Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Nu avem transabilitate pentru produsele vegetale. E o mare problema

legume-640x330Noul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat recent ca nu este normal ca Romania sa dispuna pentru sectorul zootehnic de circa 10.000 de veterinari, iar pentru sectorul vegetal de doar 400 de inspectori fito-sanitari, in contextul in care la ora actuala un consumator nu poate verifica sub nicio forma transabilitatea legumelor sau fructelor.

„Nu cred ca este normal sa avem pe partea de crestere animala 10.000 de veterinari, care bineinteles controleaza si ai o garantie a ceea ce consumi, insa pe sectorul vegetal sa avem doar 400 de inspectori fitosaniari. Nu avem transabilitate pentru produsele vegetale. E o mare problema. Cumpar de la piata, eu a doua zi nu mai gasesc respectiva persoana acolo. Nu stiu daca este fermier, nu am aceasta garantie. Oricum, nu am de unde sa-l iau. Asta vara am luat un pepene de pe piata si au fost probleme cu calitatea lui. A fost cat pe ce sa ajung la spital”, a declarat Achim Irimescu, noul sef MADR.

De asemenea, Achim Irimescu a anuntat ca Romania a transmis catre Comisia Europeana toate solicitarile necesare cu privire la acordarea despagubirilor pentru seceta.

„S-au transmis la Comisia Europeana solicitarile necesare pentru a efectua plata despagubirilor pentru culturile afectate de seceta. Sa speram ca vor iesi la timp aprobarile de la Bruxelles pentru acest lucru, deoarece vrem ca fermierii sa mearga linistiti acasa de Craciun”, a spus Achim Irimescu, in cadrul conferintei de preluare a noului mandat al Agriculturii.

Cuantumurile maxime ale ajutorului de stat pentru producatorii persoane fizice sunt de 280 de lei/hectar la porumb boabe, 285 de lei/hectar la floarea-soarelui, 335 de lei/hectar la soia, 1.130 de lei/hectar la cartof, 600 de lei la sfecla de zahar, 1.490 de lei/hectar la legume de camp, 225,5 de lei/hectar la plante de nutret, 50 de lei/hectar la pasune si 75 de lei/hectar la faneata.

Achim Irimescu a preluat miercuri mandatul de ministru al Agriculturii de la predecesorul său, Daniel Constantin.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor