Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 23 Februarie 2015

Mytex.ro, preluat de ziare.com: Comercianţii şi producătorii de alimente sunt obligaţi să se supună noilor reguli de etichetare

 „Noi reguli de etichetare pentru produsele alimentare” şi noua plachetă „Telefonul consumatorului” au fost temele principale ale seminarului organizat vineri de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) împreună cu Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC). Au răspuns invitaţiei de a fi informaţi gratuit asupra noilor reglementări reprezentanţii a 35 de operatori economici din judeţ.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Daniel Costantin: România ar trebui să rămână cu doar patru mari institute de cercetare agricolă

România ar trebui să rămână cu doar patru mari institute de cercetare agricolă, respectiv pe producție vegetală, horticultură-legumicultură, zootehnie și îmbunătățiri funciare, dar discuțiile nu sunt încă finalizate deoarece se mai lucrează la o inventariere cât mai clară a sectorului, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

“Cu institutele de cercetare cred că am ajuns la o soluție comună. În aceste zile, Academia de Științe Agricole și Silvice (ASAS) lucrează cu Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și, în egală măsură, cu Agenția Domeniilor Statului (ADS) și sper să putem face o inventariere cât mai clară în perioada următoare, astfel încât să introducem acea ordonanță prin care să restructurăm tot sectorul de cercetare agricolă. Vom oferi detalii pe parcurs, pe măsura ce avansăm”, a precizat Constantin.

 Citeste mai mult…

Economica.net:  Nucile, produsul cu care România influenţează agricultura lumii. Se pot câştiga zeci de mii de euro dintr-un hectar

Departamentului pentru Agricultură al SUA estimează pentru anul agricol 2014-2015 o creştere a producţiei de nuci a Uniunii Europene cu 5% faţă de anul anterior, ca urmare a unei producţii mari în România. Atraşi de posibilitatea unor venituri de mii de euro pe an, tot mai mulţi investitori decid să îşi planteze terenurile cu nuci.

Livada de nuci din Franţa

România este al 10-lea cel mai mare producător de nuci din lume, iar perspectivele sunt pozitive în contextul în care tot mai mulţi investitori sunt interesaţi să îşi plaseze bani într-un business cu piaţă de desfacere sigură şi venituri anuale de zeci de mii de euro. Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA) estimează pentru anul agricol 2014-2015 că producţia europeană de nuci va ajunge la 105.000 de tone, “mai ales ca urmare a uneo producţii mai mari în România”.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Cum nu se construieşte o autostradă, în trei paşi

Prima încercare: 2003-2004

În 2003-2004 guvernul României a avut prima tentativă de construire a autostrăzii de pe Valea Prahovei cu ajutorul investitorilor privaţi. Această procedură s-a dorit a fi una în sistem de parteneriat public-privat, astfel că în 2004 statul semna cu francezii de la Vinci contractul în această formulă pentru construirea celor 36 de kilometri dintre Comarnic şi Predeal, potrivit Mediafax. Ulterior, nici Ministerul Finanţelor pe partea financiară şi nici Ministerul Justiţiei pe partea procedurală de achiziţie nu au avizat încheierea acestui contract.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Acţiunile FP au ajuns la un pas de pragul de 0,9 lei

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au încheiat şedinţa de vineri, 20 februarie, la cotaţia de 0,8915 lei/unitate, după ce în ultimele săptămâni au intrat pe un trend ascendent şi au reuşit să recupereze mare parte din scăderea raportată în luna ianuarie.

În prezent, FP are un minus de 0,5% faţă de începutul anului, în condiţiile în care titlurile fondului au început luna februarie cu un minus de aproape 7% faţă de începutul anului. Mare parte din scădere raportată de acţiunile FP la începutul anului a fost cauzată de acţiunile OMV Petrom, care deţin cea mai ridicată pondere în portofoliul fondului şi care s-au corectat puternic din cauza scăderii preţului petrolului dar şi a aşteptărilor investitorilor cu privire la rezultatele financiare pentru anul 2014, pe care compania petrolieră urma să le anunţe.

 Citeste mai mult…

 

Zf.ro: Banca Transilvania a reintrat la sfârşitul anului trecut în categoria băncilor cu capital majoritar străin

Banca Transilvania, care ocupă din 2011 locul al treilea în sistemul bancar local în funcţie de activele administrate, a reintrat în trimestrul al patrulea din 2014 în categoria instituţiilor de credit cu acţionariat majoritar străin, după două trimestre în care capitalul românesc al băncii fusese preponderent.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: SIF Banat-Crişana trece la condiţii mai relaxate de cvorum

SIF Banat-Crişana (SIF1) şi-a modificat actul constitutiv pentru a se alinia prevederilor legii 10/2015 prin care au fost relaxate condiţiile de cvorum pentru Adunările Generale Extraordinare ale SIF-urilor. Noile condiţii vor permite SIF-urilor să ia mai uşor decizii privind reducerile şi majorările de capital, fuziunea, divizarea sau dizolvarea societăţii. Potrivit statutului modificat, pentru validitatea deliberărilor adunării generale extraordinare va fi necesară la prima convocare prezenţa acţionarilor deţinând cel puţin o pătrime din numărul total de drepturi de vot, iar la convocările următoare, prezenţa acţionarilor reprezentând cel puţin o cincime din numărul total de drepturi de vot. „Hotărârile sunt luate cu majoritatea voturilor deţinute de acţionarii prezenţi sau reprezentaţi.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Ce şanse sunt ca 2015 să fie un an la fel de spectaculos ca 2005, „anul cotei unice“

România se află astăzi într-o poziţie aparent excepţională. Economia creşte (Ă 2,9% în 2014), salariile cresc (Ă7% în 2014), consumul creşte (Ă7% în 2014). De ce nu avem încă sentimentul că am scăpat de coşmarul crizei?

Câştigul salarial mediu net pe economie a fost în noiembrie 2004 cu 7% mai mare decât la începutul anului (nu socotim decembrie, lună în care se acordă bonusuri şi prime de sărbatori) – a ajuns de la 1.625 de lei în ianuarie la 1.743 de lei în noiembrie (1.866 de lei în decembrie). Consumul (reflectat în datele INS despre cifra de afaceri a comerţului cu amănuntul) a crescut în 2014 tot cu 7%. Este cea mai mare creştere a consumului din 2008 încoace (când acesta creştea cu 13%), dar departe de creşterile spectaculoase din 2006, când el avansa cu 24%, sau din 2007, când sărea de 18%.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Criza a lăsat băncile fără 2 milioane de credite de retail

Băncile locale aveau în noiembrie anul trecut 5,6 milioane de credite acordate clienţilor persoane fizice, peste 90% dintre acestea fiind împrumuturi în lei, arată datele BNR. Spre comparaţie, în decembrie 2008 erau 7 milioane de credite de retail, iar ponderea celor în lei era de 87%.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: IFN-urile au dat anul trecut credite de consum de 3 mld. lei, însă portofoliul total a scăzut

Instituţiile financiare nebancare (IFN) au acordat anul trecut credite destinate consumului personal în valoare de 3 miliarde de lei (echivalentul a 680 mil. euro), în creştere cu 20% faţă de anul precedent, potrivit datelor Asociaţiei Societăţilor Financiare (ALB). Cu toate acestea, creditele noi nu au reuşit să acopere rambursările, astfel că portofoliul total al împrumuturilor de consum a scăzut la 4,3 mld. lei (974 mil. euro), fiind cu 100 mil. lei sub nivelul din decembrie 2013.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Politicieni şi investitori, hai să reindustrializăm patria!

Revin în acest fel la titlul unei opinii de acum 2 ani din ZF, pentru că după o inspecţie în şantierul în care construiesc un centru de cercetare şi dezvoltare am devenit absorbit cu totul asupra planului de măsuri fiscale anunţat săptămâna trecută.

Îmi revin greoi din dezamăgirea din ultimul trimestru de anul trecut, în care câştigul realizat din reducerea CAS s-a evaporat din cauza taxei clawback făcându-mă să ratez o investiţie industrială – şi mă întreb, ca orice om instruit: dacă se pune în aplicare planul de măsuri fiscale, cine şi cât va plăti pentru deficitele care inerent vor apărea? Însă de data asta nici nu mai îmi pasă. Să plătească evazioniştii, munca la negru, firmele fantomă fără angajaţi care câştigă licitaţii de miliarde, aparatul supradimensionat şi corupt al statului, să dea înapoi banii cei care i-au furat, etc. Îi las pe analiştii si experţii în macroeconomie să clarifice dilema asta.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: De ce costă motorina în România mai mult decât în Germania?

Într-o singură lună preţul benzinei şi al motorinei a crescut cu peste 7%, după cum arată datele colectate de ZF de pe site-ul Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, companiile locale arătându-se extrem de grăbite să recupereze scăderile provocate de prăbuşirea barilului de petrol. Statiscile europene arată că acum un plin de motorină în România este mai scump decât unul făcut în Germania. Dife­renţa este că în timp ce un român are un salariu mediu net de 390 de euro pe lună, un neamţ duce acasă 2.000 de euro lunar.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: ECONOMISTUL AURELIAN DOCHIA:

“Clienţii subsidiarelor greceşti de la noi ar putea acţiona pe fond psihologic”

Cinteză: “Dacă subsidiarele greceşti de la noi vor avea nevoie de bani, le va împrumuta BNR, fără garanţii”

     *  Aurelian Dochia: “Băncile din Grecia sunt asaltate în mod continuu, întrucât în fiecare zi sunt retrageri masive de depozite”

       Situaţia în care se află băncile din Grecia va avea o influenţă psihologică şi asupra clienţilor subsidiarelor greceşti din ţara noastră, este de părere economistul Aurelian Dochia.

     Domnia sa ne-a declarat: “În principiu, instituţiile financiare elene nu au nicio legătură cu băncile de la noi care au acţionariat grecesc, întrucât acestea din urmă funcţionează în baza reglementărilor bancare româneşti. Însă este posibil ca oamenii să fie îngrijoraţi de situaţia din Grecia şi să acţioneze pe fond psihologic”.

     Săptămâna trecută, în cadrul Conferinţei “Dezvoltarea României în noul context financiar european”, organizată de ziarul BURSA, Aurelian Dochia a subliniat că băncile din Grecia sunt asaltate în mod continuu, întrucât în fiecare zi sunt retrageri masive de depozite.

     Ieşirile din depozitele băncilor elene s-au accelerat, la finalul săptămânii trecute, la peste un miliard de euro, revenind la cele mai ridicate valori zilnice din acest an, potrivit unor surse bancare.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB deschide în urcare

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în urcare şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

     Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, creşte cu 0,22% fiind cotat la 7.322,42 puncte.

     Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, urcă, de asemenea, cu 0,22%, la 1.078,30 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se majorează, totodată, cu 0,61%, atingând valoarea de 31.380,83 puncte.

     Indicele BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, creşte şi el cu 0,22%, la 7.996,36 puncte.

     Titlurile Fondului Proprietatea se apreciau, în deschiderea şedinţei de astăzi, cu 0,95%, la valoarea de 0,90 lei per acţiune.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: BOGDAN CÂMPIANU, WOOD&CO.:

Directă proporţionalitate la Bursă: investitorii şi ofertele statului

Reducerea costurilor de tranzacţionare trebuie să rămână un obiectiv prioritar”

     *  “Piaţa cea mai bună pentru acţiunile unei companii româneşti este BVB”

     *  “În chestiuni legate de infrastructură, deschidere de cont, tranzacţionare, post-tranzacţionare este nevoie să fim «plictisitor» de aliniaţi cu practica internaţională”

         Interesul investitorilor pentru România este unul ridicat, consideră Bogdan Câmpianu, Head of România Branch Wood&Co., care a avut amabilitatea să ne acorde un interviu.

       Casa de brokeraj din Cehia Wood&Co. a intermediat, anul trecut, tranzacţii cu acţiuni de 3,09 miliarde lei, la Bursa de Valori Bucureşti, ocupând locul al treilea, în topul brokerilor, cu o cotă de piaţă de 11,91%.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: “Încă nu avem o lege a viei şi vinului care să fie armonizată cu reglementările europene”

Interviu cu doamna Cristiana Irinel Stoica, proprietar al cramei Avincis

     *  “Am putea fi o ţară exemplu cu vinurile care se produc aici”

         Crama Avincis şi conacul de la Dobruşa reprezintă un proiect al familiei Cristiana şi Valeriu Stoica, în sensul că reabilitarea locului s-a realizat ca replică la faptul că acest domeniu a fost preluat abuziv, lipsind familia de proprietatea sa timp de peste 50 de ani.

       Doamna Cristiana Irinel Stoica ne-a povestit, într-un interviu, despre investiţia de la Crama Avincis, dar şi despre piaţa vinului de la noi din ţară.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: Nicuşor Dan: “Proiectul Roşia Montană va rămâne fără aprobare şi în acest an”

Gabriel Resources nu are nicio şansă de câştig dacă va acţiona statul român în judecată”

       Controversatul proiect minier de la Roşia Montană va rămâne şi în acest an fără aprobare, este de părere activistul Nicuşor Dan, care ne-a declarat că acordul de mediu nu poate fi emis fără legea specială, aceasta nefiind votată în urma presiunilor venite din partea societăţii civile.

     Domnia sa ne-a precizat: “În niciun caz, proiectul Roşia Montană nu va fi aprobat în 2015. Fără acordul de mediu nu se poate emite autorizaţia. În plus, nici Planul Urbanistic Zonal şi nici certificatul de urbanism nu se simt prea bine, fiind atacate în instanţă”.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: DACĂ INTERVINE ÎN CONTRACTELE CU GAZPROM,

Uniunea Energetică, proiect mort în faşă

România, prinsă în menghina Rusiei

     *  SUA şi Rusia duc acum o luptă strânsă pentru resursele din Marea Neagră

       Comisia Europeană ar urma să prezinte, în această săptămână, draft-ul proiectului Uniunii Energetice, care ar urma să aibă ca punct central transparenţa contractelor de aprovizionare cu gaze dintre statele membre şi Gazprom. Comisia doreşte să avizeze aceste contracte înainte de implementare, astfel încât puterea de negociere a Rusiei să slăbească.

     Rusia a anunţat deja că aceste contracte sunt confidenţiale şi nu va permite implicarea terţilor.

     Analiştii consultaţi de ziarul BURSA susţin că proiectul Uniunii Energetice este mort în faşă dacă UE îşi propune să fie terţă parte la negocierile dintre Gazprom şi statele membre: “Este foarte important ca acest proiect să-şi fixeze ţinte şi obiective realiste, astfel încât să fie agreat de toate statele membre. Deja Grecia dă semne că se îndreaptă către China şi Rusia pentru finanţare, Ungaria este bastionul rusesc din Uniunea Europeană, iar Bulgaria este la mila Gazprom fiind dependentă 100% de importurile de gaze. România este clar prinsă într-o menghină între ţări care merg pe mâna Rusiei şi descurajează implementarea rutelor alternative de aprovizionare. În acest context, pentru România este crucial să-şi negocieze poziţia în cadrul Uniunii Energetice, pe care o va susţine”.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN CONTEXTUL CAMPANIEI DNA,

Epurescu: “Cine a susţinut Chevron pentru avantaje va dispărea din viaţa politică”

Activistul susţine: “Instanţele au fost supuse presiunilor politice”

     *  Chevron: “Proiectul din România nu poate concura cu alte oportunităţi de investiţii”

       Campania începută de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva multor demnitari cu greutate probabil că va duce la dispariţia din viaţa politică a multora dintre cei care au susţinut Chevron în schimbul unor avantaje, ne-a declarat activistul George Epurescu, susţinând că au existat presiuni asupra instanţelor din ţara noastră implicate în procesele dintre gigantul petrolier american şi organizaţiile pentru protecţia mediului.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: CRIZA CREDITELOR ÎN FRANCI ELVEŢIENI

“Am avertizat băncile să nu majoreze costurile după conversie”

(Interviu cu Marius Dunca, preşedintele ANPC)

     *  “Băncile trebuie să gândească o strategie pe termen lung ca să recâştige încrederea consumatorilor”

         Băncile trebuie să gândească o strategie pe termen lung ca să recâştige încrederea consumatorilor, este de părere Marius Dunca, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).

       Domnia sa ne-a spus, în cadrul unui interviu, că, în ultima perioadă, a observat o deschidere mai mare din partea băncilor în negocierile cu împrumutaţii în franci elveţieni (CHF), venind cu soluţii concrete.

       Marius Dunca susţine că a avertizat băncile să nu majoreze costurile după efectuarea unei eventuale conversii, sfătuindu-i şi pe consumatori să fie atenţi la acest aspect.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: UPDATE Finantele reduc pentru intaia oara in ultimii ani acciza la tigari de la 1 aprilie. Aceasta scade cu circa 100 de lei/mia de tigarete. Reprezentantii producatorilor de tigarete spun ca practic, nu e vorba de vreo reducere

 Aparitia OMFP nr. 166/2015 reprezinta o surpriza si speram noi, o veste buna pentru bugetul fumatorilor. Practic, este pentru prima data in ultimii ani cand se ia o asemenea masura, de a se reduce acciza la tigari. Reamintim faptul ca acciza la tigari este formata din doua componente, acciza ad valorem si acciza specifica. Actul normativ reduce acciza specifica pentru 1000 tigarete de la suma de 412,02 lei la suma de 314,68 lel.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Afaceri cu carbune in Gorj: Cum a renuntat Complexul Energetic Oltenia la o tranzactie banoasa cu autoritatile din Serbia, pentru a incheia un contract dubios cu un SRL abia infiintat

 Pentru Complexul Energetic Oltenia 2014 a fost un an fost prost: sute de milioane de lei pierdere. Insa pentru managementul societatii nu a fost un motiv care sa-l impiedice sa ia, pe final de an, o decizie paguboasa: a renuntat sa participe la o licitatie organizata de autoritatile din Serbia pentru achizitia a doua milioane de tone de lignit, la un pret foarte bun. Afacerea cu Serbia fusese discutata chiar si la nivel de ministri. Cu toate acestea, CE Oltenia nu s-a inscris la licitatie, invocand niste motive total neserioase. In schimb, contractul banos din Serbia a fost incheiat cu un consortiu format din doua firme sarbesti si un SRL constantean infiintat cu trei saptamani inainte de licitatie. Partea cea mai stranie a povestii e ca dupa trei saptamani de la licitatie, CE Oltenia a incheiat contract de vanzare a 1,2 milioane de tone de lignit cu acel SRL, la un pret de aproape trei ori mai mic decat ar fi obtinut la licitatia din Serbia. Insa si mai grav este ca acest pret ar fi sub costurile din 2014, iar beneficiare tot autoritatile din Serbia sunt. Vezi in text ce raspunsuri dau reprezentantii CE Oltenia.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, discuta online despre proiectul Codului Fiscal, luni de la ora 13.00

Masurile de relaxare fiscala propuse prin noul proiect de Cod Fiscal vor duce la neincasarea unor venituri bugetare de peste 37 miliarde lei in patru ani, jumatate din suma fiind insa recuperata pe baza efectului pozitiv care va fi inregistrat in economie, potrivit estimarilor Guvernului. Care este impactul relaxarii fiscale propuse prin proiectul de Cod Fiscal si cat de plauzibile din punct de vedere economic sunt scenariile cu care a lucrat Guvernul? Isi permite Romania in actuala stare economica acest pachet de masuri? Este proiectul de Cod Fiscal o “bomba” pusa in bratele urmatorilor guvernanti? Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, va discuta online cu cititorii HotNews.ro  luni de la ora 13 despre acest subiect.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Cablul energetic submarin dintre România şi Turcia va fi dublat de fibră optică pentru schimbul de date între ţări

România şi Turcia au “reînviat” un proiect ce trenează de 9 ani, pentru că de-abia acum s-ar întrevedea oportunităţi adevărate de afaceri.

Cablul submarin dintre România şi Turcia, prin care companiile româneşti vor putea exporta energie electrică, va fi dublat şi de un al doilea cablu, de fibră optică, prin care se va face trafic de date, spun Octavian Lohan, vicepreşedintele Transelectrica, compania de transport energie electrică a României.

„Cablul de curent continuu 400 kV, ce va uni energetic România cu Turcia, va avea, cel mai probabil, şi un corespondent din fibră optică, prin care să se transmită date, pentru ca proiectul să fie încă şi mai atractiv”, arată Lohan.

Potrivit acestuia, dublarea cablului de curent cu unul de date nu ar mări semnificativ preţul total al lucrărilor.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Cum negociază băncile cu clienţii cu credite în franci elveţieni

Cum sună ofertele concrete ale băncilor pentru clienţii cu credite în franci elveţieni? ECONOMICA.NET vă arată cu ce a venit fiecare bancă în parte la negocierea cu clienţii. Cazuri concrete.

Isărescu a îndemnat clienţii să meargă la bancă să negocieze cu băncile şi băncile să negocieze cu clienţii, pentru a găsi o soluţie la problema expolziei francului elveţian. Astfel, spune BNR, trebuie evitată o soluţie legislativă şi adoptată una pe înţelegerii între părţi.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Acţiunile a 24 de companii listate la BVB vor fi tranzacţionate, de luni, după modelul licitaţie

Acţiunile a 24 de companii listate la Bursa de Valori Bucureşti /BVB/ vor fi tranzacţionate, începând de luni, după un nou model de tranzacţionare, denumit modelul de licitaţie, mecanismul curent fiind cel de ‘tranzacţionare continuă’.

Potrivit BVB, modelul de licitaţie îmbunătăţeşte tranzacţionarea acţiunilor cu lichiditate mai redusă şi facilitează determinarea preţurilor de tranzacţionare, oferind premise pentru o metodă echilibrată de descoperire a preţului, scrie Agerpres.

 Citeste mai mult…

Antena3.ro: Agricultură SF în mai multe sere din Ialomiţa. Au investit 1 MILION de euro pentru o afacere extrem de profitabilă

Agricultură SF în mai multe sere din Ialomiţa. Au investit 1 MILION de euro pentru o afacere extrem de profitabilă 442

 Agricultura de tip nou începe să prindă rădăcini şi la noi. În Ialomiţa, o familie a construit trei sere în care roşiile sunt cultivate hidroponic.  Cu alte cuvinte plantele nu cresc în pământ, ci într-un sistem complex de irigare cu soluţii nutritive, fără a folosi îngrăşăminte chimice.

 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Noul Cod Fiscal: Cum astupă Guvernul gaura din 2016

Golul bugetar de aproape 7 miliarde de lei pe care ar urma să-l genereze anul viitor măsurile de relaxare fiscală va fi acoperit din impactul pozitiv al creşterii economice asupra veniturilor bugetare şi prin îngheţarea cheltuielilor, a explicat Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, la Adevărul Live. Reducerea taxelor şi impozitelor propusă în proiectul noului Cod Fiscal, cu un impact bugetar net estimat la 6,81 miliarde de lei pentru anul viitor, va putea fi aplicată prin îngheţarea cheltuielilor în 2016 la nivelul din acest an, inclusiv prin introducerea unor normative (standarde) de cost în administraţia centrală şi prin alte măsuri administrative, a explicat Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor.   Totodată, golul bugetar creat va fi acoperit cu o parte din veniturile generate de creşterea economică.

 Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: EUROSTAT: Producția agricolă a României a însemnat 4% din UE în 2014

Valoarea producţiei agricole în România a totalizat anul trecut 15,48 miliarde de euro, reprezentând aproape 4% din valoarea producţiei totale din Uniunea Europeană, de 392,3 miliarde de euro, potrivit datelor Eurostat citate de Mediafax. Franţa, a cărei producţie agricolă este evaluată la 70,58 miliarde de euro (18% din totalul la nivelul UE) se situează pe primul loc, urmată de Germania, cu 51,03 miliarde de euro (13% din total), Italia (48,35 miliarde de euro sau 12,3% din total), Spania (41,1 miliarde de euro sau din 10,47% total) şi Marea Britanie (30,57 miliarde de euro sau 7,8% din total).

 Citeste mai mult…

Capital.ro: Consecințe majore: Cele mai mari companii petroliere din România și-au anunțat planurile de investiții. Acestea vor fi reduse. Chiar cu până la 35%!

Cotația barilului a crescut puțin în ultimele două săptămâni, dar scăderea abruptă din ultimele patru luni are consecințe majore. Cele mai mari companii petroliere din România și-au anunțat abia acum planurile de investiții. Nu mai este o surpriză – acestea vor fi reduse. Chiar cu până la 35%

 Citeste mai mult…

Capital.ro: RECORD Hidroelectrica și-a dublat profitul brut

Hidroelectrica a înregistrat un profit brut de 140 milioane de lei în luna ianuarie a acestui an, reprezentând dublul profitului brut raportat în perioada similară a anului trecut, a anunțat compania.

Acest rezultat se datorează nivelului relativ mare al producţiei de energie, dar şi tendinţei de diminuare continuă a costurilor operaţionale.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Gerea, ministrul Energiei: Am vrea ca strategia energetică să fie gata undeva în septembrie-octombrie

Am dori ca strategia energetică a României să fie gata undeva în septembrie-octombrie, a declarat ministrul Energiei, Andrei Gherea, luni, la ZF Power Summit 2015.

“Bine ar fi fost dacă am fi avut deja finalizată strategia de reindustrializare, ca să ştim în ce direcţie vrem să mergem. Trebuie să ştim cât vom consuma şi unde vom consuma. În acest moment nu avem o idee finalizată despre reindustrializare, şi atunci la nivelul ministerului va trebui să găsim un răspuns: vom merge pe eficienţă energetic,pe asigurarea unui mix energetic şi un potenţial de dezvoltare optim pentru industria românească.”

 Citeste mai mult…

Evz.ro: Agricultura ecologică prinde rădăcini și la noi

În prezent, produsele ecologice din România sunt cultivate pe o suprafaţă ce se întinde pe un milion de hectare. Doar în câţiva ani, numărul operatorilor din acest sector a ajuns la 15.000.

Primele reglementări pentru agricultura ecologică în România au apărut după aderarea la UE, în 2007. Dacian Cioloș, care fusese din 1994 agroeconomist stagiar la Comisia Europeană, începuse să studieze modelele implementate în alte țări încă din anii ‘90. Ulterior, a ajuns comisar european. După aderarea României la Uniunea Europeană, sectorul ecologic a luat avânt deoarece au început să se acorde subvenţii. Oamenii au început să profite. Unii chiar într-un mod excesiv, având în vedere că ajunseseră să folosească termenul de ecologic pentru produsele pe care nu le creşteau într-un sistem ecologic.

Citeste mai mult…

Evz.ro: Plantele energetice se conectează la profituri

În ultimii patru ani, afacerile din care se obţin energie au prins amploare. Peste 400 de fermieri din România deţin culturi energetice ce se întind pe o suprafaţă de circa 5.500 de hectare.

Din 2011, moment în care plantele energetice au devenit eligibile la plata sprijinului aferent schemei de plată unică pe suprafață (SAPS), românii au început să se intereseze de crearea unui business în jurul unor astfel de culturi. Interesul în creştere este susţinut de cifrele publicate de autorităţi. Anul trecut , 416 fermieri din 38 de județe au solicitat plata SAPS pentru o suprafață de 5.564 ha, față de anul 2013, când numărul de fermieri a fost mai mic – 288, din 36 de județe, pentru o suprafață de 4.036 ha, potrivit datelor transmise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), la solicitarea Capital.

 Citeste mai mult…

Evz.ro: PREMIERĂ FISCALĂ în România! Iată ce taxă se reduce

Pentru prima dată în ultimii ani se reduce acciza la țigări, anunță consultanții de la Benta Consult. Acciza este este formată din două componente, acciza ad valorem și acciza specifică. Acciza ad valorem reprezintă o sumă de plată egală cu procentul de 14% din prețul de vânzare al țigărilor cu amănuntul, preț pe care producătorul/importatorul are obligația să îl notifice autorității fiscale. Acest procent rămâne neschimbat.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ernst & Young: Reducerea TVA trebuie însoţită de combaterea evaziunii şi creşterea colectării

Măsurile de reducere a TVA propuse în Codul Fiscal trebuie susţinute de intensificarea acţiunilor de combatere a evaziunii şi de creşterea colectării, arată consultanţii EY, care iau în calcul şi varianta unor noi tăieri de investiţii pentru recuperarea deficitului cauzat de relaxarea fiscală.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adăugată, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peşte, legume şi fructe produse alimentare de bază la 9%. Cota standard de TVA ar urma să fie redusă în continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.

 Citeste mai mult…

Ziare.com: Bulgaria nu se pregateste sa mearga la razboi cu Rusia – Ministrul bulgar de Externe Interviu 

Bulgaria nu se pregateste sa mearga la razboi cu Rusia – Ministrul bulgar de Externe InterviuFoto: Ministerul Afacerilor Externe

Bulgaria nu se pregateste sa mearga la razboi cu Rusia, doar isi intareste capacitatea de aparare prin gazduirea unui centru de comanda NATO pe teritoriul sau, afirma ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, seful diplomatiei bulgare ne-a mai vorbit despre proiectele energetice comune cu Romania, despre cea mai mare amenintare la securitatea regiunii si despre disputa teritoriala din Marea Neagra dintre Bucuresti si Sofia.

 Citeste mai mult…

Ziare.com: Capcanele ascunse in noul Cod Fiscal Interviu  

La prima vedere, propunerea pentru noul Cod Fiscal reprezinta o mare gura de oxigen pentru firme si populatie, insa exista si cateva lucruri care trebuie lamurite de Guvern.

Ziare.com a stat de vorba cu Alin Chitu, partener al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, care a explicat care sunt capcanele acestui proiect.

Cea mai dificila intrebare la care trebuie sa raspunda Guvernul despre noul Cod Fiscal

 Citeste mai mult…

Zf.ro: ZF POWER SUMMIT ’15

Cătălin Dumitru, KMG International: În preţul pe litru la benzină şi motorină, taxele depăşesc 50%

Prăbuşirea preţului petrolului a dus la o scădere la benzină şi motorină, dar ea a grevat doar partea producătorului, atâta timp cât taxele au rămas la acelaşi nivel, a declarat Cătălin Dumitru, vicepreşedintele KMG International, la ZF Power Summit ’15.

“Stabilirea preţului carburanţilor urmează un mecanism foarte clar pentru toată lumea. Structura lor e complexă, dar deloc greu de înţeles. În ceea ce priveşte structura taxelor, în preţul pe litru taxele depăşesc la benzină şi motorină 50%, respectiv 57% benzină şi 52% la motorină”

 Citeste mai mult…

Zf.ro: ZF POWER SUMMIT ’15

Chiriţoiu, Concurenţa:România trebuie să închidă tot ce e neprofitabil pe energie până în 2018, anul limită până când se pot acorda subvenţii

România trebuie să închidă tot ce e neprofitabil pe energie  până în 2018, acela fiind anul limită până când se pot acorda subvenţii, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, luni, la ZF Power Summit ’15.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: FNGCIMM a împărțit plafonul de garantare pentru ‘Prima Casă’ celor 17 bănci din program

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a împărțit plafoanele de garantare pentru anul 2015 celor 17 finanțatori participanți în programul “Prima Casă”, în sumă totală de 2,5 miliarde de lei, informează, luni, Fondul.

‘Plafonul total, aprobat prin HG nr. 16/2015, este în valoare de 2,5 miliarde de lei și va fi utilizat în condițiile împărțirii în mod egal a riscurilor și a pierderilor între statul român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, prin FNGCIMM și finanțatori’, se precizează în comunicat.

Potrivit documentului, alocările de sume au fost realizate de FNGCIMM cu acordul Ministerului Finanțelor Publice, în funcție de estimările băncilor partenere privind volumul garanțiilor ce vor fi acordate în anul 2015, precum și de valoarea garanțiilor acordate de fiecare finanțator în anul 2014

 Citeste mai mult…

Economica.net: România a urcat în Topul 10 mondial, al celor mai promiţătoare burse de frontieră

România este plasată pe poziţia 10 în topul celor mai promiţătoare pieţe de frontieră, realizat de Bloomberg, în funcţie de atractivitatea şi perspectivele oferite marilor investitori. Topul Bloomberg a fost făcut şi în funcţie de nota primită de la Banca Mondială, pentru uşurinţa cu care se fac afacerile. Promovarea în categoria pieţelor emergente ar aduce la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) un plus de miliarde de dolari de la marii investitori ai lumii.

Taurul este simbolul creşterii la Bursă

România a intrat în TOP 10 – Cele mai promiţătoare pieţe de frontieră, realizat de Bloomberg, în funcţie de 19 criterii de performanţă, referitoare la climatul investiţional, oferta pentru investiţii de la bursă, gradul de subevaluare a acţiunilor, prognozele privind creşterile pieţei, uşurinţa cu care se pot face afaceri, evoluţiile macroeconomice şi altele.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Criză pe piaţa globală de lactate, din cauza supraofertei

Piaţa globală de lactate, afectată de supraofertă şi diminuarea cererii de pe piaţă chineză – care a coborât preţurile internaţionale la lapte cu aproximativ 50%, nu îşi va reveni prea curând, avertizează analiştii, transmite Reuters.

În ultimii ani, China a fost una dintre pieţele de lactate cu cel mai puternic ritm de creştere, însă, în ultimul an, consumul a scăzut, după ce preţurile ridicate au redus cererea internă, lăsând stocuri neconsumate de lapte praf importat.

‘Cred că va mai dura şase luni până când perspectiva se va îmbunătăţi’, a apreciat Susan Kilsby, analist la NZX Agri. Ea a adăugat că, în primăvară, ar trebui să asistăm la o creştere sezonieră a producţiei de lapte în Uniunea Europeană, SUA şi China.

‘Nu cred că această creştere a producţiei va fi una masivă, deoarece preţurile sunt scăzute şi nu există acest stimulent, dar cu siguranţă va fi una suficientă pentru a menţine preţurile la un nivel scăzut, cel puţin până la mijlocul anului’, a mai spus Susan Kilsby.

 Citeste mai mult…

Ziarul Financiar: Dumitru, KMG International: Petromidia era considerată acum câţiva ani un morman de fiare vechi, acum exportă masiv

Petromidia era considerată acum câţiva ani de zile un morman de fiare vechi, acum exportă masiv în filialele din Republica Moldova, unde filialele s-au dezvoltat puternic, a declarat Cătălin Dumitru, vicepreşedintele KMG International, la ZF Power Summit ’15.

“Grupul nostru are nu numai un rol local, ci şi unul regional. Petromidia era considerată acum câţiva ani de zile un morman de fiare vechi, acum exportă masiv în filialele din R. Moldova, unde filialele s-au dezvoltat puternic, avem o reţea de distribuţie  performantă, la fel cu Rompetrol Georgia şi am încercat să ne menţinem cota de piaţă în Bulgaria”.

 Citeste mai mult…

Ziarul Financiar: Eric Stab, GDF Suez: 40% din gospodării sunt conectate la reţeaua de gaze; restul folosesc combustibili alternativi

Circa 40% din gospodăriile din România sunt conectate la reţeaua de gaze, restul consumatorilor folosind combustibili alternativi, cum sunt lemnele, a declarat Eric Stab,preşedintele GDF Suez Energy Romania, la ZF Power Summit ’15.

De la 1 ianuarie am prezentat o ofertă de piaţă liberă pentru consumatori. Un număr mare de consumatori au schimbat pe contracte libere. În medie, cred că preţurile au rămas în general stabile. Câţiva consumatori mari au reuşit să negocieze reduceri de preţ, iar ceilalţi sunt aproximativ la acelaşi preţ.”

 Citeste mai mult…

Capital.ro: PRĂBUŞIREA preţurilor petrolului ar putea fi PERMANENTĂ

Prima etapă din planul Arabiei Saudite – sau poate speranța acestei ţări de a restructura piața petrolului – durează mai mult decât era aşteptat. Prin refuzul de a ține în frâu producția pe măsură ce prețurile au scăzut, saudiții au permis un surplus de creștere și i-au avizat pe rivalii săi cu costuri de producţie mari – Rusia, Venezuela, producătorii de petrol de şist din Statele Unite. Acest semnal a fost, însă, slăbit de cantitatea tot mai mare de petrol depozitată, scrie portalul de ştiri american Business Insider.

Stocurile de petrol mondiale au crescut cu aproximativ 265 milioane de barili de anul trecut și banca franceză Société Générale crede că vor crește cu încă 1.600.000-1.800.000 de barili pe zi în primele șase luni ale acestui an, ajungându-se la aproximativ 300 de milioane de barili în total.

 Citeste mai mult…

Ziarul Financiar: Zmelik, CEZ România: Pe zona de energie regenerabilă, e o situaţie complicată care va fi rezolvată în curând

Pe zona de energie regenerabilă,  aşteptările sunt una, realitatea e alta şi e o situaţie complicată care va fi rezolvată în curând, cum promite şi Guvernul, a declarat Martin Zmelik, director general CEZ România, luni, la ZF Power Summit ’15.

“La regenerabile nu suntem pe business case pozitiv. Aşteptările sunt una, realitatea e alta şi e o situaţie complicată care va fi rezolvată în curând, cum promite şi Guvernul. Sunt multe soluţii pentru a pune în echilibru situaţia. E aspectul de care are nevoie toată lumea pe partea de producţie”.

 Citeste mai mult…

Ziarul Financiar: Banca Transilvania va oferi clienţilor Volksbank cu credite în franci elveţieni mai multe variante de conversie în lei sau euro. Reducerea poate depăşi 25%

Banca Transilvania va oferi clienţilor Volksbank cu credite în franci elveţieni mai multe variante de conversie în lei sau euro, cu discount-uri aplicate ulterior la sold în funcţie de profilul acestora, reducerea putând depăşi în unele cazuri 25%, pentru a scădea expunerea totală şi rata lunară.

“Închiderea tranzacţiei cu Volksbank va mai dura încă două-trei luni, vrem să venim cu o ofertă pentru clienţii cu credite în franci elveţieni imediat după finalizarea preluării. Nu va fi o soluţie unică oferită tuturor pentru că sunt diferite credite, termene, sumele sunt diferite, unele sunt garantate, altele nu sunt, unele sunt de investiţii, aşa că banca va veni cu multe alternative pentru fiecare segment, pentru fiecare client, dar cu prioritate vrem să tratăm cazurile sociale, unde vorbim despre locuinţe familiale, credite care sunt în jur de 100.000-150.000 de franci elveţieni. Asta vom trata cu prioritate imediat, dar toţi clienţii cu credite în franci elveţieni în cazul Volksbank vor primi oferte de la Banca Transilvania după preluare”, a declarat luni directorul general al Băncii Transilvania, Omer Tetik.

 Citeste mai mult…

Capital.ro: Leul s-a depreciat, luni, în faţa monedei europene

Moneda naţională s-a depreciat, luni, faţă de euro, iar Banca Naţională a României /BNR/ a calculat un curs de 4,4521 lei pentru moneda europeană, în creştere cu 0,23 bani (0,05%), comparativ cu şedinţa anterioară, când cotaţia a fost de 4,4498 lei/euro.

În raport cu dolarul, leul s-a depreciat cu 1,35 bani (0,34%), până la un curs de 3.9378 lei/dolar, de la 3,9243 lei/dolar în şedinţa de vineri.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Predoiu: E imposibil ca Ponta să-şi angajeze răspunderea pe noul Cod fiscal, e doar o stratagemă

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat luni că i se pare “imposibil” şi o ipoteză care nu este “fezabilă” ca guvernul condus de Victor Ponta să-şi angajeze răspunderea în Parlament pe noul Cod fiscal, menţionând că actul normativ este o “stratagemă politică”.

Predoiu a fost întrebat dacă, în cazul unei angajări a răspunderii guvernului pe Codul Fiscal, posibilitate anunţată de premierul Victor Ponta, PNL va fi împotriva acestei măsuri prin introducerea unei moţiuni de cenzură sau va propune amendarea lui.

“Dincolo de faptul că domnul Ponta nu şi-a asumat niciodată ceva personal, cred că e imposibil să ne confruntăm cu o astfel de ipoteză, fie şi pentru faptul că domnul Ponta a ajuns la guvernare printr-o moţiune de cenzură în care spunea că nu-şi va asuma niciodată răspunderea, în care critica guvernul anterior că şi-a asumat răspunderea pe proiecte de lege. Deci, nu vă această ipoteză fezabilă”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Producătorii de ţigări susţin că noua structură a accizelor, de la 1 aprilie, favorizează piaţa neagră

Nivelul accizei specifice la ţigarete pentru perioada 1 aprilie 2015 – 31 martie 2016 este de 314,68 lei/ 1.000 ţigarete, potrivit unui ordin al ministrului Finanţelor Publice, publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

Ca produse supuse accizelor, ţigaretele au o structură a accizei de tip compus, reprezentând suma dintre acciza specifică pe 1.000 de ţigarete plus acciza ad valorem aplicată asupra preţului de vânzare cu amănuntul declarat, iar nivelul anunţat de MFP pentru acciza specifică este corespunzător unei modificări a structurii accizei totale, în care cea de-a doua componentă – acciza ad valorem – scade de la 18% la 14% şi nu la 17%, cât era stabilit iniţial.

 Citeste mai mult…

 

Ziarul Financiar: Ramona Jurubiţă, KPMG: Noul Cod Fiscal este un pas înainte. Trebuie să luptăm cu lipsa de încredere şi de stabilitate din domeniul fiscal

Schimbările majore pe care noul Cod Fiscal le aduce pe partea de impozite directe ar fi prognozata scădere a TVA, dublată de introducerea cotei reduse la produsele de peşte, carne, legume şi scăderea accizelor pe principalelor produse accizabile, menţinerea accizei stabilite în RON şi eliminarea accizei pentru produsele nearmonizate (cafea, bijuterii), care a fost îndelung solicitată de mediul de afaceri, a declarat Ramona Jurubiţă, tax partner la KPMG la ZF Live.

”Noi salutăm acest Cod Fiscal, este un pas înainte. Pentru prima dată după introducerea sa în 2005 avem o variantă consolidată a acestuia. Taxele propuse a fi reduse sunt în principal în sfera impoziteleor indirecte, pentru că în contextul crizei au fost şi cele care au fost cel mai uşor majorate (TVA-ul şi accizele cu cursul de schimb)”, a spus ea.

De asemenea, Ramona Jurubiţă a mai spus că există un calendar de reducere a contribuţiilor sociale cu 5,3%, începând cu 2017. S-a introdus ca lucru pozitiv o plafonare la contribuţiile la sănătate, şi există o intenţie de a reduce cota unică.

 Citeste mai mult…

B1 TV: Declaratie Victor Ponta referitoare la noul Cod Fiscal

Iar cel mai important lucru, din punct de vedere guvernamental, îl reprezintă prezentarea pe care domnul ministru Vâlcov o va face azi în faţa grupurilor noastre parlamentare, mâine în faţa Comisiilor reunite de Buget-Finanţe referitoare la proiectul codului fiscal şi codului de procedură fiscală şi, mai ales, la strategia de relaxare fiscală: reducerea TVA-ului la 20%. Toate celelalte propuneri pe care le-a prezentat în cadrul guvernului vor fi prezentate şi parlamentului şi, săptămâna viitoare, la începutul lunii martie, imediat ce avem rezultatele şi pe luna februarie, împreună cu domnul ministru Vâlcov, vom prezenta şi parlamentului, şi opiniei publice, care sunt tendinţele, din fericire, tendinţe pozitive privind încasări suplimentare la buget.

 Citeste mai mult…

Ziarul Financiar: Paradoxul economiilor firave, explicat de „premierul cotei unice”: În România taxele sunt prea mici

„Nivelul redus al încasărilor la buget este si un efect al taxelor mici, nu doar al unei incapacităţi fundamentale a adminstraţiei de a strânge taxele”, susţine  Călin Popescu-Tăriceanu. Premierul liberal al „cotei unice” subliniază însă că sprijină măsurile guvernului de stânga al premierului Victor Ponta de a reduce taxele, dar are o explicaţie mai puţiin comună, cel puţin pentru filosofia economică pe care a promovat-o, a faptului că reducerea taxelor în vremea guvernării sale (2005 – 2008) nu a condus la creşterea încasărilor statului: „Taxele sunt prea mici!”

În vremea cotei progresive a premierului Năstase, în 2004, veniturile statului au fost de 30% ca pondere în PIB. În 2005 au crescut la 30,4%, în 2006 la 31,8%, în 2007 la 32,5%, ca să cadă apoi, în 2008, un an spectaculos în care economia a crescut cu peste 8%, la 29,1% ca pondere în PIB.

Citeste mai mult…

Gandul.info: Incredibilele aventuri ale românilor cu Fiscul. Pentru 9 lei din cuponiadă, statul îţi cere 468 de lei CASS

„Avem o realitate: 3 milioane din populaţia dinamică, cu capacitate de muncă din România, este în afara ţării şi nu plăteşte niciun leu la sistemul social. (…) Închipuiţi-vă: dacă cei 3 milioane ar cotiza cu 10 euro pe lună la bugetul social al României, ar fi o contribuţie pe care am simţi-o”, spunea premierul Victor Ponta pe 29 ianuarie la o dezbatere a Fundaţiei Friedrich Ebert România. Ceea ce era avansat public ca o ipoteză, o contribuţie obligatorie de 10 euro lunar pentru românii din afara ţării, avea deja corespondent în realitate în cazurile celor care, deşi nu mai iau salariile din România, au păstrat un cont bancar de economiii pentru care primesc dobândă sau au obţinut, în urma cuponiadei din anii ´90, sume infime, pe care nici nu le-au ridicat. Acestora, statul le-a calculat deja, trimiţându-le pe adresele ultimului domiciliu în România, obligaţii de 105 euro pe an aferente lui 2012, adică de 8,82 de euro pe lună. Este cazul lui DanToader, stabilit în Franţa, care a detaliat pentru Gândul demersurile pe care le face de mai bine de o lună pentru a convinge ANAF că nu are motive să cheltuiască chiar şi 250 de euro pentru un venit de 2,5 euro din 2012 din moment ce nu beneficiază de sistemul de asigurări românesc. Este însă şi situaţia altor mii de români cu domiciliul în ţară, cei mai mulţi pensionari, care îşi pierd asigurarea gratuită dacă în urma cuponiadei le revin 2, 12 sau 30 de lei într-un an.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Grecia: Lista de reforme solicitată a fost primită de instituţiile de la Bruxelles – surse

Autorităţile elene au trimis Bruxellesului lista de reforme pe care aveau termen să o prezinte până luni seara pentru a obţine o extindere cu patru luni a finanţării ţării, a declarat luni o sursă europeană apropiată de discuţii, fapt dezminţit de Comisia Europeană, relatează AFP.

‘Lista a fost primită’, a confirmat sursa citată de AFP. Ea urmează să fie examinată luni de instituţiile (UE, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) creditoare ale Greciei, urmând ca marţi să aibă loc o teleconferinţă a miniştrilor de finanţe din zona euro.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Legea privind scutirea de impozit a profitului reinvestit în echipamente tehnologice, promulgată de preşedintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni Legea prin care profitul reinvestit în echipamente tehnologice folosite în scopul desfăşurării de activităţi economice este scutit de impozit.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat luni decretul de promulgare a Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 19/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Potrivit actului normativ, facilitatea se acordă în limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectivă şi se aplică pentru profitul reinvestit în echipamente tehnologice produse şi/sau achiziţionate după 1 iulie 2014 şi puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2016 inclusiv, scrie Agerpres.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Avizul pentru reînnoirea mandatului conducerii Consiliului Concurenţei, trimis preşedintelui

Parlamentul va trimite preşedintelui Klaus Iohannis avizul favorabil pentru reînnoirea mandatului preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu şi Otilian Neagoe, dat anterior de Comisiile parlamentare pentru buget şi economice.

Anunţul a fost făcut, luni, la finalul şedinţei Birourilor Permanente Reunite, de vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu (PSD), acesta adăugând că în cazul acesta este vorba despre “o procedură mai specială”.

 Citeste mai mult…

Ziarul Financiar: Banca Transilvania vrea în acest an o creştere de 8% a soldului creditelor pentru IMM-uri

Banca Transilvania (TLV) vrea în acest an o creştere a portofoliului de credite pentru IMM-uri cu 8% la valoarea soldului, la 10,8 miliarde lei, după ce anul trecut a finanţat acest segment cu circa 6,83 miliarde lei, nivelul fiind apropiat de stocul total deţinut în 2008, de 6,36 miliarde lei.

“Am finanţat economia reală, a IMM-urilor, cu aproape 7 miliarde lei producţie de credite noi în 2014. Anul trecut toată producţia nouă a fost la nivelul sau chiar puţin superior faţă de tot stocul de credite acordat IMM-urilor înainte de criză, prin 25.000 de împrumuturi noi acordate”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Andrei Dudoiu, director general adjunct al Băncii Transilvania, responsabil de segmentul companiilor.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Sistemul bancar din România a încheiat 2014 cu peste 57.700 de angajați, în scădere cu 14.000 față de 2008

Sistemul bancar din România a încheiat anul 2014 cu un număr de 57.732 de angajați, 40 de instituții de credit și 168 de instituții financiare nebancare (IFN), reiese din prezentarea ‘Supravegherea bancară – evoluție, principii, instrumente’, realizată de directorul adjunct al Direcției Supraveghere din Banca Națională a României, Adrian Cosmescu.

Astfel, numărul de angajați din sistemul bancar din România a scăzut, în ultimul an, cu aproximativ 900, de la aproape 59.000 de angajați la finalul anului 2013. Comparativ cu anul 2008, când sistemul bancar a atins apogeul în materie de extindere, numărul de angajați a scăzut semnificativ, cu circa 14.000 de persoane, având în vedere că la 31 decembrie 2008 în sistem lucrau aproape 72.000 angajați.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Comisia Națională de Prognoză estimează o creștere economică de 2,8% pentru acest an

Comisia Națională de Prognoză (CNP) a modificat în creștere la 2,8% estimarea privind avansul Produsului Intern brut al României pentru 2015, potrivit Prognozei pe termen mediu 2014 – 2018 – varianta de iarnă publicată pe site-ul instituției.

Anterior, în prognoza pe termen mediu — varianta de toamnă, CNP previziona o creștere economică de 2,5%. În ceea ce privește creșterea PIB aferentă anului 2014, acesta este estimată la 2,9%, cu 0,3 puncte procentuale mai mare decât în prognoza din toamnă.

Referitor la produsul intern brut nominal, CNP estimează pentru acest an o valoare de 709,7 miliarde lei, iar pentru 2014 de 674,3 miliarde lei.

 Citeste mai mult…

Ziarul Financiar: Mai mulţi bani în conturile firmelor: refuzurile la plată au ajuns la nivelul de dinaintea crizei din 2008

Băncile au refuzat decontarea de cecuri şi bilete la ordin în valoare de 298 mil. lei în luna ianuarie, un minim al ultimilor şapte ani şi în scădere cu 40% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce marchează o îmbună­tăţire vizibilă a lichidităţilor din con­tu­rile companiilor. Un nivel lunar sub pragul de 300 mil. lei nu mai fusese consemnat din vara lui 2008, cu puţin timp înainte de izbucnirea crizei financiare, potrivit datelor BNR.

„Scăderea sumelor refuzate la plată poate reprezenta un semn al îmbună­tăţirii situaţiei companiilor pentru că vine în concordanţă şi cu ceilalţi indicatori economici, cum ar fi creşterea economică. Ar trebui ca lucrurile să meargă într-o direcţie bună”, consideră analistul economic Aurelian Dochia.

 Citeste mai mult…

Ziarul Financiar: Nicorescu, Transelectrica: Proiectul cu Turcia este o oportunitate comercială foarte bună pentru interconectarea sistemelor din ţările sud-est europene

Proiectul cu Turcia (Tonucci, UniCredit, Transelectrica) este o oportunitate comercială foarte  bună pentru interconectarea sistemelor din ţările sud-est europene, a declarat Hariss Nicorescu, Director, Direcţia Tehnică şi Dezvoltare Reţea, Transelectrica, luni, la ZF Power Summit ’15.

“Pentru proiectul cu Turcia (Tonucci, UniCredit, Transelectrica) a fost semnat un memorandum de înţelegere pe 3 februarie, şi în prezent e în curs de formare o companie de proiect pentru a avea toţi specialiştii şi experţii necesari pe legal, tehnic şi financiar, pentru a se duce la final acest proiect. Fiecare pas se face în condiţiile geopolitice adecvate. Aceste patru mari subsisteme care converg în acest proiect trebuie să se întrunească optim”.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Amendă pentru OMV Petrom. 40.000 de lei pentru poluarea cu ţiţei de pe râul Cotmeana

Societatea OMV Petrom a fost sancţionată luni cu o amendă de 40.000 de lei, în urma poluării accidentale cu petrol a râului Cotmeana, care a afectat cursul de apă pe o lungime de aproape 12 kilometri, au anunţat reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Argeş Vedea.

‘A fost aplicată poluatorului o sancţiune contravenţională în valoare de 40.000 de lei pentru neluarea la timp a măsurilor operative. De asemenea, s-au dispus sarcini clare reprezentanţilor OMV Petrom pentru curăţarea întregii zone’, se arată într-un comunicat al ABA Argeş Vedea.

Aproximativ 300 de litri de ţiţei s-au scurs în râul Cotmeana în urmă cu o zi, în zona localităţilor Cocu şi Poiana Lacului, din cauza unei avarii la o conductă magistrală de transport aflată în administrarea OMV Petrom. După producerea avariei la conducta de transport, reprezentanţii OMV Petrom au oprit pomparea şi au montat, pe sectorul cuprins între comuna Poiana Lacului şi comuna Săpata, 10 baraje din materiale absorbante şi paie, scrie Agerpres.

 Citeste mai mult…

Economica.net: CNP revizuieşte în scădere la 2,6% prognoza de inflaţie la finele lui 2015

Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în scădere la 2,6% estimările privind inflaţia anuală în 2015, de la 2,9% cât anunţa în luna noiembrie a anului trecut, în timp ce rata medie este estimată la 1,3%, faţă de 2,2% anterior.

Noile estimări sunt cuprinse în prognoza de iarnă a CNP privind proiecţia principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada 2014 – 2018.

Potrivit documentului, inflaţia la finele anului viitor va fi de 2,8%, iar media tot de 2,8%, în 2017 de 2,5%, respectiv 2,7%, iar pentru 2018 este estimată o inflaţie anuală de 2,3% şi o rată medie de 2,5%. Prognozele sunt similare celor anunţate în toamna anului 2014, cu excepţia ratei medii de inflaţie pentru 2016, care era estimată la 3%.

Potrivit estimărilor Băncii Naţională a României, publicate la începutul lunii februarie 2015, inflaţia se va plasa, la finalul acestui an, la 2,1%, iar la sfârşitul anului 2016 la 2,4%. Banca centrală a anunţat o ţintă staţionară a inflaţiei pe termen mediu de 2,5% plus/minus un punct procentual.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: CNP: Câștigul salarial mediu net lunar ar putea crește cu 5,9% în 2015, la 1.759 lei

Câștigul salarial mediu net lunar ar putea crește în acest an cu 5,9%, până la 1.759 lei, în timp ce câștigul salarial mediu brut ar înregistra un avans de 6%, până la 2.415 lei, potrivit prognozei de iarnă publicată de Comisia Națională de Prognoză.

Anterior, CNP estimase pentru acest an o creștere a câștigului salarial mediu net lunar de 4,4%, la 1.733 lei și a câștigului salarial mediu brut de 4,5%, la 2.382 lei.

În același timp, câștigul salarial real ar putea consemna o creștere de 4,5%, față de 2,2% cât era estimat.

Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor