Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 9 iulie 2015

Zf.ro: Viaţa în criză: Criza loveşte cel mai tare afacerile mici, coloana vertebrală a comerţului Greciei, dar aduce beneficii… Bulgariei, unde firmele se ascund de foamea de bani a Fiscului grecesc

Guy Verhofstadt, liderul grupului liberal din Parlamentul European, i-a cerut premierului grec Alexis Tsipras să pună capăt sistemului clientelar din politică şi nepotismului din aparatul de stat, să reducă sectorul public şi să pună capăt privilegiilor oferite persoanelor din armată, bisericii ortodoxe, insulelor greceşti şi partidelor politice

După cinci ani de criză şi austeritate şi un război deschis al Greciei cu creditorii săi, firmele mici greceşti se pregătesc de ce-i mai rău. Nu mai au bani, nu mai au furnizori şi dau afară din angajaţi. Afaceriştii mai descurcăreţi s-au pregătit mai din timp: din 2009 peste 10.000 de firme mici greceşti s-au mutat în Bulgaria, unde găsesc impozite mai mici, iar Fiscul de acasă nu-i ajunge.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Betty Ice: Vremea bună şi reducerea TVA ne-au majorat producţia

Vasile Armenean, proprietarul Betty Ice, cel mai mare producător local de îngheţată, spune că prima lună de vară a fost mai bună pentru industria de profil comparativ cu cea de anul trecut, la acest lucru contribuind vremea mai caldă, dar şi reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% începând cu 1 iunie.

El este optimist şi speră la un avans de peste 10% al consumului de îngheţată anul acesta, în condiţiile în care anul trecut vremea a dat bătăi de cap jucătorilor din această piaţă.

             Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Statul a strâns 640 de milioane de euro din supraacciza la carburanţi. Putea construi peste 100 de kilometri de autostradă de munte, dar n-a făcut nimic

Statul a colectat într-un an 2,84 miliarde de lei (638 de milioane de euro) din acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi, introdusă de Guvern la 1 aprilie 2014, însă nu a construit din aceşti bani niciun kilometru de autostradă, deşi scopul declarat al acestei noi taxe era dezvoltarea infrastructurii.

             Citeste mai mult…

Antena3.ro: Cât de periculoasă este criza din Europa şi cum a “ajutat” situaţia din Grecia la aprofundarea ei

Profesorul universitar doctor Dumitru Miron, decanul Facultăţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Ştiinţe Economice, a fost invitatul ediţiei de astăzi a emisiunii “Daily Income cu Adrian Măniuţiu”

Discuţiile care se poartă pentru posibilele formări ale unor noi grupuri parlamentare, a fost unul dintre subiectele abordate: “Face parte din dinamica electorală. Oricând coaliţiile se pot uni şi se pot dezbina. Sunt semnale foarte clare că unele componente care se doresc în interes naţional, ale coaliţiei, se află în balanţă. Parlamentul se poate întruni, se poate crea o nouă coaliţie, se poate instala un nou Guvern, astea sunt posibile”, a declarat profesorul universitar doctor Dumitru Miron.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: România participă la programul prin care IMM-urile pot lua credite de 100 mil. euro

România va participa la „Iniţiativa pentru IMM“, un program comun al Comisiei Europene şi Băncii Europene de Investiţii (BEI) prin care firmele mici şi mijlocii pot beneficia de credite avantajoase în sumă totală de 100 mil. euro, fondurile provenind din alocări naţionale şi din resursele bugetare ale UE.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎNCURCĂTURA DIN MODIFICĂRILE LEGII PIEŢEI DE CAPITAL: ASF: Reducerea, prin lege, a cvorumurilor pentru AGA la burse nu este în vigoare

Guvernul şi Parlamentul au reuşit, la începutul anului, “performanţa” să se încurce în modificările la legea pieţei de capital 297/2004, numerotând la fel două prevederi care se refereau la lucruri diferite, respectiv la cvorumurile pentru Adunările Generale la SIF-uri şi cele la burse.

În Ordonanţa de Guvern din decembrie 2014, articolul 286^3 din legea 297 face referire la reducerea cvorumurilor pentru Adunările Generale la operatorii de piaţă, în timp ce în legea 10/2015, promulgată pe 8 ianuarie 2015, articolul 286^3 din legea 297 stipulează aceeaşi relaxare a cvorumurilor, dar pentru SIF-uri.

            Citeste mai mult…

Adevarul.ro: CFR Călători primeşte în 2015 subvenţii de un miliard de lei. Cât primesc ceilalţi transportatori feroviari de pasageri

Subvenţiile primite de CFR Călători în baza pachetului minim social vor însuma în acest 1,05 miliarde de lei (234,3 milioane de euro), faţă de 1,22 miliarde de lei în 2014. În ceea ce-i priveşte pe operatorii privaţi, cea mai mare reducere a compensaţiilor, de 38%, va fi aplicată Regiotrans.

În total, subvenţiile acordate operatorilor feroviari de călători scad în acest an de la 1,53 miliarde lei în 2014 la 1,32 miliarde lei, potrivit datelor transmise pentru Mediafax de Ministerul Transporturilor, la solicitarea agenţiei.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Marea Britanie introduce salariul de bază pentru angajaţii cu vârste mai mari de 25 de ani

Ministrul britanic de finanţe George Osborne a anunţat ieri, în Parlamentul de la Londra, introducerea de anul viitor a sala­riu­lui obligatoriu de bază pentru angajaţii cu vârste mai mari de 25 de ani (national living wage), reducerea cheltuielilor sociale şi a impozitării muncii, precum şi rezolvarea problemei productivităţii scăzute care poate submina redresarea economiei, scrie The Guardian. Acestea sunt cele mai mari schimbări dintr-o generaţie ale salariilor angajaţilor slab plătiţi.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Facturi umflate de cel puţin 3 mld. lei anual susţin mita în administraţia locală

Procurorii au dezvăluit cu cât sunt umflate con­tractele în administraţia locală astfel încât să acopere şi „şpaga“ dată edilului şi să aducă profit şi celor care dau mită: 40% în sectorul lui Vanghelie.

Rechizitoriul întocmit de procurori fostului primar al secto­rului 5 din Bucureşti, Ma­rian Vanghelie aduce în lumină un lucru ce a fost greu cuanti­ficabil până în prezent: facturile de­contate de primărie firmelor omului de afaceri Dumitru Ma­rin, în schimbul mitei de 20% din contact cerută de primar, erau umflate cu 40%, astfel ca toată lumea să fie în câştig.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Nicio şansă pentru o absorbţie de 80%: Cu şase luni înainte de finalul exerciţiului 2007-2013, România a luat doar 50% din fondurile UE

Cu şase luni înainte de încheierea exerciţiului financiar 2007 – 2013, România are o rată a absorbţiei a fondurilor UE de doar 51% – cea mai slabă din toată Uniunea – în vreme ce o ţară ca Grecia, în centrul atenţiei în aceste zile, are o absorbţie de 90%.

Cum în primele şase luni din acest an absorbţia a avansat nesemnificativ – plus de 6% din totalul alocărilor de 19 miliarde de euro –, nu doar că este dificil de atins ţinta de 80% de absorbţie anunţată de fostul ministru al fondurilor UE, actualmente ministru al finanţelor, Eugen Teodorovici, dar şi absorbţia a 60% din fonduri devine o fantezie.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF: Obiectivul meu este să aduc piaţa de asigurări la o dimensiune europeană, nu dâmboviţeană

​Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a început un proces de reconstrucţie masivă a asigurărilor pentru a pune bazele unei creşteri sustenabile şi pentrua duce piaţa locală asigurărilor la nivelul european, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele instituţiei .

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Mihai Tecău, Omniasig: Asigurările trebuie să treacă de etapa perspectivelor

Piaţa de asigurări trebuie să depăşească etapa perspectivelor, iar acestea trebuie materializate printr-o creştere sustenabilă, a declarat Mihai Tecău, preşedinte directoratului Omniasig la o conferinţa Pia]a asigur`rilor \n Transilvania organizat` la Cluj de Omniasig \n parteneriat cu Ziarul Financiar.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: ASSAI îi solicită lui Iohannis să nu promulge legea privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a trimis un memoriu Administraţiei Prezidenţiale în care îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, care plafonează valoarea unei despăbubiri la 100.000 de euro.

ASSAI susţine că sistemul românesc de asigurări este unul bolnav şi nereformat deoarece valoarea despăgubirilor este plafonată la 100.000 de euro, în condiţiile în care limita de despăgubire în cazul poliţelor RCA este de cinci milioane de euro.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: CEO al MOL România: Avem un buget de invesţii de 15 mil. euro, dar şi lichidităţi pentru achiziţii

Kinga Daradics, country chairman al MOL România: „Sunt multe semne care ne fac să credem că piaţa are potenţial. Din 2008 încoace piaţa a scăzut mereu, dar anul acesta sunt mai multe motive de optimism, infrastructra şi evoluţia vânzărilor de maşini numărându-se printre acestea“.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Petrolul a scăzut cu 13% în ultima lună. Acţiunile Petrom rezistă

Preţul barilului de petrol a intrat brusc în iulie pe o pantă descendentă care aminteşte de scăderile rapide de la înce­putul anului, însă ac­ţiunile Petrom (simbol bursier SNP), cel mai mare pro­du­cător de petrol şi gaze din regiune, au rezistat pe bursa de la Bucureşti.

Analiştii spun că acţiunile Petrom au fost susţinute de aşteptările investitorilor privind rezultatele companiei pe termen lung. În timp ce cotaţia Brent a scăzut cu 13% de la 1 iunie până ieri, preţul titlurilor Petrom s-a corectat cu doar 1,3% în acelaşi interval, în contrast cu evoluţia de la începutul anului, când acţiunile plonjau odată cu preţul barilului. Titlurile SNP s-au ieftinit cu circa 9% de la începutul anului.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Electrica vorbeşte despre tranzacţia cu FP: „Nu au fost reluate negocierile, dar rămâne deschisă această posibilitate“

Fondul Proprietatea susţine că este în con­tinuare interesat de vânzarea participaţiilor minoritare la filialele de distribuţie şi furnizare a energiei, pe care le evaluează în activul net la 770 milioane de lei. Pe de altă parte, Electrica susţine că nu au fost reluate negocierile cu Fondul Proprietatea, dar admite că această posibilitate rămâne deschisă.

             Citeste mai mult…

Mediafax.ro: SECHESTRU pe conturile Lukoil într-un dosar cu prejudiciu de două miliarde de euro

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti care instrumentează dosarul Lukoil au extins măsurile asigurătorii, punând sechestru asupra unor bunuri ce aparţin companiei Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda până la concurenţa sumei de două miliarde de euro.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii, miercuri după-amiază, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, procurorii acestei structuri au extins cercetările şi au dispus măsura controlului judiciar asupra a cinci perasoane, între care doi cetăţeni ruşi, cu toţii angajaţi ai SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti.

             Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Hidroelectrica a inregistrat un profit de 725 milioane lei in primele sase luni

Hidroelectrica a inregistrat pe primele 6 luni ale anului 2015 un profit record de 725 milioane lei, cu 42% mai mare decat profitul inregistrat in perioada similara a anului trecut, cand societatea a raportat un profit de 510 milioane lei, se arata intr-un comunicat al companiei.

            Citeste mai mult…

Business24.ro: Ramasi fara South Stream si Turkish Stream, vecinii bulgari risca o criza energetica

O analiza efectuata de presa austriaca scoate in evidenta situatia dramatica in care se afla Bulgaria, tara care a mizat destul de mult pe realizarea culoarelor energetice de transport gaze South Stream si Turkish Stream.

Fara o noua retea care sa asigure tranzitul gazului natural pe teritoriul Bulgariei, tara de la sud de Dunare se indreapta spre o serioasa criza energetica, remarca austriecii de la Wirtschaftsblatt, citati de agentia Novinite.

            Citeste mai mult…

ZF.ro: PROFITUL NET A CRESCUT CU 50%, IAR NUMĂRUL DE ANGAJAŢI S-A APROPIAT DE 150: Afacerile Allview au ajuns la 276 milioane de lei, mai mult decât dublu în raport cu anul 2013

Visual Fan, compania din Braşov care comercializează diferite produse electronice sub brandul Allview, a înre­gistrat anul trecut afaceri de 276,1 mil. lei (62 mil. euro) – mai mult decât dublu în raport cu anul 2013, pe fondul exploziei înregistrate de vânzările de smartphone-uri şi tablete atât pe piaţa locală cât şi în străinătate.

Conform datelor disponibile pe site-ul Mi­nisterului Finanţelor compania a în­re­gistrat un profit net de 28 mil. lei (6,3 mil. euro), în creştere cu 51% faţă de anul precedent. Numărul mediu de angajaţi a crescut cu 63 de persoane, la 148, potrivit aceleiaşi surse.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Valentin Ţăruş vrea să aducă investitori noi la Farmaceutica Remedia

Omul de afaceri Valentin Norbert Ţăruş, principa­lul acţional al distribuitorului de medicamente Farma­ceu­tica Remedia (simbol bursier RMAH), vrea să atragă investitori noi în companie, sau să caute în piaţă oportunităţi de fuziune sau achiziţii ale unor alte firme sau active.

Compania are afaceri anuale de circa 240 milioane de lei şi valorează pe bursă 28,3 milioane de lei, principalii acţionari fiind Ţăruş, cu o participaţie de 66%, şi omul de afa­ceri german Lutz Stache, cu 16%.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Prodvinalco ridică un proiect imobiliar de 5 mil. € în centrul Clujului

Producătorul de băuturi spirtoase Prodvinalco din Cluj, controlat de acţionari români, ridică alături de un alt dezvoltator un ansamblu rezidenţial şi de birouri pe strada Traian din centrul municipiului Cluj-Napoca, investiţia în acest proiect fiind de circa 5 milioane de euro.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Wizrom a absorbit o companie din grup şi analizează piaţa locală pentru alte achiziţii

Grupul Wizrom, specializat în furnizarea de soluţii software de business, controlat de familia de origine israeliană Davidai, a cumpărat integral compania WizSalary, la care până acum deţinea o participaţie de 48%, achiziţia făcând parte din strategia grupului de dezvoltare. Valorea tranzacţiei nu a fost făcută public.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Prăbuşirea pieţei de acţiuni chineze trage în jos preţurile materiilor prime

Scăderea puternică a pieţei de acţiuni a Chinei se repercutează pe pieţele materiilor prime, împingând preţurile la nichel, zinc şi minereu de fier în teritoriu negativ şi cele ale cuprului la cel mai scăzut nivel de la criza financiară, scrie Financial Times.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Topul producătorilor de băuturi din România: Coca Cola lider, Pepsi pe locul 4

Astfel, o singură companie este nou intrată în top pe poziţia a opta, European Drinks, după ce firma deţinută de fraţii Micula care pare să îşi fi revenit după problemele financiare din anii anteriori, în timp ce ocupanta locului 10 în anul 2013, Rio Bucovina părăseşte acest clasament, coborând câteva poziţii mai jos.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Danone vs Albalact. Românii se apropie de gigantul francez al iaurturilor

Albalact, cel mai mare producător român de lactate din România, se mişcă cu paşi repezi pe piaţa iaurturilor dominată de 14 ani de grupul francez Danone. În 2014, a reuşit să depăşească Danone la cifra de afaceri şi a acaparat 17% din piaţa iaurturilor, după trei ani de investiţii serioase în acest sector. Francezii sunt într-o nouă etapă, după reajustarea portofoliului şi retehologizarea fabricii.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Teamnet Group și Orange România, parte din proiectul NEXES pentru cercetarea și dezvoltarea serviciilor de urgență în Europa

Grupul Teamnet, unul dintre cei mai importanți integratori IT&C din regiune, și Orange România, vor contribui la implementarea unui proiect de cercetare și dezvoltare de tehnologii avansate pentru servicii de urgență de ultimă generație la nivel european.

Cele două companii fac parte dintr-un consorțiu internațional care va dezvolta proiectul NEXES (Next Generation Emergency Services), potrivit unui comunicat transmis de Teamnet.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Câştiguri din acţiunile băncilor de 10 ori mai mari în jumătate de an decât dobânda bancară pe un an întreg

Prima jumătate a anului 2015 la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost a băncilor. Erste Bank, BRD şi Banca Transilvania sunt acţiunile lichide care au adus cele mai mari câştiguri şi nu oricum, ci de până la 30%.

Valoarea a 20 dintre acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a crescut cu cel puţin 9%, în primul semestru al acestui an, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât dobânda anuală la un depozit bancar făcut în decembrie anul trecut. Iar dacă ne referim strict la bănci, în jumătate de an, câştigurile au fost de două cifre, afară de Carpatica, emitent cu probleme.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: 8-8,5% – randamentul investiţiilor în clădiri de birouri

Mihai Dumitrescu: 2015 a debutat cu un sentiment de optimism în zona investitorilor şi dezvoltatorilor. Piaţa de real-estate este mult mai efervescentă anul acesta, în comparaţie cu activitatea înregistrată în anii precedenţi.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: DUPĂ 50 DE ANI DE EXISTENŢĂ, Alro vrea să crească producţia de aluminiu procesat cu valoare adăugată mare la 120.000 de tone pe an

După 50 de ani de perfecţionare a proceselor, Alro Slatina a produs, în total, peste nouă milioane de tone de aluminiu şi şi-a diversificat gama de produse, reducând consumurile specifice de energie, concomitent cu majorarea productivităţii pe angajat.

Gheorghe Dobra, directorul general al companiei, ne-a declarat că de la demararea procesului de producţie, în 1965, Alro a devenit cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală, angajator major în Slatina şi unul dintre marii contribuabili la bugetul de stat. “De Alro depind direct peste 4.000 de angajaţi (incluzând aici salariaţii de la Slatina, dar şi de la rafinăria proprie de alumină din Tulcea), ne-a menţionat domnia sa. Indirect, circa 30.000 de lucruri de muncă sunt legate într-o formă sau alta de producătorul de aluminiu.

             Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Broscăria devine Aqua Park

Ștrandul Broscărie din apropierea orașului Șimleul Silvaniei ar urma să devină aqua park. Proiectul va pune în valoare potențialul curativ al apelor termale care izvorăsc în zona dintre Șimlul Silvaniei și satul Pericei.

Aceste ape termale provin din zăcământul care se întinde în vestul României și în estul Ungariei și au proprietăți medicale asemănătoare cu cele ale apelor din Băile Felix și din Hajduszoboszlo. Inițiatorii proiectului doresc să atragă bani europeni din categoria celor alocați României pentru intervalul de progamare bugetară 2014-2020. Aqua parkul Broscărie va fi deținut de unii dintre politicienii controversați.

            Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Contracte de drumuri valorând sute de milioane de euro sunt rupte sau blocate

Contracte valorând sute de mi­lioane de euro au fost reziliate cu începere de la 1 ianuarie 2014 sau, în situaţia în care acestea au fost deja semnate,  lucrările afe­rente nu au fost începute, arată o analiză  realizată de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri din România (CNADNR), la solicitarea RL.

            Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Brânza de la Țaga revine pe piață

Celebra fabrică de brânzeturi din Țaga revine pe piață din această săptămână. Alături de cunoscuta brânză de Năsal, fabrica va livra magazinelor companiilor membre ale clusterului AgroTransilvania o serie de noi produse de înaltă calitate.

            Citeste mai mult…

Bizbrasov.ro: Firmele din domeniul lemnului din Ungaria caută parteneri de afaceri la Brașov

InkubatorOamenii de afaceri brașoveni din domeniul prelucării lemnului, producției de mobilă sau din zona comerțului cu materii lemnoase și produse din lemn sunt așteptați pe 27 iulie la sediul Incubatorului de afaceri din Sfântu Gheorghe unde se vor putea întâlni cu oameni de afaceri din Ungaria. Aceștia se vor afla în România în cadrul unei misiuni economice organizate de Enterprise Europe Network, cea mai mare rețea de consultanță în afaceri pentru IMM-urile din peste 60 de țări, având scopul de a facilita relațiile dintre firme cu acelașI domeniu de activitate. Delegația maghiară va fi formată din 11 organizații reprezentative din regiunea Zala, firme, ONG-uri, mediul universitar și camera de comerț.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Bursele din China îşi revin după pierderile masive din zilele precedente

​Acţiunile companiilor chineze au început să îşi revină joi după pierderile masive din zilele precedente, sporind încrederea în măsurile adopte de autorităţi pentru susţinerea pieţei de capital, relatează MarketWatch.

Indicele Shanghai Composite este în urcare cu 5,76%, după ce a fluctuat între creştere şi scădere la începutul tranzacţiilor. Indicele bursei din Shenzhen creşte cu 3,76%. Ambii indici au pierdut circa o treime din valoare în ultima lună.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Magistrala 5 de metrou prinde contur. Metrorex a semnat contractul pentru finisaje şi instalaţii

Metrorex a semnat ieri un contract de 180 de milioane de euro pentru realizarea finisajelor şi sistemelor de instalaţii pentru secţiunea Râul Doamnei-Haşdeu din magistrala 5 de metrou, care traversează cartierul bucureştean Drumul Taberei.

Consorţiul câştigător este format din firmele Astaldi (Italia), FCC Construccion (Spania), UTI (Tiberiu Urdăreanu) şi Activ Group Management. Astaldi şi FCC Construccion sunt de altfel constructorii care realizează şi lucrările de structură ale magistralei din Drumul Taberei.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Bursa dă semne de mare nervozitate. Preţurile la bursă scad, iar lichiditatea este mai mare decât de obicei

Vânzătorii de acţiuni fac jocurile la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), obosiţi de lipsa de perspective favorabile în criza greacă şi îngrijoraţi de ameninţarea de contagiune a crizei burselor chineze. Valoarea tranzacţiilor depăşeşte două milioane de euro, după 90 de minute de la deschiderea pieţei, mai mult decât de obicei. Preţurile sunt în scădere.

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) scădeau joi dimineaţa cu până la 0,96% faţă de închiderea de miercuri, după 90 de minute de la deschiderea pieţei. Doar indicele BET Fi, al societăţilor de investiţii financiare şi al FP creştea nesemnificativ. BETF Fi este foarte influenţat de operaţiunile speculative.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Blue Air reia cursele interne din România. Cât costă un bilet pe ruta Bucureşti- Iaşi?

Compania low-cost Blue Air va relua cursele interne, cu zboruri pe ruta Bucureşti- Iaşi şi retur, la preţuri de la 48 de euro pe segment, după câţiva ani în care a operat doar curse către destinaţii externe.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Victor Ponta, apariţie-surpriză la o conferinţă româno-italiană

Abia revenit în funcţia de premier, la câteva minute după ce Iohannis i-a semnat decretul de reluare a atribuţiilor, Victor Ponta şi-a făcut astăzi apariţia, în mod neaşteptat, la o conferinţă dedicată problemelor dezvoltării infrastructurii.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Dacă economia funcționează, putem face foarte multe reforme; altfel este aproape imposibil

Foarte multe reforme pot fi făcute dacă economia funcționează, altfel este aproape imposibil, a declarat joi premierul Victor Ponta, la conferința “Italy & Romania: Building Together”.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Lucian Anghel a decis să rămână în grupul Erste-BCR şi nu mai pleacă la CEC Bank

Lucian Anghel a renunţat la postul de prim-vicepreşedinte al CEC Bank, unde fusese propus de Ministerul Finanţelor, acceptând după mai multe discuţii oferta de a rămâne în grupul Erste-BCR, conform unor surse din piaţa bancară.

Conform surselor din piaţă, Erste-BCR a ţinut în mod special să-l reţină pe Lucian Anghel în cadrul grupului datorită experienţei şi potenţialului său, el fiind considerat unul dintre executivii valoroşi şi identificat cu grupul BCR, având în vedere cariera lui. El urmează să primească o nouă poziţie.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Deutsche Bank: Expunerea sectorului bancar românesc pe Grecia este „moderată“, sub regiune

Expunerea sectorului bancar din România pe Grecia este „moderată“ şi mai redusă decât cea înregistrată în Bulgaria, Macedonia, Albania şi Serbia, ţări în care băncile cu capital grecesc au o pondere de aproximativ 14-20% din activele bancare, reiese dintr-un raport al băncii germane Deutsche Bank privind Europa Centrală şi de Est.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: FMI bate băncile centrale la acurateţea previziunilor economice

Din perspectiva proiecţiilor economice, Rezerva Federală americană este cea mai optimistă. Banca Japoniei a comis cea mai mare greşeală. Banca centrală a Canadei este cea mai corectă în previziuni, însă sarcina sa este cea mai uşoară.

Acestea sunt doar câteva din rezultatele primului clasament realizat de Bloomberg al băncilor centrale ale celor mai industrializate ţări din lume, G7, în funcţie de capacitatea acestora de a anticipa corect evoluţia propriilor economii. Se pare că criza financiară a dat complet peste cap estimările tuturor, exact cum ar putea face în acest an criza din Grecia.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: FMI: Fed-ul ar trebui să amâne majorarea ratelor dobânzii până în 2016

Fondul Monetar Internaţional i-a avertizat oficialii Rezervei Federale americane să nu majoreze dobânzile în acest an, relatează BBC. Creşterea riscă să sporească riscurile de ordin economic şi politic la adresa revenirii economiei americane.

Mulţi economişti anticipează că Fed va da startul majorării dobânzilor în septembrie, însă datele recente privitoare la evoluţia economiei şi la piaţa muncii au temperat aşteptările. Oficialii Fondului au avertizat şi că preţurile acţiunilor americane au ajuns la niveluri nesustenabile.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Raiffeisen le permite clienţilor să verifice bonitatea partenerilor comerciali

Clienţii persoane juridice ai Raiffeisen Bank, subsidiara locală a grupului austriac cu acelaşi nume, vor putea verifica bonitatea şi capacitatea de plată a partenerilor comerciali din platforma electronică de tranzacţionare a băncii. Astfel, clienţii pot accesa informaţiile specifice din Centrala Incidentelor de Plăţi (CIP).

Circa 93.000 de clienţi persoane juridice utilizează serviciul de internet banking al Raiffeisen, derulând în medie 1,5 milioane de plăţi, în valoare de 4 mld. euro, pe trimestru. Pe segmentul corporate, 90% din operaţiunile de plăţi se efectuează online.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Depozitele pe termen lung au ajuns la 17% din totalul economisirilor în lei

Deponenţii persoane fizice aveau la finele lunii mai economisiri în lei cu scadenţa mai mare de un an în valoare de 10,8 miliarde de lei (2,4 mld. euro), în creştere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Pe de altă parte, depozitele în monedă naţională cu scadenţa până la un an au stagnat la 56 mld. lei.

Faţă de luna anterioară se înregistrează o scădere de 300 mil. lei. Clienţii persoane fizice s-au orientat către depozitele pe termen mai lung întrucât băncile oferă bonificaţii mai mari pe aceste scadenţe. De cealaltă parte, bonificaţiile oferite la depozitele pe termen mai scurt s-au redus în ultima perioadă de timp.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Băncile din Grecia rămân închise până luni – oficial

Băncile din Grecia vor rămâne închise până luni, iar limita de retragere a cel mult 60 de euro zilnic de la bancomate va fi aplicată în continuare, anunţă Banca centrală a ţării, citată de Reuters.

Cetăţenii greci au votat în proporţie de 61% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, 38,99% pronunţându-se în favoarea acestora.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: The Telegraph: Adevaratul motiv de ingrijorare nu este Grecia, ci China, care pare sa se indrepte spre propria sa versiune a anului 1929

Cotidianul britanic The Telegraph atrage atentia ca adevaratul motiv de ingrijorare financiara nu este Grecia, ci China, unde evenimentele seamana izbitor cu crahul bursei americane din 1929.

             Citeste mai mult…

Ziare.com: Cu un acord sau fara, bancile Greciei risca sa fie inchise si inghitite de rivali – ce banci ar fi afectate in Romania

Unele banci grecesti ar putea fi inchise si preluate de catre institutii bancare rivale, mai puternice, ca parte a unui amplu program de restructurare a acestui sector zdruncinat din temelii de criza de la Atena.

Liderii europeni si oficialii eleni se vor intalni, din nou, duminica, intr-o ultima incercare de a ajunge la un acord pentru salvarea Greciei, dupa luni de negocieri tensionate care au adus tara pe picior de iesire din zona euro.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: BANCA CENTRALĂ DE LA VIENA:

Perspective slabe pentru băncile austriece, în Europa Centrală şi de Est

Perspectiva profitabilităţii băncilor austriece în Europa Centrală şi de Est rămâne slabă, din cauza incertitudinilor geopolitice şi a întârzierii soluţionării problemei creditelor neperformante în unele ţări, potrivit constatărilor Băncii Naţionale a Austriei (OeNB).

OeNB arată că 2014 a fost un an în care profitabilitatea băncilor austriece a fost supusă presiunilor, pe fondul diminuării veniturilor în Europa de Est, ca urmare a înrăutăţirii calităţii creditelor, a problemelor cu creditele în valută şi a crizei ruso-ucrainene. În plus, câştigurile din Europa de Est s-au concentrat doar în câteva ţări din regiune.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: SPUTNIK INTERNAŢIONAL:

“Summit-ul BRICS marchează transformarea vechii ordini mondiale într-o nouă realitate”

Rusia găzduieşte în această săptămână summiturile ţărilor emergente BRICS şi Organizaţiei Cooperării de la Shanghai (SCO), o alianţă eurasiatică economică şi militară, relatează DPA în pagina electronică.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Băncile elene au suficiente lichidități până luni (Asociația Băncilor Grecești)

Băncile grecești au suficiente lichidități în bancomate pentru a deservi populația, până luni, a declarat, joi, șeful Asociației Băncilor Grecești, Louka Katseli, informează Reuters.

Autoritățile elene au extins vacanța bancară până pe data de 13 iulie, restricționând retragerea din bancomate la 60 de euro pe zi. Decizia de închidere a băncilor a fost luată pe 29 iunie, în urma eșuării negocierilor pentru ajutor între Grecia și creditorii internaționali.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: Controale la băncile creditoare în CHF, după ce ANPC nu a fost primită la negocieri

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) derulează un control tematic la băncile care au oferit împrumuturi în franci elveţieni, după ce nu a fost primită de instituţiile bancare la negocierile colective, a anunţat Marius Dunca, preşedintele ANPC.

Domnia sa a spus că şi-ar dori ca legea să îi permită autorităţii să suspende activitatea de creditare a băncilor. În acest sens, caută o astfel de pârghie în lege, a mai declarat Marius Dunca.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Iohannis: România a ajuns la stabilitatea macroeconomică necesară pentru a crește interesul investitorilor străini

România a reușit în ultimii ani să ajungă la stabilitatea macroeconomică necesară pentru a crește interesul investitorilor străini, dar mai are de rezolvat câteva deficiențe ‘economice și instituționale’, cum ar fi dificultățile în plata taxelor, evaziunea fiscală și corupția, aceasta putând submina dezvoltarea economică, a declarat președintele Klaus Iohhanis, într-un interviu pentru agenția media The European Times.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Rovana Plumb: Îmbunătățirea calității asistenței sociale din România cu ajutorul fondurilor europene, o prioritate a Guvernului

Îmbunătățirea calității asistenței sociale din România cu ajutorul fondurilor europene constituie o prioritate a Guvernului, potrivit ministrului Muncii, Rovana Plumb, care a subliniat că noul Program Operațional Regional este mult mai performant în comparație cu programul precedent.

Conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES, Rovana Plumb a avut miercuri o întrevedere, la sediul ministerului, cu comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, cu ocazia vizitei oficialului european în România.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Dunca (ANPC), despre bănci: Aș dori să-mi permită legea să le pot suspenda activitatea de creditare

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor va demara în perioada următoare controale tematice la operatorii financiari bancari pentru a vedea dacă au pus în aplicare măsurile de remediere a deficiențelor constatate de inspectorii ANPC la controale anterioare, a declarat, joi, președintele instituției, Marius Dunca, într-o conferință, precizând că și-ar dori să îi permită legislația să poată suspenda activitatea de creditare către persoane fizice a băncilor.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Draghi: Este tot mai greu de găsit o soluţie pentru Grecia

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat miercuri seara, la câteva ore după ce instituţia a menţinut blocarea finanţării băncilor elene la nivelul de circa 89 de miliarde de euro, că este tot mai greu de găsit o soluţie pentru criza din Grecia, relatează Bloomberg.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Gazprom caută un nou constructor pentru gazoductul Turkish Stream

Grupul energetic Gazprom a decis să anuleze contractul semnat cu furnizorul italian de servicii petroliere Saipem vizând construire gazoductului Turkish Stream, urmând ca în scurt timp să caute un nou contractor care să construiască acest gazoduct destinat transportului de gaze naturale din Rusia în Turcia, via Marea Neagră, transmite RIA Novosti.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Enel Distribuţie Muntenia a încheiat lucrările de modernizare la staţia de transformare Chitila

Enel Distribuţie Muntenia a finalizat lucrările de modernizare a staţiei de transformare (înaltă/medie tensiune) din Chitila, Ilfov, stație ce furnizează energie către peste 17.000 de consumatori. Lucrările de modernizare au necesitat o investiţie în valoare de aproximativ 14,7 milioane de lei.

            Citeste mai mult…

Evz.ro: Băncile grecești mai au bani doar PATRU ZILE

Băncile grecești au suficiente lichidități în bancomate până luni, deci încă patru zile, pentru a deservi populația, a spus astăzi Louka Katseli, șeful Asociației Băncilor Grecești, informează Reuters, citată de EVZ.

             Citeste mai mult…

Evz.ro: OTP Bank, gata să facă o ofertă clienţilor cu credite în franci!

OTP Bank urmează să propună, în perioada următoare, clienţilor cu credite în franci, o ofertă de discount la sold şi la marjă.

Informaţia a fost făcută publică de Alin Iacob, presedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), potrivit Agerpres.

             Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Donald Tusk: Acordul cu Grecia ar trebui să includă şi datoriile

Acordul Greciei cu creditorii privind programul de reforme ar trebui să includă şi o înţelegere referitoare la sustenabilitatea datoriilor, a declarat joi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-o conferinţă de presă.

Tusk a spus că parlamentele naţionale ar trebui să fie convinse să voteze în favoarea susţinerii Greciei, dacă liderii europeni vor ajunge la un acord bun duminică.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Facilităţi fiscale şi de creditare pentru agricultorii care se asociază în cooperative

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a arătat joi, la Tăşnad, la o conferinţă de prezentare a PNDR 2014-2020, că agricultorii care se asociază în cooperative sau grupuri de producători ar putea beneficia de facilităţi fiscale şi de creditare, la care se adaugă stimulente financiare acordate de către stat.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: DIN ŢARĂ, ÎN TOATĂ LUMEA

Cei mai mari 100 de „croitori“ şi „pantofari“ din România trimit la export haine şi încălţăminte de 7 miliarde de lei

România, unul dintre cei mai mari producători de textile şi încălţăminte din Europa, a trimis anul trecut peste graniţe pantofi şi haine în valoare de peste 20 miliarde de lei, industria de profil fiind al doilea motor al exporturilor locale după industria auto. Cei mai importanţi 100 de „croitori“ şi „pantofari“ sunt responsabili pentru mai bine de o treime din totalul producţiei care ajunge în magazinele din toate colţurile lumii ale celor mai cunoscute branduri din lume, în frunte cu H&M, Zara, Hugo Boss sau Lacoste.

              Citeste mai mult…

Economica.net : Cum îţi schimbi furnizorul pentru facturi mai mici cu 5% la curent. Ghid complet de firme, acte, drepturi şi obligaţii

Schimbarea furnizorului vă poate aduce economii semnificative la factura de energie electrică. Trebuie ca această decizie să o luaţi însă în deplină cunoştinţă de cauză cu privire la contractul cu un alt furnizor, cu privire la ce preţuri urmează să plătiţi, ce se întâmplă cu datoriile, dacă le aveţi, la curent şi ce acte sunt necesare.

               Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Guvernatorul Bundesbank cere BCE sa nu mai furnizeze ajutoare de urgenta bancilor grecesti

 Germanul Jens Weidmann, membru al consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), crede ca institutia monetara nu ar trebui sa mai furnizeze ajutor de urgenta Greciei si a cerut partenerilor europeni ai Atenei sa isi asume aceasta sarcina, scrie AFP.

               Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: ANALIZĂ: Contracte de drumuri valorând sute de milioane de euro sunt rupte sau blocate

Contracte valorând sute de mi­lioane de euro au fost reziliate cu începere de la 1 ianuarie 2014 sau, în situaţia în care acestea au fost deja semnate,  lucrările afe­rente nu au fost începute, arată o analiză  realizată de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri din România (CNADNR), la solicitarea RL.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Eurostat: România, lider în UE la creșterea prețurilor la locuințe, în primul trimestru

Prețurile la locuințele din România au urcat cu 4,1% în primele trei luni din 2015, raportat la ultimul trimestru al anului trecut, aceasta fiind cea mai mare creștere înregistrată în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de aproximativ 27 milioane lei pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 27 milioane lei (6 milioane euro).

La orele prânzului, BVB era în scădere. Indicele BET coboară cu 0,27%, ajungând la valoarea de 7.163,78 puncte, însă indicele BET Total Return se majorează cu 0,17%, la 8.165,44 puncte. BET-FI se depreciază cu 0,05%, până la 29.377,91 puncte.

            Citeste mai mult…

agerpres.ro: Strategia pentru IMM 2020 prevede creșterea numărului de firme cu peste 40% (oficial guvernamental)

Strategia Națională pentru Dezvoltarea IMM-urilor 2020 își propune creșterea numărului de întreprinderi mici și mijlocii din România cu peste 40% în următorul exercițiu financiar european, a declarat joi Cezar Iliu, șef de birou în cadrul Ministerului Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Băncile nu au luat în calcul propunerile clienţilor cu credite în franci elveţieni şi nu au negociat

Băncile cu credite în franci elveţieni în portofolii nu au luat în calcul propunerile înaintate în cadrul negocierilor de către AURSF şi reprezentanţii legali ai debitorilor, avansând în cel mai bun caz doar soluţii proprii, care au au putut fi negociate şi doar corectau nişte abuzuri anterioare.

El a arătat că instituţiile de credit nu au fost de acord ca reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor să participe la negocieri, la sediul acesteia, acceptând întâlnirile doar la sediile proprii.

              Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ministrul italian de Externe: Peste 100 de firme italiene vin, lunar, în România

Ministrul italian de Externe, Paolo Gentiloni, a declarat, joi, că peste 100 de firme italiene noi vin în România, urmare a încredere în stabilitatea şi creşterea economică de aici, precizând, totodată, că acele controverse care apar în anumite domenii se rezolvă între prieteni.

 Şeful diplomaţiei italiene a afirmat, joi, la Bucureşti, în cadrul declaraţiilor comune cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, că există “o intensificare a relaţiilor economice” dintre România şi Italia.

              Citeste mai mult…

Capital.ro: Nicolescu (CNIPMMR): Noul Cod fiscal este mai stimulativ decât cel vechi, însă trebuie îmbunătăţit

Noul Cod fiscal va avea un impact pozitiv asupra investiţiilor şi mediului de afaceri, însă mai există aspecte care trebuie îmbunătăţite în mod prioritar, două dintre acestea referindu-se la creşterea unor contribuţii şi taxe şi introducerea unor contribuţii de asigurări obligatorii pentru venituri, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

             Citeste mai mult…

Economica.net: Agricultorii care se asociază în cooperative ar putea beneficia de facilităţi fiscale şi de creditare

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a arătat joi, la Tăşnad, la o conferinţă de prezentare a PNDR 2014-2020, că agricultorii care se asociază în cooperative sau grupuri de producători ar putea beneficia de facilităţi fiscale şi de creditare, la care se adaugă stimulente financiare acordate de către stat.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Petrom a ieftinit masiv carburanţii. În week-end, preţurile scad din nou

Ajustarea preţului carburanţilor se datorează ieftinirii barilului de petrol de pe pieţele internaţionale.

Petrom a coborât, de azi-dimineaţă, preţurile carburanţilor. Astfel, la staţia de referinţă Şoseaua Alexandriei, Bucureşti, motorina costă 5,47 lei, iar benzina 5,77 lei. Preţul motorinei a scăzut cu 10 bani faţă de acum o săptămână, fiind la acelaşi nivel ca în primăvară.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Lukoil reacţionează în scandalul de spălare de bani şi evaziune fiscală: Respingem acuzaţiile parchetului. Vom formula recurs

Grupul petrolier, care se află în aceste zile în centrul unui scandal de spălare de bani şi evaziune fiscală, spune că respinge acuzaţiile care i se aduc şi că va face recurs împotriva dispoziţiilor procuraturii.

            Citeste mai mult…

Agerpre.ro: Geoană: TTIP poate ajuta România să devină o poartă de comerț către întreg spațiul euro-atlantic

România ar putea deveni o poartă către zona de liber schimb euro-atlantică, nu doar o poartă de comerț către și dinspre Europa, dacă s-ar folosi de poziția sa economică și geografică precum de o cale de acces pentru o piață mai largă, a declarat senatorul Mircea Geoană, la conferința organizată de Institutul Aspen Italia, la Milano, cu ocazia EXPO 2015 – “Forumul Aspen la Expo: securitate alimentară, nutriție și sănătate la nivel global”.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Aproximativ 5% dintre transportatorii din România intră, anual, în insolvenţă

Aproximativ 5% dintre transportatorii din România intră, anual, în insolvenţă, în special din cauza problemelor legate de fiscalitate şi infrastructură, dar şi a concurenţei neloiale, a declarat, joi, secretarul general al Asociaţiei Române pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI), Florinel Andrei.

              Citeste mai mult…

 

        Impreuna in lumea afacerilor