Agerpres.ro: Darius Vâlcov: Reducerea TVA de la 24 la 20% va fi anunțată cu o lună înainte de aplicare
Reducerea TVA de la 24% la 20% va fi anunțată cu o lună înainte de aplicare, iar cea referitoare la alimentele de bază cu două săptămâni, a declarat, miercuri, Darius Vâlcov, ministrul Finanțelor Publice.
“Am discutat și ne-am consultat cu cât înainte ar trebui să anunțăm această reducere pentru ca și dumnealor să poată face modificările, care nu sunt puține. Am ajuns la un termen de minimum o lună de zile înainte de aplicarea cotei reduse de TVA, de la 24% la 20%, să se facă anunțul public din momentul în care publicăm ordonanța. Pentru modificarea accizelor și TVA la produsele de bază termenul l-am redus la două săptămâni tocmai pentru a nu exista acea perioadă de reducerea consumului”, a spus Darius Vâlcov, la o conferință organizată cu ocazia Adunării Generale a Asociației Marilor Rețele Comerciale din România.
Agerpres.ro: Constantin: Guvernul a aprobat OUG care stabilește schemele de plăți directe în agricultură pentru perioada 2015-2020
Guvernul a aprobat miercuri o Ordonanță de Urgență care reglementează noile scheme de plăți directe în agricultură în perioada 2015-2020, act normativ care prevede, între altele, acordarea din acest an a plății redistributive în cazul fermierilor care dețin între 5 și 30 de hectare, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
“Este practic transpunerea în legislația națională a Regulamentelor care au fost adoptate la nivel european ca urmare a reformării Politicii Agricole Comune (…) Este o Ordonanță extrem de complexă care reglementează noile scheme de plată la care au acces fermierii în perioada imediat următoare, începând chiar cu luna martie a anului 2015, atunci când vom începe primirea de cereri pentru campania anului 2014”, a declarat ministrul Agriculturii într-o conferință de presă la Palatul Victoria la finalul ședinței de Guvern.
Mediafax.ro: Borza: Statul va obține cel puțin 500 milioane de euro pe 15% din Hidroelectrica
Compania Hidroectrica va ieși din insolvență în 2015 și va fi listată la bursă în primul semestru din 2016, a declarat administratorul judiciar al companiei, Remus Borza, cu prilejul evenimentului Romania Investor Day, care are loc la Londra.
“Va fi de departe cea mai mare listare. Statul va obține cel puțin 500 milioane de euro pe 15% din Hidroelectrica. Nu există companie românească mai bună ca Hidroelectrica, cu EBITDA în 2014 de 65% din cifra de afaceri”, a spus Borza.
Mediafax.ro Minerii de la exploatarea de uraniu Crucea au suspendat protestul
Minerii de la exploatarea de uraniu Crucea au suspendat, miercuri seara, protestul declanşat luni, după ce au primit asigurări că s-a creat cadrul legislativ pentru soluţionarea problemelor, ei urmând să revină la muncă joi dimineaţă.
Protestatarilor li s-a transmis că a fost creat cadrul legislativ pentru a se soluţiona problemele pentru care au declanşat protestul.
Mediafax.ro: Programul “Small Business Support” pentru IMM va continua încă cinci ani, cu finanţare BERD
Programul “Small Business Support”, care facilitează contactul între întreprinderile mici şi mijlocii şi serviciile de consultanţă în afaceri, prin consultanţi locali sau experţi internaţionali, va continua să fie aplicat în România pentru următorii cinci ani, cu finanţarea BERD, anunţă Guvernul.
Executivul a aprobat, miercuri, un memorandum în acest sens între Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Mediafax.ro: Sprijin financiar de 955 milioane lei pentru crescătorii de bovine, ovine şi caprine
Crescătorii de bovine, ovine şi caprine care au depus cereri de finanţare anul trecut vor primi un sprijin de aproximativ 955 milioane lei, a decis Guvernul prin două hotărâri aprobate miercuri.
“Executivul a decis ca suma de 680,023 milioane lei să fie destinată sprijinirii crescătorilor de bovine, pentru cererile de finanţare depuse în cursul anului 2014. Suma reprezintă valoarea totală pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru specia bovine şi se distribuie astfel: 130,710 milioane lei pentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte şi 549,313 milioane lei pentru schema decuplată de producţie în sectorul carne”, se arată într-un comunicat.
Mediafax.ro: Guvernul introduce plăţi stimulative diferite pentru fermieri, în scopul comasării terenurilor
Fermierii vor beneficia din acest an de o plată stimulativă, cu 40 euro mai mare pentru terenuri agricole cu suprafaţa între 5-30 hectare faţă de terenuri de 1-5 ha sau peste 30 ha, în timp ce fermierii în vârstă de până la 40 de ani vor primi o sumă mai mare cu 25% faţă de cei peste 40 de ani.
Măsurile au fost introduse printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată, miercuri, de către Guvern, cu intenţia declarată de a stimula comasarea terenurilor agricole.
Mediafax.ro: Retailerii l-au asigurat pe Vâlcov de ieftiniri după reducerea TVA
Marii retaileri au cerut ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, ca reducerea la TVA să nu intre în vigoare în ianuarie, pentru că ar afecta lunile cu cele mai mare vânzări pentru ei, noiembrie şi decembrie, consumatorii aşteptând ieftinirile, şi l-au asigurat de reducerile preţurilor la raft.
“Am discutat cu retailerii când să facem această reducere de TVA pentru ca şi ei să poată opera reducerile şi să nu scadă consumul. O parte însemnată a reducerii la TVA, dar şi la accize, o vom regăsi la raft. Dumnealor m-au asigurat că, precum în cazul pâinii, reducerile se vor vedea la raft. Am convenit ca înainte cu minim o lună să se facem anunţul reducerii TVA”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Vâlcov.
Zf.ro: Dolarul trece în premieră peste 4 lei. Faţă de acum un an moneda americană a câştigat 20%. Cei care au avut depozite în dolari sunt fericiţi, cei cu credite plâng
Dolarul american s-a apreciat cu 22% în ultimul an şi a spart ieri pragul de 4 lei, un nivel care nu mai fusese atins niciodată, evoluţie care a adus un câştig nesperat celor care şi-au păstrat economiile în dolari, dar şi companiilor cu exporturi în SUA sau în ţări din Asia sau Orientul Mijlociu, unde multe tranzacţii sunt exprimate în dolari.
„Impactul este benefic asupra exportatorilor către alte continente precum Orientul Mijlociu sau Asia unde preţurile sunt exprimate mai degrabă în dolari. Referitor la importurile energetice şi mai ales la costul gazelor, întărirea dolarului american va fi compensată mai mult decât necesar de scăderea preţului gazelor ca urmare a indexării la un preţ al petrolului în scădere semnificativă“, afirmă Radu Crăciun, economistul-şef al BCR.
Zf.ro: ING a făcut profit de 340 milioane de lei, iar creditele au crescut cu 13%. „E loc pentru accelerarea creditării“
ING Bank, sucursala locală a grupului olandez cu acelaşi nume, a obţinut anul trecut un profit brut de 340 milioane de lei (76 mil. euro), cu 19% peste 2013, pe fondul creşterii veniturilor din dobânzi şi comisioane şi al reducerii cheltuielilor cu provizioanele de risc. Profitul net a fost de circa 290 mil. lei.
Veniturile operaţionale au crescut cu 4% şi au ajuns la 918 mil. lei, în timp ce cheltuielile operaţionale au consemnat un plus la 6% (la 507 mil. lei). Costurile mai mari s-au datorat unor investiţii în infrastructura IT şi în canalele alternative, spun oficialii băncii.
Zf.ro: LIPSĂ DE INTERES SAU NEPUTINŢĂ:
România nu are investiţii în afară, Ungaria şi Polonia sunt jucători în liga internaţională
Investiţiile poloneze postcomuniste în străinătate se apropie de 7% din PIB, iar cele ungureşti de 30% din PIB. Cele ale României abia dacă ajung la 0,4% din PIB. Nume ungureşti ca MOL (cotă de 15% pe piaţa benzinăriilor), OTP (cotă ce se apropie de 2% pe piaţa bancară) şi Gedeon Richter (o fabrică de medicamente la Târgu-Mureş şi operaţiuni integrate pe piaţa românescă) sunt bine cunoscute în România. De altfel, acestea sunt companiile fanion cu care Ungaria a ajuns un jucător major pe piaţa regională.
Zf.ro: De ce creşte greu economia: băncile dau bani statului, nu firmelor
Creditele acordate de bănci statului cumulau 87 miliarde de lei (20 mld. euro) la sfârşitul lunii ianuarie şi aveau o pondere de 30% din totalul creditului intern, care este de echivalentul a aproape 300 miliarde de lei.
Creditul guvernamental a crescut cu 5% în ultimul an, în timp ce finanţările acordate populaţiei şi firmelor s-au contractat cu 4% şi au ajuns la 110 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.
Ponderea creditului guvernamental în totalul împrumuturilor acordate de bănci a crescut de patru ori în ultimii şase ani (de la 8% în 2008), ceea ce sufocă practic economia, în condiţiile în care rămân mai puţini bani pentru finanţarea consumului populaţiei sau a investiţiilor companiilor.
Zf.ro: ZF LIVE. FONDATORUL SMARTDREAMERS.RO:
30-35% din oferta de recrutare din România e pe IT
Platformele de recrutare online din România totalizează circa 10.000 de joburi în prezent, din care 30-35% sunt din zona IT, unde există deja o presiune foarte mare pe salarii, a declarat miercuri la ZF Live Adrian Cernat, fondatorul platformei smartdreamers.ro.
http://www.zf.ro/zf-live/30-35-din-oferta-de-recrutare-din-romania-e-pe-it-13932693
Zf.ro: Cât ar valora pe bursă Hidroelectrica, „perla statului“, după un an cu profit record?
Hidroelectrica a ratat listarea în 2014, după ce a reintrat în insolvenţă, dar compania a fost mai departe restructurată şi a ajuns să încheie anul 2014 cu un profit record. Statul îşi menţine obiectivul de a vinde un pachet minoritar de acţiuni Hidroelectrica pe bursă, cel târziu în 2016. Dar cât valorează acum „perla coroanei“ din energetică?
Zf.ro: Benzinăria-florărie: Petrom a lansat serviciul de livrare de flori în cele 153 de staţii OMV
Campionii din energie, rezultate mixte: Petrom -56% la profit, Romgaz +44%
Petrom, cea mai mare companie petrolieră locală, a lansat de la finalul anului trecut serviciul de livrare de flori în cele 153 de staţii OMV care sunt administrate de companie pe plan local. Acesta este încă un pas pe care compania petrolieră îl face pentru a-şi consolida segmentul non-oil, domeniu analizat cu din ce în ce mai multă atenţie de firmele de profil în contextul în care vânzările de carburanţi refuză să crească.
Zf.ro: Investiţiile în economie au scăzut anul trecut cu 3,1%
Investiţiile nete realizate în economie au scăzut în 2014, pentru al doilea an consecutiv, cu 3,1%, la 65,59 miliarde lei (14,77 miliarde euro), în pofida evoluţiei pozitive din trimestrul al patrulea, reducându-se uşor ponderea sumelor atrase de lucrările de construcţii noi, potrivit datelor INS.
“Investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi, în anul 2014, au însumat 30666,3 milioane lei, reprezentând 46,8% din total, faţă de 47,1% în anul 2013. Investiţiile în utilaje şi mijloace de transport au însumat 26782,8 milioane lei, reprezentând 40,8% din total, faţă de 42,4% în anul 2013”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Zf.ro: Turcii construiesc cu turci la Craiova: constructorul parcării de la Universitate ridică fabrica ETI
Compania cu activităţi în construcţii Synergy Construct, controlată de doi oameni de afaceri turci, va construi pentru 13 mil. euro fabrica de dulciuri de la Craiova a ETI, una dintre cele mai mari companii din industria alimentară din Turcia. Unitatea de producţie, unde se vor realiza biscuiţi săraţi, biscuiţi dulci şi prăjituri, ar urma să fie finalizată în 8 luni (adică în octombrie), potrivit datelor oferite de Synergy.
Synergy Construct, care a construit şi parcarea subterană din Piaţa Universităţii din Capitală, a avut în 2013, ultimul an pentru care există date disponibile la Ministerul Finanţelor, o cifră de afaceri de aproape 5 mil. euro. Synergy Construct este controlată de oamenii de afaceri turci Savaş Günata şi Huseyin Karali, potrivit informaţiilor ZF.
Zf.ro: Ce măsură este mai bună pentru creşterea economică: reducerea TVA sau scăderea CAS?
Avalanşa de propuneri de scăderi de taxe anunţată în ultima perioadă s-a concentrat, în special, pe modul în care vor evolua valorile a doi indicatori: nivelul contribuţiei de asigurări sociale (CAS) şi cel al taxei pe valoarea adăugată (TVA). În contextul în care există încă scepticism vizavi de posibilitatea aplicării simultane a acestor reduceri de taxe, ZF a întrebat o serie de economişti şi oameni din business ce ar fi mai bine pentru ca economia să crească: să scadă nivelul TVA sau nivelul CAS?
„Cea mai bună măsură depinde de logica economică în care ne plasăm, care poate fi o logică a cererii sau una a ofertei. Dacă preferăm să fim în sfera cererii, atunci ar fi mai bine să scadă TVA pentru că este stimulat consumul. Dacă logica economică este a ofertei, atunci ar trebui să scadă contribuţiile plătite de angajatori, pentru că ei sunt cei care produc şi care generează bunăstare“, a spus profesorul Dumitru Miron, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice.
Zf.ro: Darius Vâlcov, Finanţe: Reducerea TVA la pâine a crescut vânzările fiscalizate cu 23%
Scăderea TVA contra creşterii fiscalizării PFA şi a microîntreprinderilor – un “târg” necesar? Urmăriţi emisiunea ZF Live de joi, 26 februarie, de la ora 12:00, cu Darius Vâlcov, ministrul finanţelor, despre ce propune Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală
Darius Vâlcov, ministrul finanţelor, susţine că reducerea TVA la pâine şi produse de panificaţie de la 24% la 9% în septembrie 2013 a majorat vânzările fiscalizate cu 23%. Piaţa locală de pâine şi produse de panificaţie este evaluată la peste 2 mld. euro, din care doar vânzările de pâine sunt 1 mld. euro. Datele exacte despre această piaţă sunt puţine dat fiind că este puternic influenţată de preţul grâului care reprezintă 70% din costuri. Mai mult, potrivit unor date anterioare, circa jumătate din vânzările de astfel de produse erau nefiscalizate.
Zf.ro: SIF Transilvania împarte cu acţionarii jumătate din profitul de anul trecut
Conducerea SIF Transilvania (SIF3) a propus un dividend brut de 0,0125 lei/acţiune din profitul realizat anul trecut, reluând astfel recompensarea acţionarilor după o pauză de un an. Suma totală propusă spre dividende reprezintă 49% din profitul net de 54,8 milioane de lei înregistrat în 2014.
Anunţul făcut ieri nu a fost primit cu prea mult entuziasm de investitori, acţiunile SIF3 raportând o scădere de 1,6%, faţă de o scădere de 0,5% a indicelui BET-FI. Randamentul dividendului propus de SIF3 este de circa 4% raportat la cel mai recent preţ din piaţă.
Zf.ro: ELCEN, compania care produce căldura pentru 70% din apartamentele din Bucureşti, rămâne fără şef în mijlocul fuziunii cu RADET
Electrocentrale Bucureşti, cel mai mare producător de energie termică din Bucureşti, a rămas fără şef după ce Gabriel Ignat şi-a depus ieri demisia, spunând că-şi doreşte revenirea în mediul privat.
Electrocentrale Bucureşti, producătorul de energie termică, este în plin proces de fuziune cu RADET, distribuitorul, dar deşi acest proces trebuia iniţial terminat până la finalul lui 2014, în acest moment este blocat. „Am finalizat cu succes divizarea societăţii, în scopul fuziunii cu RADET Bucureşti, am reuşit să implementăm câteva strategii de management, menite să eficientizeze producţia de energie termică şi electrică, activitatea ELCEN. În ciuda problemelor cu care compania s-a confruntat în acest an, am reuşit să menţinem vânzările, chiar să generăm profit, scopul oricărei societăţi comerciale, de altfel”, a declarat Gabriel Ignat.
Zf.ro: Argumente ANAF trimise lui Ponta în cazul prejudiciilor: Lipsa unei baze de date, firmele fantomă
Lipsa unei baze de date naţionale cu deciziile instanţelor, dosare cu autori necunoscuţi şi “firme fantomă”, absenţa cumpărătorilor la licitaţiile cu bunuri confiscate şi persoanele fără venit din închisoare sunt câteva dintre cauzele pentru care recuperare prejudiciilor este scăzută, susţine ANAF.
Argumentele conducerii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală(ANAF) privind motivele care generează o recuperare scăzută a prejudiciului constatat de instanţele de judecată în cauze penale i-au fost transmise premierului Victor Ponta, printr-o notă de informare.
Zf.ro: Guvernul şi-a numit un reprezentant liberal în boardul Rompetrol
Acţionarii Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC) au ales ieri doi noi membri în Consiliul de Administraţie, anume pe Yedil Utekov, directorul general al companiei, şi pe Bogdan-Nicolae Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Yedil Utekov este cetăţean kazah şi lucrează în România din 2010, când a fost adus de acţionarul majoritar al Rompetrol, KazMunaiGas, la Constanţa pe postul de director general adjunct al diviziei de petrochimie. În iunie 2014 a fost promovat la conducerea întregului grup Rompetrol Rafinare.
Zf.ro: DECLARAŢIE DE AVERE
Sergiu Manea, vicepreşedintele BCR, a avut un venit net de 2 milioane de lei în 2014
Sergiu Manea, 42 de ani, vicepreşedintele executiv al BCR, a avut anul trecut venituri nete de 1,97 milioane de lei din mandatul de la BCR, ceea ce înseamnă o medie lunară de 164.000 de lei (echivalentul a 37.000 de euro).
Venitul anual încasat de Manea la BCR apare în declaraţia de avere pe care a publicat-o în calitate de membru în consiliul de administraţie al companiei de stat Romgaz. Documentul a fost completat pe data de 18 februarie 2015, iar Manea a ocupat funcţia de administrator la Romgaz în perioada iulie- decembrie 2014.
Zf.ro: Patru şefi de bancă şi trei membri ai CA au fost lăsaţi de BNR fără job în perioada 2008-2014
BNR a retras aprobarea pentru patru conducători de bancă, trei membri ai Consiliului de Administraţie şi un conducător de nivel mediu în perioada 2008-2014, potrivit datelor băncii centrale. BNR realizează supravegherea băncilor pe baza raportărilor transmise de instituţiile de credit şi prin verificări la faţă locului (on-site) desfăşurate la sediul băncilor şi al sucursalelor acestora.
Zf.ro: După 25 de ani România are amprentă zero ca investitor la nivel internaţional, în timp ce companiile maghiare sunt lideri regionali. Polonezii au ajuns până în Chile
Cu investiţii efectuate în străinătate după căderea comunismului echivalente cu doar 0,5% din PIB, România practic nu contează ca investitor la nivel internaţional dacă este comparată cu celelalte economii majore din Europa de Est. Investiţiile poloneze post-comuniste în străinătate se apropie de 7% din PIB, iar cele ungureşti de 30% din PIB.
Zf.ro: Oprescu, Alpha Bank: Limitarea comisioanelor bancare ne egalizează cu băncile mari
Alpha Bank este o bancă mica, cu o bază de emitere redusă, care va avea efectiv o compensare între veniturile pe care realizează pe partea de emitere cu cheltuielile pe care le va avea pe partea de acceptare, susţine Irina Oprescu, directorul direcţiei de Carduri a Alpha Bank.
“Aceste măsuri ne vor egaliza cu băncile mari care îşi permiteau să facă produse cu costuri zero, ceea ce este dificil din partea unei bănci mici”, a adăugat Oprescu.
Zf.ro: Fondurile care au pariat pe GDR-uri în loc de acţiuni Romgaz şi Electrica s-au fript
Certificatele globale de depozit (GDR-uri) care au în spate acţiuni Romgaz şi Electrica, listate la bursa de la Londra, s-au ieftinit cu 10% faţă de preţul din ofertă, în timp ce la bursa din Bucureşti acţiunile celor două companii au un câştig de până la 13,4% faţă de preţul din ofertă.
Investitorii care au mizat pe acţiuni atunci când Romgaz şi Electrica au făcut ofertele publice sunt mai câştigaţi decât fondurile străine care au preferat să nu îşi deschidă un cont de tranzacţionare local şi au cumpărat GDR-uri direct de la Londra.
Zf.ro: Guvernul va împrumuta primăriile cu 1,69 miliarde lei şi rambursare de până la 20 de ani
Guvernul va împrumuta primăriile cu 1,69 miliarde lei din Trezorerie, cu o perioadă de rambursare de până la 20 de ani, cu argumentul că acestea nu au bani pentru a cofinanţa proiecte europene şi a plăti corecţiile aplicate unor lucrări în derulare şi nici băncile nu sunt interesate să le împrumute.
Zf.ro: De ce e România chelnerul Europei
Ministrul bugetului afirma recent, ca argument al măsurilor de relaxare fiscală propuse de partidul aflat la guvernare, că îşi doreşte ca România să nu se mai afle la masa Europei în simpla postură de chelner
Astfel că pentru a ne aşeza la masă trebuie să devenim un soi de paradis fiscal: taxe, impozite şi contribuţii reduse ca preţurile de Black Friday la Emag.ro. De sus până jos. Cu foarte puţine excepţii. Deficitele obiectiv au trecut în subsidiar. Atingerea lor s-a realizat foarte probabil in simularea de excel servită publicului, pardon electoratului, prin rata de colectare. Care ar trebui să crească cât alţii în zece ani.
zf.ro: Furnizorul de servicii Stefanini caută 30 de specialişti IT juniori în Sibiu
Stefanini România, furnizorul local de servicii de suport IT al grupului brazilian cu acelaşi nume, are în plan să recruteze anul acesta 30 de specialişti IT juniori în centrul din Sibiu, unde lucrează în prezent deja 120 de angajaţi.
Zf.ro: Tinerii informaticieni se pot înscrie la maratonul de programare Innovation Labs până vineri. Cei mai buni tineri jurnalişti hi – tech vor avea articole publicate în ZF
Studenţii şi tinerii pasionaţi de programare se pot înscrie până vineri, 6 martie, la maratonul de programare hackathon organizat de Innovation Labs la Bucureşti şi Cluj-Napoca în perioada 8-9 martie. Anul acesta există trei secţiuni la care pot participa candidaţii – Internet of Things, Disruptive Retail şi Mobile. Echipele selectate în urma „hackatoanelor” vor intra într-un program de mentoring care va dura 3 luni, timp în care îşi vor transforma ideile de business în realitate, cu ajutorul mentorilor cu care vor interacţiona.
rfi.ro: Mircea Geoană despre relațiile cu SUA și tensiunile din Ucraina
Senatorul Mircea Geoană spune la RFI că România este vulnerabilă în relația cu SUA, din cauza deficiențelor de guvernare. România are probleme economice și sociale și nu poate juca rolul unui partener de încredere pentru America. În privința livrării de armament Ucrainei, senatorul apeciază că poziția exprimată de președintele Klaus Iohannis este de respingere a unui astfel de demers care ar putea alimenta conflictul. Mircea Geoană propune în schimb implementarea unui plan de asistență economică pentru Ucraina, având în vedere nevoie stringente ale țării.
Bursa.ro: ALERT / CONFERINŢA “DEZBATEREA NOULUI COD FISCAL”
Darius Vâlcov: “Şi dacă am dori, nu am putea avea impozitare progresivă, bazele ANAF nu permit”
Cel puţin în următorii doi ani, nu vom avea impozitare progresivă, întrucât bazele ANAF nu sunt atât de bine dezvoltate încât să suporte o astfel de taxare, a spus ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov.
Domnia să a declarat: “Şi dacă am dori, nu am putea avea impozitare progresivă, cel puţin în următorii doi ani, pentru că bazele Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală nu sunt capabile să suporte o astfel de impozitare”.
Oficialul a reiterat că, până la finalul acestui an, vor fi reduse atât cota generală a TVA, de la 24% la 20%, cât şi taxa pe valoarea adăugată pentru produsele din carne, legume şi fructe, de la 24% la 9%. Totodată, vor fi reduse accizele şi va fi introdusă taxarea inversă în sectorul construcţiilor.
Bursa.ro: Relaxarea cantitativă trânteşte euro
Euro s-a depreciat semnificativ faţă de dolarul american, pe fondul lansării iminente a programului de relaxare cantitativă de către BCE şi a aşteptărilor privind creşterea dobânzii de politică monetară până la sfârşitul anului de către Federal Reserve.
Euro s-a tranzacţionat ieri la 1,1068 dolari, conform datelor de la Bloomberg, cea mai redusă cotaţie din ultimii 12 ani.
Aprecierea dolarului are loc în condiţiile unei creşteri semnificative a randamentelor obligaţiunilor americane de la începutul lunii februarie 2015. De la minimul de 1,67% înregistrat la începutul lunii trecute, randamentul obligaţiunilor americane cu maturitatea la 10 ani a crescut cu 27%, până la 2,12% în primele zile ale lunii martie .
Bursa.ro: AVOCATUL NICOLETA GRIGORESCU PROPUNE O MODALITATE DE ELIMINARE A EVAZIUNII FISCALE:
“Taxele pe transferul proprietăţii imobiliare ar trebui încasate de fisc, nu de notari”
Casa de Avocatură Deleanu, Grigorescu şi Asociaţii, prin avocatul Nicoleta Grigorescu, propune legislativului amendarea noului proiect de Cod fiscal în vederea înlăturării obligaţiei notarilor de încasare a impozitelor pe transferul proprietăţilor imobiliare (vânzări şi moşteniri), astfel încât să poată fi eradicată o cale de evaziune fiscală frecvent întâlnită în practică.
Iniţiativa legislativă presupune ca aceste taxe să fie încasate de organele fiscale, nu de notari, cum se întâmplă în prezent.
“Consider oportună şi necesară înlăturarea dispoziţiei din proiectul Codului fiscal care face referire la obligaţia notarilor publici să încaseze impozitul aferent transferului dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia, urmând ca, în mod corespunzător, această obligaţie să fie stabilită în sarcina organelor fiscale locale”, ne-a spus, în cadrul unui interviu, Nicoleta Grigorescu.
Bursa.ro: Ministerul Energiei vrea să dea drumul exportului de energie verde
Cotele obligatorii ar urma să fie îndeplinite trimestrial, nu anual
Ministerul Energiei s-ar fi decis să susţină, în Parlament, amendarea legii privind producţia de energie regenerabilă, prin introducerea unui articol care va permite operaţiunile de import-export, susţin surse din piaţă.
Legea astfel modificată va permite producătorilor autohtoni de energie curată să facă exporturi către alte state membre ale Uniunii Europene şi să beneficieze de subvenţiile de acolo, fără a mai primi certificate verzi în ţara noastră. De asemenea, companiile străine vor putea vinde energie verde în ţara noastră şi vor primi, în contul ei, certificatele verzi aferente, conform schemei noastre de sprijin, mai spun sursele citate. Tranzacţiile de export-import vor putea fi realizate după ce ţara noastră va încheia acorduri bilaterale cu statele membre.
Bursa.ro: SIF Transilvania propune un dividend de un ban pe acţiune pentru 2014
Conducerea SIF Transilvania propune acţionarilor acordarea de dividende în valoare totală de 27,3 milioane de lei (6,1 milioane euro), reprezentând 49,8% din profitul net de anul trecut, de 54,87 milioane de lei (12,31 milioane euro).
Bursa.ro: Peste 1.000 de amendamente la proiectul noului Cod Fiscal
Ministerul Finanţelor Publice a primit, până în prezent, peste o mie de amendamente la Codul Fiscal şi la Codul de Procedură Fiscală, potrivit lui Darius Vâlcov, ministrul de resort, care a declarat: “Am discutat cu toate asociaţiile şi patronatele care au dorit să fie prezente. Am invitat toate asociaţiile şi patronatele din România, toate sindicatele, toţi foştii miniştri de Finanţe, toţi foştii prim-miniştri, toate partidele politice, absolut pe toată lumea care este interesată de fenomen. Foarte mulţi au venit. Au fost peste o mie de amendamente”.
Bursa.ro: BVB
Acţiunile Banca Transilvania, cele mai lichide
Bursa de la Bucureşti a închis ziua de ieri în creştere uşoară, pe un rulaj în scădere, susţinut în principal de evoluţia acţiunilor Banca Transilvania (TLV), BRD – Groupe Societe Generale (BRD), Transelectrica (TEL) şi Fondul Proprietatea (FP).
Indicele BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni au închis în urcare cu 0,15%, recuperând pierderea de 0,1% înregistrată marţi. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.
Tranzacţiile cu acţiuni au însumat 23,7 milioane de lei (5,3 milioane euro), sub nivelul de 30,6 milioane de lei din şedinţa precedentă, potrivit Mediafax.
Bursa.ro: RĂZVAN NICOLESCU, ACER:
“Piaţa unică de energie nu poate funcţiona fără creşterea interconectărilor”
Uniunea Energetică nu poate fi creată fără să existe o piaţă funcţională de energie şi gaz natural, ne-a declarat Răzvan Nicolescu, preşedintele ACER (reglementatorul european al pieţei de energie şi de gaze). “Pentru ca o astfel de piaţă să fie, cu adevărat, realizată este nevoie de creşterea nivelului de interconectare şi de un cadru de reglementare cât mai armonizat”, ne-a spus domnia sa.
Potrivit datelor Comisiei Europene (CE), în prezent, 12 state membre au conexiuni insuficiente pentru transportul de electricitate: Italia, Irlanda, România, Portugalia, Estonia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Spania, Polonia, Cipru şi Malta.
Economica.net: Statul a ajuns să garanteze 12,5% din creditul privat
Creditul garantat de stat a ajuns la 12,5% din creditul privat, potrivit datelor furnizate de Fondul de Garantare, la solicitarea ECONOMICA.NET. Cea mai mare parte este reprezentată de programul Prima Casă, care a ajuns la 50% din totalul creditului pentru casă din România. Extinderea acestui program şi adăugarea garanţiilor de stat la achiziţia din maşini prin credit va creşte şi mai mult ponderea garanţiilor de stat în creditare.
La sfârşitul anului trecut, băncile aveau un volum de credite acordate sectorului privat de 211,6 miliarde de lei. În acelaşi timp statul, prin Fondul Român de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) avea emise garanţii de 13,6 miliarde de lei, care susţineau un volum de credite de 26,3 miliarde de lei.
Economica.net: Linie telefonică gratuită pentru informarea consumatorilor cu privire la schimbarea furnizorului de energie electrică şi gaze
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a lansat linia telefonică gratuită 0800.800.410, dedicată informării consumatorilor cu privire la schimbarea furnizorului de energie electrică/gaze naturale, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Linie telefonică gratuită pentru informarea consumatorilor cu privire la schimbarea furnizorului de energie electrică şi gaze
Antena3.ro: “A doua casă”. Locuinţe mai mari şi mai scumpe garantate de stat
Guvernul vrea să-i ajute pe români să-şi ia locuinţe mai mari. Programul “a doua casă” a primit undă verde. Practic, românii vor putea lua împrumuturi garantate de stat pentru schimbarea locuinţei. Condiţia este însă ca noua casă să fie mai mare, dar şi mai scumpă.
Agerpres.ro: Maricel Popa: Implementarea sistemului de iluminat cu leduri va conduce la facturi mai mici de energie electrică
Iluminatul public și casnic reprezintă 14% din consumul total de energie electrică din România, iar implementarea sistemului de iluminat cu leduri va conduce la facturi mai mici de energie electrică, sumele economisite putând fi investite în alte sectoare de interes, a declarat joi Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului, în cadrul evenimentului ‘Lighting Industry Forum 2015’.
B1.ro: Darius Vâlcov: Urmează să mă întâlnesc cu președintele Iohannis pentru a discuta pe tema bugetului. În 10 ani vom depăși media UE a PIB-ul pe locuitor
Ministrul de Finanțe, Darius Vâlcov, a declarat, miercuri seară, că se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis pentru a discuta despre codul Fiscal și bugetul de stat.
https://www.youtube.com/watch?v=XnnrY9l9vto
b1.ro: Ministrul Finanțelor prezintă joi noul Cod Fiscal în faţa grupurilor parlamentare (VIDEO)
Ministrul Finanţelor Darius Vâlcov va prezenta joi noul Cod Fiscal în faţa grupurilor parlamentare. Ministerul de Finanțe a adunat peste 1.000 de amendamente la noul cod Fiscal. Vâlcov a mai declarat că vrea să se vadă cât mai curând şi cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru a discuta despre codul Fiscal şi bugetul de stat.
https://www.youtube.com/watch?v=XRnY9QoHR_A
hotnews.ro: Excedent de peste 18,2 milioane lei la ASF in 2014: Aproape toti angajatii au primit prime de performanta, pana la o medie de 60% din salariul lunar
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a platit la sfarsitul anului trecut prime de performanta la majoritatea personalului, pana la o medie de 60% din salariul lunar, precum si prime pentru 5 proiecte, pentru un numar de 35 de salariati, pana la un salariu brut, a anuntat joi ASF. La finele anului trecut, ASF avea aproape 500 de angajati. Autoritatea se finanteaza integral din venituri proprii extrabugetare din activitatea de reglementare, autorizare si supraveghere a entitatilor din pietele financiare non-bancare si a incheiat anul 2014 cu un excedent de 18.288.000 lei.
Bursa.ro: ALERT / CONFERINŢA “DEZBATEREA NOULUI COD FISCAL”
Dan Bădin, Deloitte: “Noul Cod Fiscal încurajează investiţiile antreprenoriale”
ACTUALIZARE 13:01
Proiectul noului Cod Fiscal încurajează investiţiile antreprenoriale, prin eliminarea impozitului pe dividend, apreciază Dan Bădin, Partener coordonator Tax & Legal în cadrul Deloitte România.
Domnia sa a declarat că noile prevederi aduc o schimbare majoră de mentalitate despre care spune că ar fi bine să fie păstrată şi în urma dezbaterilor parlamentare.
Zf.ro: VIDEO ZF LIVE. Trei subiecte de business în dezbaterea ZF
Directorul editorial al ZiaruluI Financiar, Cristian Hostiuc, dezbate alătăruri de redactorul-şef, Sorin Pâslaru, cele mai importante trei subiecte de business astăzi în România
http://www.zf.ro/zf-live/video-zf-live-trei-subiecte-de-business-in-dezbaterea-zf-13935265
Adevarul.ro: ANALIZĂ Bombele energetice încep să explodeze în mâinile lui Gerea
Minerii din Valea Jiului şi din bazinul Olteniei se află în faţa unor concedieri masive FOTO Mediafax Problemele lăsate nerezolvate în sectorul energetic devin bombe cu ceas pentru Andrei Gerea, ministrul Energiei. În ultimele săptămâni, proteste au izbucnit la Compania Naţională a Uraniului, la RAAN şi la Complexul Energetic Oltenia. Tratate până acum de către autorităţi cu indiferenţă sau incompetenţă, „bombele“ din domeniul energetic încep să explodeze una după alta, ministrul de resort, Andrei Gerea, având acum de rezolvat mai multe crize concomitent.
Adevarul.ro: Adevărul Live: Două luni de la declanşarea crizei francului elveţian: care sunt responsabilităţile guvernanţilor?
Două luni de la declanşarea crizei francului elveţian: care sunt responsabilităţile guvernanţilor? Au trecut aproape două luni de la declanşarea crizei francului elveţian. În tot acest timp, au fost fluturate remedii la cald, mass-media a publicat analize şi poveşti lacrimogene, însă probleme românilor, deşi rămase în afara dezbaterii publice, nu şi-au găsit soluţii concrete. Profesorul Adrian Paul Iliescu a vorbit, la Adevărul Live, despre libertate şi responsabilitate în cazul celor afectaţi de criza monedei eveţiene. Câteva date preliminarii: Direct afectaţi de scumpirea francului elveţian sunt cei 75.412 români care au credite în valuta exotică, în cea mai mare parte imobiliare, contractate în anii 2007-2008, când cursul de schimb se situa la 1,8-2 lei/franc.
Adevarul.ro: Diferenţe între Prima Casă şi creditul imobiliar standard
Diferenţe între „Prima Casă“ şi creditul imobiliar: avansul minim de 5% este unul dintre elementele definitorii ale creditului “Prima Casă“ FOTO Adevărul „Prima Casă“ şi creditul imobiliar standard sunt amândouă finanţări destinate pentru achiziţionarea unei locuinţe noi sau vechi, ori pentru construcţia uneia.
Agerpres.ro: Ionuț Dumitru, despre relaxarea fiscală: Șocul la nivel de fiscalitate este mare, efectele pozitive nu se produc imediat
Șocul la nivel de fiscalitate va fi destul de mare după aplicarea măsurilor de relaxare fiscală, iar efectele pozitive care rezultă în urma acestor măsuri nu se vor materializa imediat, astfel încât veniturile la buget vor scădea, a declarat joi președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, în cadrul unui eveniment de specialitate.
“Șocul este unul destul de mare după… și efectele pozitive care se vor materializa, cum ar fi de exemplu mai multe locuri de muncă, creștere economică mai mare, nu se produc imediat”, a menționat Ionuț Dumitru.
Agerpres.ro: Ponta: O veste bună, INS arată că în trimestrul IV 2014 investițiile nete au crescut cu 3%
Premierul Victor Ponta a afirmat joi că datele Institutului Național de Statistică confirmă trendul crescător al investițiilor în economia românească, arătând în acest sens că, potrivit INS, în trimestrul IV 2014 investițiile nete au crescut cu 3% mai ales datorită lucrărilor derulate în construcții.
“Veste bună! Potrivit INS, în trimestrul IV 2014 au crescut investițiile nete cu 3%, mai ales datorită lucrărilor de construcții”, a scris premierul pe pagina sa de Twitter.
Mediafax.ro: ASF a intrat pe plus în 2014 la venituri de 165,9 milioane de lei, în creştere cu 18,7% faţă de 2013
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a consemnat un excedent de 18,3 milioane de lei, de la un deficit de 9,8 milioane de lei în 2013, la venituri din activitatea de bază de 165,92 milioane de lei, în creştere cu 18,67% faţă de 2013, a anunţat instituţia.
În 2013, veniturile ASF au totalizat 139,82 milioane de lei, conform raportului anual al instituţiei.
Mediafax.ro: Asociaţie: Dacă acciza la spirtoase nu scade din toamnă, bugetul pierde 15 milioane euro în acest an
Asociaţia producătorilor şi importatorilor de băuturi spirtoase Spirits România trimite joi Ministerului Finanţelor o adresă prin care arată că dacă acciza la băuturile spirtoase nu va scădea la 1 octombrie, ci pe 1 ianuarie 2016, aşa cum s-a anunţat, bugetul va pierde 15 milioane de euro.
“Propunerile din noul Cod Fiscal, în care se regăsesc măsuri legate de scăderea accizelor la băuturi spirtoase şi la vinuri spumante sunt nişte măsuri reparatorii. În 2013 accizele la spirtoase au crescut cu 40%, iar acum le reducem cu 30%. Creşterea accizei la alcool a venit atunci ca o măsură compensatorie pentru reducerea TVA la pâine. În consecinţă, piaţa fiscalizată de băuturi spirtoase a scăzut după această măsură, în 2014, cu 20%”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Florin Rădulescu, preşedintele asociaţiei Spirits România.
Zf.ro: Şeful Lafarge România: Nu se vor face disponibilizări şi nici nu vor fi fabrici închise din cauza vânzării activelor locale
Costin Borc, CEO al producătorului de materiale de construcţii Lafarge România, ale cărui active vor fi vândute anul acesta către irlandezii de la CRH pe fondul fuziunii dintre grupul francez Lafarge şi cel elveţian Holcim, spune că cei 1.000 de angajaţi locali ai companiei nu îşi vor pierde locurile de muncă ca urmare a acestei operaţiuni.
Economica.net: Havrileţ, ANRE: Preţul final al gazelor naturale a scăzut cu 5% pentru consumatorii noncasnici după liberalizare
Preţul final al gazelor naturale a scăzut din primele estimări cu 5% pentru consumatorii noncasnici, a declarat, joi, preşedintele Autorităţii Naţionale Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ.
‘Primele noastre estimări arată că preţul final al gazelor naturale a scăzut cu 5%. Cei doi mari furnizori importanţi care gestionează 90% din piaţa de furnizare a gazelor susţin că scăderile au fost chiar de până la 10%. Deocamdată nu putem să ne referim la date certe pentru că monitorizarea vine după o anumită perioadă. Din primele estimări ele au scăzut pentru că au fost renegociate un număr de 40% din contractele care în trecut au fost reglementate şi au trecut în zona liberă’, a spus Havrileţ.
Economica.net: Cum să faci economii de electricitate de 40%. Ce aparatură să-ţi iei şi cum să o foloseşti
Factura la curent poate scădea cu până la 40% dacă respecţi setul de reguli de mai jos, asa cum le văd expertii ENEL. Pe lângă aceste reguli, va trebui să faceţi şi investiţii, în electrocasnice eficiente energetic, în izolarea locuinţei, în aparatură de control al consumului.
Consumul de curent al locuinţei tale se împarte, în general, între iluminat şi consumul diverselor electrocasnice pe care le deţii. Partea cea mai mică a consumului revine iluminatului – 30%. Restul de 70% reprezintă consum al aparatelor din casă.
Capital.ro: AOAR: Îngrijorarea noastră este că noul Cod Fiscal bagă în Patul lui Procust orice fel de muncă.
Noul Cod Fiscal bagă în Patul lui Procust orice fel de activitate şi nu încurajează munca, a declarat, joi, într-o dezbatere de specialitate, Cristian Pârvan, secretar general în cadrul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Mediafax.ro: Volksbank a câştigat 71 din cele 75 de procese cu decizii privind conversia la cursul istoric
Volksbank România a câştigat 71 din cele 75 de procese deschise de clienţi care au cerut conversia creditului din franci elveţieni în lei la cursul de la data contractării împrumutului, litigii în care instanţele s-au pronunţat din septembrie până în prezent, potrivit informaţiilor furnizate de bancă.
Din cele 71 de dosare câştigate, banca a obţinut 68 de sentinţe favorabile în prima instanţă şi alte trei au fost soluţionate definitiv, se arată într-un răspuns al băncii la solicitarea MEDIAFAX.
Bursa.ro: ALERT / CONFERINŢA “DEZBATEREA NOULUI COD FISCAL”
Dan Schwartz, RSM Scot: “Noul Cod, mai degrabă o revenire la normalitate decât relaxare fiscală”
ACTUALIZARE 14:26
Proiectul noului Cod Fiscal aduce mai degrabă o revenire la normalitate decât o relaxare fiscala, a spus Dan Schwartz, Managing Partner RSM Scot.
Domnia sa a explicat: “Vorbim despre relaxare în condiţiile în care autorităţile propun eliminarea taxei pe construcţii speciale şi a accize suplimentare. Aş spune că este o revenire la normalitate în condiţiile în care aceste poveri suplimentare au făcut mult rău eonomiei”.
Dan Schwartz atrage atenţia că din noul Cod sunt certe creşterea de taxe şi impozite pe cladiri şi doar posibile reduceri de TVA şi cotă unică în funcţie de evoluţia încasărilor suplimentare la buget.
Digi24.ro: Legea achiziţiilor publice: Statul vrea să renunţe la preţul mic şi cere calitate
Guvernul vrea să modifice legea achiziţiilor publice, intens criticată de premierul Victor Ponta. Potrivit primei variante a proiectului de lege, contractele publice nu vor mai fi câştigate de firma care oferă cel mai mic preţ, ci va conta şi calitatea ofertei. O schimbare binevenită, spun experţii.
Guvernul spune că vrea să se asigure că lucrările făcute pe bani publici sunt şi de calitate, nu doar ieftine. Instituţiile statului aveau şi până acum posibilitatea să aleagă oferte mai scumpe şi de calitate mai bună, însă se temeau de controale.
Digi24.ro: Fuziunea dintre ELCEN și RADET, amânată
Directorul Electrocentrale Bucureşti, Gabriel Ignat, şi-a anunţat demisia. El a stat doar un an la cârma celui mai mare producător de energie termică din ţară. Gabriel Ignat susţine că decizia nu va afecta planul de fuziune dintre ELCEN şi RADET Bucureşti, dar estimează că unificarea nu poate avea loc în această primăvară, ci abia la sfârşitul anului, fapt confirmat şi de Primăria Capitalei. Pentru RADET, amânarea fuziunii înseamnă conturi blocate în continuare şi lipsa banilor pentru investiţii.
Romanialibera.ro: Șeful Consiliului Concurenței, reconfirmat în funcție de Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de reconfirmare în funcție, Bogdan Marius Chiriţoiu în funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenţei, pentru un nou mandat de 5 ani, se arată într-un comunicat remis de Administrația Prezidențială.
Ccisv.ro: Invitaţie Seminar – Oportunităţi de afaceri pentru companii româneşti în Indonezia, Thailanda şi Filipine
Stimaţi membri,
Camera de Comerţ şi Industrie a României are plăcerea de a vă invita să participaţi, în data de 16 martie 2015, la seminarul privind oportunităţile de afaceri pentru companiile româneşti în Indonezia, Thailanda şi Filipine organizat de CCIR, în parteneriat cu EU-ASEAN Business Networks, platformă de organizaţii finanţată de Comisia Europeană.
Agerpres.ro: Ionuț Dumitru: Trebuie gândit un pachet de stimulare a natalității; mulți români nu își permit luxul de a avea un copil
România are nevoie de un pachet de stimulare a natalității, în special pentru românii din clasa de mijloc care au credite, datorii și “nu își permit luxul de a avea un copil” și de a rămâne la un venit lunar mic, atât cât este indemnizația de creștere copil în prezent, a declarat joi președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.
“Natalitatea nu a fost în niciun fel stimulată în România. Am trei copii și știu ce înseamnă. Soția mea stă pe o indemnizație de 11 milioane de lei pe lună. Noroc că ne permitem, dar marea majoritate a oamenilor din țara asta nu își permit acest lux, de a avea un copil și să stea doi ani acasă să aibă grijă de el, pentru că nici creșe nu sunt. Costurile sunt foarte mari și cu babysitter. Marea majoritate a familiilor din țara asta nu își permit acest lux ori în ritmul acesta dispărem ca națiune. Nici 18 milioane nu mai suntem. Am fost 23 de milioane. Proiecțiile arată că în 2050 vom fi mai puțin de 15 de milioane. Unde vrem să ne ducem?”, a spus Ionuț Dumitru.
Mediafax.ro: BCE a menţinut dobânda de politică monetară la minimul record de 0,05%
Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut joi dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, în linie cu aşteptările analiştilor.
“În cadrul întâlnirii de astăzi, care s-a desfăşurat la Nicosia, Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% şi, respectiv, -0,20%”, se arată într-un comunicat al instituţiei europene.
Camera de Comerț și Industrie va organiza începând cu acest an Festivalul vinului artizanal, tradițiilor gastronomice și meșteșugurilor populare conexe, sub genericul „Polobocul de aur”. Acesta se va desfășura anual în a doua sâmbătă/duminică după sărbătorile de Paști, iar locația va fi aleasă după proveniența celor mai bune vinuri artizanale din cadrul concursului anului precedent, ceea ce oferă ocazia de a cunoaște specificul tuturor regiunilor, promovând astfel potențialul turistic al țării.
Hotnews.ro: Cum inghit companiile de distributie jumatate din banii platiti de populatie pentru energia electrica
Ponderea costurilor de operare a retelelor electrice in pretul total al energiei platite de populatie este uriasa, fapt confirmat de doua rapoarte prezentate in aceasta saptamana, unul realizat de BCR, iar celalalt de Consiliul Concurentei. Sunt bani care se duc la distribuitori si transportator (Transelectrica), acestia profitand de monopolul natural pe piata si de faptul ca au o activitate reglementata. Si chiar daca la nivelul de trai, Romania se situeaza printre ultimele locuri in UE, la cheltuielile cu transportul si distributia se afla printre primele. Studiul BCR arata ca tarifele de distributie si furnizare reprezinta 49% din pretul energiei platite de consumatorii casnici, iar transportul 5%. In schimb, investigatia de piata realizata de Consiliul Concurentei arata ca ponderea costurilor de operare a retelelor era la nivelul anului 2013 de 58%, exceptand taxele. Culmea este ca tot distribuitorii sunt cei nemultumiti. Acestia vor sa dea in judecata reglementatorul de energie pentru ca le-a redus pentru 2015 rata reglementata a rentabilitatii de la 8,5% la 7,7%. Adica, le-a mai redus din profitul garantat.
Adevarul.ro: Un nou maxim pentru dolar. Cursul a ajuns la 4,0228 lei pentru moneda americană, din cauza problemelor
Variaţiile cursului euro-dolar au impact direct şi asupra leului FOTO Shutterstock Dolarul a ajuns astăzi la un nou maxim istoric faţă de leu, de 4,0228 unităţi, în condiţiile în care ieri a depăşit pentru prima dată în istorie pragul de 4 lei la cursul Băncii Naţionale a României (BNR), din cauza deprecierii generale a euro faţă de moneda americană. În schimb, faţă de euro moneda naţională a câştigat teren, de la 4,4542 lei pentru un euro miercuri la 4,4454 lei pentru moneda europeană astăzi. Potrivit Reuters, euro a ajuns astăzi la minimul ultimilor 11 ani faţă de dolar, pe măsură ce Banca Centrală Europeană (BCE) va începe tipărirea de euro în programul său de stimulare a creşterii economice, cu o valoare de un trilion de euro.
Bursa.ro: ALERT / CONFERINŢA “DEZBATEREA NOULUI COD FISCAL”
Mădălina Racoviţan, Consiliul Investitorilor Străini: “Ne dorim plafonarea tuturor contribuțiilor sociale”
Actualizare 14:38
România încă este foarte atractivă pentru investitorii străini, afirmă doamna Mădălina Racoviţan, reprezentant al Consiliului Investitorilor Străini (CIS), arătând că unul dintre factorii de interes al acestora este capitalul uman din ţara noastră.
Domnia sa declară: “Am militat pentru schimbări, modificări legislative, cele din domeniul fiscal fiind de interes pentru investitorii străini. CIS a militat foarte mult pentru plafonarea şi reducerea contribuțiilor sociale”.
Bursa.ro: ÎN JURUL OREI 15:
Lichiditate de peste 3,92 milioane euro pe BVB
Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 17.493.225,20 lei (3.927.355,13 euro).
În jurul orei 15, şapte dintre cei opt indici ai BVB erau în scădere. Astfel, indicele BET cobora cu 0,22%, până la 7.185,12 puncte, iar indicele BET Plus scădea cu 0,2%, la 1.057,64 puncte.
Pe de altă parte, indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se majora uşor cu 0,08%, către 31.060,9 puncte.
Zf.ro: OPINII PRIMITE LA REDACŢIE
Pot sau nu pot producătorii de energie electrică să exporte în Uniunea Europeană? O întrebare care nu ar trebui să existe
Si totusi inca ne intrebam, pentru ca exista voci relevante care spun ca NU. Unii spun ca ar ramane consumatorul roman doar cu energie scumpa. Altii spun ca OPCOM e pentru toata lumea si cererea se intalneste cu oferta transparent, public si nediscriminatoriu. Altii sunt de parere ca ca traderii sunt cei care fac export, deci preiau cantitatile de energie disponibile de la producatori si le vand unde vor.
Romanialibera.ro: Patronatul din industria laptelui vrea scăderea TVA pentru produsele lactate
Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL) a trimis, joi, o scrisoare către ministerele Finanţelor şi Agriculturii şi către Parlament în care solicită reducerea TVA la 9% şi la lapte şi produse lactate, întrucât consideră discriminatorie scăderea taxei doar pentru unele alimente, informează Mediafax.
“Excluderea lactatelor din măsurile de reducere semnificativă a TVA-ului poate crea premisele unei discriminări pentru consumatorii de produse lactate, în special copii, adolescenți și populație de vârsta a treia, care au cea mai mare nevoie de beneficiile nutriționale ale lactatelor într-o alimentație echilibrată. Totodată, excluderea laptelui şi lactatelor din măsurile de reducere a TVA va perpetua concurența inegală între produsele din UE și produsele românești comercializate pe piața românescă, concurență accentuată după instituirea embargoului impus de Rusia”, se arată în scrisoarea APRIL, transmisă joi MEDIAFAX.
Agerpres.ro: Ministerul Agriculturii a publicat Ghidurile Solicitantului pentru măsurile privind investițiile în ferme și instalarea tinerilor fermieri
Versiunile consultative ale Ghidului Solicitantului pentru submăsurile 4.1 – Investiții în exploatații agricole și 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri au fost publicate pe paginile de internet ale Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a anunțat, joi, MADR.
Aceste ghiduri stabilesc condițiile și criteriile accesării fondurilor europene acordate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 — 2020 pentru activitățile prevăzute în aceste forme de finanțare.
Hotnews.ro: Gelu Diaconu, ANAF: Nu dorim sa politizam activitatea institutiei, dar informatiile trebuie prezentate corect/ In cateva zile vom prezenta un raport detaliat
” Nu dorim sa politizam activitatea institutiei, dar informatiile trebuie prezentate corect, fara a fi denaturate” a declarat joi pentru HotNews.ro presedintele ANAF Gelu Stefan Diaconu, imediat dupa ce co-presedintele PNL Alina Gorghiu a declarat ca ANAF “le face cadou condamnatilor sume extrem de importante”. In cateva zile vom prezenta un raport detaliat care va contine exemple relevante cu privire la cauzele ce au condus la un grad scazut de recuperare a prejudiciilor, astfel incat opinia publica sa fie informata corect in legatura cu vinovatia fiecaruia, a mai spus joi Diaconu.
Infomuntenia.ro: Pensiunile din România, promovate la targul de turism de la Romexpo
Romania Vacantelor – Cazare la Pensiune Pensiunile din România, promovate la targul de turism de la Romexpo
Reprezentantii celor mai importante institutii si organizatii din turism, administratorii de pensiuni, consultanti, agentii de turism si presa se intalnesc la Bucuresti, in cadrul Targului de Turism de la Romexpo, la conferinta „Romania Vacantelor – Cazare la Pensiune”, din 14 martie a.c., pentru a discuta despre perspectivele si modul de dezvoltare a pensiunilor si zonelor turistice din Romania.
Turismclub.ro: Târgul de Turism al României, ediția de primăvară 2015
Ediția de primăvară a Târgului de Turism al României se apropie de start. Aceasta va avea loc în perioada 12-15 martie 2015, în Paviloanele C1-C6, din cadrul Centrului Expozițional Romexpo din București.
Anul acesta are loc cea de a 33-a ediție, perioadă în care TTR a devenit locul ideal de prezentare a celor mai interesante oferte și atractii turistice din România si din străinatate, dar și a accesoriilor și gadget-urilor necesare în orice vacanță. În plus, târgul reprezintă pentru specialiștii din domeniul turismului platforma ideală pentru a întâlni parteneri de afaceri și pentru a reînnoi și fideliza relațiile existente cu partenerii tradiționali.
Agerpres.ro: Vâlcov: În cadrul Ministerului Justiției se va înființa o structură care va coordona întregul proces de recuperare a prejudiciilor
Ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, a reiterat joi, la dezbaterea publică “Ce soluție națională vom adopta pentru confiscarea bunurilor dobândite din infracțiuni”, intenția Guvernului de a înființa o structură administrativă, în cadrul Ministerului Justiției, care “va monitoriza și coordona întregul proces de recuperare a prejudiciilor”.
Agerpres.ro: Sobolewski: România este piața de capital cu evoluția cea mai rapidă din Europa
Piața românească de capital are cea mai rapidă evoluție din Europa, a declarat joi directorul general al Bursei de Valori București/ BVB/, Ludwik Sobolewski, la conferința România Investor Day, la Londra.
Mediafax.ro: Vâlcov: Vom lua în considerare TVA de 9% pentru lapte când fermierii şi producătorii ajung la consens
Guvernul va lua în considerare propunerea de aplicare a cotei de TVA de 9% şi pentru lapte atunci când va exista un consens între fermieri şi producători, a declarat joi ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, precizând că fermierii n-au dorit introducerea măsurii în prima variantă a Codului Fiscal.
“Singurul motiv pentru care laptele nu a fost introdus în prima variantă (a Codului Fiscal – n.r.) a fost acela că fermierii nu au dorit acest lucru, au susţinut producătorii un lucru şi fermierii alt lucru, se pare că acum au ajuns la un consens sau încearcă să ajungă la un consens. Există mai multe posibilităţi şi în următoarea prezentare (a Codului – n.r.), dar şi în dezbaterea din Parlament, dumnealor să ajungă la un consens pentru că, practic, din alimentele de bază doar laptele a fost scos pe acest singur considerent”, a afirmat Vâlcov, după o conferinţă pe tema Codului Fiscal.
Mediafax.ro: Transelectrica va limita, în situaţii de criză, consumul de energie al companiilor
Consumul de electricitate al centrelor comerciale, companiilor siderurgice, constructoare de maşini sau din alte domenii va putea fi limitat în tranşe de către Transelectrica (TEL), dacă apar situaţii care pun în pericol funcţionarea sistemului energetic naţional.
“Limitarea pe tranşe a consumului de energie electrică este ultima dintre măsurile de salvgardare care poate fi luată în situaţii de criză apărute în funcţionarea sistemului energetic naţional (…). Procedura se aplică de către clienţii finali, furnizorii de energie electrică, operatorii de distribuţie şi de operatorul de transport şi de sistem”, potrivit unui proiect de procedură elaborat de operatorul sistemului energetic naţional Transelectrica.
Mediafax.ro : Vâlcov: Agenţia pentru recuperarea prejudiciilor va fi promovată prin Parlament, nu prin ordonanţă
Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a susţinut la o dezbatere a PNL pe marginea confiscării averilor ilicite, că admite soluţia promovării actului normativ care va înfiinţa o Agenţie destinată recuperării prejudiciilor printr-un proiect de lege şi nu printr-o Ordonanţă de urgenţă a Guvernului.
Capital.ro: România ar putea anunţa o nouă emisiune de obligaţiuni denominate în euro
România a trimis băncilor o solicitare de propuneri pentru o nouă emisiune de obligaţiuni denominate în euro, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Ultima dată când România a accesat pieţele de obligaţiuni a fost în octombrie 2014, când a emis bonduri pe zece ani, în valoare de 1,5 miliarde de euro, la un cupon de 2,875%.
Capital.ro: BCE va injecta 1.100 miliarde de euro pentru redresarea zonei euro şi prevenirea deflaţiei
Banca Centrală Europeană (BCE) va lansa în 9 martie noul său program de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 1.100 miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste, transmite Reuters.
Economica.net: România se va împrumuta din nou de pe pieţele externe – Reuters
România a trimis băncilor o solicitare de propuneri pentru o nouă emisiune de obligaţiuni denominate în euro, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Ultima dată când România a accesat pieţele de obligaţiuni a fost în octombrie 2014, când a emis bonduri pe zece ani, în valoare de 1,5 miliarde de euro, la un cupon de 2,875%, scrie Agerpres.
Bursa.ro: ALERT / CONFERINŢA “DEZBATEREA NOULUI COD FISCAL”
Darius Vâlcov: “Şi dacă am dori, nu am putea avea impozitare progresivă, bazele ANAF nu permit”
ACTUALIZARE 16:34 Alex Jurconi, Federaţia PRO AGRO: “Reducerea TVA la carne va impulsiona vânzările cu circa 30%”
Reducerea TVA la 9% pentru produsele din carne va impulsiona vânzările din domeniu cu circa 30%, a declarat Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Patronale PRO AGRO.
Adevarul.ro: Aveţi propuneri de îmbunătăţire a noului Cod Fiscal? Grăbiţi-vă, Ministerul Finanţelor le mai aşteaptă doar până la 25 martie
„Ministerul Finanţelor are o echipă specializată care analizează fiecare propunere venită din partea oamenilor de afaceri pentru îmbunătăţirea Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală. Aşteptăm propuneri până la 25 martie, când vom ieşi cu noua formulă într-o şedinţă de Guvern“, a declarat ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov. „Noi, la Finanţe, nu avem nişte Supermeni care preiau ce spun oamenii şi rezolvă lucrurile pe loc, dar avem o echipă de 200 de profesionişti care analizează propunerile serioase şi lucrează aproape non-stop pentru a evalua cum se pot pune în practică aceste sugestii“, a explicat Darius Vâlcov, la o conferinţă pe tema Codului Fiscal, organizată de „Bursa“.