Senatul Romaniei a lansat în dezbatere publica Proiectul de lege intitulat ”Legea privind reglementarea creantelor cesionate”.
In prezent, legislatia Romaniei prevede ca executarea silita sa se faca atat pentru bunurile si veniturile existente dar si pentru bunurile si veniturile viitoare. Debitorii devin captivi firmelor de recuperari, executarea silita incetand in momentul achitarii integrale a creantei sau a decesului debitorului, in conditiile in care mostenitorii acestora renunta la mostenire.
Prezentul Proiect de lege “Legea privind reglementarea creantelor cesionate” are urmatoarele obiective:
- aplicarea principiului conform caruia impozitarea cu 85% a drepturilor litigioase este legala. Institutiile financiare nebancare nu se subordoneaza in nici un fel BNR-ului, avand o legislatie permisiva identica cu cea a SRL-urilor, ceea ce permite sa se abuzeze atunci cand se face executarea si in special valoarea la care se finalizeaza;
- crearea unei protectii legislative din acest punct de vedere, ca masura adoptata in urma crizei financiare;
- in ceea ce priveste orice creanta sau drept litigios, acesta trebuie limitat pentru a se elimina tentatia de a se realiza venituri exorbitante pe seama statului sau a cetatenilor neinformati, sau care nu dispun de mijloacele necesare pentru a-si dobandi drepturile ce li se cuvin.
Termenul limita de transmitere a opiniilor si observatiilor este 13.05.2015
Propunerile, observatiile si sugestiile se pot transmite:
- on-line, la sectiunea Consultarea firmelor
- prima pagina, meniu vertical, buton sugestii / observatii / propuneri
- direct, contactand Secretarii Comisiilor de Lucru / Biroul Relatii cu Membri si Institutii.