platite tot in limita disponibilului de la bugetul de stat, a explicat ministrul Agriculturii.

Astfel, pentru sumele mai mari de 15.000 de euro, Romania trebuie sa obtina acordul Comisiei Europene, iar pentru cele mai mici trebuie sa notifice forul de la Bruxelles, chiar daca ajutoarele vor fi platite doar din bugetul national.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor