Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI- 2 martie 2015

Zf.ro: OPINIE CRISTIAN HOSTIUC, DIRECTORUL EDITORIAL AL ZF

Economiile românilor sunt prizoniere băncilor care dictează dobânzile la depozite ştiind că banii nu au alte alternative de plasament, pentru că statul şi BNR nu s-au îngrijit să creeze alte pieţe financiare

În deceniul 90, economiile depuse de români la bănci au fost devalizate oficial de inflaţie. Timp de 10 ani, cei care au avut încredere în politica economică a statului şi în politica monetară a BNR şi-au văzut economiiile în lei cum au dispărut în termeni reali, dobânda primită fiind cu mult sub inflaţie sau creşterea cursului dolarului.

Inflaţia şi economiile din bănci au fost folosite de toate guvernele şi BNR pentru a subvenţiona un sistem economic nereformant sau privatizat local fără ca cei care au cumpărat activele să aibă resurse financiare ca să ducă firmele mai departe.

Părinţii şi bunicii voştri pur şi simplu şi-au pierdut în termeni reali economiile în lei în deceniul 90.

Pentru a nu lăsa ca acest lucru să se mai întâmple, autorităţile şi BNR au avut la dispoziţie 15 ani pentru a crea alternative la sistemul bancar, astfel încât cei care economiseau să aibă soluţii şi alte pieţe.

Devalizarea fondurilor mutuale din anii 90 a dat înapoi sistemul, oamenilor fiindu-le frică să-şi depună banii altundeva decât la bănci sau la CEC.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Mercer: Cea mai mare reprezentare a femeilor în toate nivelurile este în rolurile de suport

Daniela Bărbieru, manager al Mercer Marsh Benefits România: „În România, conform studiilor Mercer, numărul femeilor din poziţiile de top este unul mai bun comparativ cu cel înregistrat la nivelul Europei, iar numărul acestora continuă să crească.“

Femeile formează o pondere de 41% în numărul total de salariaţi la nivel global, dar cel mai mare de grad de reprezentare a femeilor în toate nivelurile de carieră este în rolurile de suport, arată un studiu realizat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh & McLennan Companies.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: ZIUA FEMEII DE BUSINESS

Femeile din România au salarii cu 8% mai mici decât ale bărbaţilor

Mirka Straathof este invitatul special al ZF la cea de-a zecea ediţie a HR Conference, organizată pe 24 martie 2015 în Bucureşti, pe tema „Salariul, ultimul tabu?“. Pentru înscrieri şi alte detalii despre eveniment, accesaţi site-ul www.evenimente.zf.ro, secţiunea HR Conference 2015.

Cele mai mari diferenţe sunt în sectorul activităţilor administrative, unde femeile au salarii cu 27% mai mari decât bărbaţii, şi în cel al transporturilor aeriene, unde bărbaţii câştigă cu 41% mai mult.

Femeile câştigă, în medie, un salariu lunar net de 1.509 lei pe lună, cu 8% mai pu­ţin decât bărbaţii, arată o analiză a ZF pe baza da­te­lor de la Institutul Naţional de Statistică.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Femeile câştigă treptat teren în industria IT&C pentru poziţiile de conducere

În sectorul IT&C lucrează preponderent bărbaţi, dată fiind natura tehnică a dome­niu­lui, însă în ultimii ani pre­zen­ţa femeilor a crescut, acestea având funcţii de conducere în cadrul unor companii multinaţionale prezente pe plan loc.

 Severina Pascu, CEO al opera­torului de cablu UPC în România şi Ungaria, este unul dintre exemplele care arată că femeile câştigă treptat te­ren pentru gestionarea şi adminis­trarea  companiilor din IT şi telecomunicaţii.

     Citeste mai mult...

 Zf.ro: Oprescu: Pasajul de la Piaţa Presei va fi deschis pe 1-2 aprilie. Cel de la Piaţa Sudului, în decembrie

Pasajele subterane de la Piaţa Presei şi Piaţa Sudului din Bucureşti sunt în prezent cele mai importante proiecte de infrastructură rutieră în lucru din Capitală, iar primarul Sorin Oprescu dă asigurări că ambele proiecte vor fi inaugurate în acest an.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: SIF-urile au acţiuni de 35 mil. lei la firmele care se delistează de pe RASDAQ

Mai puţin de 1% din activele cumulate ale celor cinci SIF-uri, respectiv 35-40 milioane de lei, reprezintă pachetele minoritare de acţiuni pe care SIF-urile le deţin la firmele care au de­cis să se delisteze odată cu închiderea pieţei RASDAQ.

 Răscumpărarea participaţiilor minoritare de către acţionarii majoritari este astfel ultima şansă pentru ca SIF-urile să scape de „cap­ti­vitate“ şi să-şi valorifice deţinerile istorice la unele dintre cele nelichide firme de pe bursă.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: Micii investitori vor să vadă pe AeRO firme din IT şi agrobusiness

Investitorii de retail văd în platforma de tranzacţionare AeRO operată de bursa de la Bu­cureşti o oportunitate de a-şi diversifica porto­foliile şi îşi doresc să intre la tran­zacţionare companii din IT şi agrobusiness.

 Pe piaţa AeRO s-au listat miercuri, 25 februarie, două companii: firma de curierat Delivery Solutions (SDAY), care deţine brandul Sameday, şi fondul polonez de investiţii Carpathia Capital (CRPC). În primele trei zile, investitorii au făcut tranzacţii de 418.000 de lei cu acţiunile SDAY, rulajul reprezentând 5,3% din capitalul firmei. Tranzacţii cu acţiunile CRPC au fost de aproape 10.000 de lei (0,2% din capital) în primele două zile.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: BCR şi-a redus pierderile de şase ori în trimestrul 4 faţă de trimestrul 3

Lucian Anghel, CEO BCR Pensii, la ZF Live: Doar 350.000 de români au o pensie pilon 3. Ne trebuie un grad de cultură economică şi financiară mai ridicat

Grupul BCR, care cuprinde cea mai mare bancă din România, a raportat anul trecut pierderi de 2,8 mld. lei (630 mil. euro), în urma accelerării curăţării bilanţului de credite neperformante care a generat o dublare a cheltuielilor cu provizioanele. BCR a dat semne de revenire pe final de an. În ultimele trei luni ale anului trecut, banca a raportat pierderi de doar 372 mil. lei în condiţiile în care în trimestrul precedent pierderile atinseseră valoarea record de 2,1 mld. lei. Provizioanele constituite au ajuns la 4,4 mld. lei la sfârşitul anului trecut.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Hajdinjak, E.ON: Ce se întâmplă acum pe bursă, cu tranzacţiile cu gaze, este o glumă

Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, consideră că industria energetică nu era pregătită pentru ritmul de liberalizare a preţului la gaze impus de orga­nismele internaţionale, motiv pentru care la începutul acestui an companiile din sector s-au confruntat cu „probleme severe de lichiditate“ deoarece sute de clienţi nu şi-au mai putut plăti facturile.

     Citeste mai mult...

Evz.ro: SUBVENȚII: Fermierii vor depune anul acesta o singură cerere de plată

Fermierii români vor depune, în 2015, o singură cerere de plată pentru obţinerea subvenţiilor, fie că sunt crescători de animale, fie că sunt fermieri din zona de producţie vegetală, iar campania de depunere a cererilor va demara în prima parte a lunii martie, a potrivit lui Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

     Citeste mai mult…

Capital.ro: Plantele energetice se conectează la profituri

În ultimii patru ani, afacerile din care se obţin energie au prins amploare. Peste 400 de fermieri din România deţin culturi energetice ce se întind pe o suprafaţă de circa 5.500 de hectare.

Din 2011, moment în care plantele energetice au devenit eligibile la plata sprijinului aferent schemei de plată unică pe suprafață (SAPS), românii au început să se intereseze de crearea unui business în jurul unor astfel de culturi. Interesul în creştere este susţinut de cifrele publicate de autorităţi.

    Citeste mai mult.

Capital.ro: INS: Numărul şomerilor, în scădere în 2015

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 6,5%, în ianuarie 2015, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de luna anterioară şi cu 0,5 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în luna ianuarie 2014, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna ianuarie din anul curent, este de 607.000 persoane, în scădere faţă de luna precedentă (609.000 persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună din anul precedent (648.000 persoane).

    Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ministrul Agriculturii: Fermierii români vor depune în acest an o singură cerere de plată pentru obținerea subvențiilor

Fermierii români vor depune, în 2015, o singură cerere de plată pentru obținerea subvențiilor, fie că sunt crescători de animale, fie că sunt fermieri din zona de producție vegetală, iar campania de depunere a cererilor va demara în prima parte a lunii martie, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

    Citeste mai mult…

Capital.ro: Evoluţii financiar-bancare şi bursiere – Bursele americane în SCĂDERE, iar cele asiatice şi europene în CREŞTERE

Bursa japoneză a închis şedinţa de luni în creştere cu 0,15%, indicele principal Nikkei-225 a ajuns la nivelul de 18.826,88 puncte, în creştere cu 28,94 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite AFP.

La Seul, Bursa sud-coreeană a încheiat şedinţa de luni în creştere cu 0,55%, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 1.996,81 puncte, în creştere cu 11,01 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Yonhap.

    Citeste mai mult...

Mediafax.ro: România şi Georgia îşi vor intensifica colaborarea în proiectul AGRI şi în domeniul agriculturii

Premierul Victor Ponta şi omologul său din Georgia, Irakli Garibashvili, au convenit intensificarea colaborării celor două părţi atât în ceea ce priveşte proiectul de livrare a gazului natural AGRI, dar şi în domenii precum cel al agriculturii, comerţului, educaţiei şi culturii.

Premierul Victor Ponta l-a primit, vineri, la Palatul Victoria, pe prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, ocazie cu care cei doi au stabilit intensificarea colaborării în vederea realizării proiectului AGRI.

    Citeste mai mult...

Zf.ro: Ce cuprinde ultima variantă a Master Planului de Transport

Autostrăzile noi care urmează să fie construite includ autostrada Sibiu – Făgăraş- Braşov, Sibiu – Piteşti, Bacău – Paşcani, Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni şi Târgu Mureş – Târgu Neamţ.

 Pe lângă autostrăzi vor fi construiţi 1.878 km de drumuri expres, 2.854 de drumuri trans regio şi 293 km de drumuri euro trans.

 Investiţia în sectorul rutier din master plan se va ridica la 26,5 mld. euro, din care peste jumătate din bani vor merge în autostrăzi.

    Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Idei de afaceri: ferma piscicolă sau cum să faci profit din creşterea păstrăvilor

Pentru instalarea unei păstrăvării, condiţia esenţială este prezenţa unei ape corespunzătoare, din punct de vedere calitativ şi cantitativ Idei de afaceri: ferma piscicolă, una dintre afacerile care pot genera venituri semnificative încă din primul an de activitatea, câştigul urmând să fie tot mai mare în următorii ani. Păstrăvul este peştele considerat cel mai rentabil a fi crescut în condiţiile climatice din multe zone ale României. Practicată, pentru început, la o scară mică şi cu un minimum de investiţii, această afacere poate produce mari cantităţi de peşte cu o valoare economică ridicată într-un timp relativ scurt, raportat la suprafaţa de teren folosită, potrivit portalului ideideafaceri.manager.ro.

    Citeste mai mult…

Zf.ro: Topul celor mai îndatorate judeţe: raportul credite/ depozite ajunge până la 179% în judeţul Gorj

Judeţele Gorj, Iaşi şi Bihor conduc clasamentul celor mai îndatorate judeţe, cu cele mai mari valori ale raportului dintre volumul finanţărilor contractate de populaţie şi companii şi cel al depozitelor plasate de aceştia la finele lunii ianuarie.

Dezechilibrul dintre credite şi depozite este strâns legat de puterea financiară a populaţiei şi firmelor din judeţele respective. De exemplu, în Giurgiu volumul depozitelor este de 670 mil. lei, iar în Mehedinţi de 1 mld. lei, comparativ cu o medie de aproximativ 5 mld. lei la nivel naţional. Gorj (179%), Iaşi (150%) şi Bihor (146%) sunt urmate de Giurgiu şi Dolj, iar la polul opus se află judeţele Harghita (57%), Sibiu (67%), Covasna (68%), potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor BNR.

Judeţele Brăila (97%), Călăraşi (101%) şi Alba (104%) se situează aproape de echilibrul dintre resursele atrase de bănci şi finanţările acordate de acestea. Media la nivelul pieţei este de 90%, în condiţiile în care în luna iulie anul trecut depozitele au depăşit creditele pentru prima dată în ultimii şapte ani.

În ianuarie, băncile locale aveau credite acordate popu­laţiei şi companiilor de circa 210 mld. lei (echi­valentul a 47 mld. euro), în scădere cu 4% faţă de perioada similară a anului trecut. Stocul depozitelor atrase de la populaţie şi companii ajungea la 230 mld. lei (52 mld. euro), fiind în creştere cu 7% faţă de aceeaşi lună a anului anterior.

Creşterea în termeni nominali faţă de prima lună din 2014 este de 15 mld. lei.

În Bucureşti se înregistrează cel mai mare volum al creditelor contractate. De asemenea, capitala este fruntaşă şi în ceea ce priveşte valoarea depozitelor atrase de la populaţie şi companii. Astfel, volumul creditelor ajunge la 81 mld. lei, în timp ce depozitele cumulează 104 mld. lei. De aici rezultă că raportul credite/depozite este de 78%, mult sub media naţională. Pe locul doi în clasamentul celor mai mari valori ale creditelor şi depozitelor se poziţionează judeţul Cluj, cu finanţări acordate de către bancheri populaţiei şi companiilor în valoare de 10 mld. lei, şi resurse atrase de aproape 11 mld. lei.

La polul opus, populaţia şi companiile din Giurgiu au avut credite la bănci în valoare de sub un miliard de lei şi depozite şi conturi curente sau de economii de aproximativ 670 milioane de lei. Judeţul Cluj are o populaţie de aproape 700.000 de locuitori, în timp ce numărul locuitorilor din judeţul Giurgiu este de aproximativ 275.000 de persoane. În ultima perioada, creşterea depozitelor şi menţinerea pe o pantă descendentă a creditării a determinat ca economisirile clienţilor să acopere în totalitate portofoliile de credite, raportul devenind subunitar în ultimii ani. Cu toate acestea, ritmul de creştere al depozitelor a decelerat în contextul relaxării monetare derulate de BNR care odată cu scăderea dobânzii-cheie la minime istorice care a creat spaţiu băncilor pentru tăierea bonificaţiilor la depozite.

    Citeste mai mult…

Zf.ro: Topul celor mai îndatorate judeţe: raportul credite/ depozite ajunge până la 179% în judeţul Gorj

Judeţele Gorj, Iaşi şi Bihor conduc clasamentul celor mai îndatorate judeţe, cu cele mai mari valori ale raportului dintre volumul finanţărilor contractate de populaţie şi companii şi cel al depozitelor plasate de aceştia la finele lunii ianuarie.

Dezechilibrul dintre credite şi depozite este strâns legat de puterea financiară a populaţiei şi firmelor din judeţele respective. De exemplu, în Giurgiu volumul depozitelor este de 670 mil. lei, iar în Mehedinţi de 1 mld. lei, comparativ cu o medie de aproximativ 5 mld. lei la nivel naţional. Gorj (179%), Iaşi (150%) şi Bihor (146%) sunt urmate de Giurgiu şi Dolj, iar la polul opus se află judeţele Harghita (57%), Sibiu (67%), Covasna (68%), potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor BNR.

    Citeste mai mult…

Zf.ro: NEPI propune dividende sau acţiuni noi de 48 mil. euro

Cu active de 1,5 mld. euro şi venituri de 87 de milioane de euro, NEPI a devenit cel mai mare jucător din imobiliare

NEPI a promovat ca director financiar o româncă de 32 de ani, care deţine acţiuni de 3,5 mil. euro

Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (simbol bursier NEP), printre cei mai mari investitori de pe piaţa locală de real estate, propune acţionarilor distribuirea de dividende în valoare cumulată de 48,25 milioane de euro sau acordarea de acţiuni noi în echivalent.

    Citeste mai mult…

Zf.ro: Aroma banilor ieftini de la BCE creează euforie pe bursele europene

Bursa de la Paris a crescut cu 15% în două luni, în timp ce piaţa de la Frankfurt a urcat cu 16% şi a atins cel mai ridicat nivel din istorie. Şi la Londra indicii bursieri au ajuns la cote nemaivăzute până acum. Bursele europene nu au mai cunoscut un început de an atât de bun din cel puţin 1986, iar acesta se datorează politicilor băncilor centrale, scrie le Figaro.

De când Banca Centrală Europeană a decis să lanseze (cum au făcut înaintea ei şi cele din SUA, Marea Britanie şi Japonia) în martie un program masiv de printare de bani pentru achiziţii de active financiare (quantitative easing – QE), bursele europene sunt în sărbătoare. Ianuarie şi februarie reprezintă cel mai alert debut de an de când au fost activaţi indicatorii pentru zona euro, adică din 1986.

    Citeste mai mult…

Zf.ro: ASF a „concertat“ un grup de firme cu 23% din SIF1

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sus­pendat la 5% drepturile de vot pentru un grup de acţionari pe care i-a considerat că acţionează concertat şi care deţin cumulat 23,46% din acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1).

Din grupul de acţionari fac parte şase firme: Aris Capital (cu beneficiari Gheorghe Bîlteanu, tatăl fostului preşedinte al SIF1, şi Nabil Lakis), Torch Invest SRL, Oshia Holdings Ltd, Macelia Investments Ltd, Smart Capital Investments Ltd şi Monticlifti Management Ltd.

    Citeste mai mult...

Zf.ro: Venituri la buget cu 4% mai mari în ianuarie, cheltuieli mai reduse cu 10%

Bugetul consolidat a avut în ianuarie un excedent de 3,95 miliarde lei, reprezentând 0,56% din PIB, de două ori şi jumătate mai mare faţă de cel din ianuarie 2014, după ce a atras venituri de 18,4 miliarde lei, cele mai mari creşteri fiind consemnate la veniturile nefiscale şi impozitul pe profit.

În ianuarie 2014, bugetul a avut un excedent de 1,5 miliarde lei, cu o pondere în PIB de 0,22%.

Veniturile bugetului consolidat s-au situat în luna ianuarie la 18,4 miliarde lei (2,6% din PIB), fiind mai mari cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: CET Govora preia două mine de cărbune de la CE Oltenia

Premierul Ponta ameninţă cu închiderea companiilor care cer măriri de salarii

Ministerul Energiei, în calitate de acţionar majoritar al Complexului Energetic Oltenia, a aprobat transferul minelor Alunu şi Berbeşti, judeţul Vâlcea, de la producătorul de electricitate şi cărbune către CET Govora, rezolvând astfel şi problema datoriilor istorice dintre cele două companii.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: ANI:Preşedintele ANRE Niculae Havrileţ, în incompatibilitate pentru că este şi directorul unei firme

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), întrucât deţine şi funcţia de director general al unei firme din sectorul energiei electrice.

Agenţia Naţională de Integritate arată vineri, într-un comunicat de presă, că a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor de către Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, întrucât, începând cu data de 6 iunie 2012, deţine, simultan cu funcţia de preşedinte cu rang de Secretar de Stat al ANRE, şi funcţia de Director general al SC Gascop SRL, societate al cărei obiect de activitate se desfăşoară în sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale, ori în orice alte domenii care se află în competenţa ANRE.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: Persoanele fizice trebuie să declare veniturile pe 2014 din transferul titlurilor de valoare

Persoanele fizice care au obţinut anul trecut venituri din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, trebuie să le declare la ANAF până la data de 25 mai, prin depunerea formularului 200, potrivit unui comunicat ANAF remis azi redacţiei.

     “Pentru tranzacţiile cu titlurile de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, efectuate în cursul anului fiscal, fiecare intermediar, societate de administrare a investiţiilor în cazul răscumpărării de titluri de participare la fondurile deschise de investiţii sau alt plătitor de venit, după caz, are obligaţia de a calcula pentru contribuabil caştigul/pierderea la fiecare tranzacţie, totalul câştigurilor/pierderilor pentru tranzacţiile efectuate în cursul anului, precum şi de a transmite în scris fiecărui contribuabil informaţiile privind totalul câştigurilor/pierderilor pentru tranzacţiile din cursul anului, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul anterior”, arată ANAF.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: Şapte dintre indicii BVB deschid în creştere

Şapte dintre principalii indici bursieri de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au deschis în creştere şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

     Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se apreciază cu 0,89%, fiind cotat la 7.208,75 puncte.

     Indicele BETPlus urcă cu 0,83%, la 1.061,21 puncte.

     Noul indice BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, se apreciază cu 0,89%, la 7.872,22 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un indice ponderat cu capitalizarea “free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui. BET-TR va fi calculat retroactiv începând cu data de 24 septembrie 2012.

       Citeste mai mult...

Bursa.ro: ALEGERI LA SIF BANAT-CRIŞANA

Laurenţiu Ciocârlan: “Recâştigarea încrederii investitorilor – principalul obiectiv”

Recâştigarea încrederii investitorilor ar fi principalul obiectiv al lui Laurenţiu Ciocârlan, director investment banking la Raiffeisen Bank, dacă ar obţine un mandat de administrator la SIF Banat-Crişana.

     Domnia sa vede următoarele modalităţi pentru îndeplinirea acestui obiectiv: (1) îmbunătăţirea calităţii portofoliului, (2) concentrarea managementului pe activitatea de investiţii directe în acţiuni şi (3) reinvestirea capitalului eliberat ca efect al primelor două puncte pentru creşterea deţinerilor în acţiuni blue-chip şi intrarea în piaţa de private equity pentru a profita de creşterea adusă de un număr restrâns de companii cu mare potenţial.

     Citeste mai mult…

Bursa.ro: ALEGERI LA SIF BANAT-CRIŞANA

Mihai Buliga doreşte o strategie pentru creşterea profitabilităţii şi a capitalizării

Obiectivul principal pe care şi l-a stabilit Mihai Buliga, preşedintele SSIF Broker, în cazul în care va obţine un mandat de administrator al SIF Banat-Crişana, este elaborarea unei strategii, care să asigure un nivel ridicat al profitabilităţii companiei şi, implicit, să ducă la creşterea capitalizării bursiere.

     “Un alt obiectiv căruia îi acord o importanţă deosebită este promovarea transparenţei în actul de administrare”, ne-a spus domnul Buliga, adăugând: “Transparenţa decizională consider că este un gest de respect faţă de acţionarii unei companii”.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: ALEGERI LA SIF BANAT-CRIŞANA

Adrian Henorel Niţu vrea să vadă SIF1 în prim-planul sectorului financiar

Fostul deputat Adrian Henorel Niţu intenţionează să aducă SIF Banat-Crişana în prim planul sectorului financiar.

     “Am o experienţă în această instituţie încă de la înfiinţarea sa, am fost membru CA în perioada 1992-2005″, ne-a spus domnia sa, continuând: “În perioada respectivă aveam rezultate mult mai bune decât în prezent.

     Dorim să creăm o imagine publică mult mai bună decât cea din prezent, stricată de evenimentele recente (n.r. arestarea lui Dragoş Bîlteanu). Vrem să recâştigăm încrederea acţionarilor. Ceea ce s-a întâmplat nu este normal”.

     Potrivit domniei sale, în primul rând, trebuie făcută o analiză a portofoliului: “Trebuie să investim în domenii care să creeze profitabilitate, acesta fiind principalul obiectiv pentru acţionari. Nu este normal ca doi ani la rând să nu fie acordate dividende”. Adrian Henorel Niţu consideră că profitul ar trebui să fie repartizat cât de cât echitabil. “Nu este poate responsabil nici să repartizăm tot profitul, dar nici să nu se acorde dividende deloc. Trebuie să se găsească un echilibru între dorinţa acţionarilor să încaseze cât mai mult şi cea a Consiliului de Administraţie, care are nevoie de surse pentru finanţarea proiectelor”, ne-a declarat domnia sa.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: ALEGERI LA SIF BANAT-CRIŞANA

Recuperarea metalurgiei şi siderurgiei, planul lui Augustin Dănilă

Primul obiectiv al candidatului Augustin Dănilă, preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Energia Eoliană Montana, ar fi recuperarea metalurgiei şi siderurgiei unde SIF1 şi SIF4 mai au participaţii.

     Domnia sa a menţionat trei variante: “a) Divizarea; b) Promovarea unei legi a privatizărilor eşuate care să permită, în zone monoindustriale, întoarcerea la autorităţile regionale şi locale a activelor, pe bani UE; c) Monitorizare atentă la toate cele 6 combinate unde capitalul rusesc a făcut ce a vrut cumpărând mici decidenţi locali inclusiv din SIF-uri având oameni de influenţă care să genereze «noncombat».

     La Mechel Câmpia Turzii SIF1 a ajuns de la 30% la sub 5% prin neimplicare şi noncombat”.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

Pierdere săptămânală de 2,6%

Bursa de la Bucureşti a trecut pe scădere în a doua jumătate a zilei de vineri, pe un rulaj în revenire, şi a încheiat săptămâna cu o pierdere de 2,6%, după patru şedinţe consecutive de declin.

     Indicele BET Plus, de referinţă, a închis în coborâre cu 0,63%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cu 0,67%. În această săptămână, cei doi indici au scăzut fiecare cu 2,6%.

     BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: NICOLAE CINTEZĂ:

“Indicatorul de profitabilitate din sistemul bancar este o catastrofă”

Pierderile băncilor din 2014 ar putea fi mai mari decât cele anunţate

     *  Două bănci riscă să primească interdicţie de la BNR pentru atragerea de depozite

       Indicatorul de profitabilitate din sistemul bancar este o catastrofă (acesta cifrându-se la minus 1,2%, la finalul lui 2014), a spus, la finele săptămânii trecute, în cadrul unui seminar desfăşurat la Sinaia, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

     Domnia sa susţine că cifra de 4,4 miliarde lei – pierderea anunţată pentru 2014 la nivelul sistemului bancar – nu este bătută în cuie, estimând că cifrele finale aferente anului trecut ar putea arăta o adâncire a găurii din sistem.

     Şeful Supravegherii de la BNR a anunţat că, după discuţiile pe care le-a avut cu auditorii în luna februarie, a constatat că vor apărea provizioane masive suplimentare faţă de cele anunţate, la final de decembrie, care se vor solda chiar cu scăderea solvabilităţii pentru unele bănci (la sub 10% la una dintre ele, dar peste 8% – nivelul cerinţei minime).

     În acest context, domnia sa a ţinut să menţioneze că, deşi nivelul neperformanţei din sistemul bancar este foarte mare comparativ cu cea din regiune, ţara noastră “are cea mai prudentă abordare din UE în ceea ce priveşte gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante”.

     Gradul de acoperire a ratei de neperformanţă (NPLP Ratio) se ridică la 70%, în timp ce nivelul creditelor neperformante (NPL) este de 14%, pe întreg sistemul.

     Citeste mai mult…

Bursa.ro: BOGDAN NEACŞU, VOLKSBANK – DESPRE CRIZA CREDITELOR ÎN CHF

“Îngheţarea cursului îi ajută mai mult pe clienţi decât reducerea dobânzii”

Îngheţarea cursului CHF/RON îi ajută mai mult pe împrumutaţii în franci elveţieni (CHF) decât reducerea dobânzii, este de părere Bogdan Neacşu, vicepreşedintele Volksbank România, reamintind că instituţia pe care o reprezintă a luat decizia să îngheţe cursul pentru trei luni, la câteva zile după ce Banca Centrală a Elveţiei a ridicat pragul impus în 2011 (ceea ce a condus la explozia CHF).

     Mai mult decât atât, Volksbank a returnat diferenţa celor care şi-au plătit rata la creditele în CHF înainte ca banca să îngheţe cursul la valoarea de la 31 decembrie 2014.

     “Decizia luată de Volksbank în problema împrumuturilor în CHF a fost una naturală, pe care orice acţionar care vrea să rămână în piaţă ar trebui să o aibă”, a menţionat domnul Neacşu.

     Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB ŞI ASF SUNT PE PLANETE DIFERITE, ÎN PROBLEMA DELISTĂRILOR DE PE ATS

Investitorii se tem de captivitate pe AeRO

AIPC: “Investitorii nu vor veni pe AeRO dacă nu au siguranţa exit-ului”

       Da, o companie se poate delista de pe sistemul alternativ AeRO, fără să facă ofertă de retragere pentru acţionarii care nu sunt de acord, a fost răspunsul lui Bogdan Mugescu, business development specialist al BVB, la întrebarea pusă de directorul general SSIF Broker, Grigore Chiş, în cadrul Forumului Investitorilor de Retail, organizat de BVB la Cluj.

     Răspunsul a cutremurat audienţa.

     “Dacă BVB ne spune că toate companiile de pe Rasdaq care merg pe AeRO vor să plece fără ofertă publică de delistare, noi trebuie să luăm poziţie”, a declarat Gheorghe Chiş.

     La rândul său, Marius Motogna, vicepreşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), a spus că speră într-o modificare a regulamentului care să nu permită delistarea fără ofertă publică de pe ATS. Domnul Motogna susţine că o delistare fără ofertă ar însemna un abuz imens pentru că investitorii nu vor mai avea dreptul la tranzacţionare: “Investitorii nu vor veni pe AeRO dacă nu au siguranţa exit-ului”.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: Acţionarii FP, chemaţi să aprobe o nouă reducere de capital

Administratorul se pregăteşte de răscumpărarea de titluri de interes sau GDR-uri la Londra

       Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au fost convocaţi, pe 27 aprilie, să decidă o nouă reducere a capitalului social, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

     Administratorul Fondului a propus reducerea capitalului social la 10.074.080.745,90 lei, ca urmare a anulării unui număr de 990.855.616 acţiuni proprii dobândite de către Societate, având valoarea nominală de 0,9 lei/unitate.

     Potrivit convocatorului, reducerea capitalului social subscris va fi efectivă după îndeplinirea urmatoarelor trei condiţi: (i) reducerea capitalului social pentru distribuţia de capital aprobată de acţionari în 21 ianuarie 2015 este efectivă; (ii) această hotărâre este publicată în Monitorul Oficial, Partea a IV-a, pentru cel puţin 2 luni; şi (iii) Autoritatea de Supraveghere Financiară (“ASF”) avizează modificarea Actului Constitutiv, în sensul diminuării capitalului.

     În ianuarie, acţionarii FP aprobaseră reducerea capitalului la 10.965.850.800,30 RON prin diminuarea valorii nominale a acţiunilor de la 0,95 lei la 0,90 lei şi restituirea diferenţei către acţionari. Fondul a operat şi anul trecut o scădere tot cu 5 bani, de la 1 leu la 0,95 lei/acţiune.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: Preţul petrolului, în prima creştere lunară din iunie până acum

Cotaţia ţiţeiului a câştigat 18% pe piaţa europeană, respectiv 3% pe cea americană, în februarie

       Preţul futures al petrolului brut a crescut semnificativ vineri, la bursele externe, iar pe întreaga lună februarie a înregistrat primul avans din iunie 2014 până în prezent, susţinut de îmbunătăţirea perspectivelor cererii.

     Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în aprilie a urcat cu 3,3% vineri, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 49,76 dolari/baril. Pe întreaga lună trecută, preţul ţiţeiului WTI a crescut cu 3,1%.

     La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în aprilie a câştigat 4,2% vineri, atingând 62,58 dolari barilul. În februarie, ţiţeiul tranzacţionat la Londra a urcat cu 18%. Creşterea este cea mai mare din luna mai 2009 până acum.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Cine sunt femeile care ţin frâiele băncilor şi companiilor de asigurări

Nicio bancă locală de talie ma­re nu are preşedinte sau director general o fe­me­­ie, dar în boardurile pri­­milor zece jucători din sis­­­­tem şi-au găsit loc 12 femei pe poziţii de vicepreşedinte şi director general ad­junct.

Două bănci mici sunt totuşi con­duse de femei. Ilinca Rosetti este din august 2012 director general al ProCredit, o bancă specializată pe nişa afacerilor micro şi a producătorilor agri­coli. ProCredit se afla la jumătatea anului trecut pe locul 26 în sistemul bancar, cu o cotă de piaţă de 0,4%.

TBI Bank, sucursala locală a unei bănci din Bulgaria deţinută de grupul israelian Kardan, este condusă de doi directori executivi, dintre care o femeie: Florentina Mircea. Ea îşi împarte atribuţiile de director executiv cu Traian Baicu. Mircea a fost anterior director general al TBI Leasing.

     Citeste mai mult

Zf.ro: Cinci oferte, toate din China, pentru Tarniţa

Guvernul a primit pentru construcţia hidrocentralei de la Tarniţa, un proiect datând din perioada lui Nicolae Ceauşescu, oferte doar de la companii chineze, după ce termenul de depunre a documentelor de înscriere a fost amânat de mai multe ori, cu argumentul numărului mare de investitori interesaţi

Guvernul a primit pentru construcţia hidrocentralei de la Tarniţa, un proiect datând din perioada lui Nicolae Ceauşescu, oferte doar de la companii chineze, după ce termenul de depunre a documentelor de înscriere a fost amânat de mai multe ori, cu argumentul numărului mare de investitori interesaţi

     Citeste mai mult…

Bursa.ro: Lupta pentru succesiune la SIF Banat-Crişana

Punctul fierbinte al pieţei de capital este, timp de două zile, Aradul, unde se ţin alegerile pentru patru locuri în Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana.

     Lista de 21 de candidaţi a arătat un interes fantastic pentru conducerea unei companii, care a fost lovită, la finalul anului trecut, de scandalul arestării şefilor Dragoş Bîlteanu şi Najib Lakis, acuzaţi de delapidare şi manipularea pieţei de capital.

     Tensiunea este la cote maxime, calculele sunt făcute şi desfăcute, voturile se mută şi pe ultima sută de metri, iar candidaţii se luptă cu toate armele, folosindu-se inclusiv de campania negativă la adresa adversarilor.

     Vineri seară, voturile grupului de off-shore-uri, identificat de procurori că acţionează concertat cu Dragoş Bîlteanu, au fost limitate la 5%, pragul legal, de la 23,46%, printr-o decizie a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

     Deşi procurorii consideraseră că în acest grup se găseşte şi SIF4 Muntenia (SIF1 deţine SAI Muntenia Invest, administratorul SIF4), ASF nu s-a atins de pachetul acesteia (la 30 septembrie 2014, SIF4 avea 3,86% din SIF1, însă unele surse spun că s-ar fi apropiat de 5%).

     Citeste mai mult…

Bursa.ro: ALEGERI LA SIF BANAT-CRIŞANA

Strategia lui Bogdan Drăgoi: “Plus valoare pentru acţionari şi dezvoltarea pieţei de capital”

Fostul ministru de Finanţe Bogdan Drăgoi doreşte să convingă acţionarii SIF1 Banat-Crişana cu o strategie pe două planuri – crearea de valoare adăugată la SIF şi dezvoltarea pieţei de capital.

     “Intenţia mea este să câştig un loc în CA şi, odată ajuns acolo, să îi conving pe acţionari, reprezentaţi de ceilalţi administratori, că pot fi un preşedinte/director general care să aducă plus valoare”, ne-a spus domnia sa. Bogdan Drăgoi a ţinut să sublinieze că nu face parte din niciun grup şi nu reprezintă pe nimeni: “Eu candidez împreună cu Octavian Avrămoiu, al cărui profesionalism îmi este bine cunoscut după colaborarea din Ministerul Finanţelor (n.r. fostul său şef de cabinet), pentru două poziţii în Consiliul de Administraţie.

     Consider că experienţa sa juridică este foarte necesară echipei administrative a SIF Banat-Crişana şi completează perfect expertiza mea în domeniul economico-financiar. Astfel, ţinând cont de resursele şi cunoştinţele tuturor membrilor CA, sunt convins că se va coagula o echipă de profesionişti care va performa”.

      Citeste mai mult…

Economica.net: S-au scumpit ţigările. Vezi noile preţuri de la BAT

Majorările de preţ se fac cu o lună înainte de creşterea accizei la ţigarete pe care o va face Guvernul de la 1 aprilie

Producătorul de ţigări British American Tobacco, a scumpit, de azi, toate sortimentele pe care le comercializează pe piaţa din România. Majorările de preţ sunt de 50 de bani(0,5 lei) pe pachet. BAT este primul producător de pe piaţa locală care majorează preţurile în perspectiva creşterii accizei la ţigarete pe care o operează Guvernul de la 1 aprilie.

        Citeste mai mult…

Hotnews.ro: VIDEO Darius Valcov, ministrul Finantelor: Fiscul si cresterea economica vor acoperi gaura la buget produsa de scaderile de taxe si impozite in 2016. Plus: De ce vrea Romania sa renegocieze cu UE celebrul MTO

Incasarile mai mari la buget realizate de Fisc, cresterea economica cifrata la circa 12 miliarde de lei anual, lipsa titlurilor executorii de platit si scaderea cofinantarilor pe proiectele europene sint cele patru mari surse de venituri suplimentare la buget in 2016 care vor permite Guvernului sa implementeze scaderile masive de taxe si impozite prevazute in propunerea de Cod Fiscal, a declarat ministrul Finantelor, Darius Valcov, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Valcov a laudat activitatea ANAF si a spus ca in ianuarie si februarie Fiscul si-a depasit norma cu mult la incasari, in ciuda criticilor venite de la presedintele Klaus Iohannis privind gradul scazut de recuperare a prejudiciilor din dosarele de coruptie. Ministrul Finantelor a mai spus ca Executivul vrea un nou acord cu FMI si Comisia Europeana, dar mai flexibil decit actualul program, si a sustinut ca cere relaxarea conditiilor asumate de Romania in celebrul MTO (obiectiv bugetar pe termen mediu) pentru ca Ministerul Transporturilor sa aiba mai multi bani pentru autostrazi.

       Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Edouard Heinzmann, directorul general Tarom, ii invita pe pilotii companiei la discutii: Acestui CEO occidental nu i s-au dat niciodata “uneltele occidentale” pentru a redresa anii de greseli care au afectat compania. Totusi, Tarom nu este in faliment si situatia financiara s-a imbunatatit considerabil in ultimii doi ani

Edouard Heinzmann, directorul general Tarom, raspunde scrisorii deschise semnate de un grup de piloti ai companiei  si ii invita pe acestia la discutii pe subiectele care ii preocupa privind starea companiei Tarom. Heinzmann precizeaza ca, desi este intr-adevar primul “CEO occidental” al companiei, cum amintesc si pilotii, nu i s-au dat niciodata “<<uneltele occidentale>> pentru a redresa anii de greseli care au afectat compania”. Intr-un raspuns transmis HotNews.ro de catre Tarom, directorul general al Tarom subliniaza faptul ca, in pofida problemelor adunate pe parcursul mai multor ani si a concurentei pe care i-o fac transportatorii low-cost, compania nu este in faliment si situatia financiara s-a imbunatatit considerabil in ultimii doi ani.

Un grup de piloti Tarom a transmis o scrisoare deschisa Directorului General al companiei, Christian Edouard Heinzmann, in care isi manifesta preocuparea fata de situatia actuala a companiei, aratand ca problemele care o afecteaza, de la intretinerea defectuoasa a aeronavelor, lipsa de pasageri, pierderile de personal bine pregatit pentru slujbe mai bine platite si conditii decente, la “directori si manageri bine platiti dar cu nimic altceva de facut decat sa complice o deja prea incarcata birocratie, preocupati doar de taieri de costuri dar incapabili sa produca venituri”, sunt semne ale faptului ca “Tarom-ul e in vrie”.

      Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta, despre rata șomajului de 6,5%: Nu aș vrea să primim lecții de la cei ce au dus la concedierea a 700.000 de români

Premierul Victor Ponta a declarat luni, după anunțarea ratei șomajului de 6,5%, că Guvernul “va continua să ia toate măsurile necesare creșterii numărului de noi locuri de muncă” și a precizat că nu vrea să primească lecții în acest domeniu “de la cei care, cât timp au fost la guvernare sub formula PDL, au dus la concedierea a 700.000 de români în 2 ani”.

“6,5% — rata șomajului a ajuns la minimul istoric din ultimii 5 ani! Guvernul pe care îl conduc va continua să ia toate măsurile necesare creșterii numărului de noi locuri de muncă în țara noastră. Doar prin pachetul privind reforma fiscală estimăm că în 2016 vor fi create +325.000 mii de noi locuri de muncă. Tocmai de aceea, nu aș vrea să primim lecții în acest domeniu de la cei care, cât timp au fost la guvernare sub formula PDL, au dus la concedierea a 700.000 de români în 2 ani!”, a scris premierul Ponta, pe contul său de Facebook.

      Citeste mai mult...

Turdanews.ro, preluat de ziare.com: Viceprimarul din Câmpia Turzii, Avram Gal, a participat la o acțiune economică a Camerei de Comerț Româno-Italiene

Viceprimarul din Câmpia Turzii, Avram Gal, a participat în acest weekend la o întâlnire cu oamenii de afaceri italieni și români din Italia, prin intermediul unei acțiuni organizate de Camera de Comerț Româno-Italiană, la care au participat președintele Camerei de Comerț a României – Mihai Dărăban și ministrul secretar de stat de la IMM-uri – Eugen Terteleac.

      Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Percheziţii DNA la preşedintele Camerei de Comerţ Cluj

Ştefan Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj (între primarul Emil Boc şi directorul Aeroportului, David Ciceo). FOTO: Adevărul DNA Alba efectuează 11 percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi în judeţele Prahova, Cluj şi Braşov, reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice. Unul dintre cei vizaţi este preşedintel Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj, Ştefan Dimitriu. Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Alba, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene şi a unor infracţiuni de corupţie, comise în perioada 2011-2014, se arată pe siteul instituţiei.

      Citeste mai mult…

Gazetadecluj.ro: Perchezitii la Stefan Dimitriu, presedintele Camerei de Comert. Vicepresedintele: Sunt in birou. E liniste

Stefan Dimitriu, presedintele Camerei de Comert Cluj, este perchezitionat de procurorii DNA intrun dosar care vizeaza fondurile europene. Pe de alta parte, vicepresedintele Camerei de Comert Cluj, Ioan Constantinescu, a declarat ca el este la birou si ca este liniste si ca nu a auzit de aceste perchezitii.

      Citeste mai mult…

Ziaruldeiasi.ro: Negociatoare din SUA, în dialog cu oamenii de afaceri din Iaşi

Intâlnirea cu Elena Bryan va avea loc vineri la sediul Camerei de Comerţ din Copou.

(P)

Antreprenorii ieşeni care au în plan iniţierea de relaţii comerciale în Statele Unite ale Americii sunt aşteptaţi la finele acestei săptămâni în dealul Copoului. Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi în parteneriat cu Ambasada SUA organizează o întâlnire a oamenilor de afaceri ieşeni cu un specialist de marcă pe problematica schimburilor comerciale între SUA şi Uniunea Europeană. Reuniunea va avea loc vineri, 6 martie, cu începe de la ora 10.30, la sediul Camerei de Comerţ din Iaşi, situat pe Bulevardul Carol I nr. 27. Invitatul special al întâlnirii este Elena Bryan, specialist comercial senior în cadrul Misiunii Statelor Unite pe lângă Uniunea Europeană. De asemenea, la eveniment va participa şi Ravi Buck, consilier economic al Ambasadei SUA. Elena Bryan face parte din echipa de negociatori care discută semnarea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii – Transatlantic Trade and Investment Partnership (T-TIP).

     Citeste mai mult…

Zf.ro: Ponta: Avem o problemă extrem de gravă la ANRP, căutăm o soluţie în şedinţa de Guvern de miercuri

 Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa BPN că la ANRP ”este o problemă extrem de gravă”, precizând că a informat şi CSM şi se caută o soluţie în şedinţa de Guvern, cu miniştrii de Justiţie şi de Finanţe, dar că ”acceptă că cei de la ANRP au dreptate”.

”Avem o problemă extrem de gravă la ANRP”, a spus Victor Ponta, precizând că cei din conducerea instituţiei sunt ”între ciocan şi nicovală”, pentru că sunt amendaţi în fiecare zi de către instanţă, pentru că nu retrocedează proprietăţi în termenul de 30 de zile, aşa cum prevede legislaţia.

      Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Rezervele valutare la BNR au scăzut cu 113 milioane de euro în februarie, la 30,48 miliarde de euro

Rezervele valutare ale Românei au scăzut ușor în februarie 2015 față de luna anterioară, cu 113 milioane de euro, la 30,48 miliarde de euro, de la 30,6 miliarde de euro la 31 ianuarie 2015, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a Românei (BNR) transmis, luni, AGERPRES.

În februarie, la rezervele BNR s-au înregistrat intrări de 659 de milioane de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene și conturilor Ministerului Finanțelor Publice cu fonduri europene.

      Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Preţurile de consum din zona euro au scăzut în februarie pentru a treia lună consecutiv

Preţurile de consum din zona euro au scăzut în februarie pentru a treia lună consecutiv, însă declinul a fost mai mic decât au anticipat analiştii, în condiţiile în care Banca Centrală Europeană (BCE) se pregăteşte să înceapă programul de achiziţii de obligaţiuni anunţat în ianuarie.

Rata anuală a inflaţiei s-a situat la -0,3% în luna februarie, potrivit primelor estimări publicate luni de Eurostat. Analiştii consultaţi de Bloomberg au estimat un declin de 0,4% al preţurilor de consum din zona euro.

      Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Fiscul va penaliza comercianţii care dau clienţilor alt document decât bonul fiscal

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală avertizează comercianţii care au obligaţia să utilizeze case de marcat electronice fiscale că le este interzis să înmâneze clienţilor alte documente care atestă plata pentru bunurile sau serviciile achiziţionate decât bonurile fiscale, riscând penalităţi.

Le atragem atenţia operatorilor economici că ţinerea unei evidenţe duble, inclusiv prin mijloace informatice, a activităţii prestate este sanctionată drastic de legislaţia în vigoare, prin Agenţia Natională de Administrare Fiscală, sancţiunea putând ajunge până la suspendarea activităţii în punctul de lucru şi sigilarea acestuia pentru o perioada cuprinsă între o lună şi 3 luni”, se arată într-un comunicat al ANAF.

      Citeste mai mult...

Hotnews.ro: VIDEO Darius Valcov despre noile redevente petroliere: Sistemul nou va fi propus de Guvern la sfarsitul lunii aprilie

 Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a spus intr-un interviu pentru HotNews.ro ca si-a propus ca noul sistem de calcul al redeventelor sa fie prezentat in prima lectura in Guvern la finalul lunii aprilie. Va fi un proiect de lege, care odata adoptat de Guvern va fi trimis in Parlament.

Valcov a spus ca de realizarea proiectului se ocupa secretarul de stat Dan Manolescu.

      Citeste mai mult…

Capital.ro: Plata transportului în comun dintr-un portofel digital, o premieră pe piața românească

Utilizatorii mijloacelor de transport în comun din Cluj-Napoca, Alba Iulia și Turda își pot procura biletele de călătorie online cu cardul, direct de pe telefonul mobil, prin aplicația mobilPay Wallet, dezvoltată de NETOPIA mobilPay. Mai mult, toți cei care optează pentru cumpărarea unui bilet prin această metodă de plată, primesc, la prima achiziție, 3 călătorii nominale gratuite.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Inflaţia din zona euro a scăzut în februarie pentru a treia lună consecutiv

 Preţurile de consum din zona euro au scăzut în februarie pentru a treia lună consecutiv, însă declinul a fost mai mic decât au anticipat analiştii, în condiţiile în care Banca Centrală Europeană (BCE) se pregăteşte să înceapă programul de achiziţii de obligaţiuni anunţat în ianuarie.

Rata anuală a inflaţiei s-a situat la -0,3% în luna februarie, potrivit primelor estimări publicate luni de Eurostat. Analiştii consultaţi de Bloomberg au estimat un declin de 0,4% al preţurilor de consum din zona euro.

     Citeste mai mult…

Bursa.ro: CEZ: “DNA face verificări la sediul companiei din Piteşti”

IPJ Argeş: Percheziţii în Argeş privind 2 persoane suspectate de conflict de interese şi abuz în serviciu

     *  Prejudiciu de 2 milioane euro

     Începând cu ora 06:00 în această dimineaţă, reprezentanţi ai DNA fac verificări la sediul CEZ din Piteşti iar o persoană vizată este Ştefan Frântu, angajat al departamentului COER, transmite compania de energie electrică într-un comunicat remis redacţiei.

     “În acest moment, nu deţinem alte informaţii referitoare la obiectul cercetărilor. Grupul CEZ în România se dezice vehement de orice act de corupţie sau practică nelegală a angajaţilor săi şi pune la dispoziţia instituţiilor abilitate toate informaţiile necesare pentru clarificarea situaţiei. În măsură în care vom avea informaţii noi care privesc compania, va vom menţine informaţi”, arată sursa citată.

      Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: ANAF: Persoanele fizice trebuie să declare veniturile, pe 2014, din transferul titlurilor de valoare

    Persoanele fizice care au obţinut, anul trecut, venituri din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, trebuie să le declare la Fisc până la data de 25 mai, prin depunerea formularului 200, a anunţat, luni, ANAF, transmite Mediafax.

Pentru tranzacţiile cu titlurile de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, efectuate în cursul anului fiscal, fiecare intermediar, societate de administrare a investiţiilor în cazul răscumpărării de titluri de participare la fondurile deschise de investiţii sau alt plătitor de venit, după caz, are obligaţia de a calcula pentru contribuabil caştigul/pierderea la fiecare tranzacţie, totalul câştigurilor/pierderilor pentru tranzacţiile efectuate în cursul anului, precum şi de a transmite în scris fiecărui contribuabil informaţiile privind totalul câştigurilor/pierderilor pentru tranzacţiile din cursul anului, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul anterior, se arată într-un comunicat al ANAF.

       Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Cum se văd de la Cluj propunerile de relaxare fiscală

Reprezentanții IMM-urilor spun că, în mod paradoxal, reducerea taxelor și impozitelor va crește veniturile bugetare, pentru că tot mai puțini ­contribuabili vor fi tentați de evaziune.

Clujul s-a conturat tot mai pregnant drept cel mai important centru economic din România, după București. Însă structura economică a celor două comunități este total diferită. În timp ce Bucureștiul beneficiază de așa-numitul ”bonus de Capitală”, în sensul în care economia locală este stimulată de prezența instituțiilor administrației publice centrale, care generează ele însele un flux financiar important, precum și de faptul că marile companii multinaționale preferă să își stabilească sediile fiscale și administrative în București, tocmai pentru a fi mai aproape de instituțiile centrale ale statului, Clujul a mizat pe inovare și pe dezvoltarea puternică a IMM-urilor și a start-up-urilor.

      Citeste mai mult…

Agerpres.ro: BPN al PSD: Consiliul Național al PSD se va reuni la 20 – 21 martie

Biroul Permanent Național al PSD a confirmat luni data reuniunii Consiliului Național, respectiv la 20 și 21 martie, pe ordinea de zi fiind în principal noul program politic al partidului, modificarea statutului și alegerea unui nou președinte al forului de conducere.

“Am confirmat data pentru Consiliul Național — 20 și 21 martie, având ca principale teme în primul rând noul program politic al PSD cu care vom merge în 2016 în alegeri, un raport de activitate al meu și al conducerii partidului, modificările propuse la statut și alegerea noului președinte al CN. Candidaturile se vor depune până în data de 15 martie, în așa fel încât la Biroul Permanent de luni, 16 martie, să validăm aceste candidaturi și procedura de vot”, a anunțat președintele PSD, Victor Ponta, la finalul BPN.

       Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Numărul insolvenţelor s-a înjumătăţit în ianuarie, la 930 de dosare

Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în luna ianuarie s-a redus la jumătate faţă de prima lună a anului trecut, la 930 dosare, de la 2.054, în Bucureşti înregistrându-se cele mai multe intrări în incapacitate de plată, aproape un sfert din total, potrivit ONRC.

Scăderea semnificativă a numărului insolvenţelor a fost semnalată recent şi de specialiştii în insolvenţă, care au explicat tendinţa pe fondul intrării în vigoare la jumătatea anului trecut a noii legislaţii în domeniu, care descurajează solicitarea intrării în insolvenţă de către companii. Una dintre acestea este cea care prevede că administratorii sancţionaţi pentru aducerea firmei în insolvenţă nu mai pot să ocupe o astfel de poziţie pentru o anumită perioadă. De asemenea, administratorii pot răspunde penal pentru situaţia companiei, deoarece noua legislaţie prevede realizarea unei inspecţii fiscale de către organele de specialitate.

        Citeste mai mult…

Hotnews.ro: VIDEO Darius Valcov: Nu excludem posibilitatea sa intram intr-un nou acord cu FMI si Comisia Europeana, dar un acord mult mai flexibil

 Darius Valcov, ministrul Finantelor, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca “nu exclude posibilitatea” ca Romania sa intre intr-un nou acord cu FMI si Comisia Europeana dupa ce actualul acord se va incheia in septembrie 2015. Valcov a spus ca Guvernul isi doreste “un alt tip de parteneriat, de acord, mult mai flexibil, in care sa fie mai putine conditionalitati, dar sa existe o centura de siguranta, acea linie de credit la dispozitie, care este valabila doar pentru situatii de risc major care nu s-au intamplat in ultimii ani”.

      Citeste mai mult…

Economica.net: EximBank oferă contragaranţii pentru firmele care vor să participe la proiecte prioritare în economie

EximBank oferă, începând cu luna martie, o contragaranţie bancară companiilor care vor să participe la proiecte de investiţii în domenii economice prioritare, cum ar fi dezvoltarea infrastructurii, dezvoltare regională, cercetare-dezvoltare sau dezvoltarea IMM-urilor, se arată într-un comunicat al băncii.

‘Prin contragaranţia în numele şi contul statului, EximBank garantează maximum 80% din scrisorile de garanţie bancară (SGB) ce urmează să fie emise de către băncile comerciale pentru proiecte destinate să asigure dezvoltarea infrastructurii, a utilităţilor de interes public, dezvoltarea regională, susţinerea activităţii de cercetare-dezvoltare, protecţia mediului, ocuparea şi formarea personalului, dezvoltarea IMM-urilor, precum şi a tranzacţiilor internaţionale’, se precizează în comunicat.

      Citeste mai mult…

Gandul.info: Oraşul din România care stârneşte invidia în privinţa locurilor de muncă pentru tineri şi a PIB-ului pe cap de locuitor

Oraşul Cluj-Napoca s-a bucurat de o evoluţie economică foarte bună în ultimul deceniu. PIB-ul pe cap de locuitor a crescut semnificativ, în medie, cu 4,1% pe an, un ritm superior celui înregistrat la nivelul întregii ţări.

Populaţia Europei migrează către nord-vest. Produsul Intern Brut (PIB) al statelor de la periferia estică pare să crească semnificativ, în timp ce populaţia din mediul rural şi cea din oraşele mici se mută în marile aglomeraţii urbane, notează Business Insider.

Cu toate că statele din sud continuă să sufere ca urmare a măsurior de austeritate, oraşele de la Marea Mediterană înregistrează cea mai rapidă creştere a populaţiei. Acestea sunt principalele concluziile demografice ale unui raport lansat de Bloomberg Philanthropies şi LSE Cities.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: BCR: Tarniţa şi reactoarele 3 şi 4 sunt chiar aşa strategice? Să nu punem căruţa înaintea boilor

Sectorul energetic s-ar putea consolida şi eficientiza prin fuziuni şi preluări în jurul marilor producători, iar înainte ca societăţile de stat să se apuce de construit noi capacităţi de producţie a energiei trebuie să le demonstreze necesitatea, potrivit economistului şel al BCR, Radu Crăciun.

“Investitorii vor primi cu îndoială, să zicem, strategia energetică, dar şi cu atenţie. Mizele fiind mai mari şi strategia va trebui făcută cu mai mare atenţie. Tarniţa şi reactoarele 3 şi 4 sunt chiar aşa strategice? Să nu punem căruţa înaintea boilor. Trebuie demonstrat că avem nevoie de ele. Chiar va creşte consumul aşa de tare încât să avem nevoie de ele?”, a declarat luni Radu Crăciun, economist şef şi director de cercetare în BCR.

       Citeste mai mult…

Agerpres.ro: AGROSTAR: Dispariția cotei de lapte va fi un dezastru pentru micii producători din România

Dispariția cotei de lapte, de la 1 aprilie 2015, va fi un dezastru pentru micii producători din România iar singura soluție pentru ca aceștia să nu fie eliminați de pe piață este constituirea în asociații puternice, consideră Federația AGROSTAR, potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES.

     Citeste mai mult...

Adevarul.ro : Infrastructură: România a depus 14 proiecte pentru a trage fonduri suplimentare de 1,2 miliarde de euro de la UE. Ce vom face cu banii alocaţi

Linia ferată care duce de la Craiova la podul Calafat-Vidin va fi reabilitată cu fonduri din programul Connecting Europe Facility România a depus 14 proiecte pentru contractarea de fonduri europene suplimentare în cadrul Programului „Connecting Europe Facility“.

      Citeste mai mult…

Hotnews.ro: VIDEO Contractul Loteriei Romane cu Novomatic, sustinut puternic de premierul Ponta, a ajuns sa fie anchetat de Corpul de Control al Ministerului de Finante

Corpul de Control al Ministerului Finantelor verifica inca de luna trecuta un contract incheiat in octombrie 2013 de Loteria Romana cu firma Novo VLTech Solutions, apartinand grupului austriac Novomatic, a anuntat ministrul finantelor Darius Valcov, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Este un contract de asociere in participatie incheiat pe o perioada de 15 ani, prin care Loteriei Romane i se garanta un venit proportional, de minimum 75 milioane de euro anual, pentru exploatarea video-loteriei. Unul dintre sustinatorii acestui contract a fost chiar premierul Victor Ponta, acesta criticandu-i pe cei care considerau ca asocierea cu Novomatic nu este benefica pentru Loteria Romana. Darius Valcov recunoaste ca Loteria Romana nu a primit cei 75 de milioane de euro, spunand ca doar in anumite conditii se poate obtine acel venit. Corpul de Control mai verifica si modul in care a tot fost prelungit anul trecut un alt contract, cel cu Intralot, pentru exploatarea sistemului loto. Prelungirea contractului cu Intralot a fost sustinuta de fostii ministrii ai finantelor, Ioana Petrescu si Daniel Chitoiu.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de aproape 2,63 milioane euro pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 11.671.663,87 lei (2.629.878,52 euro).

     La orele prânzului, cinci dintre cei opt indici BVB erau în creştere.

     Indicele BET era în creştere cu 0,64%, la 7.191,47 puncte.

     Indicele BET-FI era în scădere cu 0,13%, la 31.030,67.

     Indicele BETPlus creşte cu 0,55%, la 1.058,24 puncte.

     Noul indice BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, creşte cu 0,64%, la 7.853,01 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un indice ponderat cu capitalizarea “free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui. BET-TR va fi calculat retroactiv începând cu data de 24 septembrie 2012.

     Acţiunile Fondului Proprietatea (simbol FP) creşteau cu 1,17% în jurul orei 15:16, la un preţ de 0,868 lei/unitate iar titlurile Romgaz (simbol SNG) coborau cu 0,18%, la 33,69 lei/unitate.

        Citeste mai mult…

Economica.net: Undă verde pentru ca statele UE să poată interzice cultivarea organismelor modificate genetic

Consiliul European a adoptat luni un act normativ care acordă ţărilor membre dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic /OMG/ pe teritoriul lor, transmite EFE.

Luna trecută, Parlamentul European a aprobat şi el compromisul convenit în luna decembrie cu guvernele statelor membre pentru a pune capăt acestui dosar blocat de patru ani, scrie Agerpres.

       Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ambasadorul Dan Ben-Eliezer: Sectoarele agriculturii din România și Israel sunt complementare

Sectoarele agriculturii din România și Israel sunt complementare, iar cooperarea dintre cele două țări în domeniul agriculturii este una dintre prioritățile noastre, a declarat, luni, ambasadorul Statului Israel la București, Dan Ben-Eliezer, la Forumul Româno-Israelian de agrotehnologii.

      Citeste mai mult…

Hotnews.ro : Lazea, economistul sef al BNR: Daca SUA nu era o uniune monetara, statul Carolina de Sud ar fi avut PIB-ul Romaniei

In interiorul sau inafara zonei euro? Aceasta este intrebarea al carei raspuns ii desparte pe economistii romani. Unii spun ca viitorul Euroland nu este dintre cele mai fericite, in vreme ce altii sustin ca, odata ce ne-am angajat sa facem parte din Uniunea Europeana, la un moment dat va trebui sa adoptam si moneda Uniunii. Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, spune ca a face parte dintr-o uniune monetara ar fi in avantajul Romaniei. “Iata ce ar fi fost statele membre ale SUA daca ar fi fost entitati de sine statatoare: unele state din Nord ar fi avut PIB-ul nominal la nivelul Libanului Uruguayului sau al Sri Lankai. Exista pe coasta de est si un stat-Carolina de Sud- care are PIB-ul cat al Romaniei- 180 de miliarde de lei. Asta ne arata ca daca nu ar fi fost membru al unei uniuni politice si monetare ar fi proiectat in lume capacitatea comerciala si economica a Libanului ,Uruguayului sau a Romaniei. Ideea initiala a fauritorilor Uniunii Europene era sa se ajunga la o uniune federala de state care sa multiplice puterea statelor membre”, a explicat Lazea

      Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Memoriul ANRP: Conturile Autoritatii au fost blocate, incepand din 2012, prin neacordarea despagubirilor dispuse de instante. Guvernul care isi da cu stangul in dreptul

Conducerea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor reclama intr-un memoriu transmis premierului Ponta, ca incepand din anul 2012 conturile ANRP au fost blocate prin executari silite, pentru ca nu a acordat despagubirile dispuse de instante, in conditiile in care in ultimii cinci ani, Ministerul Finantelor Publice nu a alocat decat 20-25% din suma necesara despagubirilor privind imobilele nationalizate de comunisti. Sefii ANRP, institutie din subordinea Guvernului, se plang ca si Ministerul Justitiei le-a facut greutati, trimitandu-i in toata tara sa se judece pentru a nu fi amendati, printr-o modificare de lege.

       Citeste mai mult…

Hotnews.ro: ANALIZA “Plamanul verde” al Romaniei, vizat de modificari majore la Codul Silvic: puncte tari si puncte slabe. Ce impact vor avea noile prevederi legale

Camera Deputatilor a adoptat saptamana trecuta un nou proiect de modificare a Codului Silvic initiat de un grup de deputati si senatori PSD- PC-UDMR, proiect care asteapta acum promulgarea. Proiectul permite posesorilor de padure sa scoata din fondul forestier pana la 250 mp pentru a construi case de vacanta si permite investitorilor imobiliari sa ridice constructii in zona de protectie de 50 de metri fata de marginea padurii. In plus, proprietarii de care detin mai putin de 10 ha de padure pot exploata fara amenajamente silvice, se permit taieri complete (la ras) pe suprafete de pana la 5 ha, iar statul roman nu mai este obligat sa impadureasca o anumita suprafata de padure. Unii reprezentanti ai societatii civile considera ca aceste prevederi pot deveni nocive in timp. Noul Cod silvic introduce insa si lucruri bune: padurile virgine si cvasivirgine se bucura de protectie, se incurajeaza valorificarea superioara a lemnului, se acorda compensatii proprietarilor de padure care nu au voie sa exploateze, iar Jandarmeria va putea controla transporturile de masa lemnoasa.

        Citeste mai mult…

Ziare.com: Pe unde se scurg banii din Romania: Peste un sfert din economie, derulata prin offshore-uri 

Pe unde se scurg banii din Romania: Peste un sfert din economie, derulata prin offshore-uriFoto: Hepta.ro

Aproximativ 20% dintre firmele cu actionari persoane juridice din Romania si aproape 30% din afacerile derulate de acestea au legatura cu paradisurile fiscale, acolo unde se platesc taxe si impozite foarte mici sau chiar deloc, releva un studiu realizat de compania de business information si credit risk management KeysFin.

        Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor