Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 4 martie 2015

Agrointel.ro: 10 capcane ale noii măsuri pentru instalarea tinerilor fermieri

Banii europeni pentru sprijinirea tinerilor care doresc să facă agricultură este, cu siguranţă, una dintre cele mai aşteptate forme de sprijin din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020. Unele reguli vechi şi altele mai noi ar putea pune serioase piedici celor care vor să obţină fondurile europene nerambursabile din SubMăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, iar Agrointeligenţa a trecut în revistă care sunt condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru a încasa toţi banii de la UE.

1.Beneficiarul trebuie să aibă cel mult 40 de ani la momentul depunerii cererii de finanţare. Este o condiţie normală, având în vedere că vorbim despre instalarea TINERILOR fermieri.

2.Domiciliul beneficiarului trebuie să fie în localitatea în care se află şi ferma.

Citeste mai mult

Agerpres.ro: Producătorii cer includerea cartofului pe lista alimentelor cu TVA redus la 9%

Fermierii mari şi mici din România cultivatori de cartofi doresc ca acest produs să fie inclus pe lista alimentelor la care TVA să fie redus cu 9%, cartoful fiind considerat a doua pâine a ţării şi un aliment care va intra în sistemul de asigurare a siguranţei alimentare în România.

“Cea mai mare problemă a fermierilor care produc cartofi este cea economică. Preţul cartofului este sub cel de producţie, fermierul fiind obligat să vândă cu 0,35-0,40 de bani un kg, iar preţul de producţie este de 0,55 de bani. Trebuie un sprijin substanţial, şi când spun sprijin substanţial mă refer la decizia care este acum în discuţie publică pentru noul Cod Fiscal privind reducerea cu 9% a TVA la o serie de alimente, iar noi dorim ca şi cartoful să fie inclus pe această listă. Am făcut demersuri la Ministerul de Finanţe şi la Ministerul Agriculturii şi sperăm ca din anul 2016 acest lucru să se întâmple. Dorim imperios acest lucru şi în felul acesta evaziunea fiscală care se întâmplă şi este vizibilă va fi descurajată. TVA de 24% ca în prezent este copleşitor şi imposibil de suportat. Sunt fermieri care vor să renunţe la această cultură sau să-şi reducă substanţial suprafeţele şi ar fi păcat să se întâmple acest lucru având în vedere că a doua pâine a ţării este cartoful şi până la urmă este o problemă socială”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, dr. Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului din România (FNCR), prezent la Convenţia Naţională a Cartofului care se desfăşoară la Poiana Braşov, în perioada 3-4 martie.

 Citeste mai mult…

Ziarul Financiar: Ponderea agriculturii în PIB a scăzut de patru ori în ultimii 20 de ani şi a ajuns la numai 4,4%

Ponderea agriculturii în Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut de patru ori în ultimele două decenii şi a ajuns anul trecut la 4,4%, cel mai mic nivel istoric, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor Eurostat. Agricultura însemna 18% din PIB în urmă cu două decenii şi era o piaţă sub 7 miliarde de euro anual, mai puţin de jumătate faţă de în prezent.

„Este o evoluţie normală. Pe măsură ce economia creşte de la una nedezvoltată la o economie în curs de dezvoltare ponderea agriculturii scade şi creşte cea a industriei“, spune economistul Dragoş Cabat.

Parcursul ponderii agriculturii în PIB în ultimele două decenii reprezintă un indicator relevant pentru parcursul economic al României în acest interval. Contribuţia agriculturii în PIB a coborât pentru prima dată sub 10% în anul 2005, moment ce coincide cu o perioadă de creştere accelerată pe care economia a avut-o înainte de aderarea la Uniunea Europeană. În ultimii opt ani, contribuţia agriculturii a avut o medie de 5,3% cu vârfuri de 6,4% în 2011 şi minime sub 5% în 2007, 2012 şi anul trecut.

Citeste mai mult…

Economica.net: Agricultură: Primele două măsuri de finanţare din noul PNDR vor fi deschise pe 25 martie – Turtoi, MADR

Primele două măsuri de finanţare pe noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) vor fi deschise pe 25 martie 2015, iar ghidurile solicitantului se vor publica până la finele acestei săptămâni, a declarat pentru Agerpres secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

‘Noi suntem pregătiţi să lansăm pe 25 martie, de Buna Vestire (n.r. sărbătoare creştină celebrată în data de 25 martie a fiecărui an) primele sesiuni de depunere de proiecte pe două măsuri, tineri fermieri şi investiţii în ferme, plus cele trei angajamente pe plăţi directe care sunt parte din cererea unică de la APIA: agromediu şi climă, agricultură ecologică şi plăţile pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale. Spre finalul săptămânii o să avem pe site şi ghidurile solicitantului pentru consultare pe ambele măsuri’, a spus Turtoi.

 Citeste mai mult…

Ziarul Financiar: Dezvoltarea cooperării pentru securitatea cibernetică, principala temă de discuţie între directorii SRI şi FBI

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat că a convenit cu şeful FBI, James Comey, dezvoltarea dialogului şi a cooperării în privinţa securităţii cibernetice şi i-a mulţumit acestuia pentru “deosebita disponibilitate” cu care Biroul a răspuns la “solicitările operaţionale” ale SRI.

“Mă bucur că în prima zi la conducerea SRI am onoarea de a primi vizita reprezentantului unuia dintre cei mai importanţi parteneri internaţionali ai Serviciului, Biroul Federal de Informaţii al Statelor Unite. Ca orice vizită la acest nivel, nu a fost una de curtoazie, dimpotrivă, a fost o vizită aplicată, în care am evaluat stadiul cooperării dintre SRI şi FBI, dar şi direcţiile concrete de evoluţie viitoare a parteneriatului nostru”, a declarat, marţi, directorul SRI, Eduard Hellvig, după o întrevedere cu directorul FBI, James Comey, aflat în vizită la Bucureşti.

 Citeste mai mult…

Ziarul Financiar: Andra Morariu, RINF, la ZF Live: Companiile străine ar trebui să vină mai mult pe zona de cercetare, nu doar în servicii

În ultima perioadă din ce în ce mai multe companii din străinătate vin spre România pentru a angaja specialişti din domeniul IT, acest lucru ducând la o destabilizare a pieţei. Una dintre soluţiile privind creşterea numărului de programatori ar putea fi dată de prezenţa companiilor străine şi în alte zone decât cea de servicii, consideră Andra Morariu, coordonator de marke­ting în cadrul RINF, companie locală de dezvoltare de software, consultanţă şi servicii de externalizare cu afaceri de 7,4 milioane de euro anul trecut.

„Companiile internaţionale ar trebui să-şi mute în România mai mult decât zona de servicii, ar trebui să investească mai mult în zona de cercetare, ar trebui să-şi mute aici centrele de R&D (resources & deve­lop­ment). În acest fel şi programatorii vor fi mult mai atraşi de proiecte. Progra­matorii vor să lucreze cu tehnologii noi, vor să lucreze proiecte interesante. Dacă vor veni cu joburi pe zona de cercetare, cu siguranţă programatorii vor fi foarte atraşi de acest lucru şi piaţa va creşte”, a spus Morariu.

 Citeste mai mult…

Ziarul Financiar: Consiliul Concurenţei: Investiţi într-un mix de producţie de energie la fel ca rivalii energetici europeni pentru a rezista pe piaţa regională

Consiliul Concurenţei spune într-un raport care marchează finalizarea anchetei derulate pe piaţa energiei electrice din România că producători interni ar avea o poziţie mai puternică pe piaţa regională a energiei dacă ar investi într-un mix de producţie, după modelul marilor companii energetice europene.

Instituţia devine astfel încă o voce în corul celor care spun că separarea sistemului de producţie din România în funcţie de sursă este o vulnerabilitate în contextul în care producătorii de energie din cărbuni se luptă pe aceeaşi piaţă cu producători hidro.

Citeste mai mult…

Ziarul Financiar: Compania Uraniului ar putea scumpi vânzările către Nuclearelectrica

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) s-ar putea confrunta cu o majo­rare a cheltuielilor de exploatare dacă uni­cul său furnizor de material nuclear, Com­pania Naţională a Uraniului (CNU), decide să scumpească uraniul pentru a asigura angajaţilor salarii mai mari şi a dezamorsa conflictul de muncă de la minele din Suceava.

Câteva sute de mineri protestează încă din luna ianuarie, solicitând creşteri salariale şi modificarea sistemului de calcul al pensiilor. Un protocol încheiat pe 30 ianuarie cu Ministerul Energiei, care prevedea creşterea cu 25% a salariilor, nu a fost pus în aplicare, iar la începutul acestei săptămâni 200 de mineri s-au blocat în subteran şi au ameninţat că intră în greva foamei dacă solicitările nu le sunt îndeplinite.

Citeste mai mult…

Ziarul Financiar: Anul recordurilor: România a produs şi exportat cea mai mare cantitate de energie din ultimul deceniu

În 2014, România a avut cel mai bun an de producţie de energie din 2003 încoace, cheia fiind exporturile. Energia verde a atins şi ea un nivel record. Până şi CE Oltenia a avut patru luni „formidabile“.

Contextul regional, dar şi producţia de energie verde care a coborât pre­ţurile în piaţă, au creat premisele unor exporturi record de energie anul trecut şi au format spaţiu de acţiune şi pentru producători tradiţionali, astfel că anul 2014 poate fi considerat unul record pe mai multe paliere ale sectorului energetic.

„Din octombrie, anul trecut, am avut patru luni formidabile“, spune Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic (CE) Oltenia.

Citeste mai mult

Bursa.ro: CALOTĂ, ANRE: “Regimul TVA, o problemă care tergiversează producţia de energie verde în gospodării”

Startul pentru producţia de energie curată la nivelul gospodăriilor stă în “pixul” Ministerului Finanţelor, a declarat, ieri, Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie). Domnia sa a subliniat că, de aproape un an de zile, au loc discuţii cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, care trebuie să clarifice regimul TVA pentru persoanele fizice care vor să îşi producă singure energia de care au nevoie, prin instalarea de panouri fotovoltaice, centrale eoliene sau microhidrocentrale.

Oficialul a explicat, la cererea parlamentarilor din Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor: “Practic Ministerul Finanţelor susţine că cei care doresc să-şi producă singuri energia trebuie să se înregistreze ca PFA. Astfel, dacă o persoană produce mai multă energie decât consumă, îi facturează furnizorului care o preia la un preţ (n.r. autorităţile noastre vor să adopte tarife reglementate în acest sens, care să stimuleze mica producţie), iar dacă persoana consumă mai mult decât produce furnizorul îi facturează la alt preţ. Procedurile sunt greoaie şi descurajează mica producţie”.

  Citeste mai mult…

Economica.net: Gazul se scumpeşte cu 7%, de la 1 iulie. De unde provine această creştere de preţ

Creşterea de preţ a componentei  “producţie internă” propusă de Guvern FMI reprezintă doar circa 4,2-4,3% din majorarea aşteptată. Restul sunt tarife mai mari ale distribuitorilor.

Propunerea ANRE şi a Guvernului României pentru FMI şi Comisia Europeană este de creştere cu circa 9% a preţului gazelor din producţia internă, de la 1 aprilie, ca parte a procesului de liberalizare a pieţei.

Dar preţul mărfii gaz contează doar în proporţie de 46% în preţul final la consumatorul casnic. Restul reprezintă diverse tarife, de transport, distribuţie sau înmagazinare, taxe percepute de stat şi marja furnizorului. Citeşte mai multe aici

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Gerea: Complexul Energetic Oltenia are capacitatea de a sta în picioare; CEH ar putea fi divizat

Complexul Energetic Oltenia are capacitatea de sta în picioare, dar la Complexul Energetic Hunedoara ar putea fi nevoie de divizarea societăţii, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Andrei Gerea, la Comisia pentru Transporturi şi Energie din Senat.

“La CEO există, din punctul meu de vedere, o speranţă ca această entitate va supravieţui ca atare. Sigur, ar mai trebui făcute nişte ajustări legate de anumite ramificaţii, mă refer aici la Brăila, la Craiova chiar, dar ei au capacitatea de a sta în picioare. Mai mult, am reuşit şi s-a aprobat plecarea minelor de la Berbeşti şi fuziunea cu CET Govora. Este un lucru bun”, a afirmat Gerea.

În cazul Complexului Energetic Hunedoara lucrurile sunt mai complicate şi s-ar putea ajunge la divizarea societăţii.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Gerea: Nu avem capacitatea umană pentru a finaliza strategia energetică, pe simulări şi scenarii

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat, marţi, la Comisia de transporturi şi energie din Senat, că până în luna octombrie intenţionează să prezinte strategia energetică a României, menţionând că va fi nevoie de ”profesionişti” din afara ministerului pentru finalizarea documentului.

Gerea a fost întrebat în Comisia de transporturi şi energie din Senat când estimează că va finaliza strategia energetică a României.

”Aşa intenţionăm, ca undeva în octombrie să o putem prezenta, vom vedea cum ne încadrăm. Important este că noi vrem să facem o dată un schelet, atât cât putem noi şi cei care au mai fost până acum, că au lucrat la ceea ce este acum pe site în consultare, voluntarii să spunem – că aşa s-a lucrat, pe voluntariat – şi totodată să putem să angajăm la un moment dat şi un consultant, dacă se poate pentru partea de reglaj, pentru că sunt lucruri la care noi nu putem răspunde, mai mult partea asta de scenarii, este unde nu avem capacitatea efectivă, umană, pentru toate aceste simulări şi tot ce mai trebuie făcut. Că trebuie făcute până la urmă şi nişte scenarii, nişte simulări, să vedem variantele care ar ieşi din această strategie cam ce ne dau. Dar trebuie într-adevăr să lucrăm şi cu oameni cu experienţă, profesionişti, pe acest domeniu”, a răspuns Gerea.

     Citeste mai mult

Mediafax.ro: Directorul Sucursalei Suceava a Companiei Naţionale a Uraniului a demisionat. Minerii de la Crucea rămân blocaţi

Directorul Sucursalei Suceava a Companiei Naţionale a Uraniului, Constantin Proboteanu, a demisionat marţi după-amiază, considerând că este un gest de onoare să renunţe la funcţie în condiţiile în care se află într-o situaţie pe care nu o poate gestiona, dar minerii rămân în continuare în subteran.

“Eu mi-am depus demisia din funcţie”, a declarat Proboteanu corespondentului MEDIAFAX, la câteva ore după ce şi directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, şi-a depus demisia după o întâlnire cu ministrul Energiei, Andrei Gerea.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: ANRE auditează investiţiile distribuitorilor de energie

Deputaţii, tentaţi să facă şi o comisie de anchetă privind îndeplinirea investiţiilor asumate la privatizarea fostelor filiale Electrica

Reglementatorul pieţei noastre de energie (ANRE) a declanşat un audit intern asupra investiţiilor realizate în reţelele noastre de distribuţie a energiei electrice în perioada 2005-2012, ne-a declarat, ieri, Emil Calotă, vicepreşedintele instituţiei.

Domnia sa ne-a explicat: “În termeni tehnici, auditul vizează baza activelor reglementate (BAR), indicator utilizat în calcularea ratei de recuperare reglementate (RRR), prin care sunt remunerate investiţiile în reţea prin tarifele aprobate. Vrem să vedem exact ce investiţii au fost realizate în reţelele de distribuţie în perioada menţionată şi dacă acestea corespund tarifelor acordate de-a lungul vremii. În cazul în care constatăm discrepanţe, vom diminua veniturile reglementate ale operatorilor”.

De asemenea, ANRE va evalua investiţiile în reţelele de distribuţie şi din perspectiva eficienţei şi a beneficiilor aduse consumatorilor. Domnul Calotă ne-a spus că, în acest sens, ANRE analizează elemente precum reducerea pierderilor din reţele.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Benzina s-a scumpit cu 10,7% într-o lună şi jumătate

Un plin de benzină costa ieri cu 10,7% mai mult decât acelaşi plin făcut la jumătatea lunii ianuarie, momentul în care s-a înregistrat minimul ultimilor patru ani al preţului carburanţilor pe fondul prăbuşirii barilului de petrol

Potrivit datelor colectate de ZF de pe site-ul Petrom, cea mai mare companie petrolieră locală care publică preţul carburanţilor din fiecare staţie din portofoliu, dacă pe 15 ianuarie un litru de benzină costa 5,04 lei la benzinăria de pe strada Lucreţiu Pătraşcanu din Bucureşti, ieri acelaşi litru de benzină ajunsese la 5,58 de lei.

Şi la motorină creşterile de preţ din ultima perioadă au fost semnificative, astfel că de la 5,19 lei pe litru pe data de 15 ianuarie s-a ajuns la 5,62 de litru în cursul zilei de ieri.

 Citeste mai mult

Economica.net: Ponta: Gazoductul Iaşi-Ungheni este cel mai important proiect pentru Moldova. Trebuie continuat până la Chişinău

Premierul Victor Ponta a apreciat, miercuri, că gazoductul Iaşi-Ungheni trebuie continuat până la Chişinău.

‘Cel mai important proiect pentru Moldova. O provocare pentru Iurie Leancă şi pentru mine! Trebuie continuat până la Chişinău!’, a scris premierul Ponta, pe Twitter.

Livrările de gaze din România pentru Republica Moldova prin conducta Iaşi – Ungheni vor începe miercuri, a anunţat marţi premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Petrom livrează de azi gaze pentru 4.300 de locuinţe din Republica Moldova. Preţul este mai mic decât cel al Gazprom

Nominalizările către Transgaz arată livrări de 43.000 de metri cubi zilnic, cel puţin pentru trei zile, de opt ori sub capacitatea de transport a conductei. Preţul este mult sub ce le dau ruşii moldovenilor

OMV Petrom este singura companie care s-a oferit să vândă gaze în Republica Moldova prin gazoductul Iaşi-Ungheni finalizat anul trecut. Livrările încep azi în limita a 1.800 de metri cubi orari, 43.000 de metri cubi zilnic, potrivit nominalizării făcută la Transgaz. Dacă luăm în calcul un consum mediu de iarnă de 10 metri cubi zilnic pentru încălzirea unei locuinţe, cantităţile de gaze pe care Petrom le trimite în Moldova ar fi de ajuns pentru 4.300 de case.

 Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Cât de multă nevoie avem de relaxarea fiscală

PSD şi PNL se acuză reciproc că ademenesc opinia publică cu măsuri nesustenabile din punct de vedere bugetar. Ambele partide însă au avansat propuneri mai mult sau mai puţin similare ce nu denotă vreo identitate doctrinară şi care, mai mult, conţin chiar aceleaşi supoziţii eronate.

Propunerile de relaxare fiscală, avansate de partidul de guvernământ PSD în draftul Codului Fiscal şi de PNL în programul de guvernare prezentat zilele trecute de către prim-vicepreşedintele PNL, sunt identice şi diferă doar formal.

„Diferenţele sunt la modul în care sunt jusitificate şi explicate lucrurile, însă în ceea ce priveşte chestiunile concrete nu văd diferenţe esenţiale“, spune economistul Aurelian Dochia, membru în conducerea BRD.

Economistul Florin Cîţu vorbeşte de  supraestimarea beneficiilor pentru economie a programului fiscal prezentat de partide.

   Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Aurelian Dochia: În momentul de faţă, România se află în cea mai bună conjunctură pe care a avut-o în ultimii 6-7 ani

România este printre ţările europene care au reuşit să corecteze în mare măsură dezechilibrele acumulate înainte de criză, performanţa sa este bună în actualul context european, însă nu la fel de bună în privinţa convergenţei către nivelul de trai din ţările UE, susţine analistul economic Aurelian Dochia.

‘În momentul de faţă, România se află în cea mai bună conjunctură pe care a avut-o în ultimii 6 — 7 ani, de la debutul crizei. (…) Cred că se simte deja şi un alt nivel de stabilitate generală. România este înscrisă pe o traiectorie care pare mai stabilă decât cele din ultimii zece ani’, a declarat marţi seară Aurelian Dochia, în cadrul unei conferinţe organizată de Camera de Comerţ Româno — Germană.

În opinia sa, România a reuşit să treacă cu succes printr-un program de stabilizare, care a inclus şi măsuri de austeritate şi care poate fi considerat un succes la nivel european.

  Citeste mai mult…

Ziare.com: Dupa ce a criticat FMI in termeni duri, Ponta nu exclude un nou acord. Si pune conditii

Dupa ce a criticat FMI in repetate randuri spunand ca ideile lor ar putea pune in pericol sistemul energetic si locurile de munca din Romania, premierul Victor Ponta s-a aratat deschis semnarii unui nou acord cu institutia financiara internationala.

Totusi, seful Guvernului de la Bucuresti are unele conditii pe care vrea sa le impuna Fondului daca va accepta incheierea unui nou acord.

“Nu-l exclud, dar vreau foarte mult sa nu mai fim tratati ca elevul din prima banca care face tot ce spune profesorul, apoi mai este si tras de urechi pentru ca este in prima banca”, a declarat Ponta, marti seara, la Romania TV.

“Sunt niste lucruri ce tin de specificul Romaniei si de nevoile ei de dezvoltare”, a explicat premierul, facand referire la unele masuri luate de Guvern, pe care initial reprezentantii FMI nu le-au vazut cu ochi buni, dar care, in opinia sa, s-au dovedit a fi de succes, cum ar fi reducerea TVA la paine. “Ei sunt mai pesimisti, s-au invatat cu Guvernul Boc”, a spus Ponta ironic.

 Citeste mai mult…

Ziarul Financiar: Comisioane bizare inventate de bancheri în criză, afişate pe ecranele bancomatelor. Cu cât taxează băncile operaţiunile la bancomat?

Unul dintre comisioanele pe care băncile trebuie să le afişeze de luna aceasta pe ecranele ATM-urilor în momentul efectuării unei tranzacţii este cel perceput pentru simpla solicitare a clientului de a afla câţi bani mai are în contul curent, o operaţiune care mai este oferită gratuit de foarte puţine bănci chiar şi în reţeaua proprie de bancomate.

Costul unei astfel de operaţiuni nu depăşeşte un leu la ATM-urile proprii ale băncilor, dar în utilizarea cardului pentru consultarea soldului în  reţelele altor bănci poate costa şi 4,5 lei.

Acest comision este nejustificat cel puţin în cazul operaţiunilor efectuate la un bancomat al băncii emitente a cardului, în condiţiile în care BRD a renunţat anul trecut să-şi mai taxeze clienţii. BRD avea anterior cel mai mare comision pentru interogarea soldului, de peste 2 lei. Acum, majoritatea băncilor mari percep comisioane de circa 0,5 lei.

   Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Cum afişează băncile comisioanele la bancomate: „conform contractului“ sau procente, deşi erau obligate să arate suma exactă

Dacă ai card de la aceeaşi bancă, bancomatul arată comisionarea doar procentual, iar dacă ai card de la o altă bancă, ATM-ul arată doar o „comisionare conform contractului“

Începând de ieri, băncile comerciale trebuie să afişeze pe ecranele ATM-urilor valoarea nominală a comisioanelor pentru tranzacţiile cu carduri, potrivit unui normativ elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

„Adevărul“ vă prezintă modul în care s-au conformat băncile la această cerinţă de transparenţă faţă de clienţi.

Până nu demult, clienţii nu ştiau că aproape la fiecare utilizare a bancomatului suma tranzacţionată sau chiar şi numai interogarea soldului se comisionează cu câţiva bănuţi sau, după caz, câţiva lei. Asta pentru că pe ecranele bancomatelor nu existau avertismente în acest sens. De ieri, însă, băncile trebuie să-şi anunţe clienţii şi doar cele care nu şi-au pregătit încă sistemele informatice pentru a afişa comisioanele au o perioadă de graţie de o lună.

Ce se vede pe ecrane

În prezent avem trei categorii de afişări:

1. Fără nicio atenţionare privind comisioanele;

2. Cu o atenţionare vagă, care îl trimite pe client la contractul semnat cu banca emitentă;

3. Cu o atenţionare procentuală, dar care nu afişează şi suma nominală. Probabil, după 3 aprilie vom avea şi aceste sume.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎMPRUMUTAŢII ÎN FRANCI ELVEŢIENI MAI AU O ZI SĂ SE ÎNSCRIE ÎN GRUPUL DE NEGOCIERE: Clienţii băncilor acceptă conversia la cursul zilei

Alin Iacob, AURSF: “Dacă negocierile vor avea succes, băncile şi-ar putea repara, cel puţin în parte, imaginea pe care tot ele şi-au compromis-o după 2008, prin modul în care au tratat relaţiile cu clienţii”

Mâine este ultima zi în care împrumutaţii în franci elveţieni (CHF) se pot înscrie în grupul ce urmează să negocieze cu băncile pe marginea situaţiei în care se află, ca urmare a creşterii neaşteptate a monedei elveţiene.

Liderii Grupului clienţilor cu credite în CHF, care organizează această acţiune, subliniază, pe pagina de socializare, că doar cei care se vor înscrie în asociaţie şi vor face paşii următori, în conformitate cu Planul de negociere, vor fi reprezentaţi la discuţii, ofertele băncilor urmând să fie adresate numai acestora.

Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), sub coordonarea căruia vor fi derulate negocierile, ne-a precizat că, prin această acţiune, se încearcă obţinerea unui răspuns la aşteptările oamenilor, respectiv scăderea semnificativă a ratelor lunare plătite de clienţi.

Potrivit domniei sale, acest lucru ar putea fi realizat în mai multe moduri: prin reducerea dobânzilor, prin micşorarea sau eliminarea comisioanelor (acolo unde acestea există) sau prin conversia creditelor din CHF în lei, fie la un curs cât mai apropiat de cursul istoric, fie la cursul zilei simultan cu aplicarea unei reduceri semnificative la soldul în lei rezultat în urma conversiei. Sau, evident, prin combinarea tuturor metodelor amintite anterior.

Citeste mai mult…

Economica.net: Cum evoluează leul în faţa principalelor valute, pe piaţa interbancară, în această dimineaţă

Francul scade uşor, euro rămâne la 4,45 lei, iar dolarul creşte până la 3,99 lei, pe piaţa interbancar

Francul scade la 4,14 lei, faţă de cursul anunţat ieri de BNR, când moneda elveţiană a ajuns la 4,15 lei.

Euro rămâne la 4,45 lei, aproape de cursul de referinţă anunţat de BNR ieri, când moneda europeană a atins maximul ultimei luni. Leul nu a mai atins o valoare atât de mică în faţa euro din 28 ianuarie 2015 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,4585 lei/euro.

 Citeste mai mult…

Gandul.info: România ar putea avea propria monedă digitală

România ar putea beneficia de propria monedă digitală şi băncile centrale se gândesc să creeze un produs asemănător bitcoinului. Dintre băncile centrale europene foarte preocupate de acest aspect, Banca Angliei pare să fie cea mai decisă să migreze spre banii digitali.

Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla

Banca Angliei precizează într-un raport că monedele digitale pot avea un impact pozitiv asupra umanităţii, exact ca în cazul internetului. Potrivit analizei citite de Digi24.ro, instituţia consideră că băncile centrale trebuie să ia în calcul posibilitatea de a emite propriile monede digitale.

 Citeste mai mult…

Ziare.com: Guvernul pregateste “Primul job”: Tinerii pot lucra de la 16 ani – cat ar avea salariul

Dupa “Prima casa” si “Prima masina”, Guvernul mai vrea un program-premiera: “Primul job”.

Initiativa a apartinut rectorului Universitatii de Vest din Timisoara, iar ideea a fost primita foarte bine de guvernanti, anunta Romania TV.

Prin acest program “se creeaza o posibilitate ca tinerii studenti sau elevi sa lucreze, practic, in administratia publica centrala sau locala, acolo unde este nevoie de resursa umana pregatita”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Astfel, marti seara, ministrul a scris pe pagina de Facebook Eugen Teodorovici: “‘Primul job’, unul dintre proiectele initiate de mine in cadrul ‪#POSDRU”.

Citeste mai mult…

Ziare.com: Guvernul are viziuni mari: Salarizarea bugetarilor, facuta pe 5 categorii, nu 111 ca acum

Numarul claselor de salarizare din sistemul bugetar va fi redus de la 111 la doar 5 clase, proiectul urmand sa fie finalizat pana la sfarsitul anului, a anuntat ministrul Muncii, Rovana Plumb.

“Am gandit si avem o noua viziune, in asa fel incat, fata de 111 clase de salarizare, vom avea 5 clase de salarizare, in functie de studiile pe care le are fiecare categorie din sectorul bugetar”, a spus Plumb la Romania TV, precizand ca este vorba de o viziune, nu de o decizie finala.

 Citeste mai mult…

Gandul.info: PRIMA MAŞINĂ 2015. Totul despre condiţiile de înscriere în program: autoturismul de 10.000 de euro va fi vedeta ofertelor

PRIMA MAŞINĂ 2015. Primul autoturism care va fi vândut prin programul guvernamental Prima Maşină va ajunge la proprietarul său în circa 15 zile. Cel puţin acesta este calculul dealerilor auto, care şi-au făcut scenarii optimiste legate de programul despre care se vorbeşte de mai bine de nouă luni. Vânzările de maşini au depăşit anul trecut 100.000 de unităţi, estimările pentru 2015 fiind de aproximativ 125.000 de automobile.

PRIMA MAŞINĂ 2015. Aproximativ 14.000 de tineri cu vârsta peste 18 ani care îndeplinesc câteva condiţii vor putea să îşi cumpere prima maşină, prin programul guvernamental cu acelaşi nume.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Grecia va primi finanţare din partea BERD până în 2020, pentru reformarea economiei

Grecia, cel mai îndatorat stat din Uniunea Europeană, va primi finanţare din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), până în 2020, pentru reformarea economiei, transmite Bloomberg.

BERD vrea să pună capăt deficitului de capital cu care se confruntă companiile private elene, în special firmele mici şi mijlocii, a declarat marţi, la Bruxelles, preşedintele instituţiei financiare, Suma Chakrabarti.

“Există două domenii în care BERD poate să facă o serie de operaţiuni, în primul rând să ajute companiile elene să redobândească acces la finanţare. Un alt domeniu în care am vrea să facem mai mult este integrarea economică regională, să finanţăm domenii precum energia şi infrastructura”, a spus Chakrabarti.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat în februarie extinderea cu patru luni a programului de salvare a Greciei, după ce guvernul de la Atena s-a angajat să îmbunătăţească colectarea taxelor, să consolideze fondurile de pensii şi să continue privatizările.

Citeste mai mult…

Ziarul Financiar: Scindarea nucleului zonei euro: Consumul german explodează, iar industria franceză pierde sânge

Primul salariu minim pe economie, perspectiva unor majorări salariale, preţurile mai mici ale energiei şi încrederea generală în eco­no­mie au întărit consumul din Ger­ma­nia în primele săptămâni ale anului, ceea ce s-a văzut în creşterea puternică a vânzărilor retailerilor germani. În Franţa, nici îndelung ceruta depreciere a euro nu pare să fie de ajutor: pro­ducţia industrială se contractează mai rapid chiar decât în Grecia, epicentrul crizei financiare din zona euro.

Decalajul dintre cele două nuclee ale zonei euro se lărgeşte şi mai mult, iar un personaj-cheie din politica franceză, ministrul economiei Emma­nu­el Macron, omul forte al pre­şe­dintelui François Hollande, pare hotărât să schimbe lucrurile. El a promis să este dispus să treacă chiar şi de opoziţia în creştere din propriul partid pentru a implementa reformele de care are nevoie economia.

Vânzările de retail din Germania, cea mai mare economie din UE, au cres­cut cu 5,3% în ianuarie în ritm anualizat. Ajustat la inflaţie, indica­to­rul, un barometru al încrederii gos­po­dăriilor, a sărit cu 5,3%, cel mai mare salt de după 2010, scrie Deutsche Welle. Specialiştii de pe piaţă estimează că trendul va continua anul acesta. „Cheful“ nemţilor de a cheltui n-a mai fost de mult timp atât de mare, spun analiştii companiei de cercetare a pieţei GfK. Indicatorul GfK al sentimentului consumatorilor este la un nivel nemaiatins din octombrie 2001. Germania are cea mai redusă rată a şomajului din toată zona euro.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: ORDONANŢA DE MODIFICARE A LEGII PIEŢEI DE CAPITAL, ÎN PARLAMENT

Senatorii au crescut la 80% prezenţa necesară pentru ridicarea dreptului de preferinţă

*  AIPC şi APAPR ceruseră 85%

Modificările aduse legii pieţei de capital, prin ordonanţa Guvernului, din luna decembrie, au ajuns în Parlament, iar senatorii din Comisia de Buget-Finanţe s-au apucat deja să facă schimbări, conform unor solicitări venite din partea pieţei.

Astfel, senatorii au decis ca, în cazul majorărilor de capital social prin aport în numerar, ridicarea dreptului de preferinţă a acţionarilor să subscrie noile acţiuni, să fie hotărâtă în adunarea generală extraordinară a acţionarilor, la care participă acţionari reprezentând cel puţin 80% din capitalul social subscris, faţă de 75%, nivelul din Ordonanţă, potrivit unor surse.

Camera Deputaţilor este, însă, forul decizional.

  Citeste mai mult…

Ziarul Financiar: Vremea bună, scăderea preţurilor şi creşterea salariului minim au susţinut în luna ianuarie consumul, care a crescut cu peste 6%

Consumul a crescut în prima lună din an cu 6,3%, al doilea cel mai puternic avans din ianuarie de după 2008, însă retailerii şi producătorii pun evoluţia atât pe seama creşterii salariului minim şi a unui optimism crescut al populaţiei, cât şi pe seama vremii mai blânde comparativ cu 2014.

În ceea ce priveşte evoluţia la nivelul întregului an jucătorii din piaţă vorbesc de o creştere, însă afirmă că aceasta ar trebui susţinută de măsuri guvernamentale precum reducerea TVA la alimente.

„A existat într-adevăr o creştere puternică a consumului de alimente în luna ianuarie, însă avansul poate fi pus atât pe seama creşterii salariului mediu (de la 900 la 975 de lei de la 1 ianuarie – n. red.), cât şi a vremii. În 2014 la începutul anului am avut geruri, zăpezi şi deci companiile au întâmpinat probleme de livrare. Vremea influenţează consumul“, spune Sorana Georgia, directorul executiv al lanţului de peste 80 de supermarketuri Billa, cu afaceri de peste 300 mil. euro în 2013.

Citeste mai mult...

Agerpres.ro: Investitorul chinez pentru hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti ar putea fi selectat până la finele anului

România ar putea selecta, până la finele acestui an, un investitor chinez care să dezvolte proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti în valoare de un miliard de euro şi care a fost amânat trei decenii, a declarat pentru Bloomberg directorul general al companiei de proiect Hidro Tarniţa, Ovidiu Demetrescu.

Cinci companii chineze, inclusiv China Gezhouba Group, Hanergy Holding Group Ltd. şi Guizhou Wujiang Hydropower Development Co. Ltd., au depus oferte preliminare şi neangajante în cadrul etapei de precalificare pentru dezvoltarea proiectului hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti (CHEAP Tarniţa-Lapuşteşti).

Citeste mai mult...

Adevarul.ro: Se-ntoarce roata: după creşteri spectaculoase în ultimii ani, vânzările Dacia în Germania au scăzut cu peste 11%

Înmatriculările de autoturisme Dacia noi în Germania au scăzut cu 11,2% în primele două luni ale anului comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, la 6.616 unităţi, pe o piaţă în urcare cu 4,6%, potrivit datelor publicate marţi de Biroul german de înmatriculări auto.

La finalul lunii februarie, cota de piaţă a Dacia în Germania se situa la 1,5%.

Scădere de 16% în februarie

Vânzările Dacia au scăzut cu 16,2%, la 2.878 de unităţi la nivelul lunii februarie comparativ cu aceeaşi lună din 2014, marca românească deţinând o cotă de piaţă de 1,3%. Piaţa auto germană a înregistrat un avans de 4,6% în primele două luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 434.591 de unităţi.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Canadienii de la SNC-Lavalin au semnat un contract cu Azomureş pentru o nouă instalaţie de tratare a gazelor

Firma canadiană SNC-Lavalin a anunţat miercuri că primit un al doilea contract din partea SC Azomureş SA Târgu Mureş pentru o nouă instalaţie de tratare a gazelor la uzina de îngrăşăminte NPK de la Târgu Mureş, România, informează un comunicat al companiei canadiene.

Noua instalaţie ar urma să devină complet operaţională la începutul lui 2016, când va trata 183.000 de metri cubi de aer poluat pe oră. În cadrul contractului, SNC-Lavalin se va ocupa de designul, serviciile de inginerie, furnizarea de echipamente şi pregătire în timpul punerii în funcţiune a instalaţiei.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: Deputaţii iau la puricat situaţia Portului Constanţa

Operatorii acuză nereguli la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa

Deputaţii din Comisia de Transporturi au decis, ieri, să ia la puricat situaţia societăţii Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, în urma multiplelor sesizări primite de la operatorii din port, care au reclamat nereguli grave ale conducerii.

Mihai Lupu, preşedintele Comisiei, a declarat: “Vom analiza cu atenţie aceste sesizări şi vom cere răspunsuri de la Ministerul Transporturilor. Compania nu a fost prezentă, astăzi, la Comisie, alături de operatorii portuari, ca să-şi susţină punctul de vedere. Dacă nici ministerul nu ne răspunde la întrebări, atunci vom iniţia o moţiune simplă de cenzură şi, dacă va fi cazul, vom face o comisie de anchetă asupra situaţiei din Port. Vom lua o decizie după ce analizăm atent situaţia. Am vorbit cu colegii din comisie să ne abţinem de la declaraţii politice şi să ne implicăm în rezolvarea problemelor de la Portul Constanţa în mod profesionist, întrucât este un obiectiv strategic, care ţine de siguranţa naţională”.

Citeste mai mult...

Bursa.ro: LA O SĂPTĂMÂNĂ DE LA LANSARE: Companiile vor să se listeze pe AeRO, dar nu prea ştiu când

Antreprenorii au fost puşi în dificultate de întrebările investitorilor privind intrarea la cotă

Încă nu ştim când ne listăm pe AeRO – acesta a fost laitmotivul întâlnirii de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în cadrul căreia mai multe companii au fost invitate să se prezinte în faţa investitorilor, în ideea să obţină finanţare prin piaţa de capital. Astăzi se împlineşte o săptămână de la lansarea oficială a sistemului alternativ de tranzacţionare al BVB, rebranduit sub numele de AeRO, dar, până acum, singurele societăţi care s-au încumetat să se listeze au fost compania de curierat “Delivery Solutions” şi fondul “Carpathia Capital”.

Aşa cum ne-a obişnuit în ultima perioadă, BVB a oferit încă o şansă IMM-urilor să ia contact cu posibilii investitori, doar că reprezentanţii societăţilor nu au prea ştiut ce să răspundă la întrebările privind listarea pe AeRO sau pachetele de acţiuni pe care le vor oferi investitorilor.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: EVENIMENT, ASTĂZI, LA GALAŢI: Şantierul Naval lansează a doua navă pentru un armator elveţian

Şantierul Naval din Galaţi, membru al Grupului olandez Damen, lansează astăzi cea de-a doua navă pentru aprovizionare platforme de foraj marin, comandată de reprezentanţii Grupului “PROMAR” (Elveţia), având ca armator compania MAMOLA DEFENDER SHIPPING LTD. INC. – PANAMA. Este vorba despre un vas complet echipat de către Grupul Damen: proiectarea şi principalele echipamente au fost realizate de către Şantierul Naval Damen Gorinchem – Olanda, iar construcţia propriu-zisă a fost realizată de către navaliştii gălăţeni.

Destinaţia principală a navei va fi transportul diverselor mărfuri şi a echipajelor la şi de la platformele de foraj marin şi cele de exploatare a hidrocarburilor marine din Vestul Africii. Ea poate transporta pe punte şi containere convenţionale pentru diverse mărfuri, având dotările necesare spre a opera, la nevoie, ca stingător de incendiu la platforme, dispunând şi de echipamente pentru depoluare marină.

  Citeste mai mult…

 Ziarul Financiar: Antreprenorii români ridică 100.000 mp de birouri în ţară

Dezvoltatorii imobiliari vor finaliza anul acesta în Iaşi, Cluj, Timişoara, Târgu-Mureş şi Braşov zece clădiri de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de circa 100.000 de metri pătraţi, investiţiile fiind realizate în special de oameni de afaceri români, potrivit unei analize a ZF.

În birourile dezvoltate de fraţii Cristescu, familia Benţa, Bogdan Piţigoi sau Iulian Dascălu vor lucra angajaţi ai unor companii precum Continental, E.ON, GfK sau UBIS (UniCredit), grupuri care găsesc condiţii bune să se dezvolte în oraşele mari din ţară unde există centre universitare puternice.

Antreprenorul Ovidiu Şandor va da în folosinţă la jumătatea acestui an cea de-a cincea clădire a proiectului City Business Center din Timişoara, iar la finalul anului, alături de sud-africanii de la NEPI, timişoreanul va finaliza a doua clădire a proiectului The Office din Cluj. Totodată, omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care controlează Impact, va finaliza în mai proiectul Moldova Center din Iaşi.

Citeste mai mult...

Ziarul Financiar: Autostrăzile din Master Plan costă, „la prima strigare“, 11 milioane de euro pe kilometru. Dar licitaţiile ar putea reduce preţul cu 20-30%

Costul mediu de construcţie a celor 1.300 de kilometri de autostrăzi prevăzuţi în master planul general de transport, documentul care stabileşte priorităţile României în materie de transport până în 2030, se ridică la aproape 11 milioane de euro pe kilometru, potrivit calculelor ZF pe baza datelor din ultima variantă a acestui document, care a fost aprobată de guvern.

Costul acestora s-ar putea reduce însă cu 20-30% după ce se vor organiza licitaţiile de construcţie, având în vedere că preţul este un criteriu important în selecţia câştigătorului unei astfel de licitaţii, iar companiile de construcţii ofertează, în general, costuri sub cele estimate de autorităţi.

Spre exemplu, în cazul autostrăzii Sebeş – Turda (70 de kilometri), a cărei construcţie a început anul trecut, costul estimat de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pentru construcţie era de 554 de milioane de euro, însă în cele din urmă contractele pentru cele patru tronsoane ale acestei autostrăzi au fost semnate pentru un total de 445 de milioane de euro, adică în minus cu 20% faţă de estimările CNADNR.

  Citeste mai mult…

Ziarul Financiar: Un grup belgian caută 50 de oameni pentru fabrica de componente din Alba

Producătorul belgian de componente auto VCST Automotive Production Alba, care a inaugurat în urmă cu doi ani o fabrică de 33 mil. euro în Alba Iulia, va recruta în acest an aproximativ 50 de oameni, ajungând astfel la peste 200 de angajaţi.

Compania caută economişti, planificatori producţie, ingineri proiect, ingineri vânzări, inspectori calitate, dar şi muncitori.

„În a doua jumătate a anului 2014 am câştigat proiecte noi pentru Audi şi Porsche. În acest an estimăm că vom creşte cu aproximativ 50% capacitatea de producţie a fabricii VCST din Alba Iulia“, a declarat pentru ZF Transilvania Alexandru Goia, plant manager al VCST Automotive Production Alba.

 Citeste mai mult...

Ziarul Financiar: Fabrica din Ploieşti a pus umărul la creşterea exporturilor Coca-Cola

Coca-Cola HBC România, liderul pieţei de băuturi răcoritoare, a urcat 60 de locuri în topul celor mai mari exportatori de pe plan local, de pe 344 în anul 2013 până la 284 anul trecut, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.

Aceasta este una dintre cele mai mari urcări ale unui producător local într-o ierarhie în care liderul este Automobile Dacia.

Astfel, îmbuteliatorul, care în ultimii ani a înregistrat o scădere a vânzărilor aproape an de an, îşi măreşte prezenţa pe pieţele externe în condiţiile în care consumul din România nu a fost pe o pantă ascendentă în criză. Consumul de băuturi răcoritoare a coborât cu circa 10% în 2013 faţă de anul 2008, ajungând până 135 de litri per capita.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: REZENŢA RIDICATĂ A DAT PESTE CAP CALCULELE CANDIDAŢILOR: SIF Banat-Crişana intră în “era Drăgoi”

Bogdan Drăgoi a fost singurul din cei 21 de candidaţi care a intrat în Consiliul de Administraţie al SIF1 Banat-Crişana, după alegerile de ieri, obţinând 77,09% din voturile exprimate.

Deşi în piaţă existau aşteptări că se vor ocupa două sau trei locuri din cele patru din CA-ul SIF1, calculele au fost încurcate de prezenţa foarte mare, de 25%, din care au rămas valabile voturi cumulând 22% din capitalul companiei.

Acţionarii şi-au împărţit voturile la 21 de candidaţi, care şi-au făcut campanie electorală intensă înainte de AGA, ceea ce a dus la o dispersie a voturilor şi, practic, la pierderea alegerilor “la mustaţă”, pentru candidaţii clasaţi imediat după Bogdan Drăgoi, care nu au reuşit să treacă de pragul necesar de peste jumătate din voturi.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: Mentor Group din Cipru vrea să investească 75 milioane de euro pe piaţa imobiliară locală

Grupul Mentor Group Holdings are în plan să investească 75 de milioane de euro, în acest an, pe piaţa imobiliară de la noi, pentru dezvoltarea unor proiecte imobiliare şi pentru soluţii de creditare pentru posibilii clienţi, potrivit unui comunicat al companiei.

Investiţia va fi realizată prin intermediul diviziei imobiliare Mentor Group Investments, conform Mediafax.

 Citeste mai mult...

Ziarul Financiar: Ce terenuri vor intra în fondul naţional imobiliar pentru despăgubirile cu puncte

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), instituţia responsabilă de acordarea de despăgubiri cu puncte în baza noii legi a retrocedărilor, a anunţat că inventarierea terenurilor care vor intra în fondul naţional imobiliar este realizată în proporţie de 91% şi că această procedură se va încheia până la sfârşitul lunii martie.

Rezultatul acestui inventar, făcut de primării şi autorităţile din teritoriu, va scoate la lumină valoarea activelor de care va dispune fondul naţional imobiliar, din care statul va face despăgubirile cu puncte din 2016. În baza noii legi a retrocedărilor (numărul 165/2013, asumată de guvernul Ponta), despăgubirile nu se mai fac în numerar, ci cu puncte (un punct egal un leu). Punctele vor fi folosite pentru a cumpăra terenurile scoase la licitaţie de stat din fondul naţional imo­biliar. De exemplu, o persoană care are de primit de la ANRP despăgubiri de 10 milioane de lei va primi 10 milioane de puncte. Aceste puncte nu pot fi folosite decât pentru a licita pentru terenurile statului din 2016 sau pentru a primi despăgubiri în numerar din 2017 în trei tranşe anuale.

 Citeste mai mult…

Ziarul Financiar: Şeful BVB: Următoarele listări pe sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO vor avea loc în luna martie

Noi listări pe sistemul alternativ de tran­zacţionare AeRO operat de bursa de la Bucureşti vor avea loc în a doua jumătate a lunii martie.

„Următoarea rundă de listări pe AeRO va avea loc în luna martie. Susţinem un proiect care ar trebui să iasă pe piaţă în aproximativ două săptă­mâni“, a afirmat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Relansat pe 25 februarie, AeRO a atras două companii:  firma de curierat Delivery Solutions (simbol bursier SDAY), care deţine brandul Sameday, şi fondul polonez Carpathia Capital (CRPC).

  Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Gabriel Dumitrascu: Toti membrii Consiliului de Administratie al Tarom si-au dat demisia/ Inainte de demisie, am infiintat un post de director general adjunct care va prelua din atributiile directorului general

Toti membrii Consiliului de Administratie Tarom si-au dat demisia, chiar imediat dupa ce au aprobat bugetul pe 2015, a declarat pentru HotNews.ro Gabriel Dumitrascu, presedintele CA Tarom, si el demisionar. Dumitrascu a mai spus ca membrii Consiliului de Administratie au mai decis, inainte de demisia in grup, sa aprobe o noua organigrama infiintand o noua functie: cea de director general adjunct. Acesta va prelua o mare parte din atributiile actualului director general, Christian Heinzmann. Practic, Heinzmann este pus in situatia de a renunta la anumite prerogative, aceasta dupa ce i-a fost redus salariul de la 23.000 euro la 5.000 euro.

Gabriel Dumitrascu spune ca bugetul pe 2015 prevede o pierdere de 9 milioane lei, fata de 120 milioane lei in 2014. “Daca pretul petrolului se va mentine la nivelul actual, am putea trece chiar si pe un usor profit”, sustine Dumitrascu.

Acesta a mai spus ca membrii CA nu au fost in niciun fel fortati de Ministerul Transporturilor sau Guvern sa-si dea demisia. “Nu are nicio legatura ministerul cu demisia noastra”, a precizat Dumitrascu. “Am vrut sa demonstram ca se poate eficientiza compania si fara disponibilizari”, a mai afirmat Dumitrascu.

        Citeste mai mult…

uzp.org.ro: Forumului Economic România-Italia

Camera de Comerț și Industrie a României în Italia, CCIRO Italia a organizat sâmbătă 28 februarie 2015 la Roma cea de-a XIV ediție a Forumului Economic România-Italia, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României. Evenimentul s-a desfășurat sâmbătă 28 februarie la Roma, în prestigioasa sală ”Michelangelo” a Hotelului Exedra Boscolo, sub sloganul ”Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească”.

       Citeste mai mult…

Comunicatedepresa.ro: Ziua Porţilor Deschise la CCIR – Noi am vrea să fii aici

Au mai rămas 2 săptămâni până la prima ediţie a evenimentului de business networking, Ziua Porţilor Deschise, organizat de CCIR, un eveniment destinat managerilor şi specialiştilor din companii precum: PR, organizare evenimente şi servicii conexe, la care şi-au confirmat deja participarea peste 50 de invitaţi.

4 motive pentru care să îţi doreşti şi tu să participi

        Citeste mai mult…

Agerpres.ro: ARIES: Soluții și produse “made in Romania” de la 14 companii românești, la Mobile World Congress 2015

Un număr de 14 companii românești aduc în prin plan soluții și produse “made in Romania” la cel mai mare târg al telefoniei mobile și gadgeturilor din lume, Mobile World Congress (MWC), care se desfășoară la Barcelona în perioada 2-5 martie 2015.

     Citeste mai mult…

Antena3.ro: ANALIZĂ. Ce urmează să se întâmple. “Ne îndreptăm spre COLAPS ECONOMIC. Preţul petrolului va atinge 20 de dolari/baril”

Suntem pe marginea unei schimbări economice majore? Dacă avertismentele pe care le prezintă marii bancheri şi analişti economici ai lumii vor deveni realitate, schimbarea radicală se va produce în viitorul foarte apropiat.

Marile bănci vorbesc despre o prăbuşire a preţului petrolului (mai accentuată decât cea prin care tocmai am trecut), despre efectele devastatoare ale ieşirii Greciei din zona euro şi despre scăderea economică globală de aproape 2 trilioane de dolari în 2015.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Lukoil a cheltuit anul trecut 189 de milioane de dolari pentru explorare şi producţie în România

Cheltuielile pentru explorare şi producţie ale Lukoil în România au crescut semnificativ anul trecut, la 189 de milioane de dolari, de la doar 7 milioane de dolari în 2013, pe fondul începerii activităţilor de explorare în Marea Neagră, a anunţat producătorul de petrol din Rusia.

       Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Gabriel Ignat demisionează de la conducerea ELCEN

Gabriel Ignat, directorul general al Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică din România, anunță că se retrage din funcție începând cu 6 martie, potrivit unui comunicat postat pe pagina de internet a companiei.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Iohannis: Pentru a atrage investiţii, e nevoie de un sistem de educaţie adecvat meseriilor de viitor

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, miercuri, la Cotroceni, o delegaţie a Comitetului de Est al Economiei Germane, ulterior scriind pe Facebook că Germania e cel mai mare partener comercial al României şi, pentru a atrage investiţii, e nevoie de un sistem de educaţie adecvat meseriilor de viitor.

       Citeste mai mult…

Zf.ro : Casa Rusu aşteaptă afaceri de 3 mil. euro de la magazinul din Colentina

Casa Rusu, divizia de retail a producătorului Rus Savitar, estimează că va înregistra afaceri de 3 milioane euro de la magazinul pe care-l va deschide pe 6 martie în cadrul Centrului Comercial Colentina.

Magazinul presupune o investiţie de 0,5 mil euro şi are o suprafaţă de 2500 mp.

În cadrul unităţii lucrează 42 de oameni, iar deschiderea presupune lansarea unui nou concept, prin care compania aduce în magazine şi obiecte de decoraţiuni, grupate sub brandul Cassima.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: România a înregistrat a patra creştere a comerţului cu amănuntul din UE în luna ianuarie

România a consemnat în luna ianuarie a patra mare creştere a vânzărilor cu amănuntul din Uniunea Europeană (UE), de 7,3%, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, fiind devansată de Luxemburg, Ungaria şi Polonia, potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat.

      Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Guvernul va împrumuta primăriile cu 1,69 miliarde lei şi rambursare de până la 20 de ani

Guvernul va împrumuta primăriile cu 1,69 miliarde lei din Trezorerie, cu o perioadă de rambursare de până la 20 de ani, cu argumentul că acestea nu au bani pentru a cofinanţa proiecte europene şi a plăti corecţiile aplicate unor lucrări în derulare şi nici băncile nu sunt interesate să le împrumute.

     Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Guvernul va obliga ASF şi ANCOM să finanţeze sănătatea cu 80% din excedentul anual

Fondul asigurărilor de sănătate va fi finanţat şi cu echivalentul a 80% din excedentul anual al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi al Autorităţii pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, pentru acest an baza de calcul incluzând şi excedentul rămas neutilizat din anii anteriori.

      Citeste mai mult…

Economica.net: Juncker: Tsipras va trebui să explice faptul că nu-şi va putea respecta toate promisiunile

Premierul grec Alexis Tsipras va trebui să explice faptul că nu va putea să-şi respecte unele dintre promisiunile electorale, a declarat într-un interviu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, adăugând că ‘alegerile nu schimbă tratatele’, relatează AFP.

       Citeste mai mult…

Economica.net: Dolarul a sărit de pragul psihologic de 4 lei

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,4542 lei/euro, 4,1595 lei/franc elveţian şi 4,0041 lei/dolar.

Ieri, moneda europeană a atins maximul ultimei luni. Mai precis, leul nu a mai atins o valoare atât de mică în faţa euro din 28 ianuarie 2015 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,4585 lei/euro.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,4551 lei/euro, 4,1501 lei/franc elveţian şi 3,9892 lei/dolar.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: INFRASTRUCTURĂ

Cât costă pe hârtie cele zece autostrăzi pe care guvernul vrea să le construiască în următorii 15 ani. Cel mai scump tronson costă peste 14 milioane de euro pe kilometru

Costul mediu de construcţie a celor 1.300 de kilometri de autostrăzi prevăzuţi în master planul general de transport, documentul care stabileşte priorităţile României în materie de transport până în 2030, se ridică la aproape 11 milioane de euro pe kilometru, potrivit calculelor ZF pe baza datelor din ultima variantă a acestui document, care a fost aprobată de guvern.

Costul acestora s-ar putea reduce însă cu 20-30% după ce se vor organiza licitaţiile de construcţie, având în vedere că preţul este un criteriu important în selecţia câştigătorului unei astfel de licitaţii, iar companiile de construcţii ofertează, în general, costuri sub cele estimate de autorităţi.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Prima casă se extinde: Pot intra în program şi cei care vor să treacă de la o garsonieră la un apartament cu 2 sau 3 camere

PRIMA CASA  ‘Pentru programul ‘Prima Casă’ extindem prevederile, astfel încât şi cei care vor să treacă de la o garsonieră la un apartament cu două sau cu trei camere să poată să facă acest lucru. De asemenea, dăm posibilitatea ca autorităţile publice locale să se poată împrumuta din Trezorerie în special pentru cofinanţări şi pentru cheltuieli neeligibile, proiectele pe fonduri europene’, a spus ministrul de Finanţe Darius Vâlcov citat de Agerpres.

PRIMA CASA 2015 Plafonul total, aprobat prin H.G. nr.16/2015, este în valoare de 2,5 mld. lei și va fi utilizat în condiţiile împărţirii în mod egal a riscurilor şi a pierderilor între statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, prin FNGCIMM şi finanţatori.

        Citeste mai mult…

Economica.net: Sprijin financiar de aproximativ 955 de milioane de lei pentru crescătorii de animale

Guvernul a aprobat alocarea unui sprijin financiar în sumă de aproximativ 955 de milioane de lei destinat crescătorilor de animale, prin două Hotărâri aprobate în şedinţa de miercuri, informează Biroul de presă al Executivului.

Astfel, Guvernul a stabilit în baza unei Hotărâri ca ‘suma de 680,023 milioane lei să fie destinată sprijinirii crescătorilor de bovine, pentru cererile de finanţare depuse în cursul anului 2014’.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Stab, GDF SUEZ: Distribuţia era pe vremuri o „vacă de muls“ pentru utilităţi. Căutăm una nouă

Eric Stab, preşedintele-director general al GDF SUEZ Energy România, cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale local, spune că dacă înainte activitatea de distribuţie, domeniu reglementat, era văzut de majoritatea companiilor de utilităţi ca o adevărată cash-cow (vacă de muls – n.red.), un termen care descrie o activitate care aduce un câştig bun şi stabil, peste cel raportat de piaţă, acum firmele de profil sunt în căutarea unor noi generatori de profit.

       Citeste mai mult…

Monitorulexpress.ro: Forum internațional de întîlniri de afaceri – Futurallia

Camera de Comerţ şi Industre Bralov îi anunţăpe braşovenii care vor să-şi dezvolte afacerea că pot participa, în această vară, la cel mai important forum internațional de întîlniri de afaceri. Evenimentulintitulat „Futurallia 2015“ este organizat de Uniunea Camerelor de Comerț Internaționale Bilaterale România – Franța în parteneriat cu Centrul de Afaceri Francez şi va avea loc în perioada 10 – 12 Iunie la Romexpo București. Evenimentul este susținut de Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului și Ministerul Afacerilor Externe.

„Futurallia“ este un forum mondial multisectorial care a fost organizat în cele mai importante ţări ale lumii: SUA, Franța, Qatar, Canada, Turcia, Polonia, Belgia. În anul 2014 a fost organizat în Franţa, la Lyon, cu participarea a 800 de companii din 45 de ţări.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro:  Senatul a adoptat ordonanța privind aplicarea TVA de 9% la pachetele turistice

Senatorii au adoptat, miercuri, o ordonanță a Guvernului prin care sunt clasificate structurile de primire turistică astfel încât să se aplice TVA de 9% și la cazare și serviciile accesorii acesteia atunci când sunt oferite sub forma unui pachet turistic.

În expunerea de motive a actului normativ, Guvernul precizează că, potrivit Codului fiscal, cota redusă de TVA de 9% se aplică pentru “cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping”.

        Citeste mai mult...

Zf.ro: Schimbări la programul ”Prima Casă”. Care sunt noile condiţii prin care proprietarii îşi pot cumpăra o nouă locuinţă?

Proprietarii de locuinţe achiziţionate sau construite prin programul “Prima Casă” vor putea cumpăra o nouă locuinţă mai mare şi mai scumpă prin program, dacă vor îndeplini cumulativ patru condiţii, printre care vânzarea proprietăţii deţinute sau lichidarea creditului garantat de stat.

       Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Valcov: ​Reducerea TVA va fi anuntata cu o luna inainte de a fi aplicata

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a declarat, in urma unor intalniri cu comerciantii, ca ia in calcul scaderea TVA inainte de luna noiembrie si ca anuntul  public va fi facut cu o luna inainte pentru ca marii retaileri sa poata modifica softurile privind preturile produselor. Dan Sucu, presedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania a explicat ca pentru ei sunt esentiale lunile noiembrie si decembrie, cand vanzarile sunt mult peste media celorlalte luni.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Salariu de bancher de top scos la iveală: 37.000 de euro net pe lună la BCR

Sergiu Manea, 42 de ani, vicepreşedintele executiv al BCR, cea mai mare bancă locală, a avut anul trecut venituri nete de 1,97 milioane de lei din mandatul de la BCR, ceea ce înseamnă o medie lunară de 164.000 de lei (echivalentul a 37.000 de euro). Venitul anual încasat de Manea la BCR apare în declaraţia sa de avere pe care a publicat-o, conform legii, ca urmare a faptului că a fost timp de câteva luni membru în consiliul de administraţie al companiei de stat Romgaz. Documentul a fost completat pe data de 18 februarie 2015.

Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor