Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Producatorii de cartofi se gandesc sa se reprofileze pe grau, porumb sau rapita

1Acestia sunt descurajati de scaderea cu 36 la suta a pretului cartofilor, pe fondul embargoului rusesc si al supraproductiei.

Producatorii de cartofi vor sa se reprofileze pe cultivarea de grau, porumb sau rapiţa, dupa ce preturile la cartofi au scazut anul trecut cu aproape 36 la suta, ca urmare a supraproductiei la nivel european si a cantitatilor mari de marfa intrate in tara de pe piete care exportau in anii trecuti in Rusia. „Anul trecut a fost o productie foarte mare de cartofi in toata Europa, nu doar in Romania, şi acest lucru a pus presiune pe preturi.Un alt motiv al ieftinirii cartofilor este embargoul impus de Rusia producatorilor europeni, care au intrat cu marfa pe alte piete, inclusiv pe cea romaneasca”, a declarat Gheorghe Boţoman, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului. El a mentionat ca anul trecut productia interna de cartofi a depaşit 3,5 milioane de tone, in crestere de la 3,25 milioane de tone cu un an in urma.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, pretul cartofilor a scazut anul trecut cu aproape 36 la suta, inregistrandu-se cel mai mic preţ din ultimii 20 de ani. Reprezentantul producatorilor a adaugat ca fermierii sunt decapitalizati, ajungand in multe cazuri sa vanda sub costuri.

„Daca vom mai avea cativa ani ca acesta, vom ajunge sa mai vedem cartofi produsi in Romania doar la Gradina Botanica”, crede oficialul federatiei.
Un alt cultivator de cartofi din Romania, Romulus Oprea, cu peste 140 de hectare in Covasna, afirma ca pretul de cost al cartofilor este de 0,52-0,55 lei pe kilogram, iar pretul de vanzare ajunge la 0,35-0,38 de lei.

„Suntem nevoiti sa vindem sub costuri si probabil ca in urmatorii ani ne vom reprofila si vom cultiva porumb, grau sau rapita. Nu este mai rentabil, dar este mai sigur”, a spus el. Oprea sustine ca supermarketurile prefera marfa mai ieftina din import in detrimentul calitatii, iar in piete, cantitatile intrate in piete sunt vandute fara acte. „Daca transportul din Europa costa 0,4 bani pe kilogram, cum este posibil sa vinzi cu 0,5 bani, fara sa mai puna ceva si intermediarul?”, se intreaba producatorul.
Producatorii de cartofi cred ca singura solutie pentru a redresa piata este reducerea TVA.
Romanii sunt printre cei mai mari consumatori de cartofi din Europa, cu o cantitate de 94 de kilograme pe an, din care mai mult de 20 de kilograme sunt cartofi de dimensiuni mari, adusi la preturi foarte mici din import, de proasta calitate din punct de vedere culinar, potrivit Federatiei Cartofului.

Sursa: www.agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor