Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 17 aprilie 2015

Agerpres.ro: Ponta: Vrem să convingem investitorii că merită să investească în România

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Codlea, unde a participat la inaugurarea unei noi unități de producție a unei companii germane, că Guvernul vrea să convingă investitorii străini, prin măsurile de relaxare fiscală adoptate, că merită să investească în România.

Victor Ponta a menționat că anul trecut Guvernul a redus CAS, a scutit firmele de plata impozitului pe profitul reinvestit, și și-a exprimat speranța că reducerea TVA și aplicarea celorlalte prevederi ale noului Cod Fiscal îi vor încuraja pe investitori să vină în România, să-și păstreze și să-și dezvolte investițiile făcute în țara noastră.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Gorghiu: Investițiile străine au de suferit pentru că premierul nu ține cont de prioritățile din România

Co-președintele PNL Alina Gorghiu afirmă că investițiile străine au de suferit nu pentru că oamenii protestează împotriva Guvernului, ci pentru că premierul nu ține cont de prioritățile din România.

“Investițiile străine au de suferit nu pentru că ies oamenii în stradă împotriva Guvernului, ci pentru că Victor Ponta nu ține cont de prioritățile din România. Singura soluție pentru a limita pagubele în economia națională este relocarea lui Victor Ponta de la Palatul Victoria, în Opoziție”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook, în replică la declarațiile premierului privind protestul muncitorilor de la Uzina Dacia din Mioveni.

              Citeste mai mult…

Adevarulfinanciar.ro: Ia-mă, nene, cu BlaBlaCar! Liderul pieţei europene de ridesharing intră în România şi pune transportatorii pe jar

După ce Uber a băgat spaima în taximetrişti şi autorităţile de reglementare, vestea că BlaBlaCar, liderul pieţei europene de ridesharing, a ajuns şi în România vine să-i îngrijoreze pe transportatorii clasici. Iar spre deosebire de Uber, BlaBlaCar (chiar) poate schimba comportamente.

BlaBlaCar, unul dintre cele mai puternice start-up-uri tehnologice europene, a fost lansată în Franţa, acum nouă ani, cu un scop precis: să ofere un serviciu de transport pe distanţe medii şi lungi prin intermediul unei platforme online. Mai precis, cu ajutorul platformei online (există şi aplicaţia mobilă, desigur), BlaBla­Car conectează şoferii şi pasagerii pentru a împărţi costurile unei curse. Şi chiar dacă la prima vedere sugerează un algoritm a la Uber, între cele două servicii există mai multe diferenţe decât asemănări.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Cererea de spații cu destinația ”grădiniță” a crescut cu 40% în nordul Capitalei

Investițiile în instituțiile private de învățământ sunt cel mai nou trend adoptat de antreprenorii mici și mijlocii. De la începutul anului, cererea de spații cu destinația grădiniță a crescut cu 40% în nordul Capitalei.

În 2015, în zona de nord a Capitalei, sunt așteptate investiții majore în instituțiile de învățământ privat pentru preșcolari. În context, cea mai așteptată investiție este extinderea Școlii Americane, cu un spațiu destinat preșcolarilor, în timp ce alte grădinițe private așteaptă să intre pe o piață competitivă, dar profitabilă. “Deși sunt multe grădinițe în zona Pipera- Iancu Nicolae, în continuare primim cereri pentru spații cu această destinație, fie vile cu o curte generoasă, fie spații la parterul unor ansambluri rezidențiale din zonă. Cererea de spații cu destinația grădiniță a crescut cu 40% de la începutul anului și așteptăm o dezvoltare majoră pe acest segment anul acesta”, spune Yaniv Dahan, CEO Palace Estate.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Cel mai important producător de lactate schimbă reţeta iaurturilor

Din mai anul acesta, Danoane schimbă ambalajul produselor pe care le fabrică în România, dar şi reţeta iaurturilor. Transformarea de la nivelul ambalajului presupune o investiție de 10 milioane de lei și are la bază modernizarea și implementarea unor noi tehnologii în fabrica Danone din București, au anunţat reprezentanţii companiei în cadrul unei conferinţe de presă.

În ceea ce priveşte reţeta, reprezentanţii Danone susţin că noile iaurturi vor conţine doar lapte şi fermenţi.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Proprietarul hotelului Cişmigiu face un turn de birouri în centrul Bucureştiului

Grupul spaniol Hercesa, cunoscut pentru dezvoltarea ansamblului rezidenţial Vivenda din Titan şi reconstrucţia hotelului Cişmigiu, ar putea începe în acest an construcţia unei clădiri de birouri în centrul Bucureştiului pe un teren destinat iniţial unui hotel cu 12 etaje.

„Suntem în negocieri cu o companie din domeniul serviciilor IT interesantă de semnarea unui contract de pre-închiriere pentru 50% din suprafaţa comercială a unei clădiri de birouri pe care vrem să o construim în spatele Tribunalului Bucureşti. Clădirea va avea o suprafaţă de 6.500 mp, din care 5.000 mp închiriabili suprateran. Dacă vom avea acest contract putem accesa un credit în vederea construcţiei“, a declarat Mauricio Mesa Gomez, directorul general al Hercesa România şi Bulgaria.

            Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Mureș: O nouă conducere la Fabrica de Zahăr

Fabrica de zahăr din Luduș are un nou director general. Este vorba de Adrian Luță. El a deținut poziția de director general al companiei Zamur SA, care a fuzionat cu societatea care deține fabrica de zahăr din Luduș.

Adrian Luță a preluat o companie cu o cifră de afaceri de peste 180 de milioane de lei și un profit de 9,4 milioane de lei. Fostul director al fabricii din Luduș a fost trimis la pensie.

        Citeste mai mult…

Antena3.ro: Ponta, la Antena 3: Când vom circula pe autostrada de la Bucureşti la Cluj

Lucrările la autostrada Bucureşti-Cluj vor începe de la anul, în care nu vor mai exista contestatari, a anunţat premierul Victor Ponta, joi, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Întrebat când se va putea merge pe autostrada de la Bucureşti la Cluj, şeful Guvernului a răspuns:

            Citeste mai mult…

Zf.ro: ANALIZĂ: H&M a ajuns să lucreze cu 30 de fabrici din România

O treime din producători sunt din Moldova, cea mai săracă regiune a ţării.

Aproape 10.000 de croitorese lucrează pentru ca din foarfecele şi maşinile lor de cusut să iasă haine „made in Romania“ pentru gigantul suedez H&M, unul dintre cele mai importante grupuri de modă din lume, cu peste 3.500 de magazine cu afaceri anuale de aproape 19 mld. euro. Retailerul a început să producă în România acum circa două decenii, iar astăzi a ajuns să aibă 10 furnizori direcţi care lucrează cu un total de circa 30 de fabrici, cu afaceri cumulate de circa 770 mil. lei în 2013 – ultimul an pentru care există date publice – şi cu un total de aproape 10.000 de salariaţi.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Tranzacţia Nokia – Alcatel Lucent în România: „peştele mic îl înghite pe cel mare“

Achiziţia companiei franceze Alcatel Lucent de către finlandezii de la Nokia Solutions and Networks (NSN), cea mai mare tranzacţie din ultimii 16 ani din industria echipamentelor şi serviciilor pentru operatorii de telecomunicaţii, va produce efecte şi pe piaţa din România, unde NSN are operaţiuni semnificativ mai mici decât ale foştilor rivali.

Conform datelor de la Ministerul Finanţelor, în anul 2013 – ultimul pentru care există date disponibile, finlandezii au avut în România afaceri de doar 20 mil. lei (sub 5 mil. euro) şi un număr mediu de 33 de oameni, în timp ce francezii au înregistrat un business de 388 mil. lei şi un număr mediu de 1.283 de angajaţi.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Şantierul Naval Orşova: 47% din producţie va merge la firma olandeză Damen

Şantierul Naval Orşova (SNO), controlat de trei dintre cele cinci SIF-uri, se aşteaptă la un avans de 20% al veniturilor în acest an, pe fondul unei producţii mai mari de nave şi al bazei mai diverse de clienţi.

Compania îşi propune astfel să revină pe creştere după ce în ultimii ani piaţa construcţiilor de nave a fost afectată de reducerea volumului de mărfuri transportat pe mări şi fluvii.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Compania care opera magazinele Leonardo a intrat în faliment. Acţionarul a mutat 20-25 de magazine „sănătoase“ pe altă entitate

Compania Leonardo SRL din judeţul Bihor, controlată de antreprenorul Florin Panea, care opera retailerul de încălţăminte cu acelaşi nume, a intrat în faliment la patru ani şi jumătate după ce şi-a cerut insolvenţa.

Acest lucru nu înseamnă însă dispariţia brandului Leonardo de pe piaţă, dat fiind că antreprenorul a mutat activele sănătoase pe altă companie, cu sediul la aceeaşi adresă cu cea a Leonardo SRL, aflată în faliment. În prezent mai este deschis un singur magazin operat pe această companie, dar care urmează însă să tragă la rândul său obloanele, potrivit da­telor oferite de Casa de Insolvenţă Transil­vania (CITR), adminstratorul judiciar al com­paniei. Reprezentanţii CITR nu au precizat însă câte magazine opera această companie.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Fondul Proprietatea are de încasat dividende de jumătate de miliard de lei

Fondul Proprietatea (FP) are de încasat dividende de circa 542 milioane de lei de la cele mai mari companii din portofoliu în acest an. Cei mai mulţi bani vor veni de la Hidroelectrica, companie în insolvenţă unde fondul este acţionar cu 20% din capital, şi nu de la OMV Petrom cum s-a întâmplat în anii anteriori.

Raportat la anul trecut, dividendele pe care FP le are de încasat de la Petrom, Romgaz şi Nuclearelectrica sunt mai mici, fie din cauza rezultatelor financiare slabe ale companiilor, fie din cauza reducerii participaţiei cum este cazul la Romgaz. De la Petrom, FP are de încasat dividende în valoare brută de 120,5 milioane de lei din profitul făcut de companie în 2014, faţă de dividende de 331 milioane de lei încasate de fond în 2014 din profitul record raportat în 2013. Profitul net al Petrom a scăzut cu 56% anul trecut.  Pachetul de 18,9% din capitalul Petrom este cea mai valoroasă participaţie a FP, cu o pondere de peste 30% din activele de 12,6 mld. lei.

         Citeste mai mult…

Bzb.ro: CU O INVESTIŢIE DE 50 DE MILIOANE DE EURO ÎNTR-O NOUĂ FABRICĂ, Draexlmaier îşi majorează numărul de angajaţi de la Braşov la 1.700 de persoane

Grupul german Draexlmaier a investit 50 milioane euro într-o unitate nouă de producţie la Braşov, care va produce borduri, console şi uşi pentru unii dintre cei mai mari constructori auto din lume. Prin această investiţie, compania creează 500 de noi locuri de muncă, numărul angajaţilor firmei la Braşov, în toate cele trei centre de producţie – două în Codlea şi una în Ghimbav, urmând să ajungă astfel la 1.700.

Spaţiul de producţie a fost construit separat de fabrica deja existentă şi este alcătuit din două hale, cu o suprafaţă totală de aproximativ 25.000 metri pătraţi, situate în afara oraşului Codlea, se arată într-un comunicat al producătorului de componente auto. Terenul pe care este amplasat fabrica a fost cumpărat în 2006 de companie şi se întinde pe o suprafaţă de 28 de hectare.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Metrorex caută finanţare pentru linia Gara de Nord-Otopeni

Documentaţia de atribuire pentru Magistrala 6 de metrou Gara de Nord – Aeroport Henri Coandă-Otopeni este în mare parte finalizată, dar lipseşte 70% din finanţare, a declarat, ieri, Cătălin Homor, directorul general al Metrorex. Domnia sa a explicat, potrivit Agerpres, că există un împrumut de la Guvernul japonez, care acoperă costurile în proporţie de 30%.

Despre Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei – Pantelimon, directorul Metrorex spune că va fi gata la sfârşitul anului viitor, tunelul fiind realizat în proporţie de 80% şi că în momentul de faţă este în curs procedura de licitaţie pentru finisaje.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Apulum Alba Iulia: „Cererea este foarte mare la export, avem deja contractată producţia pentru următoarele opt luni“

Producătorul de articole din porţelan Apulum, unul dintre principalii furnizori locali ai concernului suedez IKEA, a realizat în primul trimestru o cifră de afaceri de peste 23 mil. lei (5,2 mil. euro), mai mult cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Apulum a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 88 mil. lei (20 mil. euro) şi exportă 92% din producţia realizată la fabrica din Alba Iulia.

„Cererea este foarte mare la export, avem deja contractată producţia pentru următoarele opt luni. În acest an estimăm că vom produce peste 14.000 de tone de porţelan“, a declarat pentru ZF Transilvania Ioan Voican, directorul executiv al companiei Apulum.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Ministerul Agriculturii vrea să înfiinţeze o agenţie pentru promovarea produselor pe pieţele externe

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) lucrează la înfiinţarea unei agenţii pentru promovarea produselor româneşti pe pieţele externe, printr-un parteneriat public-privat, a declarat, joi, ministrul de resort, Daniel Constantin, într-o dezbatere pe tema reducerii TVA.

‘Lucrăm la înfiinţarea unui parteneriat public-privat prin care să înfiinţăm o agenţie pentru promovarea produselor româneşti în alte ţări. Un parteneriat public-privat în care să avem agenţi economici, angajaţi ai ministerului, ai agenţiei, plătiţi din fonduri publice şi private pentru a promova produsele româneşti. Pentru prima dată să fie plătiţi, dincolo de bugetul de stat, şi din ceea ce se încasează pe produsele respective’, a spus Constantin.

         Citeste mai mult…

Economica.net: Danezul care vinde românilor terenuri în România

Danezul Erik Jantzen, unul dintre cei mai activi investitori străini pe piaţa terenurilor din România, a ieşit iar la cumpărături. Prin mai multe firme pe care le controlează a achiziţionat în ultimele luni mai multe terenuri de câteva hectare în judeţul Constanţa. Până acum, fermierul s-a implicat în tranzacţii însumând peste 28.000 de hectare în toată ţara, dar are şi propria fermă vegetală.

Terenurile de calitate şi preţurile încă mici comparativ cu celelalte state europene l-au atras încă din 2006 pe danezul  Erik Jantzen în România. De atunci, a cumpărat în mod discret zeci de mii de hectare de teren, pe care, fie le-a cultivat, fie le-a arendat, fie le-a vândut mai departe, după ce le-a compactat şi a pus la punct toate actele necesare. În ultimele luni, potrivit datelor Direcţiilor Agricole Judeţene, fermierul a ieşit din nou la cumpărături, achiziţionând  prin mai multe societăţi comerciale, printre care Chirnoproject SRL, Chirnogeni Farmland SRL sau Dobrogea Black Soll mai multe terenuri de câteva hectare în localitatea Chirnogeni din judetul Constanţa.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Fermierii au pus soia pe 110.000 de hectare, recordul ultimilor opt ani

Agricultorii s-au bătut în această primăvără pe sacii cu seminţe de soia convenţională, iar însămânţările sunt estimate la 110.000 de hectare, un plus de o treime faţă de anul trecut.

Acesta este şi cel mai mare pariu pe soia făcut de fermieri după 2007, atunci când a fost interzisă cultivarea locală a seminţelor de soia modificată genetic, o cultură tradiţională în România în urmă cu două decenii. „Eu nu am renunţat niciodată la soia, nici atunci când cultura nu avea un preţ bun“, spune Maria Perianu, de la Agro Periland din Brăila, o fermă de 1.400 de hectare, din care un sfert acoperită cu soia.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Programul de investiţii asumat de distribuitorii de energie electrică la privatizare a fost respectat – Ministerul Economiei

Conform datelor transmise Ministerului Energiei de către Electrica, la Enel Distribuţie Muntenia au fost realizate investiţii, cumulat pe cele trei tipuri de reţele, de joasă, medie şi înaltă tensiune, pentru o perioadă de trei ani, de 378,1 milioane euro, programul asumat fiind de 218 milioane euro.

La Enel Distribuţie Banat, investiţiile cumulate au totalizat, pe o perioadă de cinci ani, 642,1 milioane lei, faţă de 323,3 milioane lei volum asumat, iar la Enel Distribuţie Dobrogea investiţiile realizate, pe cinci ani, s-au ridicat la 514,2 milioane lei, faţă de 269,4 milioane lei volum asumat.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Cine ar putea fi noul om al statului în consiliul de supraveghere al Petrom?

Bogdan-Nicolae Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei, ar putea fi numit din partea instituţiei în consiliul de supraveghere al Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, după ce Lucian-Dan Vlădescu a fost revocat din funcţie la cererea Ministerului Energiei.

“Nu pot să infirm, nici să confirm. Încă nu s-a decis nimic”, a declarat Badea, fără a oferi detalii legate de data până la care Ministerul Energiei ar trebui să-şi desemneze omul în consiliul de supraveghere al Petrom.

          Citeste mai mult…

Business24.ro: Gata cu petrolul ieftin? Pretul barilului a atins cel mai inalt nivel din 2015

Pretul barilului de petrol s-a ridicat peste pragul de 56 de dolari pentru prima data in cursul acestui an, marcand cinci zile de cresteri consecutive.

Pe majoritatea pietelor din lume investitorii jubileaza, in timp ce soferii abordeaza o mina crispata.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Vulcan Bucureşti vrea să intre în producţia de energie

Vulcan Bucureşti (simbol bursier VULC) ia în calcul diversificarea activităţii prin intrarea în producţia şi furnizarea de energie electrică şi de abur tehnologic, cât şi în comercializarea gazelor, arată o propunere care va fi discutată de acţionari în adunarea generală din 19 mai. Mutarea ar însemna o încercare de diversificare a activităţii producătorului de cazane pentru termocentrale, care se află în insolvenţă din 2013, iar iniţiativa a aparţinut acţionarilor, potrivit administratorului judiciar Adrian Munteanu.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: CE Oltenia investeşte 870 mil. lei în acest an

Complexul Energetic Oltenia a bugetat în 2015 investiţii de 870 milioane de lei, o parte din sumă urmând să fie alocată unor proiecte de reducere a influenţei costurilor cu certificatele de emisii poluante şi construirii unei staţii de brichetare a cărbunelui pentru obţinerea de certificate verzi.

“În afară de cele necesare finalizării proiectelor începute la termenele impuse se vor aloca fonduri pentru realizarea unor proiecte în scopul reducerii influenţei CO2 în costurile de exploatare. Se va construi o staţie de brichetare a cărbunelui din zona Motru care are putere calorică foarte mare, în scopul obţinerii de certificate verzi şi creării unor alternative pentru vânzarea de cărbune şi pentru noi locuri de muncă”, potrivit datelor companiei de stat.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: KOOPMAN, COMISIA EUROPEANĂ: “Complexul Hunedoara are nevoie de o restructurare profundă”

Complexul Energetic Hunedoara are nevoie de o restructurare profundă ca să poată supravieţui în piaţa autohtonă de energie în condiţii concurenţiale, ne-a declarat Gert-Jan Koopman, director general adjunct în cadrul Departamentului Ajutor de Stat al Comisiei Europene.

Domnia sa ne-a precizat: “Cel mai probabil, Comisia va aviza săptămâna viitoare ajutorul de stat de salvare pentru Complexul Hunedoara. Dar acest ajutor este condiţionat de prezentarea unui plan viabil pentru restructurarea companiei. În opinia mea, restructurarea trebuie să fie profundă, pentru ca societatea să poată vinde energie la preţul pieţei”.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: OPEC îşi menţine estimările pentru cererea globală de petrol în 2015

Cererea mondială de ţiţei va avea o creştere de numai 1% anul acesta, în pofida îmbunătăţirii condiţiilor economice în Europa şi SUA, estimează Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), arătând că această situaţie este cauzată de reducerea expansiunii în ţările în curs de dezvoltare, în special în China.

Cartelul subliniază că îmbunătăţirea perspectivelor pentru cererea din ţările industrializate a fost contrabalansată de revizuirea în scădere din alte regiuni. Conform estimărilor OPEC, consumul total de petrol va fi de 92,5 milioane de barili/zi în 2015, faţă de 91,3 milioane de barili/zi în 2014. Previziunea OPEC este neschimbată faţă de cea lansată în martie.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Furnizorii tranzacţionează de zor pe piaţa OTC

Furnizorii de energie şi-au intensificat substanţial tranzacţiile pe piaţa OTC de pe platforma OPCOM, în acest an. OPCOM a anunţat, ieri, că OTC a înregistrat un record privind volumul contractelor încheiate pentru energie electrică.

Astfel, volumul total tranzacţionat pe 15 aprilie s-a situat la cel mai ridicat nivel atins pe piaţă pentru tranzacţiile zilnice, respectiv 647.575 MWh. Recordul privind tranzacţiile zilnice atins în 15 aprilie reprezintă rezultatul activităţii în piaţă a 31 participanţi, iar valoarea tranzacţiilor încheiate în această dată se cifrează la 102.333.145 lei (23.151.247,68 euro), conform datelor OPCOM.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Bancherii au din nou clienţi la credite: în trei luni au analizat 1,6 milioane de cereri

Cererea mai mare se poate vedea şi în numărul de împrumuturi: ipotecarele au trecut de 300.000, iar creditele pentru consum au revenit peste pragul de 3 milioane.

Biroul de Credit, instituţia care colectează date despre creditele persoanelor fizice, a eliberat la cererea bancherilor 3,1 milioane de rapoarte despre situaţia clienţilor existenţi şi potenţiali în perioada ianuarie-martie, în creştere cu 12% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Peste jumătate au fost eliberate în contul cererilor noi de credite.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Raiffeisen Leasing: Clienţii prind din nou curaj. Am avut cel mai bun prim trimestru postcriză

Compania de leasing a acordat finanţări de 99 mil. euro anul trecut şi a realizat un profit de 3 mil. euro.

Raiffeisen Leasing, un jucător de top cinci din piaţa leasin­gu­lui financiar, a crescut cu 30% finanţările acordate în primul trimestru, datorită cererii mai mari pentru echipamente de prelucrare a me­talelor şi pentru motostivuitoare. Com­pania finanţase pe parcursul anului tre­cut bunuri în valoare de 99 mil. euro, în creş­tere cu 15%, dinamică susţinută de segmentul autocamioanelor.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Creşte presiunea pe clienţii cu credite în franci elveţieni: cursul a crescut cu 2% într-o săptămână

Francul elveţian a crescut ieri la 4,28 lei, nivel care nu mai fusese atins de la sfârşitul lunii ianuarie, după ce în ultima săptămână leul a pierdut aproape 2% în faţa monedei elveţiene, ceea ce pune din nou presiune pe cei 75.000 de români cu credite în această valută. Francul elveţian se apreciase puternic în a doua jumătate a lunii ianuarie, dar ulterior cotaţiile s-au stabilizat la un nivel mai jos, atingând un minim de 4,1 lei la jumătatea lunii martie. Francul este acum cu circa 4% peste acel nivel.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Dragoş Dragoteanu, antreprenor: „Firmele mici au nevoie de credite mai ieftine. Dobânzile sunt duble faţă de alte ţări europene“

„Ofiţerii de credit nu au cultura şi educaţia ca să poată analiza corect un business. Dacă nu pui gaj un imobil, nici nu se uită la tine.“

Băncile trebuie să fie mai fle­xibile cu micii antreprenori şi să ieftinească creditele, care sunt de două-trei ori mai scumpe faţă de alte ţări europene cu care suntem în competiţe directă, afirmă Dragoş Dragoteanu, proprietarul agenţiei imobiliare Euroest.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: STUDIU DESPRE PERCEPŢIA CLIENŢILOR: “Băncile pun stăpânire pe viaţa oamenilor”

Imaginea neîncrederii în bănci: debitorii nu mai vor credite, deponenţii sunt nemulţumiţi de reducerea dobânzilor, mii de procese pe clauze considerate abuzive sunt pe rolul instanţelor, iar operatorii bancari recunosc că simt distanţa dintre ei şi clienţi.

Clienţii care au împrumuturi la instituţiile financiar-bancare percep băncile ca pe nişte entităţi care pun stăpânire pe existenţa lor, arată un studiu realizat de compania “Exact Cercetare şi Consultanţă”.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: Dobânzile overnight au scăzut

Dobânzile pe termen foarte scurt, au coborât, ieri, faţă de şedinţa de tranzacţionare precedentă.

Astfel, BNR a afişat, în prima parte a zilei, un nivel mediu al dobânzii la depozitele overnight plasate (ROBOR) de 0,81% pe an, faţă de 0,89% pe an miercuri, iar dobânda la depozitele atrase pentru o zi (ROBID) a ajuns la 0,36% pe an, scăzând de la valoarea medie de 0,47% anunţată în şedinţa anterioară.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: DUPĂ REZULTATELE DIN PRIMUL TRIMESTRU, Dan Nicu, BRD Asset Management: “Piaţa fondurilor poate creşte cu peste 30%, în acest an”

Daniela Ştefu, OTP Asset Management: “Marile grupuri financiar-bancare promovează din ce în ce mai intens fondurile de investiţii”

Laurenţiu Roşoiu, Star Asset Management: “Reticenţa la risc rămâne o caracteristică a acestui început de an”

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Efectele noului Cod al muncii pentru românii care vor să lucreze în Italia

Inginerii și IT-iștii iau locul muncitorilor calificați în preferințele angajatorilor din Italia, «forțați» și de modificările legislative ale guvernului de la Roma. Agențiile de recrutare și plasare a forței de muncă din România s-au reorientat deja și sunt în căutare de profesioniști dornici să câștige salarii medii de 3.000-4.000 de euro pe lună.

«Românii sunt apreciați în Italia. Sunt mai pricepuți decât italienii în privința unor meserii cu tradiție în România». Nu este o afirmație în vânt făcută de un conațional care și-a câștigat în ultimii zece ani salariul pe la Roma sau Milano, ci de directorul general al uneia dintre cele mai importante companii de resurse umane care activează pe piața din România, Humangest, membră a holdingului italian cu același nume.

            Citeste mai mult…

Evz.ro: Corespondenţă din Frankfurt. România anunță că vrea în Zona Euro, dar nu face mai nimic în acest scop

Oficialii români fac declarații politice despre intenția de a adera la euro în 2019, dar, după aceste afirmații, nu urmează nici un pas concret.

Oficialii europeni arata ca, daca România ar dori serios sa fie primita în zona euro în 2019, ar trebui sa pregateasca cererea pentru intrarea în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (European Exchange Mecanism, ERM).

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Ministrul muncii propune sindicatelor din sănătate şi asistenţă socială lege separată de salarizare

Ministrul muncii Rovana Plumb a propus scoaterea sănătăţii şi asistenţei sociale din Legea salarizării unitare şi elaborarea unei legi separate privind salarizarea angajaţilor din aceste domenii, solicitând un răspuns din partea reprezentaţilor Federaţiei Sanitas în termen de şapte zile.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat că în întâlnirea  cu reprezentanţii guvernului, ministrul muncii Rovana Plumb a avansat o propunere privind scoaterea sistemului sanitar şi a asistenţei sociale din Legea 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Legea fondurilor de investiţii alternative a fost promulgată de preşedinte

Proiectul de lege privind administratorii de fonduri de investiţii alternative, care transpune în legislaţia locală prevederile Directivei Europene DAFIA, a fost promulgat de preşedintele ţării, devenind legea numărul 74/2015. Legea va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

În perioada următoare, Autoritatea de Supraveghere Financiară va trebui să emită un regulament propriu care să pună în aplicare prevederile legii. În baza noii legi, Fondul Proprietatea (FP) şi cele cinci SIF-uri vor fi reclasificate drept fonduri de investiţii alternative la fel ca temutele fonduri de hedging, reclasificare care va aduce reguli mai stricte pentru investiţiile în companii nelistate şi mai multă transparenţă cu remuneraţiile pe care le încasează conducătorii şi directorii de investiţii care le administrează.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Consiliul Concurenţei: Energia, retailul alimentar şi achiziţiile publice, cele mai neconcurenţiale pieţe

Sectorul de energie, cel de retail alimentar, achiziţiile publice şi industria de transport în regim de taxi sunt unele dintre cele mai neconcurenţiale pieţe de pe plan local şi care anul trecut au fost amendate de Consiliul Concurenţei pentru încălcarea legislaţiei în domeniu.

În jur de 50 de astfel de firme au fost sancţionate în 2014 de Consiliul Concurenţei cu amenzi în valoare totală de 41,5 mil. euro, de două ori mai mult ca în 2013, potrivit informaţiilor publicate ieri la evenimentul de lansare a raportului de activitate.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Bursa de la Bucureşti a ajuns la cotaţiile de dinaintea colapsului Lehman Brothers

Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bu­cureşti, din care fac parte cele mai lichide zece acţiuni, a atins ieri nivelul de 7.412 de puncte, cea mai mare cotaţie după iunie 2008, cu câteva luni înainte de prăbuşirea băncii ame­ri­cane Lehman Brothers care a adus criza financiară pe bursele lumii.

Revenirea la cotaţiile precriză s-a datorat în principal creşterii puternice raportate de acţiunile Banca Transilvania (cu o pondere de 17% în indice) şi de cele ale BRD (cu o pondere de circa 10%) în acest an. Titlurile TLV au crescut cu 26% iar cele ale BRD s-au apreciat cu 18% de la începutul anului. Per ansamblu, indicele BET a crescut cu 3,8%. Acţiunile OMV Petrom au pierdut 9%, raportând cea mai slabă evoluţie din indicele BET.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: INS: Rata șomajului a scăzut la 6,8% în 2014

Rata șomajului s-a situat în România la 6,8% în anul 2014, în scădere față de anul precedent, iar rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 ani) a ajuns la 61%, arată datele Institutului Național de Statistică /INS/, publicate vineri.

În anul 2014, populația activă a României era de 9.243.000 de persoane, din care 8.614.000 persoane ocupate și 629.000 șomeri.

        Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ministrul Fondurilor Europene: Ghidurile solicitantului pentru Programul Operaţional Capital Uman vor fi lansate în consultare publică în iunie

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a declarat, vineri, că Ghidurile solicitantului pentru toate domeniile de intervenţie ale Programului Operaţional Capital Uman sunt într-un stadiu avansat de elaborare, urmând să fie lansate în consultare publică până la sfârşitul lunii iunie.

mic”Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 este programul care asigură finanţarea europeană în următoarea perioadă pentru o serie de domenii socio-econoe cheie, cum ar fi ocuparea, educaţia, incluziunea socială şi sănătatea. Prin urmare, aşteptăm de la acest Program un impact major atât pe piaţa muncii, cât şi în ceea ce priveşte nivelul de competenţe al populaţiei, calitatea serviciilor sociale sau de sănătate, în ansamblu, nivelul de bunăstare al cetăţenilor”, a declarat, vineri, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, la conferinţa de lansare oficială a PO Capital Uman, aprobat de Comisia Europeană pe 25 februare.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ministrul Teodorovici discută, la Washington, cu reprezentanții FMI și BM despre proiectul de lege privind Codul Fiscal

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, conduce delegația României care discută la Washington, în perioada 16-19 aprilie 2015, cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, ai Băncii Mondiale, dar și cu cei ai agențiilor de rating, despre proiectul de lege privind Codul Fiscal.

Vizita oficială a delegației României are loc în cadrul Reuniunii de Primăvară a Băncii Mondiale și FMI.

        Citeste mai mult…

Capital.ro: Ce aduce nou Codul fiscal la nivelul impozitării profiturilor firmelor?

Apreciat de unii ca o adevărată revoluție în materie de impozite și taxe, criticat de alții pe motivul lipsei de sustenabilitate a fluxurilor viitoare de venituri bugetare, noua legislație fiscală a fost analizată preponderent raportat la viziunea diminuării în sine doar a cotelor de impozitare, fără a se avea în vedere acele elemente care pot reprezenta sau nu o nouă abordare pe fond a opticii și viziunii fiscale.

Tocmai de aceea, în cele ce urmează, ne-am propus o prezentare obiectivă – având în vedere constrângerile de spațiu ale expunerii – a punctelor forte și a celor mai puțin reușite la nivelul impozitării profiturilor firmelor, abordate atât prin prisma impactului lor în practica de zi cu zi, cât și a relevanței noutăților pe care le aduce în materie de optică și abordare fiscală.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Noua lege care limitează plățile în numerar va aduce un control mai bun al finanțelor publice (analiză)

Noua lege pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar va aduce un control mai bun al finanțelor publice și, mai ales, un câștig în plus pentru mediul bancar, relevă datele unei analize remisă, joi, AGERPRES.

Începând cu data de 9 mai, românii nu vor mai putea face tranzacții cash mai mari de 50.000 de lei pe zi (între persoane fizice) și de 10.000 de lei pe zi (între persoanele fizice și juridice), potrivit noii legi publicată în Monitorul Oficial. În acest context, analiștii KeysFin consideră că măsura reprezintă “o lovitură puternică” pentru cei care lucrează acum cu sume importante de cash.

          Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Impozit pe bacşiş, noi controverse. De ce resping chelnerii şi patronii de restaurante proiectul Ministerului de Finanţe

Autorităţile vor fiscalizarea bacşişului, dar proiectul aflat în dezbatere publică are mai multe hibe Proiectul Ministerului de Finanţe de a impune un impozit pe bacşiş naşte noi controverse, în condiţiile în care operatorii din domeniul restaurantelor cer ca ospătarii să fie cei amendaţi de neînregistrarea bacşişului şi reclamă o serie de situaţii „aberante“, care ar duce la amendarea firmei fără să facă evaziune.

Dragoş Petrescu, proprietarul unităţilor City Grill şi preşedintele Asociaţiei Restaurantelor din România, crede că iniţiativa Ministerului de Finanţe este bună, dar că mai are câteva probleme.

          Citeste mai mult…

Antena3.ro: Ponta, despre reducerea TVA: Era nevoie ca oamenii să înţeleagă scopul sacrificiilor din ultimii ani

Scăderea TVA la alimente este o măsură pentru populaţie, pentru ca oamenii să vadă de ce au fost puşi să strângă cureaua în anii care au trecut, a spus premierul Victor Ponta, joi, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

“După trei ani în care am strâns cureaua, fără să se mai taie pensii şi salarii, era nevoie ca oamenii să înţeleagă scopul acestor sacrificii din ultimii ani. Avem o mare evaziune fiscală pe care oricum nu puteai s-o reduci, deci aceasta este o măsură perfect sustenabilă, dă un mesaj oamenilor, le explici de ce au suferit”, a explicat şeful Guvernului.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Danone: vestea scăderii TVA a adus optimism în rândul consumatorilor

Dieter Schulz, managerul care conduce operaţiunile locale ale grupului francez Danone, spune că anul acesta a început bine, consumatorul român pare să fie mai optimist datorită schimbărilor din zona politică şi veştilor bune legate de scăderea TVA la alimente şi crede că 2015 va fi un an bun pentru România şi pentru industria bunurilor de larg consum în general.

„Reducerea TVA este un lucru bun, sunt nerăbdător să văd această măsură intrată în vigoare. Nu pot să spun dacă va creşte consumul, dar este o modalitate prin care acele categorii de alimente de bază devin mai accesibile unei părţi importante din populaţie. Şi asta ar trebui să se traducă în creşterea consumului“, este de părere Dieter Schulz, director general al Danone pentru sud-estul Europei. Compania care deţine o fabrică în Bucureşti.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: INSTITUTELE DE CERCETARE ÎNDEAMNĂ Germania trebuie să reducă taxele

Germania ar trebui să se folosească de poziţia sa fiscală solidă şi să-şi diminueze taxele, conform unui raport comandat de guvernul de la Berlin, realizat de institute de cercetare din Germania, Elveţia şi Austria.

Documentul arată că Germania şi-a echilibrat bugetul în 2014, înainte cu un an de termenul prevăzut în acest sens. Conform institutelor care au întocmit raportul, Berlinul trebuie să realizeze un excedent bugetar de peste 20 de miliarde de euro în 2015 şi 2016.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Cea mai mare lansare a unei companii româneşti din IT în San Francisco

Bitdfender lansează pe piaţa din SUA, peste câteva ore, produsul cu care speră să schimbe fundamental piaţa globală a soluţiilor de securitate IT. La lansare participă peste 80 de persoane, printre care şi jurnalişti de la Reuters, Fortune, Wall Street Journal, Bloomberg.

Compania Bitdefender, creată de românii Florin şi Măriuca Talpeş, care a reuşit să-şi facă loc pe piaţa internaţională de soluţii de securitate IT, ajungând la o bază de câteva sute de milioane de clienţi cu tehnologiile dezvoltate în România, va ataca în această seară piaţa din SUA cu un nou produs, cu care are ambiţia să redefinească industria globală de profil.

             Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Licitatie pentru servicii telecom pe 10 ani: In joc este o banda de frecvente radio in care au licente acum Orange

O noua procedura de selectie competitiva va avea loc in acest an pentru utilizarea benzii de frecvente radio 3,4-3,8 GHz, acolo unde in prezent au licente Orange, Vodafone, UPC, SNR si 2K Telecom, a anuntat joi Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). In urma licitatiei organizate de aceasta autoritate se vor acorda drepturi de utilizare a spectrului radio, care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2016, pentru o perioada de 10 ani, pana la 31 decembrie 2025. Castigatorii vor putea furniza la nivel national servicii de transmisii de date si acces la internet pe suport radio de banda larga.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Vodafone a dat în judecată ANCOM şi cere despăgubiri de 15,1 mil. euro

Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, a dat în judecată, ieri, Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), solicitând instituţiei plata a 15,1 mil. euro – reprezentând „despăgubiri“ pentru „prejudiciul“ creat companiei de faptul că o parte din spectrul radio achiziţionat în anul 2012 de la statul român nu poate fi utilizat în peste 20 de judeţe, în conformitate cu condiţiile descrise în caietul de sarcini – din cauza unor interferenţe generate de companii de comunicaţii din Ucraina, au declarat pentru ZF surse de pe piaţa de telecom.

        Citeste mai mult..

Bursa.ro: Bosch a deschis un centru IT de cercetare şi dezvoltare în Cluj-Napoca

Bosch a inaugurat oficial, ieri, un nou centru de IT în birourile “The Office” din Cluj-Napoca, arată un comunicat remis redacţiei.

În noul birou, localizat pe Bulevardul 21 decembrie 1989, Bosch planifică, pentru următorii ani, crearea mai multor locuri de muncă pentru tinerii specialiști in domeniul IT.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Florin Jianu: Toţi elevii de liceu ar trebui să facă exerciţii de antreprenoriat

Conceptul de „firmă de exerciţiu“, aplicat acum doar în liceele tehnice şi economice, ar trebui extins în toate liceele din ţară, fiind important pentru orice tânăr să aibă noţiuni manageriale, să ştie cum se face un business, ce presupune fiecare funcţie dintr-o companie, a spus la ZF Live fostul ministru pentru IMM-uri Florin Jianu, membru al Patronatului Tinerilor Întreprinzători.

„Lucrăm de 7-8 ani cu Ministerul Educaţiei pentru imple­mentarea acestui concept. Există şi o olimpiadă a «firmelor de exerciţiu», care porneşte de la etapa pe clasă şi ajunge la cea naţională, apoi internaţională“, a spus Jianu.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: 100.000 de chelneri câştigă 1 miliard de lei pe an din bacşişuri. Proprietarii restaurantelor critică eventuala impozitare: „Este ca şi cum ai pune tunurile pe o furnică“.

Planul guvernului de a impozita bacşişul cu 16%, fie ca venit, fie ca profit, este văzut diferit de analiştii financiari, de operatorii din sectorul de hoteluri şi restaurante, de chelneri şi barmani. Cei mai mulţi spun că este un proiect principial bun, dar dificil de pus în practică.

„Principial este greu de combătut justeţea măsurii, deoarece este normal ca toată lumea să plătească taxe şi impozite. Da, personalul din HoReCa are printre cele mai mici salarii din România, însă mai sunt şi alte categorii în aceeaşi situaţie şi ele plătesc impozitul pe întregul lor venit“, spune analistul Aurelian Dochia.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: România, locul secund în UE la creşterea preţurilor, în martie

România se numără printre statele membre ale Uniunii Europene care în luna martie 2015 au înregistrat cele mai mari rate anuale ale inflaţiei, arată datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Potrivit Eurostat, rata anuală a inflaţiei atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană s-a situat la minus 0,1% în luna martie, comparativ cu minus 0,3% în februarie. Ţările cu cea mai mare rată anuală a inflaţiei au fost Austria (0,9%), România (0,8%) şi Suedia (0,7%). În schimb, 12 state membre UE au înregistrat în luna martie rate anuale negative ale inflaţiei, în frunte cu Grecia (minus 1,9%), Cipru (minus 1,4%) şi Polonia (minus 1,2%).

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: INTERVIU/ Ioana Petrescu: Codul Fiscal va mai suferi modificări în Parlament; vom discuta forma finală cu FMI și CE

Măsurile cuprinse în proiectul de modificare a Codului Fiscal, împreună cu reducerea TVA la produsele agroalimentare, sunt sustenabile în timp, fapt dovedit de măsurile adoptate în 2014, respectiv neimpozitarea profitului reinvestit și reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, care nu au dezechilibrat bugetul, susține consilierul primului ministru pe probleme economice, Ioana Petrescu.

Într-un interviu acordat AGERPRES, fostul ministru al Finanțelor a precizat că reducerea TVA la alimente se va reflecta semnificativ în prețuri, dar va duce și la o diminuare a evaziunii fiscale din domeniu, estimată la aproape 10 miliarde de lei în 2012.

             Citeste mai mult…

Evz.ro: UNDE au plecat românii de Paște, cu un buget de 280 de euro

Numărul românilor care au preferat un sejur peste hotare în minivacanța pascală din 2015 a rămas constant în raport cu anii trecuți, potrivit datelor tour operatorului Christian Tour.

Majoritatea turiștilor români au optat pentru destinații pascale clasice, precum Israel, Grecia, Bulgaria, iar numărul celor care au ales să petreacă minivacanța peste hotare nu s-a diminuat.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Peste 5.300 de străini, cei mai mulţi din Franţa şi Austria, au venit în vară cu chartere pe litoral

Mai mult de 5.300 de turişti străini au ajuns în vara anului trecut cu zboruri charter pe aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanţa, cei mai mulţi dintre ei fiind austrieci, francezi şi israelieni, iar pentru acest an s-au anunţat deja zboruri cu turişti din Franţa, Israel şi Belarus.

“În materie de trafic comercial internaţional, în anul 2014 am înregistrat un număr de 783 mişcări aeronave, dintre care 366 mişcări aeronave trafic regulat (zborurile Turkish Airlines), iar 417 mişcări comerciale înregistrate din zboruri charter externe, precum şi trafic general aviation”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Bogdan Ionuţ Artagea, directorul general al Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu din Constanţa.

             Citeste mai mult…

 Economica.net: Comisia europeană începe să caute pesticidele din mâncarea românească

Începând de anul viitor România şi celelalte state membre vor trebui să preleve probe din anumite produse vegetale şi animale cu scopul de a identifica cantităţile de pesticide din aceste alimente.

Comisia Europeană a decis, printr-un Regulament, să creeze un program de control multianual al reziduurilor de pesticide. Astfel, începând de anul viitor şi până în 2018, toate statele membre vor fi obligate să preleve și să analizeze probe dintr-o serie de legume, fructe  şi produse animale pentru a depista cantitatea şi tipul de pesticide conţinute. “Treizeci până la 40 de produse alimentare reprezintă componentele principale ale alimentației în cadrul Uniunii. Deoarece utilizările pesticidelor prezintă modificări semnificative pe parcursul unei perioade de trei ani, pesticidele din respectivele produse alimentare ar trebui monitorizate pe parcursul unei serii de cicluri de câte trei ani, pentru a permite evaluarea expunerii consumatorilor și a aplicării legislației Uniunii”, se arată în expunerea de motive a Regulamentului.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Abatoarele româneşti, apte să exporte carne de porc în Japonia

Ambasada României la Tokio a transmis către ANSVSA o informare oficială din partea autorităţii competente din Japonia, prin care se certifică faptul că procedurile din abatoarele din România îndeplinesc criteriile necesare pentru exportul de carne de porc.

Aceasta este una dintre formalităţile necesare pentru realizarea exportului de carne de porc pe piaţa japoneză, export solicitat de partea română în anul 2013.

              Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Predoiu: Sindicaliştii de la Dacia Renault, mai ”clarvăzători” economic decât premierul Ponta

Sindicaliştii de la Dacia Renaul au arătat prin protestul lor că au ”o clarviziune economică mai mare decât a premierului”, înţelegând necesitatea investiţiilor în infrastructură, în timp ce premierul a înţeles ”să-i mintă şi ameninţe”, a scris pe Facebook, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu.

”Sindicaliştii de la Dacia Renault au demonstrat ieri la Piteşti o clarviziune economică mai mare decât a premierului Ponta. Ei, spre deosebire de Ponta, au înţeles că economia nu poate funcţiona fără investiţii în infrastructură. Ce-a înţeles premierul Ponta? Să mintă, să ameninţe sindicaliştii şi să jignească opoziţia”, a scris vineri Predoiu, pe pagina sa de Facebook.

              Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Un nou recensământ rutier. Miza: trafic mai mare pe Valea Oltului (Sibiu-Piteşti), sau pe Valea Prahovei, unde Guvernul insistă cu proiectul Comarnic-Braşov?

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va începe luni, 20 aprilie, un recensământ al traficului rutier din România, procesul urmând să fie finalizat la jumătatea lunii noiembrie.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va începe luni, 20 aprilie, un recensământ al traficului rutier din România, procesul urmând să fie finalizat la jumătatea lunii noiembrie. Acţiunea are loc ca urmare a recomandării Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi se va desfăşura în toate ţările Uniunii Europene. Recensământul vizează traficul rutier de pe teritoriul României, indiferent de ţara în care sunt înmatriculate autovehiculele.

              Citeste mai mult…

Mediafax.ro: INS: Peste jumătate dintre persoanele cu vârste între 55 şi 64 de ani nu au avut ocupaţie în 2014  

Mai mult de jumătate dintre persoanele care au vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani nu au fost angajate în anul 2014, iar din totalul populaţiei ocupate, 30,9 la sută erau lucrători pe cont propriu şi lucrători familiali neremuneraţi, informează, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS).

INS precizează că, în 2014, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15 – 64 ani) a fost de 61 la sută, iar rata şomajului de 6,8 la sută. Astfel, în anul 2014 populaţia activă a României era de 9.243.000 persoane, din care 8.614.000 persoane ocupate şi 629.000 şomeri.

              Citeste mai mult

Bursa.ro: Euro s-a depreciat la 4,4110 lei

Francul elveţian a coborât cu 0,48 bani.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, astăzi, un curs de referinţă de 4,4110 lei pentru moneda europeană, în descreştere cu 0,15 bani, comparativ cu şedinţa precedentă, când euro a fost cotat la 4,4125 lei.

Şi dolarul american a scăzut, cu 6,16 bani în raport cu moneda naţională, BNR stabilind un curs de 4,0777 lei, faţă de 4,1393 lei în şedinţa de ieri.

              Citeste mai mult…

Businessmagazin.ro: Opinie George Mioc, CEO PSI Industries: O lecţie de la domnul Maure, cel care a speriat guvernul Ponta

M-a bucurat nespus de mult victoria pe care preşedintele Dacia Piteşti, domnul Nicolas Maure, a obţinut-o asupra obtuzului minister al Transporturilor: în sfârşit, autostrada Piteşti-Sibiu a devenit „prioritate zero” şi ar urma să fie gata până în 2020. „După 2020 nimeni de la Renault-Nissan nu va înţelege cum de nu există un sistem minim de autostrăzi în România. Dacă Sibiu-Piteşti nu e gata până atunci, va trebui să luăm decizii importante”, spunea marţi, 7 aprilie, domnul Maure. Au trecut doar două zile şi ministerul Transporturilor a anunţat: „După observaţiile de la Comisia Europeană, autostrada Sibiu – Piteşti figurează în Master Planul General de Transport pe primul loc la proiectele de autostrăzi cu un punctaj general de 112,22”.

               Citeste mai mult…

Sibiu100.ro: Autoritățile caută noi investitori în județul Sibiu

Oameni de afaceri din 50 de țări sunt invitați să participe la Sibiu, la cea de-a doua ediție a conferinței internaționale „Oportunități de investiții în județul Sibiu. Valoare adăugată afacerii tale”. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean în parteneriat cu Instituția Prefectului – Județul Sibiu și cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu și va avea loc în perioada 10 – 13 iunie.

Programul conferinței va include ateliere de lucru pe diverse teme de interes național și internațional, de la industrie, parcuri industriale, agricultură și industrie alimentară, turism și gastronomie, până la infrastructura de transport, construcții și material de construcții, IT, fiind programate în paralel și întâlniri de afaceri. Pentru prezentarea produselor fabricate în Sibiu, precum și a serviciilor oferite, va fi organizat un pavilion expozițional la Sala Transilvania, la care sunt invitate să participe cele mai reprezentative firme din judeţul Sibiu.

               Citeste mai mult…

Tribuna.ro: Străinii, tentaţi să investească în judeţul Sibiu

50 de ambasade din România, dintre care unele și-au confirmat deja prezenţa, au fost invitate să participe la o conferinţă care promovează oportunităţile de afaceri din judeţul Sibiu. Cele mai reprezentative firme din judeţul Sibiu îşi vor expune produsele la Sala Transilvania.

Consiliul Judeţean Sibiu organizează în această pri­măvară cea de-a doua ediţie a Conferinţei Internaţionale „Oportunităţi de investiţii în judeţul Sibiu. Valoare a­dău­gată afacerii tale”, cu scopul de a cãuta şi de a atrage companii şi oameni de afaceri care să vină şi să investească în judeţul Sibiu.

               Citeste mai mult…

Vasluion.ro: Economia Vasluiului dã semne de trezire

Dupã sase ani de crizã, în sfârsit, economia judetului Vaslui a început sã dea semne de revenire. Investitiile fãcute din bugetele locale, precum si noile proiecte demarate sunt, pentru moment, motoarele revigorãrii mediului de afaceri. În viitorul apropiat, un rol extrem de important îl vor juca si mãsurile de reducere a fiscalitãtii anuntate prin noul Cod Fiscal. Dacã relaxarea fiscalitãtii va merge în paralel cu disciplinarea întreprinzãtorilor în ceea ce priveste plata taxelor si impozitelor, sunt toate sansele ca în 2015 sã iasã din traditia neagrã instauratã de criza economicã.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: CFR SA a semnat un contract de 55 milioane lei pentru lucrări feroviare

CFR SA a semnat cu asocierea Alstom Transport – Pas 97 Impex un contract în valoare de 55,2 milioane lei, inclusiv TVA, pentru proiectarea şi execuţia unui sistem de detectare a cutiilor de osii supraîncălzite şi a frânelor strânse, care va fi funcţiona în apropierea a 21 de staţii de cale ferată.

“Acest sistem controlează, înregistrează (starea termică) şi detectează cutiile de osii, discurile de frână şi bandajele roţilor a căror temperatură este mai mare decât abaterile admise. În orice astfel de situaţie, dispozitivul DCOS va declanşa automat alarme diferite în funcţie de valorile temperaturilor şi va transmite semnalul la bordul locomotivei, prin radio, precum şi la un post central de supraveghere, în scopul de a evalua gradul de gravitate al anomaliei detectate şi de a lua măsuri în consecinţă”, se arată într-un comunicat al CFR SA.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Dragnea: Controalele Curții de Conturi au dus la întârzieri în programele derulate de MDRAP

Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea, a declarat vineri, la Beclean, județul Bistrița-Năsăud, cu ocazia inaugurării unui bazin didactic de înot, că programele derulate de ministerul pe care îl conduce au fost întârziate în ultimele luni din cauza controalelor “dese și multe” ale Curții de Conturi.

“Din nefericire, celelalte proiecte nu mai au același ritm de implementare, pentru că sunt anumite instituții de control care simt nevoia să controleze foarte des și foarte mult. E bine să fim controlați, pentru că e bine să se facă lucrurile în regulă, numai că au apărut ceva întârzieri”, a spus Dragnea.

               Citeste mai mult…

Economica.net: Astra Asigurări scapă temporar de executarea silită. CNADNR vrea 20 de milioane de euro de la asigurător

KPMG Advisory, administratorul special al Astra Asigurări a anunţat că Judecătoria  Sector 3 Bucureşti a dispus suspendarea provizorie a executării silite a asigurării în favoarea CNADNR a unei poliţe de 95,9 milioane de lei. Datoria asigurătorului către compania de drumuri provine din activarea mai multor poliţe de asigurare de bună execuţie contractate de firma lui Nelu Iordache pentru modernizarea  Transalpina

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Gazprom scade prețul gazelor naturale livrate către Republica Moldova, începând cu 1 aprilie

Compania Gazprom va micșora cu 18% prețul gazelor naturale livrate către Republica Moldova începând cu al doilea trimestru din 2015, a anunțat, vineri, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES, Ministerul Economiei din Republica Moldova.

‘În trimestrul II al anului curent, Republica Moldova va achita pentru gazele naturale importate din Federația Rusă cu 18 la sută mai puțin decât în lunile ianuarie-martie 2015. Concernul rus Gazprom a informat Moldovagaz, că, începând cu 1 aprilie, va livra gaze naturale către Republica Moldova la prețul de 252,5 dolari SUA pentru o mie de metri cubi. Comparativ cu trimestrul I, pentru lunile aprilie — iunie prețul a fost micșorat cu peste 58 de dolari’, se arată în informarea ministerului de resort din Republica Moldova.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Bogdan Nicolae Badea, propunerea statului în consiliu de supraveghere al Petrom

Bogdan Nicolae Badea este propunerea Ministerului Energiei pentru un loc în consiliul de supraveghere al Petrom, după ce la mijlocul acestei săptămâni instituţia a decis revocarea din funcţie a lui Lucian-Dan Vlădescu, potrivit unui document publicat pe site-ul Petrom. Decizia va fi luată în AGA din 28 aprilie.

                Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Malosse (CESE): Amenințarea cu delocarea producției Renault din România este exagerată, dar îmbunătățirea infrastructurii trebuie accelerată

Amenințarea cu deblocarea producției Renault din România este exagerată, dar asta nu înseamnă că îmbunătățirea infrastructurii nu trebuie accelerată, având în vedere că lipsa autostrăzii costă compania 30 de euro în plus de mașină pentru transportul până în Ungaria, a declarat vineri președintele Comitetului Economic și Social European (CESE), Henri Malosse, în cadrul unei conferințe de presă organizată la finalul vizitei în România.

‘Guvernul a asigurat grupul Renault că autostrada va fi gata până în 2020, deși termenul inițial era 2018. Nu sunt reprezentantul Renault aici, dar investiția din România este una strategică, pe termen lung. Nu cred că faptul că se va depăși termenul cu 3 sau 6 luni după perioada limită va schimba ceva. (…) Amenințarea cu delocarea mi se pare exagerată, dar asta nu înseamnă că nu trebuie accelerată infrastructură necesară în fiecare țară’, a precizat Henri Malosse.

               Citeste mai mult…

Economica.net: Hidroelectrica oferă 2,2 milioane euro, fără TVA, pentru 150 de autovehicule, în leasing operaţional

Hidroelectrica vrea să plătească, din surse proprii, 2,2 milioane euro, fără TVA, pentru 90 de autovehicule tip SUV şi 60 de autovehicule autoutilitare, în leasing operaţional, potrivit unui anunţ de participare, postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Contractul va fi încheiat pentru o perioadă de 52 de luni de la data atribuirii, iar perioada de închiriere în leasing operaţional va fi de 48 luni. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 3 iunie 2015, ora 10,00, scrie Agerpres.

                  Citeste mai mult…

Economica.net: Europa ne dă peste 4 mld. euro prin noul POS DRU. Va fi cel mai mare angajator din ţară, în următorii ani – Rovana Plumb

Azi a fost lansat noul program POS DRU pentru perioada 2014-2020, redenumit Programul Operaţional Capital Uman (POCU). România are la dispoziţie peste patru miliarde de euro din fonduri europene pe care îi poate investi în creşterea ratei de ocupare a populaţiei. Rovana Plumb, ministrul Muncii, spune că programul va fi cel mai mare angajator din România, în următorii ani.

“Cu o finanțare de 5 miliarde euro, din care 4,36 miliarde din fonduri europene, POCU 2014-2020 va fi practic cel mai mare angajator din țară, în următorii ani. Tineri, șomeri, persoane din grupurile vunerabile, antreprenori, lucrători, persoane aflate în sărăcie sau cu venituri reduse – toți se regăsesc în măsurile prevăzute de program care va deveni astfel un instrument eficient de stimulare a creșterii economice și de incluziune socială a persoanelor defavorizate”, a declarat Rovana Plumb, la lansarea Programului Operaţional.

             Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Bitdefender a lansat in SUA un produs special: solutia hardware BOX care promite securizarea tuturor terminalelor inteligente din casa

Bitdefender a lansat la San Francisco “cutiuta” numita BOX, un dispozitiv care este gandit pentru casele in care exista multe dispozitive care se conecteaza la internet. BOX protejeaza toate dispozitivele smart din casa, fara a mai fi nevoie ca pe fiecare dintre ele sa fie instalat antivirus. BOX costa 199 de dolari, iar abonamentul anual este 99 de dolari dupa primul an. Presa americana lauda ideea, insa spune ca mai trebuie perfectionata.

Bitdefender devine primul jucator din industrie care creeaza o solutie completa impotriva amenintarilor informatice pentru toate dispozitivele internet of things, mai ales ca acum in unele case exista 30-40 de dispozitive, incluzand si senzorii de securitate.

              Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Blocul de cinci etaje din containere, vedeta zilei la Târgul Imobiliar Naţional. Un apartament în el costă 12.000 de euro

O companie din Bulgaria vrea să construiască în Bucureşti un imobil de 100 de locuinţe sociale, pentru care va folosi containere ieşite din uz de pe navele de transport maritim. Proiectul este prezentat la Târgul Imobiliar Naţional (tIMOn), care se desfăşoară în perioada 16-19 aprilie în Piaţa Constituţiei din Bucureşti.

Preţul unui apartament în blocul din containere are două camere şi va costa circa 12.000 de euro, anunţă organizatorii tIMOn. Consum minim de energie “Pam Consult Consortium prezintă, în cadrul Târgului Imobiliar Naţional – tIMOn, un proiect nou, la un preţ extrem de mic.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Transilvania, reprezentată direct la nivelul UE. Iniţiativa aparţine PSD

Eurodeputații PSD Victor Negrescu și Emilian Pavel lansează la Bruxelles Delegația Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului – proiect care va asigura reprezentare directă la nivelul Uniunii Europene a zonei de vest a României. Delegația va promova valorile culturale și oportunitățile economice prin evenimente periodice, după modelul folosit de landurile din Germania.

Lansarea va avea loc pe 25 aprilie în cadrul festivalului organizat de comunitatea românească din Belgia, aflat la a 10-a ediție, intitulat “Festivalul Primăvara Românească la Bruxelles” și având tematica “Din Transilvania, Crișana, Banat și Maramureș în inima Europei”. La festival vor lua parte artiști, artizani, jurnaliști, oficialități din toată zona și oameni de cultură, se arată într-un comunicat de presă citat de stiripesurse.ro.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Ţările vecine cu Grecia au introdus în “carantină” subsidiarele băncilor greceşti

Ţările vecine cu Grecia (inclusiv România) au început să se pregătească pentru un eventual ‘accident’ în legătură cu acest stat şi au introdus măsuri destinate să minimizeze eventualele consecinţe pentru sistemele lor bancare naţionale, informează un articol publicat, vineri, în cotidianul elen Kathimerini.

Potrivit publicaţiei, băncile centrale din Albania, Bulgaria, Cipru, România, Serbia, Turcia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei au forţat subsidiarele băncilor greceşti din ţările lor să-şi reducă expunerea pe riscurile greceşti (obligaţiuni, certificate de stat, depozite la băncile greceşti, credite etc) în ideea de a se proteja şi a reduce riscul de contagiune în cazul în care negocierile între Guvernul grec şi zona euro nu se vor finaliza cu succes.

             Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Bani europeni pentru IMM-uri in noul POSDRU 2014-2020. Care sunt domeniile vizate

Noul Program Operational Capital Uman (POCU), care inlocuieste POSDRU in perioada de programare 2014-2020, are alocati bani europeni si pentru antreprenori si pentru cei care vor sa intre in afaceri. POCU romanesc, aprobat de Comisia Europeana in 25 februarie, a fost lansat oficial, vineri, de Ministerul Fondurilor Europene, insa nu se pot accesa banii europeni pana la aprobarea ghidurilor solicitantilor, care abia urmeaza sa fie scoase in consultare publica pana la finalul lunii iunie.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Barierele administrative şi riscurile de corupţie din România frânează investiţiile – Malosse, CESE

Premierul Victor Ponta a cerut prioritate în atragerea investiţiilor în cadrul planului Juncker, însă România are prea multe bariere administrative şi prea multe riscuri de corupţie, care împiedică realizarea investiţiilor, a declarat, vineri, preşedintele Comitetului Economic şi Social European (CESE), Henri Malosse, într-o conferinţă de presă organizată la finalul vizitei sale în România.

‘Am vorbit cu premierul României despre planul de investiţii Juncker. Aici, primul ministru a insistat să se acorde prioritate unei ţări ca România, unei ţări care are nevoie să recupereze decalajele şi să accelereze integrarea europeană, exprimându-şi temerea că aceste investiţii vor merge, din nou, în ţările cele mai dezvoltate cum ar fi Franţa, Germania, Italia, în timp ce România ar putea fi neglijată. Dar, aici, suntem într-o situaţie de şarpe care îşi muşcă coada. Sunt prea multe bariere administrative, prea multe riscuri de corupţie şi, de aceea, investiţiile nu se pot realiza’, a explicat reprezentantul CESE.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Proiect de 1,7 milioane lei pentru supervizarea construcţiei pasajului la centura Bucureşti – Domneşti

CNADNR aşteaptă până la 3 iunie oferte pentru un contract de supervizare a construcţiei unui pasaj suprateran între centura Bucureşti şi localitatea Domneşti, contractul având o valoare estimată de 1,76 milioane lei, cu TVA.

Durata contractului este de 53 luni, din care o lună perioada de preconstrucţie, 3 luni perioada de proiectare, 24 luni activităţi de supervizare a construcţiei, 24 luni activităţi de supervizare în perioada de notificare a defectelor, o lună perioada de finalizare a lucrărilor, inclusiv emiterea certificatului de recepţie finală.

            Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor