Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Producatorii agricoli vor putea cere carnete de comercializare pentru mai multi membri ai familiei

piataTitularii atestatului de producator vor putea sa solicite eliberarea mai multor carnete de comercializare pentru toti membrii familiei care vand simultan produse agricole proprii, se arata intr-un ordin care prevede modificari asupra Legii nr.145/2014 (Legea pietelor), postat pe site-ul MADR.

Astfel, un nou articol introdus in legele este: „In functie de optiunea titularului Atestatului de producator, acesta poate solicita primarului eliberarea unui singur carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol, sau a mai multor carnete in situatia in care sotul/sotia, rudele/afinii de grad I opteaza pentru comercializarea simultana a produselor din sectorul agricol, proprii”.

Totodata, in cadrul proiectului normativ se prevede ca lista produselor pentru care se solicita carnetul de comercializare va cuprinde produsele vegetale rezultate din culturi de camp, culturi in spatii protejate, plantatii, pepiniere, pasuni si fanete, dupa caz, sau toate produsele si subprodusele de origine animala, sericicole, apicole, inclusiv animalele vii, conservele de fructe si/sau legume si/sau sucuri naturale, obtinute din fructele si/sau legumele produse de solicitant, dupa caz.

O alta prevedere introdusa recent in actul normativ precizeaza ca predarea la centrele de colectare nu este considerata vanzare.

Predarea zilnica/periodica a cantitatilor de produse agricole proprii la centrele de colectare/preluare nu inseamna vanzare, aceasta se incadreaza in prevederile art.11 alin.(4) din Legea nr.145/2014 si reprezinta transportul efectuat de catre producatorii agricoli persoane fizice, de la locul de productie la locul de depozitare/pastrare. In acest caz, producatorul nu completeaza file autocopiative din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru fiecare operatiune de predare, ci trebuie sa detina documentul de identitate si Atestatul de producator.

Modificarile mai prevad de asemenea ca actul de comert are loc atunci cand se efectueaza plata de catre cumparartor, pentru totalul cantitatilor predate. „Numai in acest moment intervine obligatia completarii filelor autocopiative din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, respectiv rubricile vanzator, cumparator, produs, UM, cantitate vanduta, pret pe unitate, suma totala platita”, se arata in ordinul de completare a Legii pietelor.

Ordinul de modificare mai specifica faptul ca minim 40% din totalul spatiilor de vanzare din piete rezervate exclusiv producatorilor agricoli persoane fizice vor putea fi ocupate de producatori persoane fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, care vand doar produse proprii.

Producatorii agricoli organizati in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare, care comercializeaza doar productia obtinuta in propria ferma/gospodarie, care detin Cod de inregistrare fiscala cu activitate principala cultivare/productie, pot ocupa spatii de vanzare care sunt rezervate in exclusivitate producatorilor agricoli persoane fizice detinatoare a unui atestat de producator si a unui carnet de comercializare, in limita procentului de minim 40% din totalul spatiilor de vanzare existente.

Sursa: stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor