Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

2,1% din suprafata agricola a Romaniei este cultivata in regim ecologic

agricultura-ecologica-640x330Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent ca aproximativ 2,1% din suprafata agricola a Romaniei este cultivata in regim ecologic, mai exact 290.000 de hectare. Seful MADR a precizat ca tara noastra a inregistrat in ultimii cinci ani o crestere de 37% a suprafetelor cultivate bio.

„Piata pentru produsele ecologice s-a dezvoltat foarte mult in ultimul timp. Sunt fericit ca si pe piata romaneasca produsele bio au o cautare foarte mare, in paralel cu cresterea exponentiala din alte tari. Suprafetele cultivate in sistem ecologic, din 2010 si pana in prezent, au crescut cu 37%. Mai exact, 2,1% din suprafata agricola a Romaniei este cultivata in regim bio. Este vorba de 290.000 hectare. Ca procent, avem un spatiu foarte mare pentru a ne dezvolta”, a declarat Daniel Constantin, in cadrul unei conferinte organizate de Camera de Comert Italiana pentru Romania.

De asemenea, seful MADR a prezentat si o situatie cu privire la numarul de operatori care activeaza in acest sector, precum si a efectivelor care sunt crescute in regim ecologic.

„Numarul de operatori in agricultura ecologica a crescut. Am plecat de la 1.000 de operatori, am avut un varf de 25.000, insa acum ne-am stabilizat undeva la 13-14.000 de operatori care au ramas. Pe zona de zootehnie, lucrurile s-au dezvoltat mai incet. E norma, pentru ca intai trebuie sa certifici terenurile. Din 2010 pana in prezent, crestea efectivelor care sunt crescute in regim ecologic a fost de 60%. Ma bucur ca avem numai in sectorul de bovine 34.000 de animale care sunt crescute in acest sistem. De asemenea, 121.000 de ovine si caprine si 58.000 de pasari. La porcine avem mai putin. Cea mai puternica crestere am avut-o in sectorul de apicultura, acolo unde avem 81.000 de familii de albine care produc miere in regim ecologic. De asemenea, 10% din vinurile pe care le producem sunt realizate in regim bio”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

La nivel mondial, suprafetele cultivate in regim ecologic inregistreaza, in fiecare an, o crestere tot mai mare. Se estimeaza ca piata internationala a produselor biologice are in prezent o valoare de circa 100 de miliarde de euro.

 Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor