Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 10 aprilie 2015

Medierenet.ro: Camera de Comert si Industrie a Romaniei si AmCham Romania au semnat un acord de cooperare pentru dezvoltarea relatiilor comerciale

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi Camera de Comerţ Româno-Americană /AmCham România/ au semnat un acord de cooperare pentru intensificarea investiţiilor private şi consolidarea relaţiilor comerciale între România şi SUA.

Act sub semnatura privataAcordul, care reafirmă cooperarea dintre cele două organizaţii începută în 1995, stabileşte o colaborare mutuală în contextul negocierilor privind acordul de liber-schimb (TTIP) între SUA şi Uniunea Europeană. Camera de Comerţ şi Industrie a României şi AmCham România au ca obiectiv intensificarea cooperării bilaterale prin proiecte comune adresate companiilor româneşti şi americane, scrie Agerpres.

Citeste mai mult…

nineoclock.ro: AmCham and CCIR sign bilateral cooperation agreement

Romania’s Chamber of Commerce and Industry (CCIR) and the Romanian-American Chamber of Commerce (AmCham Romania) have signed a cooperation agreement in order to intensify private investments and to consolidate trade relations between Romania and the US.

The agreement, which reaffirms the cooperation between the two organizations, a cooperation that started in 1995, stipulates mutual collaboration against the backdrop of free trade negotiations between the US and the European Union (TTIP). CCIR and AmCham Romania seek to intensify bilateral cooperation through joint projects for Romanian and American companies, Agerpres informs.

Citeste mai mult…

Monitorulexpres.ro: Curs despre impozitarea economiei digitale, la CCI Braşov

Camera de Comerţ şi Industrie Braşov prin Directia Învăţămînt Formare Profesională, organizează în data de 21 aprilie cursul de pregatire profesională „Impozitarea economiei digitale“. Cursul prezintă reglementările europene şi naţionale privind sistemele de impozitare a economiei digitale.

     Citeste mai mult…

Ecologic.recc.ro: Reprezentanţi ai industriei de reciclare din România s-au întâlnit la Bruxelles cu experţi europeni în managementul deşeurilor

Participanţi la dezbatereLa invitația europarlamentarului Doru Claudian Frunzulică o delegație de specialiști în gestionarea deșeurilor de la Green Group, Urban, Rosal, EcoProtech, Prorecycling, Camera de Comerț România – Albania, Garda de Mediu și Agenția de Mediu a făcut o vizită la Parlamentul European unde a avut întâlniri cu specialiști europeni în domeniul mediului. Membrii delegației române i-au informat pe oficialii europeni cu privire la problemele pe care le întâmpină industria de reciclare din România și le-au cerut sprijinul pentru depășirea acestora. Doru Claudian Frunzulică este membru al UNPR și face parte în Parlamentul European din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor şi Democraților. Interesat de problematica de mediu, de economia circulară și în special de industria verde, eurodeputatul a facilitat delegației din România întâlniri cu specialiști în politicile europene privind managementul deșeurilor.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: FMI: Economia mondială riscă să rămână blocată într-o perioadă prelungită de creștere redusă

O creștere economică mediocră ar putea deveni ‘noua realitate’, lăsând milioane de persoane fără un loc de muncă și crescând riscurile la adresa stabilității financiare globale, a avertizat joi directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, transmite Reuters.

Într-un discurs ținut la Atlantic Council, înaintea reuniunilor de primăvară ale Băncii Mondiale și FMI care vor avea loc săptămâna viitoare, Christine Lagarde, a estimat că în acest an economia mondială va înregistra o creștere similară cu cea de anul trecut, 3,3%, un avans care, potrivit directorului FMI, nu este suficient pentru a șterge pagubele provocate de recesiunea globală.

Citeste mai mult…

Timisoaraonline.ro: Obiectivele turistice din Banat promovate în cadrul unui proiect european

Obiectivele turistice din Banatul românesc și sârbesc vor fi mai bine promovate. Asta mulțumită reprezentanților Universității de Vest din Timișoara, dar și ai celor de la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Timiș, care au reușit să finalizeze cu succes un proiect finanțat cu bani de la Uniunea Europeană în valoare de aproximativ 500.000 de euro.

     Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Dumitru (Consiliul Fiscal): România poate participa la crearea regulilor în zona euro, dar trebuie să trimită oameni pregătiți

Regulile de aderare a României la zona euro trebuie bine gândite, iar țara noastră ar trebui să participe activ la masa discuțiilor, cu oameni pregătiți și care înțeleg fenomenul, nu cu europarlamentari care merg la Bruxelles ca în concediu, susține președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

‘România are o singură variantă… să respecte regulile. În același timp, evident că regulile trebuie bine gândite. Putem participa la crearea regulilor, dar aici avem o problemă. Noi avem foarte puțini oameni care au participat la discuții la Parlamentul European, Comisia Europeană care să știe despre ce este vorba. Sunt foarte puțini oameni care înțeleg fenomenul și pot explica în fața europenilor care sunt argumentele pro și contra și care este poziția noastră. Noi trimitem oameni în Parlamentul European care merg acolo ca în concediu, pe bani foarte mulți, și care nu prea înțeleg de ce sunt acolo, de fapt pe cine reprezintă și ce se discută acolo”, a spus Ionuț Dumitru în cadrul conferinței ‘Zona Euro încotro?”, desfășurată la Banca Națională a României.

În opinia sa, România are nevoie de oameni care să participe activ, cu argumente, la masa deciziilor, ‘altfel, suntem ai nimănui”.

    Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ionuț Dumitru: Reducerea TVA se va transmite în preț în proporție de 50%-60%; inflația va fi aproape de zero la finalul anului

Reducerea TVA la produsele alimentare la 9%, de la 1 iunie, nu se va transmite complet în scăderea prețurilor, ci doar 50% – 60%, ceea ce va duce la o inflație aproape de zero la finalul anului 2015, a declarat joi președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

“Șansele ca scăderea TVA să se vadă în prețuri este foarte mare, important este în ce măsură. La un calcul matematic, dacă se transmite 100%, ar însemna o reducere de 12%. Evident că nu se va întâmpla asta. Nu s-a întâmplat niciodată să ai o transmisie de 100% din modificarea da taxe în prețul final. Când s-a majorat TVA, transmisia a fost de 65%. La nivel european, au fost țări în care s-a redus TVA, iar transmisia a fost de 30% — 35%. Presupunerea mea este că ar putea fi o transmisie de 50-60% care ar însemna o inflație aproape de zero la sfârșitul anului”, a explicat Ionuț Dumitru.

    Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Un zăcământ uriaş de petrol a fost descoperit în sudul Angliei, lângă aeroportul Gatwick

Compania britanică U.K. Oil & Gas Investments (UKOG) a descoperit un zăcământ uriaş de petrol în sudul Angliei, în apropierea aeroportului Gatwick, cu rezerve de până la 100 de miliarde de barili, acţiunile companiei urcând cu până la 200% în urma informaţiei, relatează MarketWatch.

U.K. Oil & Gas Investments, specializată în lucrări de explorare petrolieră, a anunţat că zăcământul descoperit în sudul Angliei ar putea conţine rezerve de ţiţei similare cu cele din Marea Nordului. Titlurile UKOG au închis în urcare cu 169%.

“Credem că am făcut o descoperire semnificativă, probabil cel mai important zăcământ onshore din Marea Britanie din ultimii 30 de ani, şi considerăm că este de importanţă naţională”, a declarat Stephen Sanderson, directorul general al UKOG, pentru postul BBC.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: LOTERIA BONURILOR FISCALE: Când va avea loc prima extragere

Prima extragere pentru Loteria bonurilor fiscale, cu premii totale de un milion de lei şi care va avea loc luni, în a doua zi de Paşte, la studioul TV al Loteriei Române, va fi transmisă în direct de Televiziunea Română.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), prima extragere pentru Loteria bonurilor fiscale, organizată de Ministerul Finanţelor şi ANAF, luni, în a doua zi de Paşte, începând cu ora 11.30, la studioul TV al Loteriei Române, va fi transmisă în direct de Televiziunea Română, care va pune la dispoziţie, gratuit, tuturor posturilor TV interesate semnalul transmisiei în direct.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Lagarde: Riscurile privind stabilitatea financiară sunt în creştere la nivel mondial

Riscurile legate de stabilitatea financiară la nivel mondial sunt în creştere, chiar dacă creşterea globală rămâne moderată, avertizează directorul general al FMI, Christine Lagarde, într-un discurs pe care urmează să îl susţină la institutul de afaceri internaţionale Consiliul Atlantic.

Lagarde a arătat că lipsa activelor financiare care pot fi transformate efectiv în numerar ar putea face procesul de majorare a dobânzilor de către Rezerva Federală (Fed) americană să devină un “drum accidentat”, relatează MarketWatch.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Un zăcământ uriaş de petrol a fost descoperit în sudul Angliei, lângă aeroportul Gatwick

Compania britanică U.K. Oil & Gas Investments (UKOG) a descoperit un zăcământ uriaş de petrol în sudul Angliei, în apropierea aeroportului Gatwick, cu rezerve de până la 100 de miliarde de barili, acţiunile companiei urcând cu până la 200% în urma informaţiei, relatează MarketWatch.

U.K. Oil & Gas Investments, specializată în lucrări de explorare petrolieră, a anunţat că zăcământul descoperit în sudul Angliei ar putea conţine rezerve de ţiţei similare cu cele din Marea Nordului. Titlurile UKOG au închis în urcare cu 169%.

“Credem că am făcut o descoperire semnificativă, probabil cel mai important zăcământ onshore din Marea Britanie din ultimii 30 de ani, şi considerăm că este de importanţă naţională”, a declarat Stephen Sanderson, directorul general al UKOG, pentru postul BBC.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Se reduce TVA. Nu ar fi mai bine să fie redusă semnificativ CAS pentru salariile mici?

Vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, aflat miercuri la Bucureşti, a amendat intenţia guvernului Ponta de a reduce TVA la produsele agroalimentare, băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică dintr-un unghi mai puţin obişnuit. El a subliniat că politica guvernului de la Bucureşti se abate de la linia pe care Comisia Europeană încearcă să o impună în UE, anume: dacă un guvern se decide să reducă o taxă, atunci să reducă taxa pe muncă, nu pe consum. În România, salariile reprezintă numai 30% din PIB faţă de peste 50% în zona euro.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: ANALIŞTII ARUNCĂ PE PIAŢĂ PREVIZIUNI ECONOMICE DIN CE ÎN CE MAI POZITIVE

Analiştii aruncă pe piaţă previziuni economice din ce în ce mai pozitive. Banca Transilvania vede o creştere economică de 4,1% în 2015

Analiştii Băncii Transilvania prognozează pentru 2015 o creştere economică record pentru vremurile postcriză, de 4,1%, pe fondul veştilor bune care vin din SUA, din Europa, dar şi din mediul intern.

Miercuri analiştii de la ING Bank îşi majoraseră şi ei estimările de creştere economică de la 3,1% la 3,3% pentru 2015 şi de la 2,9% la 4,1% pentru 2016, la o zi după ce guvernul a anunţat reducerea TVA.

Tot miercuri, vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis arătase că forurile europene se aşteptă ca rata de creştere economică a României să fie de 2,7% anul acesta şi de 2,9% anul viitor.

     Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Zona euro a dat termen Greciei şase zile lucrătoare pentru prezentarea reformelor

Zona euro a dat termen Greciei să prezinte în şase zile lucrătoare reformele economice, pentru ca miniştrii de Finanţe să poată analiza acordarea finanţării de urgenţă necesare evitării intrării în incapacitate de plată, după ce statul elen a plătit joi o datorie către FMI.

Autorităţile de la Atena au solicitat miercuri seara fonduri europene de urgenţă, dar li s-a spus că mai întâi trebuie să prezintă lista de reforme care să asigure sustenabilitatea finanţelor publice, au arătat oficiali europeni, relatează Reuters.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Datorii de peste 36 de milioane de lei la Fondul pentru mediu, depistate în primul trimestru

Peste 36 de milioane de lei sunt datorii către Fondul pentru mediu depistate în primul trimestru al acestui an, când încasările din taxe şi contribuţii, altele decât timbrul de mediu, au fost de 76,5 milioane de lei, potrivit unui comunicat al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

     Citeste mai mult…

Zf.ro: Cât de eficiente sunt băncile: costurile, între 40% şi 80% din venituri

Raportul costuri/venituri, unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor, s-a situat anul trecut între 40% şi 80% la nivelul jucătorilor de talie mare, iar media sistemului bancar a fost de 55%, în condiţiile în care băncile au ezitat să se restructureze la timp şi au chiar şi după şase ani de criză costuri mari şi venituri în scădere.

Banca Transilvania a afişat pentru anul trecut cel mai mic raport cost/venituri din sistemul bancar, de 41%. Banca de la Cluj şi-a îngroşat anul trecut marja de câştig din dobânzi şi a reuşit să urce pe poziţia a doua în sistemul bancar în ceea ce priveşte profitabilitatea. BCR, cea mai mare bancă locală, a avut un raport cost/venituri de 44%, în urcare uşoară faţă de anul anterior, dar vizibil sub media sistemului bancar.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: ADOPTAREA EURO DUPĂ 2020?

Reducerea taxelor ne îndepărtează de aderarea la zona euro pentru că majorează deficitul bugetar, au avertizat ieri analiştii la BNR

Lucian Croitoru – consilier al guvernatorului BNR, Gabriela Mihailovici – consultant strategie la BNR, Valentin Lazea – economist-şef al BNR, Daniel Dăianu, membru CA al BNR, Radu Crăciun – economist-şef al BCR şi Florin Cîţu, analist financiar.

România va adopta euro după 2020, iar noul pachet fiscal care reduce foarte mult taxele şi determină reinfla­marea defici­tului bugetar ne îndepărtează foarte mult de ţinta anunţată de autorităţi. Termenul asumat politic pentru adoptarea euro, 2019, a fost unul formal, fără ca auto­rităţile să aibă o agendă şi o strategie bine definite, în condiţiile în care în 2016 România ar trebui să intre deja în mecanismul ratelor de schimb, susţin analiştii.

Trecerea la euro a fost până acum o ţintă mişcătoare. Iniţial, obiectivul a fost 2014. Ulterior, s-a profilat momentul ianuarie 2015 pentru trecerea efectivă la moneda unică europeană. Apoi, a fost o perioadă „fără ţintă“. Iar acum obiectivul anunţat de guvern este 1 ianuarie 2019.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Cursul atinge minimul ultimelor şapte luni, iar leii se ieftinesc din nou

Indicatorul Robor cu scadenţa la 3 luni, utilizat ca referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, a scăzut ieri la 1,37% pe an, cel mai mare declin zilnic din ultimele două luni, confirmând asfel că saltul înregistrat la finalul lunii martie (spre nivelul de 1,5% pe an) a fost doar un episod izolat, generat de o lipsă temporară de lichiditate pe piaţă.

Dobânzile interbancare au scăzut cu 0,1 puncte procentuale în ultimele două zile şi au mers în aceeaşi direcţie cu cea a cursului de schimb.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Statul a împrumutat 300 mil. lei pe cinci ani, la randament de 2,36% pe an

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri de la bănci 300 milioane de lei printr-o emisiune de titluri de stat cu scadenţa în aprilie 2020, la un randament de 2,36% pe an, cu circa 0,2 puncte procentuale sub randamentul plătit anterior pentru titluri de stat pe aceeaşi scadenţă. Ministerul Finanţelor plătise la finalul lunii trecute un randament de 2,58% pe an pentru titluri cu maturitatea în aprilie 2020.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Băncile nu deschid sucursalele luni. Dacă aveţi treabă la bancă trebuie să mergeţi de astăzi

Băncile nu vor lucra cu publicul pe 13 aprilie, excepţie făcând unităţile din hipermarketuri şi malluri. De exemplu, unităţile BCR şi CEC Bank, care au împreună circa 1.500 de agenţii, vor fi închise pe 13 aprilie, pentru ca ulterior să revină la programul normal.

„Deţinătorii de carduri BCR vor putea face plăţi la oricare dintre comercianţii care acceptă carduri, iar serviciul de asistenţă de urgenţă pentru deţinătorii de carduri va fi disponibil 24 de ore din 24”, potrivit reprezentanţilor BCR. Banca are o reţea teritorială de aproape 2.000 de bancomate şi circa 13.500 de POS-uri. Şi serviciul de Call Center al CEC Bank va fi disponibil non-stop.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: 20 DE ANI DE BURSĂ

Tradeville: În anii de început ai bursei investitorii făceau bani mult mai uşor

Firma de brokeraj Tradeville, controlată de Andrei Siminel, şeful fondului de investiţii NCH Advisors, a marcat 20 de ani de activitate, cifră care coincide cu vârsta Bursei de Valori Bucu­reşti.

În ultimele două decenii piaţa de capital a traversat două mari crize (cea din Rusia şi cea a creditelor subprime), iar investitorii au trecut de la banii câştigaţi uşor la strategii şi instrumente financiare tot mai sofisticate. De la tranzacţii de câteva zeci de mii de lei pe zi în 1995, bursa de la Bucureşti a ajuns astăzi la rulaje medii de 32 milioane de lei.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: Creşterea exporturilor a încetinit în februarie, la un ritm lunar de 4,9%

Exporturile au crescut cu 4,9% în februarie faţă de ianuarie, după ce în luna ianuarie creşterea fusese de peste 10%, potrivit datelor INS. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, exporturile au avut un avans de 1,2%, similar cu cel din luna precedentă.

„Nu ne putem aştepta la creşteri nesfârşite cu două cifre. Cred că faptul că exporturile se menţin pe o tendinţă de creştere este un lucru bun, iar rezultatele din februarie sunt bune. Cred că anul acesta exporturile se vor menţine peste pragul de 50 mld. de lei şi că acest nivel este sustenabil şi pe termen lung“, consideră analistul economic Aurelian Dochia.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: Producţia industrială a stagnat în februarie

Producţia industrială a crescut cu 4,8% în februarie faţă de luna ianuarie ca serie brută, dar a stagnat ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor INS.

„Deşi în perioada recentă industria a evoluat la un ritm sub potenţial, pe termen scurt şi mediu ne aşteptăm la o accelerare, pe fondul relansării investiţiilor productive, pentru a satisface atât cererea externă, dar şi cererea internă“, se arată într-un raport al Băncii Transilvania.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN PROBLEMA CREDITELOR ÎN FRANCI ELVEŢIENI

Băncile par să rămână inerte şi după oferta BT

Bancpost şi OTP Bank refuză negocierile colective, iar Banca Românească nu răspunde în niciun fel invitaţiei la aceste negocieri

Oferta Băncii Transilvania (BT) pentru conversia în lei sau euro a creditelor acordate de Volksbank (achiziţionată de BT) în franci elveţieni (CHF) ar fi trebuit, potrivit specialiştilor, să le scoată din amorţeală şi pe celelalte bănci cu portofoliu de împrumuturi în CHF.

Însă lucrurile nu par să stea chiar aşa, cel puţin pentru moment, având în vedere că doar Piraeus Bank şi Raiffeisen Bank au răspuns solicitării BURSA de a prezenta soluţiile cu care vin în faţa consumatorilor, din cele cinci bănci cărora le-am transmis întrebări după anunţul făcut de BT. Bancpost, Credit Europe Bank şi Banca Românească nu ne-au transmis nicio informaţie, până la închiderea ediţiei, referitoare la strategiile de rezolvare a problemei legate de creşterea francului elveţian.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

Fondul Proprietatea a adus jumătate din lichiditatea Bursei

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au avut cel mai mare rulaj din piaţă, în şedinţa de ieri, schimburile de 17,43 milioane de lei reprezentând aproape jumătate din lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti, de 37,08 milioane de lei (8,43 milioane de euro).

Titlurile FP s-au apreciat cu 0,35%, la 0,859 lei/unitate, într-o piaţă în care indicii au avut aprecieri mai mari decât 1%.

       Citeste mai mult…

Bursa.ro: Transgaz, între ciocanul Rusiei şi nicovala Uniunii Europene

Comunitatea Energetică a cerut explicaţii de la Transgaz privind netransparenţa datelor de tranzit de gaze din Federaţia Rusă

*  Răzvan Nicolescu, fostul ministru al energiei: “Am impresia că oficialii de la secretariatul de la Viena al Comunităţii Energetice se plictisesc stând degeaba”

Transportatorul naţional de gaze – Transgaz SA – pare să se găsească într-o situaţie fără ieşire, prins la mijloc între obligaţiile stipulate în legislaţia europeană şi cele care decurg din contractul de tranzit semnat cu Rusia.

Potrivit icis.com, oficialii europeni au cerut explicaţii de la Transgaz întrucât compania nu a publicat datele asupra tranzitului de gaze din Federaţia Rusă, conform cerinţelor din Pachetul III Energie. Janez Kopac, directorul Secretariatului Comunităţii Energetice, a declarat că a abordat Transgaz şi i-a cerut ferm să explice de ce nu este transparent în privinţa acestor date.

      Citeste mai mult…

Economica.net: Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 0,9%, în martie

Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2014 – martie 2015) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2013 – martie 2014), calculată pe baza IPC, este de 0,9%, conform datelor comunicate de INS. Determinată pe baza IAPC, creşterea este de 1,2%.

Preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC), au fost mai mari în medie cu 0,4%, în luna martie 2015 comparativ cu luna februarie 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), creşterea a fost de 0,5%.

     Citeste mai mult…

Economica.net: Nou tip de business: Agricola Bacău caută mici fermieri care să producă pentru ea

Agricola Bacău Internaţional, cel mai mare exportator de carne de pui din România vrea să implementeze pe plan local modelul de business folosit de integratorii din industria alimentară din restul Europei. Caută mici fermieri care să producă pentru ea.

Agricola Internaţional SA, cea mai importantă companie a Grupului de firme Agricola Bacău, în care este integrat lanțul de producție a cărnii de pasăre, trece la un nou model de business, după ani de creştere continuă şi investiţii în tehnologizare. Producătorul, unul dintre cei mai mari de pe piaţa procesării de carne din România, caută mici fermieri care să preia o parte din activitatea de producţie. “Noi sperăm că vom putea să ne dezvoltăm în continuare. Aceasta deşi modelul de business din România nu prea este o replică a celui din lumea occidentală. La noi, companiile din zootehnie sunt integrate. Dincolo de graniţe este altfel. Acolo integratorul produce furaje şi deţine abatorul, iar creşterea puilor se face în ferme mici, de familie”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Grigore Ho­roi, preşedintele Agricola Bacău.

 Citeste mai mult…

Digi24.ro: Benzinarii, luaţi în colimator de Consiliul Concurenţei

Se pregătesc câteva măsuri pentru a mai scutura puţin piaţa carburanţilor. Consiliul Concurenţei a anunţat că vrea să schimbe puţin regulile, să facă mai uşoară pătrunderea unor noi jucători în piaţă. E cu dus şi întors. Sunt câţiva mari jucători, dar nici când au apărut alte nume situaţia nu s-a schimbat. E o piaţă prea puţin elastică, cu o concurenţă prea puţin vizibilă.

Piaţa distribuţiei de carburanţi este dominată de cinci mari jucători. Preţurile afişate de fiecare dintre ei sunt apropiate, ceea ce a ridicat de multe ori suspiciuni. Însă este o piaţă uriaşă cu o valoare anuală de 9-9,5 miliarde de euro.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro:  INS: Sporul natural al populației a continuat să fie negativ, în februarie

Sporul natural al populației României a fost negativ, în februarie 2015, de 9.602 persoane, după ce, în februarie 2014, numărul acestora a fost de 6.879, arată datele provizorii ale Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri.

Conform sursei citate, în a doua lună a acestui an, numărul născuților-vii a fost mai mic cu 217, față de aceeași lună din anul anterior, iar numărul persoanelor care au decedat a fost cu 2.506 mai mare față de luna februarie 2014.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: CEZ, obligată de Tribunalul Internațional de Arbitraj de la Paris să achite 5,7 milioane euro, cu titlu de daune, către SAPE

CEZ trebuie să achite, cu titlu de daune, aproximativ 5,7 milioane de euro, plus cheltuieli de judecată, către Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), succesoare în drepturi a Electrica S.A., după ce Tribunalul Arbitral de pe lângă Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț din Paris a admis parțial acțiunea înaintată de către societatea aflată în subordinea statului, a precizat SAPE într-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES.

     Citeste mai mult…

Evz.ro: Surprinzătoarea criză a forţei de muncă în 2030 şi cum să începem să o rezolvăm

Sună contraintuitiv, dar până în 2030, multe dintre cele mai mari economii ale lumii vor avea mai multe locuri de muncă decât muncitori. În această discuţie plină de date şi destul de fascinantă, expertul în resurse umane Rainer Strack sugerează că ţările ar trebui să privească dincolo de graniţe pentru căutători de job-uri doritori de mobilitate. Dar pentru asta, trebuie să înceapă prin schimbarea atitudinii în afacerile lor.

VIDEO:

http://www.capital.ro/-surprinzatoarea-criza-a-fortei-de-munca-in-2030-si-cum-sa-incepem-sa-o-rezolvam-.html

    Citeste mai mult…

Gandul.info: Cum au dispărut 800 de kilometri de autostradă din mapa electorală a lui Ponta. Lista drumurilor-fantomă din România

Din cei 962 de kilometri cât însumau autostrăzile pe care Victor Ponta le promitea în programul cu care USL a câştigat alegerile, 804 kilometri nu sunt încă gata şi nici nu au şanse să fie finalizaţi până în 2016. Unii dintre ei nici măcar nu au fost începuţi, cum este Comarnic-Braşov pentru a cărui construcţie Ponta garanta cu candidatura, în urmă cu trei ani. În total, în 2013 şi 2014 au fost daţi în folosinţă aproape 160 de kilometri de autostradă din cei 962 de kilometri promişi.

Aproape 1.000 de kilometri noi de autostradă, atât promiteau Victor Ponta şi USL în 2012 în campania electorală, program pe care premierul şi l-a asumat şi după plecarea liberalilor de la guvernare. După trei ani au fost daţi în folosinţă doar 160, iar restul nu au nicio şansă să fie finalizaţi până la alegerile de la anul. Gândul  a făcut o comparaţie între promisiunile din programul de guvernare al USL , la capitolul mari proiecte de investiţii şi situaţia existentă. Din cei 962 de kilometri promişi, 804 kilometri nu sunt încă gata, în multe cazuri lucrările nu au fost începute, iar acolo unde acest lucru s-a întâmplat termenul de finalizare rămâne doar pe hârtie.

VIDEO:

http://www.gandul.info/financiar/cum-au-disparut-800-de-kilometri-de-autostrada-din-mapa-electorala-a-lui-ponta-lista-drumurilor-fantoma-din-romania-14109933

     Citeste mai mult…

mediafax.ro: Preţurile de consum au urcat în martie cu 0,4%. Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 0,8%

Preţurile de consum au crescut în martie cu 0,4% faţă de februarie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 0,8%, în condiţiile în care alimentele s-au ieftinit cu 0,1%, însă preţurile la mărfurile nealimentare s-au apreciat cu 1,2%, iar tarifele serviciilor cu circa 1,6%, potrivit datelor INS.

Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), creşterea lunară a fost de 0,5%. Preţurile alimentelor au urcat cu 0,3%, ale mărfurilor nealimentare cu 0,6%, iar costurile serviciilor cu aproape 0,2%.

      Citeste mai mult…

hotnews.ro: VIDEO Incubatoarele si acceleratoarele de afaceri – de ce e bine sa intri in business pe aici

Micile firme nou infiintate ar putea beneficia de facilitati pornind de la sedii si servicii de consultanta pana la credite avantajoase, in cadrul asa-numitelor incubatoare si acceleratoare de afaceri, care urmeaza sa fie reglementate printr-un proiect de lege aflat inca in Parlament.

Incubatorul de afaceri este o structura parteneriala locala sau regionala care urmareste crearea unui mediu favorabil, sustenabil, pentru intreprinderile mici si mjlocii nou infiintate si cele inovatoare – dupa cum suna definitia din lege.

Video:

https://www.youtube.com/watch?v=SkdB5jIVqR4

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: BVB: Valoarea tranzacțiilor derulate pe Bursă a crescut cu aproape 33% în martie, la 875 milioane lei

Valoarea totală a tranzacțiilor, cu excepția oferte publice, a crescut cu aproape 33%, în luna martie, comparativ cu luna februarie, la 875 milioane lei (197,4 milioane euro), potrivit unui raport al Bursei de Valori București (BVB).

Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, valoarea tranzacțiilor realizate pe piața reglementată la vedere, în martie 2015, este cu 13,6% mai mare.

        Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Patronate: Peste 135.000 de locuri pregătite pentru Paşte în staţiuni, cu 8% mai mult ca anul trecut

Hotelierii şi proprietarii de pensiuni au pregătit pentru turiştii de Paşte 135.000 de locuri, cu 8% mai mult decât anul trecut, iar rezervările, mult sub aşteptări din cauza ploilor de la începutul lunii aprilie, au început să se revigoreze în ultimele două zile, după ce vremea s-a încălzit.

Cele mai multe locuri dintre cele 135.000 sunt la pensiuni (75.000), în staţiunile montane (30.000), în staţiunile balneare (15.000), dar şi la mare (2.500 de locuri) şi în alte destinaţii, potrivit datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Citeste mai mult…

Zf.ro: Contul curent al balanţei de plăţi a avut la 2 luni un excedent de 285 milioane euro

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primele două luni un excedent de 285 milioane euro, comparativ cu un deficit de 201 milioane euro în perioada similară a anului trecut, în condiţiile reducerii deficitului la balanţa veniturilor primare cu 248 milioane euro, potrivit datelor BNR.

Astfel, deficitul balanţei veniturilor primare a scăzut în primele două luni de la 499 milioane euro la 251 milioane euro, în timp ce balanţa veniturilor secundare a trecut de la un deficit de 39 milioane euro la un excedent de 97 milioane euro, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României.

Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Ai un startup inregistrat in scopuri de TVA? Mare atentie la cazurile in care ANAF iti poate anula inregistrarea

Finantele au publicat recent doua acte normative ce reglementeaza taxa pe valoarea adaugata: o solutie a Comisiei Centrale Fiscale prin care se modifica baza de calcul a TVA datorata la plata mai ales de catre contribuabilii ce au efectuat tranzactii fara sa fie inregistrati in scopuri de TVA, desi aveau aceasta obligatie si cealalt act- o procedura de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA cand participantii la societate au inscrise in cazier infractiuni la reglementarile economice.

Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Fonduri europene 2015. Bani pentru ferme de oi

Fonduri europene 2015. O fermă de oi poate fi destul de profitabilă România şi-a propus să investească prin PNDR 2014 – 2020 peste 9,3 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde sunt fonduri europene, iar restul sunt de la bugetul de stat. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a lansat în urmă cu două săptămâni primele măsuri de investiţii din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR).    Deocamdată, e vorba de o decizie care are acordul Comisiei Europene doar de principiu. Scrisoare de conformitate a Uniunii Europene urmează să vină până la sfârşitul acestei luni, promit reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

     Citeste mai mult… 

Adevarul.ro: Atenţie, fermieri: APIA a deschis sesiunea de depunere a cererilor pentru subvenţiile pe suprafeţele agricole

Fermierii eligibili sunt aşteptaţi la APIA până pe 15 iunie Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a început Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2015. Instituţia precizează că, în urma solicitărilor adresate Comisiei Europene de mai multe state membre, comisarul european Phil Hogan a propus posibilitatea prelungirii termenului final de depunere a cererilor unice de plată, până la data de 15 iunie 2015, fără penalizări.

Citeste mai mult…

Ziare.com: Compania de stat care transporta gazele romanilor, investigata de UE: E inacceptabil!

Comunitatea Energiei a cerut Transgaz sa explice motivele pentru care nu respecta reglementarile UE legate de publicarea datelor despre gazele transportate, institutia europeana urmand sa evalueze cazul alaturi de Comisia Europeana.

“Este inacceptabil pentru un membru UE sa nu publice date transparente. Se poate ca Transgaz sa fi incalcat reglementarile din cel de-al treilea pachet energetic”, a declarat Janez Kopac, directorul Secretariatului Comunitatii Energiei, pentru site-ul ICIS, specializat in stiri din domeniul energiei.

De asemenea, oficialul european a afirmat ca o viitoare investigatie realizata de Comunitatea Energiei si Comisia Europeana va evalua cazul Transgaz.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Limitarea plăților în numerar intră în vigoare luna viitoare; Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

Limitarea plăților în numerar intră în vigoare de luna viitoare, potrivit Legii pentru întărirea disciplinei financiare privind încasările și plățile, publicată în Monitorul Oficial.

Legea va intra în vigoare peste 30 de zile, însă prevederile referitoare la limitarea comisioanelor interbancare se aplică peste un an.

     Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor