Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

640 milioane lei este suma acordata fermierilor ale caror culturi au fost afectate de seceta

le-monde-mii-de-fermieri-francezi-italieni-spanioli-englezi-germani-si-danezi-se-muta-in-romania-el-dorado-ul-agriculturii-europene-11376341Ministerul Agriculturii va primi la rectificarea bugetara de vineri fonduri in valoare de 640 de milioane de lei pentru a despagubi fermierii care au avut in acest an culturi afectate de seceta, a anuntat recent Daniel Constantin, potrivit Agerpres.

„Am avut o discutie cu premierul in perspectiva rectificarii bugetare care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, si cu ministrul de Finante si am hotarat suma totala pe care Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, o va acorda ca despagubiri pentru fermierii afectati de seceta. Aceasta se ridica la 640 de milioane de lei. Deci, o suma destul de mare, care va veni la bugetul Ministerului Agriculturii prin aceasta rectificare si dupa aceea va fi distribuita catre fermieri imediat dupa momentul in care vom primi cererile si in momentul in care vom avea acceptul Comisiei Europene, scris, vizavi de notificarea pe care o facem”, a declarat Daniel Constantin, potrivit sursei citate.

Ministrul Agriculturii a mai precizat ca platile efective catre fermierii afectati de seceta vor incepe din luna decembrie.

„Astazi notificam Comisia Europeana. De la 1 noiembrie, cel mai probabil, vom primi cereri. Vom anunta imediat ce se va aproba Hotararea de Guvern. Vom primi cereri din partea fermierilor, urmand ca la inceputul sau jumatatea lunii decembrie, imediat ce va veni raspunsul Comisiei Europene, sa incepem sa facem aceste plati”, a spus ministrul Agriculturii.

Mai mult decat atat, seful MADR a mentionat ca suprafata terenurilor agricole afectate, in diverse stadii, de seceta se ridica la 1,6 milioane de hectare.

„Vorbim aici de cei care au suferit pierderi pe suprafete mai mari de 30%, deci intre 30% si 100%. A nu se intelege ca toata suprafata de 1,6 milioane de hectare a fost afectata in totalitate. In diverse stadii, aceasta suprafata este afectata. Numarul de beneficiari care va primi aceste despagubiri este de aproximativ 173.524, dupa evaluarile pe care noi le-am primit de la Directiile Agricole si institutiile care functioneaza in subordinea Prefecturilor. As vrea sa subliniez ca 165.000 dintre beneficiari sunt persoane fizice”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Valoarea despagubirilor pentru culturile principale nu va depasi 420 de lei la hectar in cazul persoanelor juridice si 210 lei la hectar in cazul persoanelor fizice. Alte ajutoare de stat vor fi acordate culturilor de porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfecla de zahar, legume, plante de nutret, pasune si faneata.

Ce trebuie sa faca un fermier pentru a primi despagubiri pentru pagubele produse de seceta

Fermierii care au culturi afectate de seceta trebuie sa depuna o cerere la primarie, in care sa specifice suprafata si culturile calamitate, precum si paguba suferita. Apoi, o comisie locala pentru situatii de urgenta va evalua situatia pe teren, va aprecia suprafata, procentul de afectare si va estima valoarea pagubelor. Ulterior, comisia judeteana pentru situatii de urgenta va verifica si ea veridicitatea datelor, intocmind o situatie centralizata pe care o va inainta Ministerului Agriculturii.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor