Problemele specifice industriei alimentare
|
|
In urma consultarii firmelor au fost centralizate problemele specifice industriei alimentare, probleme ce sunt prelucrate si structurate intr-un program de masuri ce pot sprijini dezvoltarea mediului de afaceri.
Toate aceste probleme, impreuna cu propunerile de masuri se constituie in interventiile pe care Camera le face catre autoritatile de la nivel local, judetean, regional si national astfel incat deciziile adoptate de catre acestea sa fie fundamentate pe necesitatile reale ale firmelor.
Nr. crt
|
Problema
|
1.
|
Inexistenta unei legislatii armonizate care sa asigure o relatie transparenta între proprietarii si crescatorii de animale si producatorii din industria alimentara
|
|
|
2.
|
Inexistenta unui parteneriat real între industria alimentara si ANSVSA, ANPC pentru depasirea dificultatilor reale din Romania legate de evaziunea fiscala, scaderea consumului si a puterii de cumparare
|
|
|
3.
|
Reducerea TVA pe lantul grau-faina-paine la 9%, ca o masura eficienta de reducere a evaziunii fiscale, concomitent cu intensificarea controalelor si inasprirea legislatiei privind respectarea acesteia
|
|
|
4.
|
Concurenta neloiala realzata de micii producatori care activeaza în sectorul produselor traditionale (nu plătesc TVA si impozit si nu respecta standardele de calitate impuse celorlate categorii de producători din industria alimentara)
|
|
|
5.
|
Evitarea linsajului public din media a unor producatori ce nu au legatura cu realitatea prin luari de pozitie din partea ANSVSA (ex. afirmatia conform careia mezelurile sunt toxice si sunt un dezastru pentru consumatori)
|
|
|
6.
|
Cresterea pretului la paine ca urmare a cesterii pretului la grau, evitand astfel pierderi în sectorul panificatie
|
|
|
7.
|
Diminuarea taxei de raft impusa de retaileri deoarece îngreunează considerabil desfacerea produselor alimentare
|
|
|
8.
|
Instruiri comune privind educatia in ceea ce priveste siguranta alimentelor si bunastarea animalelor
|
|
|
|