Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 19 – 25 Iunie 2015. Seceta persista in majoritatea zonelor agricole din tara

PROGNOZAIntervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în aproape toate zonele de cultură, conform prognozei agrometeorologice realizata de ANM.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 13…24°C, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului va oscila între 18…28°C, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 7…19°C, la scara întregii ţări.
Se prognozează ploi cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în aproape toate regiunile agricole.

Totodată, la începutul perioadei cantităţile de apă pot depăşi local 15-20 l/mp, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.
Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 19 – 25 Iunie 2015
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în majoritatea zonelor de cultură ale ţării.
În cea mai mare parte a Olteniei, Transilvaniei, nord-vestul şi sud-estul Munteniei, local în sudul Dobrogei, aprovizionare cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare.
În cultura de porumb, conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, va înregistra valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.
Rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare şi local apropiate de optim, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, Transilvania, local în nordul şi sudul Munteniei, precum şi în sud-vestul Dobrogei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole pentru perioada 19 – 25 Iunie 2015
Regimul termic favorabil din aer şi sol va imprima o intensificare a proceselor de maturare la culturile de toamnă, iar la prăşitoare, creşterea şi dezvoltarea vegetativă se vor desfăşura în condiţii bune în cea mai mare parte a regiunilor, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.
Orzul și grâul de toamnă își vor definitiva înspicarea (90-100%), continuându-se totodată înflorirea, maturitatea în lapte şi ceară (10-100%), precum şi maturitatea deplină (10-50%) şi recoltarea la culturile de orz.
Rapița va parcurge creșterea boabelor în silicve (60-100%), precum și maturitatea deplină (10-50%), izolat fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare.
La floarea-soarelui se vor continua dezvoltarea primei perechi de frunze (70-100%), înfrunzirea (9-20 frunze), precum și formarea calatidului (10-80%).
Porumbul va înregistra formarea frunzei a treia (60-100%), precum și înfrunzirea (9-18 frunze), în majoritatea zonelor de cultură.
În bazinele specializate, sfecla de zahăr se va afla în fazele de dezvoltare a aparatului foliar, precum și alungirea și îngroșarea axei hipocotile (10-50%).
Sub aspect fenologic, cartoful va înregistra formarea/creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea (10-100%), iar soiurile timpurii, îmbobocirea şi înflorirea (10-60%).
În plantațiile pomicole, atât sâmburoasele, cât și semințoasele vor înregistra creşterea lăstarilor/frunzelor, precum şi coacerea fructelor. De asemenea, la soiurile de cireş şi vişin ajunse la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare.
În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie va parcurge înflorirea, creşterea lăstarilor/frunzelor/boabelor. În general, lucrările de întreţinere a culturilor (praşile mecanice/manuale, erbicidări, fertilizări, tratamente fito-sanitare, etc.), precum şi cele de recoltare şi depozitare a fructelor de sezon se vor desfășura în condiţii relativ bune, exceptând zilelele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate pentru perioada 19 – 25 Iunie 2015

  • Efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor (erbicidări, prașile manuale și mecanice) la culturile de primăvară;
  • Combaterea bolilor şi a dăunătorilor (tratamente fito-sanitare) la culturile de câmp şi pomi-viticole;
  • Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol.

Sursa: stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor