Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

170.000 de fermieri vor primi despagubiri pentru seceta pana la sfarsitul anului

ferma1Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, si-a exprimat de curand speranta ca Guvernul va plati pana la sfarsitul anului despagubirile pentru fermierii ale caror culturi au fost afectate de seceta. Pana in prezent, circa 170.000 de fermieri, atat persoane fizice, cat si juridice, urmeaza sa primeasca aceste compensatii financiare, potrivit Agerpres.

„Este important sa avem sprijinul prim-ministrului astfel incat in acest an, asa cum ne-am angajat, sa acordam acele despagubiri pentru fermierii care au suferit din cauza secetei. Avem pana in momentul de fata aproximativ 170.000 de beneficiari, dintre care peste 160.000 sunt persoane fizice si care asteapta. Facem toate procedurile, am notificat si Comisia Europeana pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat si speram ca, pana la sfarsitul acestui an, sa avem capacitatea de a plati aceste fonduri catre fermieri”, a declarat Daniel Constantin, conform sursei citate.

Valoarea despagubirilor pentru culturile afectate de seceta nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar pentru porumb si floarea soarelui.

„Valoarea exacta a despagubirilor va putea fi stabilita dupa niste calcule pe care le vom prezenta si Comisiei Europene. Cu toate acestea, sprijinul acordat nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar, pentru culturile de baza, floarea soarelui si porumb. In cazul sfeclei de zahar sau pentru legume, despagubirile vor fi ceva mai mari”, a declarat in urma cu doua luni ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

In acest context, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), este de parere ca suma pe care autoritatile intentioneaza sa o acorde pentru despagubiri va fi foarte mica, aceasta nereusind sa acopere nici 10% din pagubele produse de seceta.

Ce trebuie sa faca un fermier pentru a primi despagubiri pentru pagubele produse de seceta

Fermierii care au culturi afectate de seceta trebuie sa depuna o cerere la primarie, in care sa specifice suprafata si culturile calamitate, precum si paguba suferita. Apoi, o comisie locala pentru situatii de urgenta va evalua situatia pe teren, va aprecia suprafata, procentul de afectare si va estima valoarea pagubelor. Ulterior, comisia judeteana pentru situatii de urgenta va verifica si ea veridicitatea datelor, intocmind o situatie centralizata pe care o va inainta Ministerului Agriculturii.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor