Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

25.000 de euro fonduri europene pentru un tanar fermier din Teleorman

fermieriPrin intermediul fondurilor europene nerambursabile, disponibile prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), un tanar fermier din comuna Smardioasa, judetul Teleorman, a reusit sa se instaleze in fruntea exploatatiei sale, implementand astfel un proiect in valoare totala de 25.000 de euro.

Proiectul a fost finantat prin intermediul Masurii 112 – „Instalarea tinerilor fermier”, din cadrul PNDR 2007-2013. Beneficiarul, SC Agrotransport Miri SRL, a implementat acest proiect in valoare totala, nerambursabila, de 25.000 de euro, in perioada 2011-2013, conform datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR).

In cadrul exploatatiei agricole vegetale supusa proiectului si intinsa pe 85,72 hectare era cultivata doar floarea-soarelui in regim neirigat.

Prin implementarea proiectului, beneficiarul a urmarit cresterea suprafetei de teren arabil diversificarea productiei si modernizarea fermei.

Obiectivul general se refera la imbunatatirea si cresterea competitivitatii sectorului agricol prin promovarea instalarii tinerilor fermieri si sprijinirea procesului de modernizare in conformitate cu cerintele pentru protectia mediului. Obiectivul specific vizat de beneficiar a constat in cresterea veniturilor si imbunatatirea managementului exploatatiei, acesta urmand cursuri de specializare in domeniu.

Prin sprijinul financiar primit, beneficiarul a imbunatatit performantele generale ale fermei si a adaptat productia la cerintele pietei, cu respectarea normelor comunitare de eco-conditionalitate, de protectie a muncii si a mediului.

Investitia a fost necesara pentru a mari capacitatea exploatatiei agricole pana la 100 de hectare si pentru a diversifica productia.

Astfel, implementarea proiectului a condus la cresterea dimensiunii economice cu 6 UDE si a veniturilor fermei, prin luarea in arenda a 14,28 hectare de teren, introducerea in cultura a graului, folosirea de soiuri si hibrizi corespunzatori zonei de cultura si respectarea si aplicarea tehnologiilor fiecarei culturi in perioadele optime.

Pentru modernizarea si dezvoltarea fermei vegetale, beneficiarul a achizitionat si o semanatoare de cereale.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

Sursa: StiriAgricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor