Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 10 august 2015

Capital.ro: Producţiile mai mici ar putea scumpi alimentele

Seceta a făcut multe pagube în rândul culturilor de grâu, porumb sau floarea-soarelui, iar analiştii din piaţă susţin că este foarte posibil ca din toamnă să cumpărăm făină, mălai sau ulei la preţuri mai mari cu până la 10%.

Dacă în 2014 producţiile de grâu, rapiţă sau porumb au înregistrat noi recorduri, în acest an situaţia este dramatică.Seceta a distrus 30% din cultura de grâu şi 50% din cea de porumb.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: DNA! Ne scade taxele!

Despuiat de jargonul profesional, mesajul Băncii Naţionale, al Fondului Monetar Internaţional şi al altor economişti este simplu: România nu îşi permite taxe mai mici, deşi ar fi de dorit, pentru că se fură prea mult, iar administraţia este păguboasă. Iar furtul este evident în cheltuielile aiuritoare ale statului român. Preşedintele Curţii de Conturi spunea, recent, că din 100 lei bani publici, 40 lei dispar pe diverse căi: „sunt lucruri incredibile, nu vă puteţi imagina şi nu am crezut în viaţa mea că ajung să văd un astfel de fenomen“.  Consiliul Fiscal nota într-un raport că, deşi are printre cele mai mari procente din PIB alocate investiţiilor, România stă cel mai prost la infrastructură. Fapt vizibil cu ochiul liber. Chiar şi actualul ministru de finanţe vorbea, cu ocazia ultimei rectificări bugetare, de dezastrul în cheltuirea banilor de către Compania de Drumuri, iar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu îşi mărturisea, zilele trecute, frustrarea faţă de risipa statului. Şi totuşi, cam aceiaşi oameni susţin că nu pot fi tăiate cheltuielile, pentru că ar fi naiv să ne imaginăm că statul ar lăsa din gheare o pradă bogată.

           Citeste mai mult…

Gandul.info: Cum au ajuns 8.000 de români SUSPECŢI pe lista neagră a Fiscului. DETALIUL LEGAL care a dispărut din comunicatele ANAF. „O lege greu de aplicat dă naştere la abuzuri”

Aproape 8.000 de români au ajuns pe lista neagră a Fiscului, fiind declaraţi suspecţi şi încadraţi în categoria persoanelor cu „risc fiscal ridicat” şi vor ajunge să le dea explicaţii inspectorilor ANAF şi să justifice diferenţele dintre venituri şi cheltuieli. Fiecare nu şi-ar fi declarat anual, din calculele Fiscului, peste un milion de lei – 220.000 de euro – în perioada 2011-2013, însă problema este că momentul de referinţă este 2011, fără a se ţine cont de patrimoniul de până atunci. Cum se poate ca aproape 8.000 de persoane să devină “suspecţi” fără să se ştie câţi bani aveau la începutul perioadei de control? Consultanţii fiscali spun că legea e proastă, iar instrumentele Fiscului fac actul normativ greu de aplicat, ceea ce poate duce la abuzuri. „

           Citeste mai mult…

Zf.ro: CONSTITUŢIA SPUNE: „CARACTERUL LICIT AL DOBÂNDIRII AVERII SE PREZUMĂ“

Lovindu-se de textul clar al Constituţiei, care spune: „Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă“, Fiscul încearcă să facă slalom prin textele de lege pentru a putea constata venituri ilicite.

Problema este că în spatele unui demers care poate fi considerat corect se ascund numeroase capcane şi întrebări. Întrebarea numărul 1 este de ce este necesar un asemenea proces de selecţie – prin care pot fi lăsaţi deoparte sau adăugaţi anumiţi oameni – şi nu se aplică această nouă lege de verificare a averilor pentru toată lumea. Nu este această selecţie o poartă deschisă pentru eventuale abuzuri?

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Tranzacțiile cu acțiuni, în scădere cu 14,7% în această săptămână, la BVB (analiză)

Valoarea tranzacțiilor cu acțiuni la Bursa de Valori București a scăzut, în această săptămână, cu 14,7% comparativ cu săptămâna precedentă, și s-a cifrat la 125,17 milioane de lei, potrivit buletinului Puls Capital.

Valoarea tranzacționată totală a fost de 131,75 milioane de lei iar cele mai importante schimburi s-au realizat cu acțiunile BRD — SG (BRD) — 29,6 milioane de lei, Banca Transilvania (TLV) — 23,72 milioane de lei și Fondul Proprietatea (F) — 13,93 milioane de lei.

             Citeste mai mult…

Gandul.info: O companie austriacă şi-a vândut portofoliul de spaţii logistice, care include şi proprietăţi din România

Compania austriacă Immofinanz negociază cu mai mulţi potenţiali investitori vânzarea portofoliului de spaţii logistice, proprietăţi cu o suprafaţă închiriabilă de circa 1 milion de metri pătraţi şi proiecte în dezvoltare, mai multe dintre acestea fiind localizate în România.

“Consiliul director al Immofinanz a decis să vândă portofoliul de logisitică al companiei. Negocierile cu părţile interesate sunt în prezent în desfăşurare. Segmentul logisitcă al Immofinanz acoperă proprietăţi cu o suprafaţă închiriabilă de 1 milion de metri pătraţi, precum şi mai multe proiecte în dezvoltare în Europa de Vest şi de Est. Cele mai multe dintre proprietăţi sunt localizate în Germania, în timp ce altele se află în Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Rusia”, se arată într-un comunicat al companiei.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Cluj-Napoca, cea mai “fierbinte” piaţă de locuinţe din România, la presiunea angajaţilor din IT cu salarii foarte mari

Cluj-Napoca este oraşul care a bătut două recorduri în prima jumătate a acestui an în ceea ce priveşte piaţa locuinţelor noi: cea mai mare creştere de preţ, de 3,4%, dar şi depăşirea pragului de 1.000 de euro pe metru pătrat.

De ce? Explicaţia este simplă. Piaţa de apartamente noi din Cluj-Napoca se confruntă cu o cerere mare de locuinţe, cerere care vine din partea tinerilor angajaţi în domeniul IT. În acelaşi timp, oferta este redusă şi nu mulţi dezvoltatori au luat în vizor un oraş a cărui dezvoltare economică a fost accentuată de intrarea pe piaţă a companiilor din domeniul IT, dar şi din domeniul cercetării şi dezvoltării.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Apartamente mai scumpe în Bucureşti

Preţurile apartamentelor din Bucureşti au înregistrat o creştere de 5,3% în luna iulie faţă de iunie, iar comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014 se află în urcare cu 2,8%, potrivit unei analize realizate de homefinders.ro. Creşterea din luna iulie este cea mai mare din acest an şi se referă atât la locuinţele vechi cât şi la cele noi.

Pe segmentul mediu şi premium, respectiv zonele centrale, semicentrale şi de nord, preţul mediu solicitat de proprietari a revenit la valoarea din lunile de primăvară: 68.000 de euro. Acest preţ este cu 3% mai mare decât cel din luna iunie. De cealaltă parte, în zonele mărginaşe ale Bucureştiului, preţurile medii solicitate au avansat faţă de luna iunie cu 8,5%, cea mai mare creştere înregistrată în acest an pe segmentul rezidenţial. Astfel, proprietarii de apartamente situate în aceste zone solicită acum un preţ mediu de 51.000 de euro, preţ similar cu cel din luna februarie (51.050 de euro) şi cu 1.000 de euro mai mare decât în lunile de primăvară.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Companiile au investit mai mult în dezvoltarea angajaţilor în prima jumătate a anului

Afacerile companiilor de training au crescut în prima jumătate a acestui an, după ce angajatorii au decis să aloce bugete mai mari programelor de instruire pentru angajaţi. Doi dintre jucătorii mari de pe piaţa de training – Ascendis şi Trend Consult – au raportat săptămâna trecută creşteri ale vânzărilor din prima jumătate a anului prin comparaţie cu perioada similară din 2014. Astfel, cifra de afaceri a grupului Ascendis, cea mai mare companie de training de pe piaţa locală, a crescut cu 15% în primele şase luni ale acestui an faţă de perioada similară din 2014, cu o creştere mai mare (de 22%) a diviziei de training şi team building.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Tinerii, mai dornici să fie antreprenori, dar businessurile lor rezistă mai puţin

Tinerii au o apetenţă mai mare pentru antreprenoriat prin raport cu persoanele din categoria de vârstă de peste 34 de ani, dar afacerile create de aceştia generează un număr mai scăzut de locuri de muncă, iar companiile pe care le-au fondat au o durată de viaţă mai scăzută, arată raportul Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2015. „Persoanele mai tinere tind să aibă o experienţă mai redusă decât cele mai vârstnice şi, în general, nu au resursele financiare necesare pentru a face faţă nevoii de lichidităţi necesare pentru finanţarea capitalului de lucru“, a explicat pentru ZF Mike Herrington, directorul executiv al GEM.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Fraţii Cristescu fuzionează două firme din grup

Operatorul hotelier Bega Turism (simbol bursier SCDE), controlat de fraţii Marius şi Emil Cristescu, va absorbi producătorul de motoare Bega Elecromotor Timişoara, rezultând o firmă cu afaceri cumulate de circa 30 milioane de lei. Fraţii Cristescu au decis retragerea de la tranzacţionare a acelor două companii, listate pe piaţa RASDAQ, care se va desfiinţa în octombrie. Bega Turism a anunţat recent pe bursă că a finalizat operaţiunea de achitare a acţiunilor deţinute de minoritari. Compania a plătit 727.435 de lei acţionarilor minoritari, răscumpărând titlurile de la un număr de 69 de deţinători. Bega Turism avea în conturi 15,2 milioane de lei la sfârşitul lui 2014, după ce în cursul anului a vândut din active, inclusiv un teren din Timişoara, în valoare de 83,1 milioane de lei. Compania hotelieră este una dintre cele mai mari de pe piaţa RASDAQ, cu o capitalizare de 123 milioane de lei. Bega Elecromotor Timişoara, firmă cu afaceri în 2014 de 4,2 milioane de lei, a plătit pentru retragerea de la tranzacţionare 705.000 de lei, prin răscumpărarea titlurilor deţinute de acţionarii minoritari.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Străinii aveau în luna mai 4,5 mld. euro investiţi în titluri de stat româneşti

Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat au coborât la sfârşitul lunii mai sub 20 mld. lei (4,5 mld. euro), ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică internă  ajungând la 17% din total, în condiţiile oscilaţiilor de sentiment induse de diferite evoluţii conjuncturale la nivel inter­naţional sau local.

La sfârşitul anului trecut investitorii străini aveau un portofoliu de titluri de stat în lei şi în euro în valoare de 23 mld. lei (peste 5 mld. euro), reprezentând 20,3% din total, ponderea fiind în uşoa­ră scădere faţă de 2013, dar triplă comparativ cu 2009, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor. În Polonia ponderea nerezidenţilor ajun­ge la 40% din total, iar în Ungaria la 34%.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Pandora Prod „a ţesut“ în primele şase luni 72 mil. lei, în creştere cu 21%

Pandora Prod, producătorul de textile vrâncean înfiinţat în urmă cu do­uă decenii, a înregistrat în primele şase luni ale anului o cifră de afaceri de 72 mil. lei (16 mil. euro), în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Creşterea noastră este puternic influenţată de valoarea materiilor prime cu care lucrăm şi care sunt incluse în valoarea produsului. În acelaşi timp, o mare contribuţie o are şi varietatea noastră de clienţi, mulţi dintre ei fiind de înaltă clasă, iar acest lucru se reflectă automat şi în preţul produselor finale“, au explicat reprezentanţii companiei controlate de Dorel Simiz.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Argus şi-a dublat afacerile în sem. I, dar costurile de achiziţie i-au răpus profitul

Veniturile producătorului ulei Argus Constanţa (simbol bursier UARG), controlat de SIF Oltenia (SIF5), s-au dublat în primul semestru, la 88 mil. lei, pe fondul vânzărilor mai mari, însă profitul s-a înjumătăţit ca urmare a creşterii costurilor de achiziţie a materiei prime.

Compania a încheiat prima jumătate a anului cu un câştig din exploatare de 0,57 mil. lei, faţă de 1,2 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatul net a fost un profit de 0,05 milioane de lei, comparativ cu 0,1 milioane de lei anul trecut.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Germanii de la Stabilus caută 200 de oameni pentru fabrica de componente auto din Braşov

Producătorul de amortizoare cu gaz Stabilus România, filiala locală a grupului german Stabilus, are în plan până la finalul anului recrutarea a circa 200 de oameni, ajungând astfel la peste 1.000 de angajaţi la fabrica de componente auto din Braşov.

Stabilus România are în prezent 860 de angajaţi, iar joburile disponibile sunt cele de montator, operatori maşini-unelte, sudori, ingineri de producţie şi proiectanţi, precum şi personal în servicii administrative.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Fabrica din Afumaţi a Ocean Fish trimite 20% din producţie la export

Producătorul de peşte şi preparate din peşte Ocean Fish, controlat de Ilie Busuioc (46 de ani), un antreprenor originar din Republica Moldova, trimite 20% din producţia fabricii din Afumaţi pe pieţele din Republica Moldova, Bulgaria şi Italia, lista urmând să se extindă.

Compania, activă pe o piaţă de 380 de milioane de lei anual (85 mil. euro), a înregistrat în primele şase luni ale anului o cifră de afaceri de 70 de milioane de lei (15 mil. euro), încasările în unele luni fiind cu 35% până la 65% mai mari comparativ cu perioada similară din 2014. Anul trecut Ocean Fish a avut o cifră de afaceri de 120 de milioane de lei (26 mil. euro).

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Piaţa de curierat a „duduit“ în prima parte a anului. Companiile au avut afaceri mai mari cu până la 30%.

Cei mai mari jucători de pe piaţa de curierat, segment care ar putea ajunge în acest an la 350 de milioane de euro, au înregistrat creşteri de două cifre în primul semestru din acest an, ajutaţi în principal de comerţul online,  arată o analiză ZF pe baza datelor din piaţă.

Astfel, liderul pieţei de curierat –Fan Courier – a raportat în primul semestru o cifră de afaceri de 183 milioane de lei (41 mil. euro), în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Profi vine cu un concept de magazin special pentru zona rurală, unde „trăieşte“ jumătate din România

Cîrstea, directorul general al Profi Rom Food: Studiem de mai multă vreme posibilitatea. (…) A sosit momentul când trecem la fapte.

Lanţul de supermarketuri este primul din cei 12 retaileri străini care intră în zona rurală cu investiţii proprii, terenul fiind testat şi de Metro Cash & Carry, dar prin franciza LaDoiPaşi.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Stefanini recrutează 50 de persoane pentru centrul din Sibiu

Stefanini România, subsidiara locală a Stefanini, unul dintre principalii jucători globali în externalizarea de servicii IT, intenționează să recruteze încă 50 de persoane pentru centrul din Sibiu, care până la sfârșitul anului va număra 250 de angajați, potrivit estimărilor companiei.

Stefanini a angajat anul acesta circa 65 de persoane în centrul din Sibiu, în special pentru  funcția de Helpdesk Technician – vorbitori de germană, spaniolă, italiană și franceză, iar în paralel, compania a desfășurat procese de recrutare internă, care au oferit angajaților oportunitatea de a fi promovați în funcțiile de Senior Helpdesk Technician, Trainer, Case Team Assistant, Team Leader, Incident Controller, Quality Specialist, Account Liaison, Project Coordinator.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Istorie şi Masterplan (I) – România desculţă, România cu smartphone

În urmă cu trei săptămâni, istoria României se scria la Nădlac. Din păcate realitatea m-a deturnat din consemnarea în scris a acelui moment, însă astăzi revin la subiect, căci prima interconectare la 11 iulie 2015 a rețelei românești de autostrăzi cu cea europeană merită marcată în calendarul istoriei naționale. Momentul are aceeași anvergură cu prima interconectare a rețelei feroviare a României cu cea europeană, petrecută la 25 decembrie 1869, atunci când între Suceava și Ițcani a fost deschisă prima legătură feroviară dintre România și Imperiul Austro-Ungar. Sigur, istoria are dinamica ei, așa că respectivul punct de frontieră a dispărut de pe hartă încă de la Marea Unire a României de la 1918. Astăzi Ițcani-ul habsburgic de la 1869 este nu doar parte a României, ci chiar un cartier al Sucevei. Iar fosta gară austro-ungară Ițcani este actuala Suceava Nord, asta în caz că v-ați întrebat vreodată de ce are Suceava două gări feroviare principale, ambele cu construcții monumentale.

             Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Preţul benzinei se corelează, lent, cu cel al petrolului. Prognoza evoluţiei costului carburanţilor din România

Preţurile carburanţilor comercializaţi în România au scăzut în ultimele săptămâni, până la nivelul minim al ultimelor patru luni în cazul benzinei şi al ultimelor şase luni în cazul motorinei, după ce cotaţiile petrolului pe pieţele internaţionale au înregistrat un declin major.

Carburanţii comercializaţi la staţiile din România s-au ieftinit semnificativ în ultimele săptămâni, până la un nivel mediu de 5,6 lei pe litru la benzină şi 5,3 lei pe litru la motorină, însă ţara noastră continuă să se înscrie în rândul statelor din regiune cu cele mai mari preţuri.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: MINISTERUL ECONOMIEI: “Statul a sistat achiziţia de apă grea de la RAAN”

Statul a comunicat sistarea achiziţiilor de apă grea de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), societate aflată în insolvenţă, în data de 10 iunie 2015, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 20, în care se stabileşte nivelul maxim al achiziţiilor de apă grea la rezerva de stat, arată Ministerul Economiei într-un comunicat. Ministerul susţine că, în urma acestei decizii, a organizat o serie de întâlniri cu administratorul judiciar şi creditorii majoritari garantaţi.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: HAVRILEŢ, ANRE:

“În iarnă, cotaţiile internaţionale pentru gaze vor scădea”

Scăderea cotaţiilor petroliere din ultimul an se va vedea şi în preţul gazelor pe plan european în perioada următoare, ne-a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie).

Domnia sa ne-a explicat: “Cotaţia pentru gaze preia trendul din piaţa petrolului la o diferenţă de nouă luni. Există o prognoză la nivelul producătorilor autohtoni de gaze că la iarnă, când cererea va fi mare, în loc să crească peste nivelul de 300 de dolari/1.000 mc, cu care ne-a obişnuit în ultima perioadă, preţul mediu internaţional al gazelor va fi în jur de 270 de dolari/1000 mc”.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Îngheţ total pentru al treilea cel mai mare jucător în energia verde. Zero investiţii la şase luni, după un pariu de aproape 800 mil. euro pe România.

EDP Renovaveis, divizia de energie regenerabilă a grupului energetic portughez EDP, al treilea cel mai mare investitor în energia regenerabilă locală, a blocat complet investiţiile pe piaţa locală, relevă raportul semestrial al companiei, după ce, în anii de boom ai energiei verzi, firma a pariat aproape 800 mil. euro pe proiecte eoliene şi solare. Astfel, la finalul primelor şase luni, compania era prezentă pe piaţa locală cu acelaşi portofoliu de proiecte de 521 MW, din care 50 MW erau în parcuri solare în timp ce restul au fost montaţi în proiecte eoliene.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Litrul de motorină plonjează spre minimul anului după două luni de ieftiniri, la fel şi barilul de petrol

Litrul de motorină, produsul care acoperă aproape două treimi din vânzările de carburanţi de pe piaţa locală, a ajuns la două luni de scăderi neîntrerupte de preţ, îndreptându-se spre minimul anului, potrivit datelor colectate de ZF de pe site-ul Petrom.

Astfel, la finalul săptămânii trecute, un litru de motorină se putea achiziţiona de la staţia Petrom de pe strada Lucreţiu Pătrăşcanu din Bucureşti cu 5,3 lei pe litru, cel mai scăzut nivel înregistrat în 2015 fiind de 5,19 lei.

           Citeste mai mult…

Evz.ro: În cât timp vinde statul acțiunile Rompetrol

Guvernul a aprobat, printr- o hotărâre, vânzarea prin licitație cu strigare a unui pachet de 26,7% din acțiunile pe care le deține la Rompetrol Rafinare, acțiuni primite în contul datoriei istorice pe care compania o avea la stat. Prețul de pornire va fi fixat de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, dar nu poate fi mai mic de 200 de milioane de dolari.

           Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Modificare: Voucherele de vacanţă şi tichetele de masă, fără valoare nominală inscripţionată

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a republicat proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea reglementărilor necesare emiterii voucherelor de vacanță și a tichetelor de masă, după observaţiile primite în urma procesului de consultare publică, se arată într-un comunicat al instituţiei. Astfel, operatorul economic nu mai este obligat să depună certificatul de atestare fiscală în cazul în care solicită autorizație de funcționare pentru activitatea de emitere de tichete de masă, tichete-cadou, tichete de creșă și, respectiv, vouchere de vacanță. Iar perioada de valabilitate a autorizaţiilor de funcţionare a fost extinsă la doi ani, comparativ cu un an, cât este în prezent.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Normele metodologice de acordare a voucherelor de vacanţă, publicate în Monitorul Oficial

Normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanţă au fost publicate în Monitorul Oficial, actul normativ stabilind că atât salariaţii din sectorul bugetar, cât şi cei din mediul privat pot primi vouchere de vacanţă în limita a şase salarii minim brute.

Voucherele de vacanţă reprezintă bonuri de valoare, emise de unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice, care sunt acordate persoanelor angajate prin încheierea unui contract individual de muncă şi pot fi folosite doar în turismul românesc. Voucherele pot fi acordate fie pe suport hârtie, fie pe suport electronic, decizie ce va putea fi luată de către angajatori.

           Citeste mai mult…

Economica.net: România pensionară, între subzistenţa indemnizaţiei sociale şi pensii de peste 27.000 lei pe lună

18 bucureşteni şi doi arădeni încasează cele mai mari pensii publice din România. Cea mai mare pensie a fost virată în luna iunie de Casa de Pensii către un bucureştean din sectorul 1, în cuantum brut de 27.453 lei. Cea mai mică pensie din topul celor mai mari 20 de pensii din sistemul public în luna iunie a depăşit 11.000 lei brut. În contrast, peste 622.000 de români trăiesc cu indemnizaţii sociale de pensionari de 400 de lei, garantate prin lege. Cei mai mulţi pensionari la limita subzistenţei locuiesc în Moldova, Bucovina şi în Oltenia, au comunicat oficialii Casei Naţionale de Pensii pentru ECONOMICA.NET.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: ZF Live. Florin Godean, Adecco: Mulţi români preferă să muncească la negru în străinătate în loc să accepte o relocare în ţară

Românii preferă să aleagă să lucreze în străinătate, în posturi plătite la negru, în loc să accepte ofertele de muncă din ţară, pentru poziţii în care se oferă contracte de muncă cu toate taxele plătite la zi, a spus Florin Godean, country manager al companiei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Adecco România. „Am încercat să recrutăm 2.000 de persoane din Moldova şi din sudul ţării, pentru fabrici şi pentru centrele de dezvoltare, în special pentru cele din vestul ţării, dar până în momentul de faţă am reuşit să aducem doar 400 de persoane“, a declarat Florin Godean într-o intervenţie în cadrul emisiunii online de business ZF Live de vineri.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Modelul german: şi absolvenţii de şcoli profesionale pot să ajungă manageri sau directori

Mentalitatea populaţiei faţă de învăţământul profesional începe să se schimbe, pentru că lumea conştientizează din ce în ce mai mult că e mai bine să ai o meserie decât să fii şomer cu diplomă, crede Anca Hociotă, Manager Membership Services & Vocational Training în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK).

Deşi nu mulţi tineri sunt dornici să facă o şcoală profesională, în Braşov, şcoala profesională de stat Kronstadt reuşeşte să aibă în prezent concurenţă pe locurile scoase la concurs. „Dintre cei peste 100 de absolvenţi de anul trecut ai şcolii profesionale Kronstadt, cei mai mulţi – dacă nu chiar toţi – se duc la seral şi îşi doresc să meargă la facultate. Iar companiile angajatoare îi încurajează în acest sens, pentru că sunt foarte buni“, a mai spus Anca Hociotă.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Afacerile din comerţul auto au urcat cu 7,8% la semestru, iar serviciile pentru populaţie cu 4,1%

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în primul semestru cu 7,8% ca serie brută faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 8,4% ca serie ajustată, iar volumul afacerilor pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a urcat cu 4,1%, serie brută.

Afacerile pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor au avansat cu 7,8%, ca serie brută, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (16,7%), întreţinerea şi repararea autovehiculelor (7,9%) şi la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor (7,9%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Companiile vor să angajeze francofoni, dar n-au de unde

Numărul românilor care vorbesc franceza este din ce în ce mai mic, franceza se studiază în școală ca limba a doua și a scăzut nivelul de cunoaștere a limbii printre elevi.

Și numărul profesorilor de franceză scade de la an la an.  Elevii preferă să vorbească englezește ca și limbă străină, iar franceza a devenit limba bunicii. Cu toate acestea, mediul de afaceri atrage atenția că în cadrul companiilor este nevoie de angajați francofoni și nu numai în firme franceze. La Camera de Comerț și Industrie Franceză au început întâlniri ale comunității de afaceri care încearcă să găsească soluții la lippsa francofonilor de pe piața muncii, după cum explică Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez la București.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: PIAŢA MONETARĂ

Dobânda overnight ROBOR a crescut

Dobânda overnight pe termen foarte scurt ROBOR a crescut în şedinţa de tranzacţionare de vineri.

Astfel, BNR a afişat, în prima parte a zilei, un nivel mediu al dobânzii la depozitele overnight plasate (ROBOR) de 0,76%, faţă de 0,74% în şedinţa de joi, iar dobânda la depozitele atrase pentru o zi (ROBID) a stagnat la 0,34%.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: “Erste Group”: “Vom continua să vindem credite neperformante”

Scăderea volumului creditelor neperfomante (NPL) este ţinta noastră, ţinta Băncii Naţionale a României, a Băncii Centrale Europene. Reducerea nivelului NPL este un efort constant pentru noi”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Viena, Andreas Treichl, directorul executiv al “Erste Group”. Domnia sa a adăugat că nivelul mare de credite neperformante pe care le are “Erste” în portofoliul din România este urmarea “moştenirii” acestei bănci. Andreas Treichl a explicat: “BCR (n.r. – bancă deţinută de “Erste”) a fost foarte mulţi ani bancă de stat. Povara pe care am preluat-o a fost mai mare ca la oricare altă bancă din România”.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: PATRICK L. YOUNG:

“Cu cât fitilul Grexit-ului arde mai tare, cu atât este mai probabil colapsul Euro”

 Patrick Young, director executiv al societăţii de consultanţă DV Advisors, consideră că al treilea program de “bailout” pentru Grecia reaprinde fitilul Grexit-ului şi, cu cât acesta arde mai tare, cu atât este mai probabil ca Zona Euro să colapseze. Patrick Young este mic acţionar la Sibex şi a devenit cunoscut, la noi, în 2012, când Teodor Ancuţa, fostul preşedinte al bursei sibiene, l-a propus să preia conducerea executivă a instituţiei.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN URMA UNEI ŞTIRI PUBLICATE DE ZIARUL BURSA

BNR a cerut modificarea contractelor de conversie ale Bancpost

Banca Naţională a României (BNR) a solicitat Bancpost să modifice toate contractele de conversie efectuate până în prezent, în urma unei ştiri publicate, săptămâna trecută, de ziarul BURSA.

Informaţia prezintă oferta făcută de bancă unui client împrumutat în franci elveţieni (CHF), exprimarea Bancpost nefiind explicită şi, ca atare, inducând ideea că procedura de conversie s-ar face la un curs mai mare decât cel practicat de bancă.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: “Băncile trebuie să înveţe să comunice, întrucât clientul este cloşca cu puii”

 Soluţia pentru salvarea băncilor aflate într-o situaţie dificlă nu este bail-in-ul (măsură pentru capitalizarea băncilor cu probleme, ce presupune inclusiv confiscarea depozitelor negarantate), este de părere Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, care opinează că, mai degrabă, este nevoie ca sistemul bancar să acţioneze “proactiv”.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Nemţii cântă prohodul băncilor greceşti în timp ce armatorii greci cumpără vapoarele nemţeşti

Băncile greceşti, lipsite de surse de finanţare şi intoxicate cu credite neperformante, au fost pur şi simplu măcelărite săptămâna trecută pe bursa de la Atena, iar mulţi le cântă prohodul. Între timp, armatorii greci îşi extind dominaţia globală cumpărând la discount vasele concurenţilor, inclusiv vapoare nemţeşti de transport de marfă.

Săptămâna trecută pe bursa de la Atena acţiunile Attica Bank au scăzut cu 53%, cele ale National Bank of Greece cu 52%, iar cele ale Alpha Bank au pierdut 61% din valoare. Creditele toxice din sectorul bancar se situau la 35% din total la sfârşitul anului trecut. Ana­liştii de la Moody’s estimează că nivelul va depăşi 40% în perioada 2015-2016.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: „ISTORIA ARATĂ CĂ FOARTE PUŢINE ECONOMII EMERGENTE AU REUŞIT SĂ AJUNGĂ ÎN RÂNDUL ŢĂRILOR DEZVOLTATE”

Lumea emergentă se sufocă în cursa cu ţările dezvoltate, iar analiştii văd încă cinci ani de chinuri

Până nu de mult, marile economii emergente erau motoare de creştere ale economiei mondiale şi puncte fierbinţi pentru investiţiile internaţionale. Astăzi, aceste motoare sunt blocate, iar investitorii vorbesc despre un deceniu pierdut pentru câştigurile lor. Cei pesimişti se aşteaptă la încă patru-cinci ani dificili.

.           Citeste mai mult…

Zf.ro: NICOLAE CINTEZĂ, BNR:

Interesul Erste pentru băncile greceşti din România, o recunoaştere a situaţiei bune a acestora

Interesul arătat de CEO-ul Erste, Andreas Treichl, pentru cumpărarea unei bănci româneşti cu capital grecesc, dacă ar fi de vânzare, este o recunoaştere a situaţiei bune a acestor bănci, consideră Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Grecia speră să finalizeze marți negocierile cu creditorii internaționali, pentru a primi prima tranșă de 20 miliarde de euro

Inițial, autoritățile aveau ca obiectiv semnarea unui acord final până pe 18 august pentru obținerea celui de-al treilea pachet de asistență financiară, în valoare de până la 86 miliarde de euro (94 miliarde de dolari). Negocierile au început pe 20 iulie, iar în 20 august Grecia trebuie să achite peste trei miliarde de euro către BCE.

            Citeste mai mult…

Ziare.com: Ce se ascunde in spatele dezbaterilor despre Comitetul National condus de BNR

Inca din data de 30 noiembrie 2014 exista supus dezbaterii publice un proiect de lege care are ca scop tocmai infiintarea unei astfel de structuri, ca urmare a recomandarilor Comisiei Europene, ce pare inca ingrijorata de prevenirea unor crize financiare.

Politicienii nostri au speculat abia acum acest moment, dandu-i o alta conotatie, neplacuta atat din perspectiva intentiei corecte de a respecta o recomandare a Comunitatii Europene, cat si din perspectiva transformarii acestui Comitet intr-un for cu puteri absolute.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Deficitul balanţei comerciale a urcat cu 15% în S1. Importuri-30 miliarde euro, exporturi-27 miliarde euro

Exporturile României s-au ridicat în primul semestru la aproape 27,03 miliarde euro, în timp ce importurile s-au plasat la 30,32 miliarde euro, astfel că deficitul balanţei comerciale s-a adâncit cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la circa 3,3 miliarde euro, potrivit datelor INS.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Protestele de la Uzina de apă grea Romag-Prod a RAAN au fost reluate

Sindicatul Liber de pe platforma industrială Romag-Prod a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) a reluat, luni, acţiunile de protest.

Liderul sindicatului, Adrian Stoea, a declarat pentru  Agerpres. că protestele, care vor fi organizate în perioada 10-14 august şi pentru care s-au obţinut aprobările necesare, se desfăşoară la sediul RAAN din municipiul Drobeta Turnu Severin.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Rubla depreciată a ţinut sus profitabilitatea Gazprom

Producătorul rus de gaze naturale a raportat un profit net în creştere cu 71%, echivalentul a 5,9 miliarde dolari.

Profitul Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a urcat cu 71% în primul trimestru din acest an, depăşind estimările analiştilor, deoarece deprecierea rublei a compensat declinul preţului ţiţeiului şi reducerea vânzărilor, transmite Bloomberg. Profitul net a urcat la 382 miliarde ruble (5,9 miliarde dolari) în perioada ianuarie – martie 2015, de la 223 miliarde ruble în primele trei luni din 2014. Analiştii se aşteptau la un câştig de 353 miliarde ruble.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Predoiu: Creşterea economică începe să se bazeze pe consum din import. Ponta pune focul în pădure

Creşterea economică începe să se bazeze pe consum din import, iar Victor Ponta şi Guvernul încep “să pună focul în pădure”, afirmă prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, arătând că adoptarea Codului Fiscal fără măsuri de reformă duce la deznodământul din 2008-deficite bugetare imense şi sărăcie.

“Exporturile României în primul semestru au ajuns la 27 de miliarde de euro. Prilej pentru turistul din Miami şi Caraibe să se laude cu o creştere de 5,9%. Ce uită să ne spună Ponta este că importurile au avut o creştere abruptă la 30,3 miliarde de euro. Deficitul balanţei comerciale a crescut, aşadar, cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut”, scrie Predoiu pe Facebook.

         Citeste mai mult…

Capital.ro: Asociaţia Oamenilor de Afaceri susţine reducerea taxelor şi nu înţelege opinia BNR

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) anunţă, într-un comunicat că susţine Codul fiscal actual, care prevede scăderi de taxe, şi că nu înţelege opinia exprimată de BNR care apreciaza ca o crestere anuala a PIB-ului cu mai mult de 3% ar reprezenta un pericol. AOAR intelege preocuparea BNR fata de temeritatea masurilor de reducere agresiva a fiscalitatii, asa cum este prevazuta in noul Cod Fiscal, dar nu intelege si considera incorecta lipsa de solutii alternative, se mai arată în acelaşi comunicat.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Lemet şi-a făcut showroom în Alba Iulia cu 1 milion de lei

Producătorul de mobilă Lemet a deschis la jumătatea lunii iulie un nou magazin Lem’s la Alba Iulia, după o investiţie de un milion de lei. Acesta are o suprafaţă de 600 de mp şi este situate vizavi de gara din oraş. Este primul magazin al Lemet din judeţul Alba şi duce întreaga reţea a producătorului de mobilă la un număr de 86 de unităţi deschise în toată ţara, adică o suprafaţă de aproximativ 70.000 de mp.

“Fie că e vorba de cele şase magazine din Bucureşti sau de celelalte 80 de magazine Lem’s din România, toate trebuie să se întindă pe suprafeţe mari, spaţii necesare pentru expunerea întregii game de de mobilier a Lemet. Din 2009 şi până în prezent oferta Lem’s a crescut de la aproximativ 900 de corpuri de mobilier la peste10.000” declară Adrian Rizea, director comercial Lem’s.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Fabrica din Braşov care produce ciocolată pentru Mondelez, Carrefour şi Auchan face pasul către brandurile proprii

Producătorul de ciocolată şi dulciuri RapConfectionery din judeţul Braşov, controlat de antreprenorul local Radu Popeia, a apărut pe piaţă în 2009, când a început să lucreze comenzile primite de la gigantul american Mondelez. Ulterior însă, compania şi-a extins portofoliul de colaborări atât cu producătorii specializaţi, cât şi cu retailerii internaţionali pentru care produce marcă privată. Cel mai nou pariu al antreprenorului Radu Popeia îl reprezintă însă dulciurile realizate sub brandurile proprii „Bucegi“ şi „Kronbun“.

            Citeste mai mult…

Ziare.com: Curs valutar: Inceput de saptamana bun pentru leu – cresteri pe toata linia

Banca Nationala a Romaniei a anuntat luni un curs de referinta de 4.4114 pentru un euro, in scadere cu 0,03% fata de sedinta precedenta.

Si dolarul a scazut cu 0.23% fata de sedinta de vineri si a fost cotat la 4.0314 lei/unitate.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Profit net de 106,8 mil. lei în primele luni ale anului pentru UniCredit Ţiriac Bank

UniCredit Ţiriac Bank a realizat un profit net consolidat de 106,8 milioane lei în primele şase luni ale anului 2015, înainte de interesul minoritar, a anunţat astăzi banca. În acelaşi interval, veniturile operaţionale consolidate s-au ridicat la 754,3 milioane lei (169,5 milioane euro), în timp ce cheltuielile operaţionale au fost de 391,9 milioane de lei. Astfel, profitul operaţional înregistrat a fost de 362,4 milioane de lei. Rentabilitatea anualizată a capitalurilor proprii (ROE) se plasează la 6,8%, iar rentabilitatea activelor (ROA) este de 0,7%. Raportul înregistrat între costuri şi venituri este de 52%.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN PRIMUL SEMESTRU, Agenţiile de turism au contribuit cu 13,4% la creşterea afacerilor din servicii prestate populaţiei

Activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor, respectiv serviciile de coafură şi de înfrumuseţare, au contribuit, în primele şase luni din 2015, la creşterea cu 4,1% a cifrei de afaceri în serviciile de piaţă prestate populaţiei, faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), remise azi redacţiei.

În intervalul ianuarie – iunie 2015, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o cifră de afaceri cu 3,9% mai mare, comparativ cu primul semestru din 2014.

           Citeste mai mult…

Gandul.info: Unde sunt cei 313 românii cu “risc fiscal” care vor fi luaţi la puricat de ANAF într-o primă fază

Cele mai multe dintre cele 313 persoane pe care le va verifica într-o primă etapă Fiscul, mai exact 65 de persoane – 20,7%- sunt din Ilfov şi Bucureşti, potrivit unui comunicat de luni al ANAF.

Pe locul al treilea în clasamentul pe judeţe al persoanelor verificate în cadrul “Programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal” se află judeţul Suceava, cu 14 persoane.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: OECD: Ritmul de creștere al economiei zonei euro se accelerează, dar redresarea pierde avânt în Brazilia și China

e creștere al economiei zonei euro se accelerează, redresarea pierde avânt în Brazilia și China, în timp ce expansiunea se atenuează, apropiindu-se de cifrele care arată tendințele pe termen lung în SUA și Marea Britanie, apreciază, luni, Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), transmite Reuters.

Indicatorul compozit CLI, calculat de OECD pentru cele 34 de state membre ale organizației, s-a menținut în iunie pentru a patra lună consecutiv la 100,7 puncte, depășind media pe termen lung de 100 de puncte. Indicatorul sugerează că ritmul de creștere al economiei este stabil în Japonia, Germania și India.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Combinatul siderugic Oţelu Roşu se vinde săptămâna aceasta. Proprietarii ruşi cer 38 de milioane de euro

Combinatul siderurgic Oţelu Roşu, controlat indirect de către gigantul rusesc Mechel, este scos la licitaţie. Ruşii sunt în insolvenţă, în România, cu toate cele patru fabrici pe care le deţin, şi îşi lichidează participaţiile din industria siderurgică locală

Combinatul siderurg Oţelu Roşu este scos la vânzare de către proprietarul său, compania rusească Ductil Steel SA,  aflată în sfera de influenţă a gigantului Mechel Rusia, pentru un preţ de pornire de 37, 66 milioane de euro, fără TVA. Licitaţia va avea loc joi, 13 august, şi este organizată de administratorul judiciar Ductil Steel, RVA Insolvency, la sediul său din Bucureşti.

         Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Seceta se combate cu reduceri de taxe

Ca de obicei când se întâmplă să fie secetă în România, agricultorii îi amenință pe consumatori cu scumpirea alimentelor. În general, aceste amenințări sunt de fapt o formă de șantaj la adresa instituțiilor publice, în scopul obținerii de ajutoare de stat.

De exemplu, săptămâna trecută, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a anunțat că seceta a afectat grav culturile agricole din acest an, le-a determinat producătorilor pierderi de peste două miliarde de euro, reprezentând investiţii nerecuperabile, şi va majora preţurile produselor româneşti, în perioada următoare.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Tăriceanu: Disputa pe Codul fiscal nu are nimic de a face cu argumentele economice

Copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că “disputa pe Codul fiscal nu are nimic de a face cu argumentele economice” și readuce în atenție planul de măsuri propus în noiembrie 2008 menit să securizeze economia românească.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: ESTIMARE ERSTE PENTRU IULIE:

“Corecţie a inflaţiei României de la -1,6% la -1,3%, datorită preţului mai mare la gaze”

Săptămâna aceasta, statele din Europa Centrală şi de Est (ECE) vor publica indicii preţurilor de consum pentru luna iulie şi vor emite estimări privind PIB în a doua parte a anului, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei de Erste.

Grupul bancar austriac apreciază că ar trebui să vedem o temperare uşoară a inflaţiei din Cehia şi Ungaria, în principal datorită efectelor de bază. Erste se aşteaptă ca inflaţia României să înregistreze o corecţie puternică, de la -1,6% la -1,3%, datorită unei creşteri de 7% a preţurilor la gaze. Instituţia bancară arată că inflaţia ţării noastre este prevăzută să rămână în teritoriu negativ pentru o perioadă mai lungă de timp, din cauza tăierilor suplimentare de TVA.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Comisia Europeană aprobă finanţare pentru migraţie în valoare de 2,4 miliarde euro. Cât primeşte România

Comisia Europeană (CE) a anunţat luni aprobarea a 23 de programe multianuale pentru migraţie, în valoare de 2,4 miliarde de euro, prin Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare (AMIF) şi Fondul de Securitate Internă (ISF), România primind aproape 100 de milioane de euro.

România poate accesa 98,5 milioane de euro, prin ISF, peste 61 de milioane prin componenta frontiere şi vize şi peste 37 de milioane de euro prin componenta de cooperare poliţienească a programului. De asemenea, suma de 180.000 de euro este disponibilă pentru acţiuni specifice, potrivit unui comunicat de presă emis de CE.

          Citeste mai mult…

Stiri.tvr.ro: Sute de mii de hectare au fost distruse de seceta prelungită

Am intrat în a doua săptămână de foc din august. Avertizările de caniculă au fost extinse la nivelul întregii ţări până miercuri. Cel mai afectat este vestul ţării, unde trei judeţe sunt de 4 zile sub avertizare de cod portocaliu. Valul de căldură, dar şi lipsa ploilor distrug şi culturile.

Sute de mii de hectare din suprafaţa agricolă au fost afectate de seceta prelungită. Au fost pârjolite în special culturile de porumb, floarea-soarelui, cartoful şi sfecla de zahăr. Situaţia se va înrăutăţi şi mai mult, spun meteorologii, din cauza deficitului de umiditate din sol şi a temperaturilor ridicate. România ar putea cere ajutorul Uniunii Europene pentru a-i despăgubi pe fermierii ale căror culturi au fost distruse, spune Ministerul Agriculturii.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: „Interesul străinilor pentru agrobusinessul local este firesc, vom asista şi la alte tranzacţii importante“

Vicenţiu Cremeneanu, preşedintele Alcedo, un grup cu afaceri de 117 mil. euro din agrobusiness, controlat de gigantul japonez Sumitomo, care are în România şi afaceri în producţia de componente auto, spune că sectorul local de agrobusiness va rămâne pe radarul investitorilor străini, iar perioada următoare va aduce noi tranzacţii importante.

Compania este tot un fost business antreprenorial, pus pe picioare de patru foşti cercetători ai Institutului de Protecţie a Plantelor din Bucureşti şi vândut în 2011 către grupul japonez Sumitomo, într-un moment în care businessul companiei trecea de 50 mil euro. Anul trecut, Alcedo a finalizat cu afaceri consolidate de 117 mil. euro, în creştere cu 10%. Grupul include patru entităţi, cele mai importante companii fiind Alcedo şi Alchimex (formulator de produse pentru protecţia plantelor).

          Citeste mai mult…

B1.ro: ANPC a câştigat un proces cu OTP Bank. 27.000 de români vor scăpa de clauzele abuzive

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a câștigat un proces colectiv împotriva OTP Bank, în care clienții băncii reclamau clauze abuzive în contractele a două tipuri de credite.

Decizia nu e definitivă, însă dacă va exista o decizie irevocabilă și se constată clauze abuzive, atunci acestea vor fi eliminare din toate contractele, în franci elvețieni, euro sau lei, informează B1 TV.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: ANPC a amendat Banca Românească cu 40.000 lei și o obligă să modifice 27.000 contracte, până pe 3 septembrie

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a amendat Banca Românească cu 40.000 lei, pentru încasare nelegală de comisioane și a obligat banca să modifice 27.000 contracte până pe 3 septembrie, a declarat luni, într-o conferință de presă, Marius Dunca, președintele ANPC.

Acesta a spus că este vorba despre două tipuri de credite, respectiv unul ipotecar și unul de nevoi personale, pentru care banca a încasat unele comisioane, începând din 2010, modificând contractele originale din 2006.

           Citeste mai mult…

Economica.net:  Profitul net al companiei Antibiotice Iaşi a scăzut la 15,25 milioane lei în primul semestru din 2015

Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi a obţinut un profit net de 15,25 milioane lei în primul semestru din 2015, în scădere faţă de nivelul de 18,29 milioane lei din perioada similară a anului trecut, dar peste nivelul prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli prevăzut pentru acest an – de 13,83 milioane lei, potrivit unui raport al administratorilor companiei, transmite Agerpres.

          Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor