Regimul termic al aerului in acesta perioada va fi in general normal, in aproape toata tara.
Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -4 – 10°C, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul intregului teritoriu agricol.
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 0 – 17°C, in toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului se va situa intre -9 – 3°C in majoritatea regiunilor, valorile cele mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor fi conditii de producere a inghetului superficial la sol.
Se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, pe intreg teritoriul agricol al tarii.
Caracteristici agrometeorologice. Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a regiunilor agricole ale tarii. In nordul Moldovei, local in vestul Maramuresului si al Banatului se vor inregistra deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole In conditiile agrometerologice mentionate, regimul termic din aer si sol va imprima ritmuri in general normale in desfasurarea proceselor vegetative la culturile de toamna, in aproape toata tara. De asemenea, in zonele depresionare, procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura lent, izolat fiind posibila inregistrarea starii de repaus biologic. Orzul si graul de toamna insamantate in epoca optima vor parcurge fazele de rasarire, formarea frunzei a treia si infratirea (25-100%).
Sub aspect fenologic, cultura de rapita va inregistra dezvoltarea aparatului foliar (6-11 frunze), la nivelul intregii tari. In toate plantatiile pomi-viticole se va mentine stadiul de repaus vegetativ. Local, pe terenurile cu expozitie sudica va fi posibila declansarea fazei de umflare a mugurilor, indeosebi la speciile timpurii de samburoase. In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole specifice campaniei de primavara se vor efectua in condiţii bune.
Recomandari de specialitate
– Controlul semanaturilor pentru verificarea vigurozitatii plantelor la speciile de toamna (orz, grau si rapita);
– Fertilizarea cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK);
– Lucrari de intretinere (fertilizari cu ingrasaminte organice, taieri de rodire si tratamente fito-sanitare) in plantatiile pomi-viticole;
– Efectuarea araturilor si pregatirea patului germinativ in vederea efectuarii insamantarilor de primavara din prima urgenta (orzoaica, ovaz, mazare, borceag, lucerna, sfecla de zahar).
Sursa: www.agroromania.manager.ro