Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI -18 iunie 2015

Ziare.com: Presedintele Portugaliei da semnalul pentru relansarea cooperarii economice cu Romania

Presedintele Portugaliei, Anibal Cavaco Silva, aflat intr-o vizita de stat in Romania, a participat joi la forumul de afaceri Romania – Portugalia, unde s-a intalnit cu presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban.

          Citeste mai mult…

Cursdeguvernare: Securitatea cibernetică: a cetățeanului, a companiei, a țării

Publicația cursdeguvernare.ro, împreună cu PwC Romania, organizează săptămâna viitoare conferința  ”Securitatea cibernetică: a cetățeanului, a companiei, a țării”.

Conferința se bucură de parteneriatulAmCham și de sprijinul IBR și este programată să aibă loc miercuri, 24 iunie 2015, între orele 10:00 și 13:45, la sediul Institutului Bancar Român (IBR), (intrarea din Aleea Negru Vodă nr. 3), București.

         Citeste mai mult…

Bzb.ro: Eveniment dedicat exportatorilor la CCI Braşov

Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Braşov organizează, pe 24 iunie, un eveniment dedicat exclusiv promovării şi susţinerii  exporturilor din judeţul Braşov. Cu această ocazie se vor identifica si cele mai bune soluţii pentru creşterea gradului de dezvoltare a investiţiilor noi în zonă.

La eveniment va participa Simona Cenţiu, Director Regional EximBank,  alături de reprezentanţii EximBank, care va răspunde întrebărilor punctuale legate de finanţări, garanţii şi asigurări. Eximbank este  singura bancă românească dedicată exclusiv finanţarii, garantării şi asigurării afacerilor româneşti.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Subsidiarele din România au primit de la băncile-mamă peste 525 de milioane euro în primele patru luni

Băncile mamă au capitalizat subsidiarele din România cu 525,5 milioane de euro în primele patru luni ale acestui an, comparativ cu 12,94 milioane de euro în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: PNDR 2014-2020: Beneficiarii români au la dispoziție 2,4 miliarde de euro pentru dezvoltarea fermelor, infrastructură și procesare

Beneficiarii români au la dispoziție peste 2,41 miliarde de euro din fonduri europene și naționale prin măsura M4 “Investiții în active fizice” din PNDR 2014-2020, cele mai mari sume din total, aproximativ 1,19 miliarde de euro, fiind alocate pentru investiții în exploatațiile agricole, potrivit Autorității de Management pentru PNDR din cadrul Ministerului Agriculturii.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Veniturile statelor OPEC au scăzut sub 1.000 de miliarde de dolari pentru prima dată după 2010

Statele membre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au câștigat anul trecut mai puțin de 1.000 de miliarde de dolari din exporturile de petrol, o premieră în ultimii cinci ani, o dovadă a modului în care scăderea prețului țițeiului afectează țările care se bazează pe vânzarea de petrol pentru finanțarea economiei, transmite Bloomberg

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Mugur Isărescu vede o creştere economică de 4% în 2015. Ce spun ceilalţi economişti

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a „vândut” marţi investitorilor imaginea unei Românii ancorate bine în realităţile zilei şi cu perspective solide de creştere economică – 4% în 2015. Isărescu este până acum cea mai înaltă autoritate în stat care a menţionat acest procent de creştere, de neimaginat în urmă cu câteva luni. Este optimismul lui împărtăşit şi de ceilalţi observatori ai economiei?

         Citeste mai mult…

Zf.ro: CREDITELE ÎN FRANCI ŞI EURO AU FOST CELE MAI NEPERFORMANTE ÎN ULTIMII 7 ANI

Finanţările acordate companiilor au înregistrat în anii de criză cea mai mare rată de neperformanţă, vârful ajungând la 24% în prima jumătate a anului trecut, iar pe valute cele mai mari rate ale creditelor neperformante (NPL) au fost în cazul creditelor corporate în franci elveţieni şi în euro, maximele fiind de 61%, respectiv 24%.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: SIF Oltenia vinde Argus unui investitor strategic

SIF Oltenia (SIF5) are în plan să îşi valorifice pachetul de 85% deţinut la producătorul de uleiuri vegetale Ar­gus Constanţa (UARG) prin vânzarea acţiunilor către un investitor strategic prezent în acelaşi sector de activitate.

Societatea ar fi primit oferte din partea competitorilor de la Expur şi Bunge, însă preţul oferit de aceştia nu l-a convins pe şeful SIF Oltenia să renunţe la companie.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: DEZINTERMEDIEREA SE TEMPEREAZĂ

Depozitele pe termen mediu şi lung ale nerezidenţilor, în cea mai mare forme de sprijin de la băncile-mamă din străinătate, însumau 5,68 mld. euro (echivalentul a 25 mld. lei) la finele lunii aprilie, nivel în scădere cu circa 300 mil. euro faţă de cel atins la finele anului trecut, potrivit datelor BNR.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Achiziţiile publice vor fi reglementate de alte patru legi noi

Achiziţiile publice în România vor beneficia de legi noi prin transpunerea noilor directive europene privind achiziţiile publice, acestea urmând să fie prezentate la începutul lunii iulie şi ar trebui să intre în vigoare din 2016.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Creditul guvernamental a ajuns la o treime din totalul împrumuturilor. Acum şapte ani, ponderea era de 6%

Finanţările acordate de bănci statului cumulau 86 miliarde de lei (19 mld. euro) la finele lunii aprilie, ceea ce reprezintă 29% din totalul creditului intern, care a ajuns la 296 mld. lei, potrivit datelor BNR. Spre comparaţie, în aprilie 2008, ponderea era de 6% din totalul împrumuturilor. Într-un interval de şapte ani, împrumutul guvernamental a crescut de 11 ori, pornind însă de la o baza foarte joasă, în timp ce împrumuturile retail şi corporate s-au dublat. În aprilie, creditul guvernamental a crescut cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce creditul neguvernamental s-a diminuat cu 4%.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Depozitele bancare ale companiilor s-au contractat cu şapte miliarde de lei în patru luni

Companiile aveau depozite de 73 miliarde de lei (echivalentul a 16 mld. euro) la finele lunii aprilie, în scădere cu şapte miliarde de lei faţă de nivelul atins în decembrie anul trecut, potrivit datelor BNR. Scăderea depozitelor vine în contextul în care bonificaţiile plătite de bancheri au scăzut în acelaşi interval de timp cu o treime de punct procentual la nivelul de 1,4% pe an.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Asigurările de viaţă sunt mai profitabile pentru brokeri: comisionul mediu este de 23%

Brokerii de asigurări au încasat venituri de 240 milioane de lei (54 mil. euro) în primele trei luni ale acestui an, în creştere cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit statisticilor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Brokerii au încasat un comision mediu de 18,5% din vânzarea de poliţe generale, în timp ce intermedierea de asigurări de viaţă le-a adus un câştig de 23%. Deşi intermedierea poliţelor de viaţă generează un comision mai mare, ponderea vânzărilor este mult redusă, de circa 3%. Vânzarea de poliţe generale este principala sursă de venit pentru societăţile de brokeraj.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Acţiuni Banca Transilvania de 46 de milioane de lei au fost transferate pe bursă în trei tranzacţii negociate

Investitorii au transferat 22,2 milioane de acţiuni Banca Transilvania (simbol bursier TLV) în cadrul a trei tranzacţii negociate de tip “Deal” în şedinţa bursieră de azi la ora 17.00.

Cele 22,2 milioane de acţiuni reprezintă 0,84% din capital băncii. Preţul la care s-au încheiat tranzacţiile a fost de 2,089 lei/titlu, egal cu cel la care acţiunile se tranzacţionau pe piaţa principală. Valoarea totală a pachetului transferat se ridică la 46,48 mil. lei.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, a vândut 23 de milioane de acţiuni ale băncii pentru a-şi rambursa un împrumut

Horia Ciorcilă, preşedintele de aproape 15 ani a Băncii Transilvania şi unul dintre acţionarii semnificativi, a vândut miercuri un pachet de 23 de milioane de acţiuni ale băncii, în valoare de aproximativ 11 milioane de euro.

”Am vândut o parte din acţiunile pe care le deţin pentru a rambursa un împrumut către o bancă, luat în 2007”, a menţionat Ciorcilă pentru ZF.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: DOSAR SPECIAL PENTRU CRIZA GRECEASCĂ:

Grecia este mai aproape ca niciodată de intrarea în incapacitate de plată şi de ieşirea din zona euro. Ce înseamnă aceasta pentru români

Criza grecească a adus Uniunea Europeană pe un teren total necunoscut, iar Grecia mai aproape ca niciodată de expulzarea din zona euro, şi de aceea posibilitatea apariţiei şi consecinţele deja celebrului „Grexit“ nu pot fi ignorate.

Băncile greceşti sunt printre actorii care au suferit cel mai mult în tragedia greacă, iar defaultul ţării lor sau ieşirea Greciei din zona euro la va scoate cel mai probabil din joc pentru o lungă perioadă de timp.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: Indicele BET-FI de pe BVB a deschis în scădere

Indicele BET-FI de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,30%, la 7.296,95 puncte, iar indicele BETPlus a urcat cu 0,23%, la 1.073,51 puncte.

.        Citeste mai mult…

Bursa.ro: “Parlamentul european va vota un TTIP ambiţios şi va respinge un acord diluat”

Negocierile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii pentru încheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) dau naştere unor dezbateri aprinse între autorităţi şi societatea civilă.

Există opinii pro şi contra faţă de acest acord de liber-schimb negociat între UE şi SUA, ce vizează desfiinţarea barierelor vamale şi a reglementărilor. Mai multe manifestaţii au avut loc la nivel internaţional, în special în ţări europene, unde mii de persoane au ieşit în stradă să protesteze faţă de aşa-numitul Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), oamenii temându-se că le va fi afectată calitatea alimentelor, a condiţiilor de muncă şi a mediului.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: STATUTUL DE PIAŢĂ EMERGENTĂ

Metaforele conducerii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) nu au aburit agenţiile de rating, care, pe cifre, au decis că performanţele BVB nu sunt suficiente pentru includerea pe lista de monitorizare în vederea obţinerii statutului de piaţă emergentă.

         Citeste mai mult…

bursa.ro: Dobânzile la depozite nu mai dau profit, doar protejează capitalul

Economistul CFA, Adrian Mitroi: “Când sistemul financiar nu dă nimic, nu trebuie să-l mai căutăm”Cei care au economii plasate în depozite bancare nu trebuie să se mai aştepte la profit din dobânzi, subliniază analiştii economici, apreciind că, în condiţiile actuale de piaţă, rolul depozitelor a rămas doar cel de protecţie a banilor, nu şi de rentabilitate.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: Noul manager al Electroprecizia a lucrat cu Rolls Royce la un program de dezvoltare a motoarelor aeriene

Compania Electroprecizia are din luna februarie un manager britanic, care a mai condus companii ca ABB Elveţia, Alstom Power Global Projects. Prith Harasgama a lucrat şi în departamentul aerospaţial al Ministerului Apărării din Marea Britanie, în acea perioadă construind împreună cu cei de la Rolls Royce programul de dezvoltare al motoarelor aeriene, precum şi noi produse şi servicii în sectorul aerospaţial militar şi civil.

         Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Ultima bătălie pe reducerea taxelor. Scăderea TVA de la 24% la 20% ar putea dispărea din Codul Fiscal

Reducerile de taxe prevăzute în proiectul noului Cod Fiscal reprezintă cea mai spinoasă problemă din negocierile dintre guvernanţi şi reprezentanţii Comisiei Europene, care se poartă în aceste zile la Bucureşti. Scăderea TVA de la 24% la 20%, care ar urma să intre în vigoare din 2016, este în pericol de a fi amânată sau chiar anulată în lipsa unor măsuri de compensare a deficitului creat. Reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, prevăzută a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, ar putea dispărea din proiectul noului Cod Fiscal, aflat în prezent în dezbatere în Parlament, Guvernul fiind nevoit să convingă delegaţia Comisiei Europene că poate compensa deficitul creat pentru a putea adopta noua legislaţie fiscală până la începutul lunii iulie, aşa cum şi-a propus.

         Citeste mai mult…

Adevarul.ro: România şi Malta, campioanele scumpirilor din luna mai

Media preţurilor a crescut şi la noi, şi în Malta, cu 1,3% în mai faţă de aprilie România şi Malta au fost statele cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană în mai, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Potrivit Eurostat, rata anuală a inflaţiei atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană a urcat la 0,3% în luna mai, comparativ cu un nivel zero al inflaţiei în aprilie.

          Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Societatea civilă din Ungaria cere iniţierea procedurii internaţionale de evaluare a impactului de mediu pentru proiectul de la Rovina, din Apuseni

Proiectul de la Rovina este situat în apropiere de Roşia Montană, dar nu urmăreşte extracţia aurului, ci a cuprului, astfel că nu sunt folosite cianuri, ci flotaţia Activiştii de mediu din Ungaria au cerut ministerului de resort de la Budapesta iniţierea procedurii internaţionale de evaluare a impactului de mediu privind efectele transfrontaliere ale proiectului minier de la Rovina, din Munţii Apuseni, investiţie realizată de către compania canadiană Carpathian Gold.

          Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Gerhard Roiss: Preluarea Petrom a fost vitală pentru supravieţuirea grupului OMV

Gerhard Roiss era un mare susţinător al gazoductului South Stream Achiziţia Petrom a fost pasul esenţial în dezvoltarea OMV, făcând din grupul austriac ceea ce este astăzi, a declarat Gerhard Roiss, actualul director general al companiei, Gerhard Roiss, care şi-a făcut marţi bilanţul celor 17 ani petrecuţi în echipa de conducere a OMV, transmite APA. „Dacă nu am fi preluat Petrom, ar fi fost foarte dificil să supravieţuim economic în climatul actual“, a declarat Gerhard Roiss la Viena, potrivit Agerpres.ro.

          Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Fiscul va introduce, de la 1 iulie, noi servicii în Spaţiul Privat Virtual: certificatul de atestare fiscală şi deciziile referitoare la eventualele penalităţi

Spaţiul Privat Virtual se accesează de pe site-ul anaf.ro Începând din 1 iulie, contribuabilii vor putea obţine prin intermediul SPV, în plus faţă de documentele actuale, certificatul de atestare fiscală şi deciziile referitoare la eventualele penalităţi. Spaţiul Privat Virtual (SPV), modulul online prin intermediul căruia se efectuează comunicarea electronică dintre contribuabili şi ANAF, se va îmbogăţi cu noi servicii. Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), de la 1 iulie, contribuabilii vor putea obţine prin intermediul SPV, în plus faţă de documentele actuale, „Certificatul de atestare fiscală“ şi „Deciziile referitoare la obligaţiile de plată accesorii“ (penalităţi/dobânzi).

        Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Afacere cu viermi de mătase. Cum se înfiinţează crescătoria şi cât se câştigă din sericicultură

Viermii de mătase se cresc în perioada mai-august În această perioadă, mai exact în intervalul mai-august, creşterea viermilor de mătase se poate desfăşura în condiţii optime. Astfel că, dacă aveţi disponibilităţi, n-ar strica să investiţi într-o afacere cu viermi de mătase. Pentru a deschide o afacere cu viermi de mătase este nevoie de o investiţie de 14.000-15.000 de euro, rata profitabilităţii fiind de 20%, estimează specialiştii în acest domerniu, care se numeşte sericicultură. Perioada de creştere a viermilor de mătase se desfăşoară între lunile mai şi august şi pot fi crescute două serii de viermi de mătase.

        Citeste mai mult…

Capital.ro: Eric Stab a fost ales președinte al Consiliului Investitorilor Străini

Președintele și CEO-ul GDF Suez Energy România, Eric Stab, a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Investitorilor Străini, având un mandat de un an, potrivit unui comunicat remis de CIS.

Conform sursei citate, Comitetul Director al FIC (Foreign Investors Council n.r.) a decis noua conducere a Consiliului. Aceasta este formată din Eric Stab în funcția de președinte și Daniel Anghel, respectiv Jean Valvis în funcția de vicepreședinte.

        Citeste mai mult…

Evz.ro: DETALIILE tranzacției de 42 de milioane de euro din MAREA NEAGRĂ

Sterling Resources Ltd. a transferat zilele trecute participația de 40% în perimetrul EX-27 Muridava din platoul continental al Mării Negre, aparţinând filialei sale Midia Resources SRL, către Petroceltic Romania B.V.

        Citeste mai mult…

Evz.ro: Ce câștigă statul dacă renunță la autostrada Comarnic-Brașov

Cea mai așteptată rută din România, care ar trebui să decongestioneze traficul de pe Valea Prahovei (DN1), autostrada Comarnic – Brașov, este prea scumpă pentru a mai fi realizată

Statul vrea să abandoneze acest proiect, potrivit unor surse consultate de digi24.ro. Anunțul ar urma să fie făcut în curând.

         Citeste mai mult…

Digi24.ro: Tot mai mulți agricultori români renunță la culturile de grâu și porumb pentru lavandă

Lavanda, o plantă care a vândut milioane de parfurmuri în întreaga lume și a făcut renumite dealurile din Provence din sud-estul Franţei, a început să fie cultivată și în România. Este o cultură care poate aduce un profit de până la 5.000 de euro pentru fiecare hectar. Aşa se face că tot mai mulţi agricultori români renunţă la culturile de grâu şi porumb pentru lavandă.

         Citeste mai mult…

Digi24.ro: Afaceri în agricultură de peste 6,65 miliarde de lei

Peste 6,65 de miliarde de lei. Atât reprezintă cifrele de afaceri ale primelor zece companii din agricultura românească. Doar jumătate din clasament este ocupat de firme autohtone. Restul aparţin unor oameni de afaceri libanezi şi chiar din China, care au fost atraşi de potenţialul agricol al ţării.

        Citeste mai mult… 

B1.ro: Consiliul Concurenţei a demarat o anchetă pentru a afla dacă vânzătorii au scăzut cu adevărat preţul la alimente, în urma reducerii TVA

Consiliul Concurenţei a demarat o anchetă pentru a afla dacă vânzătorii au scăzut cu adevărat preţul la alimente, în urma reducerii TVA la produsele alimentare, de la 24% la 9%, informează B1 TV.

Rezultatele vor fi făcute publice la începutul lunii august şi paralel, INS a realizat un raport, potrivit căruia, în luna mai a acestui an, înainte de reducerea TVA, alimentele de bază s-au scumpit.

          Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Dormi liniștit! Astra va da faliment pe banii tăi

Posibila intrare în faliment a companiei Astra Asigurări, până nu demult cel mai mare asigurător, va afecta milioane de români, dar şi piaţa asigurărilor din România. Autorităţile iau în calcul din ce în ce mai serios această variantă şi se pregătesc să scape de orice răspundere, dar mai ales de cea financiară în faţa asiguraţilor. Milioanele de asiguraţi, fie persoane fizice, fie persoane juridice, se vor trezi peste noapte că, indiferent de valoarea bunurilor asigurate, nivelul despăgubirilor nu va depăşi 100.000 de euro.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Oil Terminal cheamă traderii la Constanţa, dorind să-şi reducă dependenţa de rafinăriile locale

Oil Terminal (simbol bursier OIL), com­pa­nie controlată de stat şi operatorul celui mai ma­re terminal petrolier din ţară, vrea să atragă la Constanţa cât mai mulţi traderi de benzină şi motorină din regiunea Mării Negre, în ideea de a compensa scăderea importurilor de petrol brut pentru rafinăriile europene, care suferă din cauza concurenţei din Rusia şi statele arabe.

         Citeste mai mult…

Evz.ro: Iohannis, despre legea pensiilor speciale: Voi face o analiză profundă

Parlamentarii și-au asigurat viitorul cu indemnizațiile speciale. Senatorii și deputații au aprobat, ieri, proiectul de lege privind pensiile speciale cu 303 voturi „pentru”, 124 „împotrivă” și două abțineri. Președintele Klaus Iohannis a precizat, miercuri, că va face o analiză profundă înainte de a promulga legea.

         Citeste mai mult…

Hotnews.ro: ANRE a modificat cadrul de reglementare a distributiei energiei electrice

 Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat, miercuri, Ordinul 90/2015 privind revizuirea Contractului-cadru pentru serviciul de distributie a energiei electrice si actualizarea cadrului de reglementare privind furnizarea si distributia energiei electrice. Vezi in text ce modificari sunt aduse.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Oprescu, Alpha Bank: Bancile au luptat pentru cota de piata si au comunicat prost/ Si bancile traiau, sa stiti, in propriul lor bubble

“Inainte de criza, jucatorii din sistemul bancar luptau pentru cota de piata. Aceasta lupta nu era proprie numai Romaniei, ci era valabila la nivelul tuturor pietelor emergente. In acest peisaj noi vedeam clientii care la randul lor beneficiau de cresteri extrem de importante ale afacerilor. Se lua in calcul un coeficient de crestere anuala a afacerilor de 30-40-50%. Si bancile traiau, sa stiti, in propriul lor bubble. Clientii isi imaginau ca ziua de maine va fi tot mai buna iar bancile isi imaginau ca nu va veni criza.

          Citeste mai mult…

Eoficial.ro, preluat de valcea24.ro, prahova24.ro: Președintele Portugaliei dă semnalul pentru relansarea cooperării economice cu România

Preşedintele Portugaliei, Aníbal Cavaco Silva, aflat într-o vizită de stat în România, a participat joi la forumul de afaceri România – Portugalia, unde s-a întâlnit cu președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.

Cu această ocazie, liderul portughez a punctat că își dorește ca acest forum economic să ducă la întărirea relațiilor economice dintre cele două state.

          Citeste mai mult…

Sursazilei.ro: Forum economic româno-portughez, organizat de Camera de Comerț a României

Camera de Comerţ şi Industrie a României a găzduit, joi, la București, forumul de afaceri dintre România şi Portugalia. Printre participanţi a fost prezent şi preşedintele portughez Aníbal Cavaco Silva.

În cadrul forumului au mai luat cuvântul ministrul economiei din Portugalia, Antonio Pires de Lima, vicepreşedintele Agenţiei pentru Comerţ şi Investiţii – AICEP Portugal Global, Pedro Pessoa e Costa, secretarul de stat, de la Departamentul pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public Privat, Alexandru Năstase şi reprezentanţi ai mediului de afaceri românesc şi portughez.

         Citeste mai mult…

Romania-actualitati.ro: Președintele Portugaliei, vizită oficială în România

Discuţiile dintre cei doi şefi de stat au vizat, pe lângă relaţiile bilaterale, colaborarea în interiorul UE şi al NATO, dar şi provocările actualului context geopolitic.

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat, astăzi, după întrevederea de la Palatul Cotroceni, cu omologul său portughez, Aníbal Cavaco Silva, importanţa colaborării dintre România şi Portugalia în domeniile economic şi al apărării.

          Citeste mai mult…

Rador.ro: Preşedintele Portugaliei, Anibal Cavaco Silva, a fost primit la Palatul Victoria de vicepremierul Gabriel Oprea

Preşedintele Portugaliei, Anibal Cavaco Silva, a fost primit, la Palatul Victoria de vicepremierul Gabriel Oprea, care asigură conducerea operativă a activităţii guvernului. Convorbirile sunt axate mai ales pe relaţiile economice bilaterale. De altfel, şeful statului portughez şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, au participat la un forum economic, în prezenţa unei importante delegaţii de oameni de afaceri din ambele state.

          Citeste mai mult…

Dpiis.gov.ro: FORUMUL DE AFACERI „ROMÂNIA – PORTUGALIA – OPORTUNITĂȚI DE COOPERARE”

 Secretarul de Stat al Departamentului pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat, Alexandru Năstase, participă în calitate de speaker la Forumul de afaceri „România – Portugalia – Oportunități de cooperare” organizat de AICEP (Agenția Portugheză pentru Investiții și Comerț Exterior) în parteneriat cu CCIR (Camera de Comerț și Industrie a României). Evenimentul va fi deschis de Președintele Republicii Portugheze, E.S. Prof. Dr. Aníbal Cavaco Silva, aflat în vizită oficială în România.

          Citeste mai mult…

mediafax.ro: Oprescu (ARB): Trebuie resincronizat ciclul financiar cu cel economic, pentru prosperitatea economică

Ciclul financiar, care se situează încă în scădere, ar trebui resincronizat cu cel economic, ceea ce ar conduce la o creştere de prosperitate economică, prin ridicarea nivelului redus al intermedierii financiare, cel mai mic din Uniunea Europeană, a declarat joi preşedintele ARB, Sergiu Oprescu.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Seceta ameninţă culturile din zona Moldovei şi Dobrogei. Avem a doua cea mai mare scădere a producţiei de cereale din UE

Mai multe judeţe din Moldova şi Dobrogea sunt grav afectate de seceta din ultima vreme. Producţiile de grâu din zonă ar putea scădea cu până la 40% şi se vorbeşte de stare de calamitate în anumite regiuni. Comisia Europeană anunţă pentru România a doua cea mai mare scădere a producţiei de cereale dintre cei mai mari opt producători europeni.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Pentru că durează încă cinci ani până e gata autostrada Sibiu-Piteşti, CNADNR vrea să mai facă o bandă de mers pe drumul care traversează Valea Oltului

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a semnat un contract pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru construcţia unei a treia benzi de mers pe DN 7 care traversează Valea Oltului, între Sibiu şi Râmnicu Vâlcea. Contractul are o valoare de 129.000 de lei şi a fost câştigat de Egis.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Lucian Bode (PNL): In lipsa unei Strategii Energetice Nationale, proiectul Reactoarelor 3 si 4 poate pune in pericol securitatea energetica

In lipsa unei Strategii Energetice Nationale, proiectul de constructie a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda poate pune in pericol securitatea energetica nationala, considera deputatul PNL Lucian Bode. Aceasta in conditiile in care fara o Strategie Energetica Nationala si fara consultare publica, premierul Victor Ponta a hotarat sa dea constructia reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda pe mana China General Nuclear Power Corporation.

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Mirela Iovu, vicepresedinte CEC Bank: In Roma antica, falitul era ucis si taiat in atatea bucati cati creditori avea

Practica a aratat ca daca se ajunge in insolventa, se pune in miscare un mecanism atat de complex si de imprevizibil incat risti ca la final sa constati ca de fapt garantiile tale sunt fara valoare sau au fost utilizate pentru alte plati. Pentru a salva afacerile de la faliment, poate este bine sa avem… asa.. un mic semn de intrebare fata de onestitatea celor pe care ii finantam., a declarat joi vicepresedintele CEC Bank, Mirela Iovu, la o conferinta legata de cum ar trebui sa arate banca viitorului. “Nu stiu cati dintre dumneavoastra cunoasteti cum erau tratati falitii in Roma Antica. Falitii, in functie de numarul creditorilor, erau ucisi si taiati in atatea bucati cati creditori aveau. In Evul Mediu se folosea stalpul infamiei si mai era obiceiul legarii de un catarg in piata publica sau purtarea datornicului pe strazi.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: UPDATE Infringement: Romania, data in judecata la Curtea de Justitie a UE, pentru neindeplinirea unor obligatii privind gazele naturale. 

Comisia Europeana a decis, joi, sa trimita Romania in fata Curtii de Justitie a UE pentru ca tara nu a adoptat un plan de urgenta privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale, obligatie pe care trebuia sa o indeplineasca de doi ani si jumatate, a informat executivul comunitar, intr-un comunicat remis HotNews. UPDATE Guvernul Romaniei sustine ca, in cele din urma, Ministerul Energiei a transmis planul de urgenta la Comisia Europeana, insa abia saptamana aceasta.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: ISC: Prețurile mici în construcții ascund costuri mari la finalul execuției lucrărilor și, de asemenea, non-calitate

Prețurile mici în construcții ascund costuri mari la finalul execuției lucrărilor și, de asemenea, non-calitate, a avertizat, joi, Valeria Enache, inspector-șef la Inspectoratul de Stat în Construcții /ISC/.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Eurostat: România se află pe locul doi în UE în privinţa creşterii costului forţei de muncă în trimestrul 1

România a înregistrat în primul trimestru a doua mare creştere a costului orar cu forţa de muncă din Uniunea Europeană, cu un avans de 7,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, un ritm mai ridicat, de 7,3% fiind consemnat doar în Letonia, potrivit datelor publicate joi de Eurostat.

            Citeste mai mult…

Digi24.ro: România pierde 400 de milioane de euro

Comisia Europeană a refuzat să extindă cu şase luni perioada în care România mai putea să cheltuiască banii alocaţi pentru dezvoltare rurală în perioada 2007-2013.

Deşi solicitarea ţării noastre a fost susţinută de 16 dintre cele 28 de state membre, Comisia nu a fost de acord cu ea, pe motiv că s-ar încălca legislaţia comunitară.

            Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Matache: Un pachet de 51% din acţiunile CFR Marfă ar putea fi vândut pe bursă

Omul de afaceri Gruia Stoica oferise 202 milioane de euro în 2013 pe 51% din acţiunile CFR, dar nu a mai plătit banii după ce statul nu a obţinut acordul băncilor creditoare Ministerul Transporturilor vrea să schimbe strategia de privatizare a CFR Marfă, astfel încât să vândă pe bursă 51% din acţiunile companiei, potrivit secretarului de stat Iulian Matache din instituţia de resort. „Este o discuţie în care propunem o nouă soluţie de privatizare, respectiv listarea pe bursă, este o soluţie mult mai clară care nu lasă loc la interpretări, este transparentă, şi atunci nu vor mai fi niciun fel de probleme“, a spus Matache.   În februarie, premierul Victor Ponta a anunţat reluarea procesului de privatizare a companiei CFR Marfă, subiect asupra cărora autorităţile române au convenit cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene.

           Citeste mai mult…

Economica.net: MFP a împrumutat astăzi 400 milioane de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 400 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie pe trei luni, la un randament mediu de 1,22% pe an.

Valoarea din prospect a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, însă băncile au transmis oferte în valoare totală de 897,5 milioane de lei.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: ANGAJĂRILE DIN COMERŢUL MODERN NU AU ŢINUT PASUL CU EXPANSIUNEA

Reducerea vânzărilor per magazin, deschiderea de unităţi de mai mici dimensiuni, evoluţia tehnologică şi angajarea unui număr mai mare de salariaţi temporari a redus în comerţul modern numărul de angajaţi per magazin la jumătate în perioada 2009-2014.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: ORGANIZAȚII INTERNAȚIONALE: Banca Internațională de Investiții

BII (International Investment Bank – IIB) este o instituție multilaterală care are ca scop promovarea dezvoltării sociale și economice, a prosperității și a cooperării economice între statele membre.

Principalele direcții în activitățile băncii sunt sprijinirea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) din statele membre prin creșterea accesului acestora la surse de finanțare durabile și permanente, precum și participarea la finanțarea proiectelor de infrastructură importante din punct de vedere social, după cum arată site-ul IIB.

            Citeste mai mult…

Economica.net: KPMG – România are nevoie de un proiect de ţară competitiv, pentru a evolua de pe ultimul loc la absorbţia fondurilor UE

România are nevoie de un proiect de ţară competitiv ca să poată evolua de pe ultimul loc la absorbţia banilor europeni, potrivit unui studiu al KPMG.

‘Privind la stadiul absorbţiei fondurilor europene în România, deşi rata de contractare s-a ridicat la un nivel foarte bun, suntem în continuare în decalaj în privinţa plăţilor, datorită dificultăţilor acumulate în primii ani de programare. Măsurile adoptate în ultimii doi ani au avut un efect pozitiv semnificativ pentru accelerarea implementării proiectelor şi simplificarea procedurilor, iar lecţiile învăţate vor contribui la o mai bună planificare a perioadei 2014 – 2020.

           Citeste mai mult…

Economica.net: UE cere României şi Suediei să dizolve tratatul bilateral de investiţii, aflat la baza disputei dintre fraţii Micula şi stat

Comisia Europeană (CE) a început procedurile de sancţionare împotriva a cinci state UE, între care România şi Suedia, cărora le cere să anuleze tratatele bilaterale de investiţii încheiate înainte de extinderea Uniunii în 2004 şi 2007 şi care încalcă, potrivit Comisiei, legislaţia Uniunii. Tratatul bilateral de investiţii dintre România şi Suedia, încheiat în 2003, stă la baza litigiului prelungit dintre fraţii Ioan şi Viorel Micula, patronii European Foods. Oamenii de afaceri suedezi de origine română au câştigat despăgubiri de zeci de milioane de euro de la statul român la Curtea de Arbitraj de la Washington, bani pe care Comisia Europeană îi consideră ajutor de stat ilegal.

           Citeste mai mult…

Antena3.ro: Gazprom anunţă construirea a două noi gazoducte către Germania

Compania Gazprom intenţionează să construiască două noi gazoducte mari, care să străbată Marea Baltică şi să ajungă în Germania.

Traseul acestora este similar proiectului North Stream, a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Sergey Kupriyanov.

            Citeste mai mult…

Antena3.ro: Daily Income. Comisia Europeană, cu ochii pe Codul Fiscal

Ediţia de joi a emisiunii Daily Income, realizată de Adrian Măniuţiu, a tratat subiectul Codului Fiscal, discutat, trecut prin Senat, ajuns acum în Camera Deputaţilor. Este de aşteptat ca acesta să fie gata la începutul lunii iulie. De altfel, au început şi discuţiile cu troica internaţională (FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană) pe marginea acestuia.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: MFE transmite luna aceasta CE lista cu proiectele în derulare pe care vrea să le continue în exercițiul financiar următor

Ministerul Fondurilor Europene va transmite, luna aceasta, Comisiei Europene lista proiectelor demarate în perioada 2007 – 2013, care nu vor fi finalizate până la 31 decembrie 2015, și care urmează să fie fazate pentru continuarea finanțării în exercițiul financiar 2014 – 2020, reiese dintr-un comunicat al MFE, remis, joi, AGERPRES.

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Procesul de intrare in insolventa a Complexului Energetic Hunedoara a fost amanat pana pe 3 septembrie

 Judecatorii Tribunalului Hunedoara au amanat pana pe 3 septembrie 2015 procesul pentru intrarea Complexului Energetic Hunedoara. Reamintim ca in acest moment se afla pe rolul Sectiei II-Civila de la Tribunalul Hunedoara un dosar prin care opt creditori solicita insolventa CE Hunedoara. Prima infatisare a avut loc joi, 18 iunie 2015. Dosarul a fost inregistrat initial de firma Romlink Invest SRL pe 8 aprilie 2015, dupa care s-au inscris, rand pe rand, Instal Comimpex 2006 SRL, Arteca Jilava SA, Bostina & Asociatii, Delta Plus Trading SRL, Meridian Electro Construct SRL, Brenntag SRL si Ureserv SA.

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind insolventa persoanelor fizice

 Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind procedura insolventei persoanelor fizice, informeaza Cotroceniul.

           Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor