Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 10 noiembrie 2015

Industriacarnii.ro: Doripesco, locul I in Topul National al Firmelor

Doripesco a fost premiata in cadrul Galei Topului National al Firmelor, care a avut loc la Romexpo, in data de 5 noiembrie. Topul National al Firmelor este realizat de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei.In cadrul acestui eveniment, compania Doripesco a primit locul I, la categoria Agricultura, Slivicultura si Pescuit.

                Citeste mai mult…

Amosnews.ro: Coaliția Națională pentru Modernizarea României prezintă Planul național pentru modernizarea României

Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR) constată lipsa unei expertize care să conducă la soluții concrete pe termen scurt, mediu și lung pentru modernizarea României: stabilirea unor viziuni pe termen mediu și lung de politică externă, stabilitate și predictibilitate pentru dezvoltarea mediului de afaceri și economic, reforme administrative și politice necesare unei funcționări eficiente unei administrații și clase politice curate, prioritizarea, prin măsuri concrete, a educației și sănătății ca sectoare importante pentru dezvoltarea societății, întărirea controlului civil asupra serviciilor de informații.

                 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Producția de energie electrică a crescut cu 4,3% în primele nouă luni; exportul a urcat cu aproape 41%

Resursele de energie electrică au depășit 51,25 miliarde KWh în primele nouă luni ale acestui an, în creștere cu 9,6% față de perioada corespunzătoare a anului 2014, în condițiile în care producția a crescut cu 4,3%, la 48,49 miliarde KWh, iar importul a urcat la 2,76 miliarde KWh, în creștere cu peste 2,47 miliarde KWh.

                 Citeste mai mult…

Agerpres.ro:  Noile prevederi ale Codului Fiscal vor fi dezbătute într-o conferință de specialitate

Specialiști în domeniul fiscalității și mediului de afaceri participă, marți, la o conferință unde vor fi dezbătute noile prevederi ale Codului Fiscal.

Potrivit organizatorilor, Conferința ‘Business-to-more-Business’ conturează cadrul de afaceri pentru anul 2016, în contextul noilor prevederi ale Codului Fiscal și ale transformării într-o economie digitală.

                Citeste mai mult…

Agerpres.ro:  ROMATOM: Firmele care vor construi Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă vor genera peste16.000 locuri de muncă

Firmele care vor contribui la construirea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă vor crea cel puțin 16.000 locuri de muncă directe în industria națională pentru finalizarea acestui proiect, potrivit unei analize a Asociației Forumul Atomic Român (ROMATOM), care estimează că 47 de societăți românești, private sau de stat, au capabilitățile necesare implicării în realizarea acestor unități.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Producția industrială a crescut cu 25,5% în septembrie (serie brută); la nouă luni avansul a fost de 3%

Producția industrială a crescut ca serie brută cu 25,5% în luna septembrie a acestui an, comparativ cu luna precedentă, în timp ce în primele nouă luni din 2015 producția industrială a consemnat un avans de 3% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică remis, marți, AGERPRES.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Cîmpeanu s-a întâlnit cu reprezentanții organizațiilor studenților și elevilor

Prim-ministrul interimar Sorin Cîmpeanu și miniștrii Muncii și Finanțelor, Rovana Plumb și Eugen Teodorovici, precum și secretarul de stat din Ministerul Educației Gigel Paraschiv s-au întâlnit luni, la Palatul Victoria, cu reprezentanți ai organizațiilor studenților și elevilor, informează un comunicat de presă al Executivului.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: ANAF:

Directorii de la regionalele din Timișoara și Iași au fost eliberaţi din funcţie

Președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, a dispus și semnat ieri ordinele de eliberare din funcție a domnilor Ioan Dragomir și Marian Bosianu, directori generali ai direcțiilor regionale a finanțelor publice din Timișoara și Iași, potrivit unui comunicat de presă ANAF.

Decizia survine ca urmare a deciziei acestora de a nu solicita aparatului central al ANAF, în conformitate cu procedurile legale, desemnarea unui membru din cadrul Direcției de Integritate pentru a face parte din comisiile de examinare care vor superviza examenele de promovare, potrivit sursei citate.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: MUGUR ISĂRESCU, DESPRE CREDITELE ÎN FRANCI ELVEŢIENI:

“Unii bancheri – «mătrăşiţi» pentru că au fost prevăzători”

Unii bancheri au fost “mătrăşiţi” pentru faptul că au fost “prevăzători” în legătură cu riscurile pe care le prezentau creditele în franci elveţieni (CHF) şi pentru că au avertizat asupra acestora înainte ca băncile pentru care lucrau să pună pe piaţă astfel de produse, a spus, ieri, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: Arabia Saudită anticipează creşterea cererii de petrol, în baza preţurilor mici”Asia, motorul vital al expansiunii economice”

Cererea de petrol va reflecta, în curând, “atractivitatea” nivelului actual al preţurilor de pe piaţa de profil, iar Asia va fi “motorul vital” al expansiunii economice pentru mai multe decenii, anticipează ministrul saudit de resort, Ali al-Naimi.

Totodată, Abdalla Salem El-Badri, secretarul general al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), afirmă că cererea de ţiţei din Asia va spori cu aproape 16 milioane de barili pe zi, la circa 46 de milioane de barili pe zi în 2040, această regiune urmând să importe 40 de milioane de barili pe zi de ţiţei brut şi produse rafine până la acel moment. În opinia sa, consumul de petrol din Asia a crescut cu peste 40%, la 30 de milioane de barili pe zi din 2000 până în prezent, în timp ce consumul din Europa şi America a scăzut.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN AL DOILEA TRIMESTRU AL ANULUI FISCAL 2015-2016,

Vodafone România a înregistrat un număr total de 9.053.810 de clienţi

Vodafone România anunţă indicatorii financiari principali pentru al doilea trimestru al anului fiscal 2015-2016, încheiat la 30 septembrie 2015, potrivit rezultatelor raportate astăzi de Vodafone Group Plc., într-un comunicat de presă.

Vodafone România a înregistrat un număr total de 9.053.810 de clienţi la 30 septembrie 2015, în creştere cu 546.371, faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, se arată în comunicat. Din numărul total de clienţi, 8.432.970 sunt utilizatori ai serviciilor mobile, potrivit sursei citate.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: PROTEST MICUŢ, ÎN FAŢA BNR:

“Mugurel, du-te după Viorel”

Andreea Cristoforidis, unul dintre administratorii Grupului clienţilor împrumutaţi în franci elveţieni (CHF), ne-a declarat: “Nu vrem altceva decât demisia lui Isărescu, pentru că nu a reuşit să ne protejeze de sistemul bancar. Şi noi spunem «Corupţia ucide», pentru că o serie de oameni s-au sinucis şi alţii sunt în pragul sinuciderii, din cauza băncilor. În primul rând cerem să fim protejaţi de clauzele abuzive din contractele încheiate cu aceste instituţii”.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: DUPĂ PICHETUL DE IERI, PROTESTUL CONTINUĂ ŞI ASTĂZI

Sindicaliştii nu au obţinut nimic de la conducerea BRD

Angajaţii băncii ameninţă cu greva pe termen nelimitat

Protestul celor circa 100 de angajaţi ai BRD Societe Generale care a avut loc ieri la sediul principal al băncii s-a terminat fără niciun rezultat, acţiunea urmând să continue şi astăzi, după cum ne-a spus Cristian Mocanu, preşedintele Sindicatului Impact BRD.

Domnia sa ne-a precizat: “Nu am vorbit cu nimeni, deşi protocolul spune că ar trebui ca cineva din conducere sau o delegaţie a băncii să iasă şi să discute cu noi. Din păcate, nu ne-a chemat nimeni la discuţii.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: FSB: Marile bănci au nevoie de capital adiţional de 1.100 miliarde euro, până în 2022

Marile bănci din întreaga lume, în frunte cu “HSBC Holdings” Plc şi “JPMorgan Chase & Co.”, ar putea avea nevoie de capital suplimentar de până la 1.100 de miliarde de euro, potrivit estimărilor Financial Stability Board (FSB), organism creat de G20 pentru evitarea repetării crizei financiare din 2008.

Conform FSB, băncile de importanţă sistemică trebuie să ajungă, în 2019, la o capacitate de absorbţie a pierderilor echivalentă cu cel puţin 16% din activele ponderate în funcţie de risc, iar în 2022 – la minimum 18%.

Deficitul înregistrat în prezent de bănci, faţă de nivelul de 18%, variază între 457 şi 1.100 miliarde de euro, în funcţie de instrumentele financiare luate în considerare, potrivit FSB. Dacă nu sunt luate în calcul trei bănci din China incluse pe lista FSB cu instituţiile financiare globale de importanţă sistemică, necesarul de capital este cuprins între 107 şi 776 miliarde de euro.

                Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ÎNCEPUTUL ŞEDINŢEI,

Bursele asiatice au deschis în scădere

La începutul şedinţei, principalii indici asiatici erau în scădere.

Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze se aprecia cu 0,10%, la 19.661,70 puncte, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong scădea cu 1,40%, la 22.409,60 puncte.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: Wall Street a închis în scădere

Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere. Dow Jones s-a depreciat cu 1%, ajungând la 17.730,48 puncte, în timp ce indicele S&P 500 a coborât cu 0,98%, la 2.078,58 puncte.

                Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

Marcel Murgoci: “Scăderea indicilor, generată de evoluţiile de pe bursele externe şi de instabilitatea politică internă”

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, pe fondul unei lichidităţi mai mici faţă de ziua anterioară, de 26,6 milioane de lei (5,96 milioane de euro).

Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: “Şedinţa de astăzi (ieri, n.r.) a avut un început promiţător, indicii îndreptându-se către teritoriul pozitiv. Spre prânz, însă, aceştia au început să scadă, încheind şedinţa pe minus, în medie cu jumătate de procent. Această evoluţie a survenit pe fondul unui volum de tranzacţionare nu foarte mare, de 5,9 milioane de euro, situat, cu aproximaţie, la jumătatea mediei anuale zilnice. Putem aprecia că această evoluţie a indicilor a coincis atât cu ceea ce s-a întâmplat pe bursele externe, cât şi cu relativa instabilitate politică internă generată de demisia actualului guvern”.

                Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Economia riscă să ajungă iar la supraîncălzire din cauza reducerii taxelor şi pomenilor electorale

Consumul creşte mult prea repede în România din cauza reducerii taxelor, ceea ce poate duce din nou la dezechilibre economice, atât din cauza creşterii puternice a importurilor, cât şi a problemelor bugetare pe care le generează. Economia României riscă să ajungă din nou la dezechilibrele din 2008, în condiţiile în care reducerile masive de taxe ale Guvernului cresc puternic consumul, ceea ce face mai departe ca deficitul comercial să se accentueze puternic. Analiştii avertizează asupra cursului de schimb actual şi cer autorităţilor prudenţă.

                Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Idei de afaceri în agricultură. Două tipuri de ferme de găini

Cei care îşi fac lista de idei de afaceri în agicultură e bine să se gândească şi la o fermă de găini. Iată două tipuri de ferme de găini pe care le puteţi realiza cu un buget nu foarte mare. Prima afacere în agricultură spre care vă puteţi orienta este o fermă de găini care să producă ouă ecologice. Potrivit unor studii de piaţă, oferta de ouă ecologice de pe piaţă este deocamdată sub cerere, nu prea există concurenţă şi nici ferme suficiente.    Pentru a începe o astfel de afacere ai avea nevoie pentru început de un teren de aproximativ 1.000 de metri pătraţi la ţară. În sistemul ecologic, regula europeană spune că trebuie să fie maxim 6 gaini pe metru pătratat.

               Citeste mai mult…

Economica.net: Studiu UE: Aproape jumătate din terenul agricol al României este deţinut de cetăţeni străini. Statul nu are date oficiale

Un studiu comandat de parlamentarii europeni arată că străinii au ajuns să controleze până la 40% din terenul arabil al României. Printre marii proprietari sunt cetăţeni libanezi, conţi austrieci, bănci şi companii de asigurări. Efectele sunt negative atât asupra forţei de muncă, cât şi asupra mediului înconjurător, spune studiul.

               Citeste mai mult…

Economica.net: Reuters: BCE se pregăteşte să reducă dobânda la depozite cu ocazia reuniunii din decembrie

Majoritatea membrilor Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) va susţine coborârea dobânzii la depozite şi mai mult în teritoriul negativ la următoarea reuniune de politică monetară din luna decembrie, o decizie care ar putea slăbi euro şi ar stimula inflaţia, au declarat, pentru Reuters, patru membri ai Consiliului, potrivit Agerpres.

                Citeste mai mult…

Capital.ro: EXCLUSIV: O secțiune a lotului 2 de autostradă Lugoj-Deva urmează să fie demolată

După anunțul privind demolarea unei porțiuni a autostrăzii Orăștie-Sibiu, în România se construiește artificial încă o autostradă de către aceiași italieni de la Salini Impregilo care urmează să fie dărâmată. Cel mai grav este faptul că studiul de fezabilitate pentru al doilea lot de autostradă ce urmează a fi demolat este realizat de aceiași firmă care s-a ocupat de documentația porțiunii de autostradă aflată între Orăștie și Sibiu.

               Citeste mai mult…

Capital.ro: MFP a împrumutat 100 milioane de lei de la bănci, la un randament de 4,21%

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 100 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu scadenţa în 26 iulie 2027, la un randament mediu de 4,21% pe an.

Valoarea din prospectul emisiunii a fost de 100 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în valoare de peste 159 miliarde de lei.

Marţi va fi organizată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 15 milioane de lei la randamentul stabilit luni.

                Citeste mai mult…

hotnews.ro: ING: O nominalizare de premier ar putea trimite leul sub 4,45/EUR. Luni, moneda nationala s-a tranzactionat luni in jurul valorii de 4,46/EUR

“​Leul s-a tranzactionat luni fara variatii mari in jurul valorii de 4,46/EUR, langa care a inchis, ignorand tendinta regionala de apreciere, intr-o zi cu volume mici. Pentru astazi ne asteptam ca EUR/RON sa se tranzactioneze fara variatii mari in jurul a 4,4600. O nominalizare de premier care ar fi probabil acceptata de Parlament ar putea trimite perechea sub 4,45″, scriu economistii ING intr-un raport transmis marti investitorilor. Consultarile presedintelui Iohannis cu principalele partide nu au adus vreun rezultat clar, se mai arata in raport. “Fostul partid de guvernare PSD il propune acum pe viceguvernatorul Liviu Voinea (fost membru de partid) pentru functia de premier, propunerea fiind respinsa de PNL, care a cerut un premier tehnocrat si a renuntat la optiunea alegerilor anticipate”, mai noteaza autorii documentului

                Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Efectul #Colectiv – afacerile firmelor de protectie impotriva incendiilor se vor dubla in 2016. Comenzile au crescut deja cu 500% fata de media ultimilor ani

Sunteti pregatiti impotriva incendiilor? Aveti acasa un stingator, la firma la care lucrati exista detectoare de fum, sprinklere, hidranti, planuri in caz de necesitate? Dupa tragedia din clubul Colectiv, nu exista, probabil, roman care sa nu fi inteles consecintele ignorarii masurilor de protectie impotriva incendiilor. Iar cea mai buna dovada o reprezinta faptul ca din magazinele de specialitate au disparut, practic, tot ce inseamna produse specializate, de la extinctoare la detectoarele de fum, hidranti etc. Efectele in materie de business ale tragediei din #Colectiv se traduc prin faptul ca afacerile din acest sector (cod CAEN 8425 – activitati de lupta impotriva incendiilor si de prevenire a acestora) au un urias potential de dezvoltare. In Romania sunt inregistrate in prezent numai 75 de firme care ofera astfel de servicii, potrivit datelor furnizate de Registrul Comertului si Ministerul Finantelor.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: INTERVIU ZF

Un operator de telefonie mobilă cere pentru prima dată arbitrului pieţei telecom schimbarea politicii de reglementare: România ar fi acoperită mai repede cu net fix dacă ANCOM ar stimula competiţia

România are unele dintre cele mai mari viteze pentru serviciile de acces la internet fix din lume, însă este în pericol să îşi rateze ţintele privind gradul de acoperire şi numărul de clienţi pentru aceste servicii dacă Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii nu îşi va schima strategia astfel încât să stimuleze competiţia de pe piaţă, susţine Ravinder Takkar, CEO al Vodafone România, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Profitul BVB s-a înjumătăţit în primele nouă luni

Profitul Bursei de Valori Bucureşti (simbol BVB), operatorul pieţei, a scăzut cu 48% în primele nouă luni, la 4,8 milioane de lei, din cauza lichidităţii reduse şi tarifelor de tranzacţionare mai mici.

Profitul operaţional al operatorului bursei a scăzut cu 79%, la 1,86 milioane de lei, în contextul unui rulaj mediu zilnic cu acţiuni mai mic cu 21%, excluzând ofertele.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Guvernatorul Isărescu susţine că incertitudinea împiedică BNR să ia cele mai bune decizii 

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu susţine că incertitudinea, care provine atât de pe plan intern, cât şi de pe plan extern, cum ar fi deciziile posibile ale Rezervei Federale a SUA (Fed) privind posibila majorare a dobânzilor, creează dificultăţi Băncii Naţionale în procesul de a lua cele „mai bune decizii“.

BNR a avut în vedere la şedinţa de politică monetară de săptămâna trecută reduceri, în special la ratele rezervelor minime obligatorii, a afirmat Isărescu la o conferinţă în care a prezentat raportul trimestrial asupra inflaţiei.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: FINANŢE PERSONALE

90% din managerii de bani au fost bătuţi de piaţă

Nouă din zece fonduri europene de acţiuni administrate activ au avut randamente mai mici decât cele ale indicilor-reper într-un interval de cinci ani, arată un studiu al furnizo­rului global de indici S&P Dow Jones. În România, situaţia este similiară, însă pe un orizont de timp mai scurt, de trei ani, rata de „subperformanţă“ urcă la 100%, potrivit calculelor ZF.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Şeful Uniqa: Piaţa românească de asigurări va trece printr-o perioadă foarte dureroasă

Piaţa locală de asigurări trece printr-un proces de curăţare şi transformare, însă ce va urma va fi o perioadă mai dureroasă, pentru că asigurătorii care rămân va trebui să suporte costurile celor care ies, consideră Franz Weiler, CEO al Uniqa Asigurări, un jucător de top zece din asigurări.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Daniel Dăianu: Europa are nevoie de bănci solide, ceea ce nu înseamnă automat bănci mai mari

Cea mai mare banca germana, Deutsche Bank (DB), a anuntat  un masiv program de reducere a costurilor, a operatiunilor si de personal, inclusiv retragerea din unele tari –dupa o pierdere de cca. 6 miliarde euro in trimestrul III, a.c..Incercarea de restructurare initiata nu cu mult timp in urma nu a dat roade. DB invata din erori proprii si experienta  altor banci mari; ea a crezut, poate, ca este imuna la boli ce au macinat banci de tip universal. Criza financiara a aratat ca dimensiunea mare si complexitatea sunt greu de administrat. Mai mult, aducerea sub acelasi acoperis a unor operatiuni diverse (inclusiv de investitii financiare si de retail), accentul pus pe trading (speculatii), angajarea in originarea si distribuirea de produse derivate complexe (multe toxice), vulnerabilizeaza bancile. Nu mai amintim de implicarea multor banci mari in manipularea pietelor, in operatiuni frauduloase.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Cemacon Cluj a depăşit la 9 luni vânzările pe întreg anul trecut

Producătorul de cărămizi Ce­ma­con Cluj (simbol bursier CEON) a depăşit după primele nouă luni din acest an vânzările totale realizate în 2014, după ce redeschiderea fabricii vechi a com­paniei, din Zalău, a mărit capa­ci­ta­tea de producţie cu 30%.

Fabrica veche a Ce­macon a fost în­chisă în 2011, la un an după ce com­pania a inaugurat o unitate mai modernă la Recea, ju­deţul Sălaj, produ­cătorul de că­rămizi încercând chiar să vândă plat­for­ma din Zalău în 2013. Cererea de că­ră­mizi în creştere a determinat Ce­ma­con să repornească pro­ducţia la Zalău la înce­putul acestui an.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Romgaz, la minime istorice înainte de rezultate

Acţiunile Romgaz Mediaş (SNG) au scăzut ieri până la 28,95 lei/titlu, minim istoric, cu doar trei zile înainte de publicarea rezultatelor pe trimestrul al treilea.

Pe parcusul şedinţei de luni, scăderea titlurilor s-a mai tem­perat, iar Romgaz a revenit la o cotaţie de 29,15 lei/unitate, cu 0,17% sub referinţa de vineri. La această co­ta­ţie, titlurile SNG au un minus de 17% faţă de începutul anu­lui. Investitorii au încheiat luni tranzacţii în valoare de 3 mil. lei cu acţiunile SNG, peste rulajul mediu din ultima săp­tă­mână.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Preşedintele CNADNR şi un fost şef de la Hidroelectrica intră în boardul Transelectrica

Costin Mihalache, preşedintele Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, şi Dragoş Zachia-Zlatea, fost director general Hidroelectrica, au fost aleşi luni, 9 noiembrie, în Consiliul de Supraveghere al Trans­electrica (TEL).

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Exporturile au crescut uşor în septembrie, dar deficitul comercial s-a adâncit

Companiile din România au exportat bunuri în valoare de 40,9 miliarde de euro în primele nouă luni ale acestui an, în uşoară creştere (Ă4,7%) prin comparaţie cu perioada similară a anului anterior, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Totuşi, importurile au avut un ritm de creştere mai accelerat, de 7,4% în aceeaşi perioadă (până la 46,4 mld. euro), ceea ce înseamnă că deficitul comercial a crescut cu peste 28%, până la 553,4 milioane de euro în primele nouă luni ale anului.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Piaţa valutară a staţionat în octombrie: 1,53 mld.€, volumul mediu zilnic

Piaţa valutară a încheiat primele zece luni cu un volum mediu zilnic al tranzacţiilor de 1,53 mld. euro, în uşoară scădere faţă de nivelul din perioada ianuarie-octombrie 2014.

În fiecare zi lucrătoare din octombrie, jucătorii de pe piaţa valutară de la Bucureşti au derulat, în medie, tranzacţii de circa 1,46 mld. euro, cu 113 mil. euro mai mult faţă de aceeaşi lună de anul trecut. Nivelul operaţiunilor derulate în octombrie a fost apropiat de cel înregistrat în septembrie.

În octombrie, piaţa valutară a fost relativ liniştită, cursul leu/euro urcând cu doar 0,35%, până la 4,43 lei/euro. Pe parcursul primelor zece luni ale anului leul s-a apreciat cu 1,1% faţă de euro.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: UniCredit pregăteşte desfiinţarea a până la 12.000 de posturi, majoritatea în Italia şi Austria

UniCredit, cea mai mare bancă italiană după active, intenţionează să desfiinţeze până la 12.000 de locuri de muncă şi să propună vânzări de active, inclusiv divizia austriacă de retail, în condiţiile în care membrii conducerii vor să evite o majorare de capital care ar putea să îi coste funcţiile. Planul, care va fi prezentat miercuri, odată cu rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea, este o încercare radicală a directorului general Federico Ghizzoni de creştere a profitabilităţii şi a capitalului, relatează Financial Times, care citează persoane apropiate situaţiei.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Preţurile apartamentelor au crescut cu 10% anul acesta

Preţul mediu cerut pentru apartamente în România s-a ridicat în octombrie la 980 de euro pe metru pătrat, cu 52,4% mai puţin faţă de luna martie 2008, când s-a înregistrat un maxim, şi cu 10% mai mult decât în decembrie anul trecut, arată o analiză realizată de imobiliare.ro.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: TOP 100 CELE MAI VALOROASE COMPANII DIN ROMÂNIA, EDIŢIA A ZECEA

Paisprezece „miliardari“ în 2006, la prima ediţie. Paisprezece rămân şi în acest an

În noiembrie 2006, Ziarul Financiar realiza pentru prima dată un clasament al celor mai valoroase 100 de companii din România, într-o economie dominată de companii private, închise, în care reperele de preţ erau cel mai bine păstrate secrete.

Petrom a fost atunci, dar şi în cele opt ediţii care au urmat, cea mai valoroasă companie locală. Valoarea companiilor din top 100 era de 75 de miliarde de euro, iar 14 din cele 100 de firme valorau peste un miliard de euro. Niciuna „nu făcea“ însă zece miliarde de euro.

                Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Păuna (Banca Mondială): Este puțin probabil ca România să încheie un program cu FMI și CE înaintea alegerilor

Un nou program cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și Comisia Europeană (CE) este puțin probabil să fie încheiat de România, pentru că se apropie alegerile, a declarat, marți, Cătălin Păuna – country economist Banca Mondială, într-o conferință pe teme de fiscalitate.

                Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Lucian Anghel (BVB): Noul Cod fiscal va continua să stimuleze consumul, anul viitor

Noul Cod fiscal va continua să stimuleze consumul, anul viitor, iar efectele se vor resimți și în 2017, însă o creștere economică bazată exclusiv pe consum nu este sustenabilă în România pe termen lung, a declarat marți Lucian Anghel, directorul general al BCR Pensii și președinte al Consiliul de Administrație BVB, într-o conferință pe teme de fiscalitate.

“Este clar că anul viitor consumul va fi stimulat ca urmare a noului Cod fiscal. El va fi stimulat față de un consum care deja a fost stimulat în acest an. Efectele se vor resimți și în 2017.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Producătorul de scaune Antares din Cluj încheie anul cu o creştere de 16% a vânzărilor

Producătorul de scaune ergonomice de birou Antares România, subsidiara grupului ceh Antares, estimează că va încheia anul în curs cu o creştere de 16% a vânzărilor faţă de anul trecut, când afacerile companiei au ajuns la 7,4 mil. euro. În primele nouă luni din acest an compania a realizat o cifră de afaceri de 6 mil. euro, rezultatele fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Antares produce la Cluj diverse modele de scaune pentru birou, scaune fixe pentru conferinţe, scaune ergonomice operaţionale, fotolii manageriale, scaune pentru spaţii publice, scaune pentru auditorium, săli de cinema şi teatru.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Ce îi scria Liviu Voinea FMI-ului în 2011: Taxele pe proprietate trebuie să crească. Declaraţiile de avere şi de venit trebuie generalizate. In­troduceţi impozitarea progresivă. Desfiinţaţi pensiile private obligatorii

Viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, care a fost propus astăzi de PSD ca premier, i-a transmis în 2011 lui Jeffrey Franks, reprezentantul de atunci în România al FMI, o scrisoare deschisă în care afirma că din păcate creşterea economică nu este un obiectiv al programului FMI şI că era nevoie de o creştere a taxelor pe proprietate şI de o introducere a impozitării progressive pentru că introducerea cotei unice nu a adus venituri mai mari la buget.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Chinezii, invitaţi la proiecte energetice româneşti de 8,5 mld. euro

Rămasă fără investitori europeni, România a „convins” mai multe companii din China să i se alăture în trei proiecte energetice a căror valoare se ridică la 8,5 mld. euro, respectiv reactoarele nucleare de la Cernavodă (6,5 mld euro), hidrocentrala de la Tarniţa (1,1 mld euro) şi o termocentrală nouă la Rovinari (0,8-0,9 mld. euro).

„Cel mai rapid se va face proiectul de la Rovinari”, a spus astăzi ministrul Energiei, Andrei Gerea, cu ocazia semnării memorandumului dintre Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation (CGN) pentru construcţia a două noi reactoare nucleare la Cernavodă, începerea lucrărilor fiind estimată pentru 2017-2018.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Acţionarii Impact au aprobat bonduri de 135 mil. lei pe 7 ani

Acţionarii dezvoltatorului imobiliar Impact au aprobat în Adunarea Generală de sâmbătă, 7 noiembrie, prelungirea maturităţii de la cinci la şapte ani a unei emisiuni de obligaţiuni în valoare de până la 135 milioane de lei.

Aceştia au mai aprobat şi posi­bi­litatea de a face emi­siunea şi în euro, nu doar în lei, pre­cum şi mo­di­ficarea des­tinaţiei fondurilor atrase. Dacă iniţial, la începutul lunii iunie, acţionarii Impact au aprobat folosirea sumelor atrase prin obligaţiuni pentru construirea cen­tru­lui urban Greenfield Plaza din Bucureşti şi dez­vol­tarea primei faze a proiectului Barbu Văcărescu, acum con­ducerea com­pa­niei a primit acordul acţionarilor pentru folo­si­rea ba­nilor în proiectele exis­tente şi cele viitoare.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Din „sanctuarul“ BNR, în „cuşca cu lei“ a guvernării. Liviu Voinea, propunerea PSD pentru premier. Mingea este acum la Iohannis, dacă îl acceptă

România are nevoie rapi­dă de un guvern în con­di­­ţiile în care in­sta­bi­li­tatea po­litică apasă pu­ter­nic pe economie, bu­getul pentru anul 2016 este necon­fi­gu­rat, iar toate proiectele de investiţii ris­că să intre în stand by.

De asemenea, s-ar putea pune sub semnul întrebării re­du­cerea de la 24% la 20% a TVA de la 1 ianuarie 2016, pen­­tru toate pro­du­sele şi serviciile, pre­cum şi amnistia fis­ca­lă pentru cei care îşi plătesc datoriile, două măsuri care au fost votate de guvernul Ponta.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: România are 116 crame vizibile, de două ori mai puţine ca în Bulgaria

România are în prezent doar 116 crame, respectiv companii care pro­duc şi îşi vând vinurile local, de două ori mai puţine decât în Bulgaria şi de peste zece ori mai puţine decât în Franţa, spune Alexandra Hash, care împreună cu partenera ei Alina Iancu au lansat site-ul revino.ro un site despre turismul viticol. Acesta este şi o platformă prin intermediul că­reia cele două antreprenoare or­ga­­nizează tururi la crame şi degustări.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Tarifele pe Aeroportul Suceava, reduse până la de patru ori

Tarifele pe Aeroportul Suceava au fost reduse de până la patru ori, luni, în urma unei decizii a Consiliului Judeţean (CJ), această măsură fiind contestată, la sfârşitul lunii septembrie, înainte de a fi aprobată, de către autorităţile ieşene care susţineau că este ilegală şi contravine legislaţiei. Consilierii judeţeni suceveni au votat, luni, în unanimitate, un proiect de hotărâre care prevede scăderea taxelor pe Aeroportul Suceava.

                 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Femeile au obținut, în medie, un câștig salarial mai mic cu 7% decât al bărbaților, anul trecut

Femeile au câștigat, în medie, cu 7% mai puțin decât bărbații din punct de vedere salarial, anul trecut, se arată într-o publicație a Institutului Național de Statistică (INS) transmisă la solicitarea AGERPRES.

                 Citeste mai mult…

Ziare.com: Topul localitatilor din Romania cu cel mai mare impozit pentru locuinte – Cresteri de pana la 275%

Turda si Tecuci sunt localitatile cu cele mai mari impozite pentru cladirile rezidentiale, valabile pentru anul 2016, potrivit unui studiu prezentat, luni, intr-o conferinta de presa.

Autoritatile locale au avut obligatia ca pana pe data de 7 noiembrie 2015 sa adopte procentele de impozitare pentru locuinte valabile pentru anul viitor.

                 Citeste mai mult…

Realitatea.net: Topul celor mai prospere țări din lume. Ce loc ocupă România

Experții de la Legatum Londra au dat publicității topul celor mai prospere țări din lume. Dacă primul loc este ocupat de Norvegia, România se află pe locul 50, dintr-un total de 142 de țări.

                   Citeste mai mult…

Realitatea.net: Cresc impozitele pe locuință. Cum se va schimba sistemul de taxare din ianuarie 2016

După Noul Cod Fiscal, primarii pot crește foarte mult impozitele pe locuinţe. Mai exact, de la 1 ianuarie 2016 se schimbă radical sistemul de taxare. Iar cele mai afectate vor fi persoanele fizice care deţin clădiri folosite în scop economic. Acestea vor plăti cel puţin dublu decât în prezent sau chiar şi de douăzeci de ori mai mult.

                   Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Falimentul Astra, în prelungiri

Tribunalul Municipiului Bucureşti a amânat ieri, pentru a doua oară, decizia privind declanşarea falimentului societății Astra Asi gurări, după ce avocații companiei au solicitat suspenda rea procesului. Potrivit cererii formulate de aceştia, procesul ar trebui suspendat până la soluționarea altei cauze aflate pe rolul Curții de Apel Bucureşti prin care Astra contestă decizia Autorității de Supraveghere Financiară privind punerea sub administrare specială a companiei.

                  Citeste mai mult…

Agerpres.ro: KPMG: România se află pe locul 79 din 127 de țări, în funcție de gradul de pregătire pentru schimbare

România se plasează pe locul 79, din 127 de țări, în funcție de Indicele pregătirii pentru schimbare, potrivit unui clasament realizat de KPMG, în colaborare cu Oxford Economics, a declarat marți Șerban Toader, partener în cadrul KPMG, în conferința de prezentare a studiului.

                 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Sase ingrijorari ale guvernatorului Isarescu legate de viitorul politicii fiscale

“Procesul de numire a unui nou guvern accentueaza incertitudinile legate de implementarea consecventa a mixului de politici macroeconomice si a reformelor structurale necesare pentru mentinerea macrostabilitatii si asigurarea unei cresteri economice durabile”, se arata in Raportul asupra Inflatiei, prezentat luni de guvenratorul Isarescu. Guvernatorul a reluat ideea mediului incert in care oficialii BNR sunt nevoiti sa ia decizii, fara a intra insa in detalii. In Raportul publicat de Banca Centrala, aceste riscuri sunt prezentate mai in detaliu, intelegand de ce Isarescu s-ar bucura daca ar avea un om in functia de prim-ministru, pentru a putea tine sub control politica fiscala viitoare.

                 Citeste mai mult…

Capital.ro: Industria petrolului si a gazelor reduce investiţiile cu 200 de miliarde de dolari

Industria petrolului şi gazelor a renunţat în acest an la proiecte de 200 de miliarde de dolari, care ar fi avut o capacitate echivalentă cu jumătate din producţia zilnică a Arabiei Saudite, din cauza preţurilor scăzute care descurajează investiţiile, potrivit prinţului saudit Abdul Aziz bin Salman, scrie Bloomberg.

                Citeste mai mult…

Economica.net: Otto Broker de Asigurare atrage patru milioane de euro de la un fond de investiţii

Fondul de investiţii The Foundations 1.0 SEE investeşte patru milioane de euro în Otto Broker de Asigurare. Este prima tranzacţie de tip private equity de pe piaţa asigurărilor din România, potrivit casei de avocatură Grigorescu Ștefănică, care a fost consultantul brokerilor de la Otto.

Otto Broker de Asigurare, unul dintre jucătorii de pe segmentul serviciilor de brokeraj de asigurare, a atras prima investiție de tip private equity de pe această piaţă, în valoare de până la patru milioane de euro, potrivit unui comunicat al casei de avocatură Grigorescu Ștefănică, care a fost consultantul brokerilor de la OTTO.

                 Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor