Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Apicultorii spera ca reducerea TVA va duce la cresterea consumului de miere

Honeybee_landing_on_milkthistle02Crescatorii de albine din Romania considera bine venita masura reducerii TVA la miere incepand din luna iunie, spunand ca aceasta constituie pentru ei o adevarata gura de oxigen si sperand ca astfel va fi impulsionat si consumul de miere care, la noi, este printre cele mai reduse din Europa.

Acest lucru a fost confirmat de Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Cescatorilor de Albine din Romania, care a declarat cu ocazia unei dezbateri pe aceasta tema ca „reducerea TVA este o gura de oxigen care ne vine foarte bine. Chiar daca apicultorii, persoane fizice, nu ar beneficia de pe urma reducerii, ne gandim si la cei autorizati, care sunt fiscalizati si ne gandim, mai ales, la cumparator pe care trebuie sa-l apropiem de acest sector si de produsele apicole, in sensul cresterii consumului de miere in Romania”.

Acesta a mai precizat ca Romania are unul din cele mai reduse consumuri de miere din intreaga Europa si ca spera ca aceasta masura de reducerea a TVA sa ii avantajeze pe apicultorii romani in competitia cu cei francezi care au invadat piata romaneasca, in conditiile in care in Franta, valoarea TVA pentru miere este de doar 5 la suta.

Ioan Fetea a estimat ca pretul mierii va scadea dupa 1 iunie cu aproximativ 12 la suta, sperand ca astfel va creste consumul, pentru ca romanii vor fi tot mai interesati de acest produs datorita preturilor mai accesibile.

In ceea ce priveste productia de miere, apicultorii spun ca varful a fost atins  in 2012 cand s-au produs 24.000 de tone. Anul 2014 a fost unul greu din punct de vedere al productiilor realizate. Ajutorul de minimis pe care Guvernul si Ministerul Agriculturii l-au aprobat a fost o gura de oxigen pentru apicultori.

Presedintele ACA s-a plans  ca fondul genetic din Romania este distrus spunand ca  „sunt introduse rase in tara noastra care nu au nimic cu climatul, nu sunt adaptate conditiilor din Romania. Noi riscam sa ne pierdem bruma de material genetic pe care-l avem si vom ajunge la o hibridare incat vom deveni dependenti de materialul genetic din alte tari.  Brandul Mierea Romaneasca nu are parte de prea multa publicitate, preturile cerute pentru campanii de promovare sunt prea mari”.

In urmatorii cinci ani, apicultorii spera sa ajunga la circa 1,8 milioane de familii de albine, in conditiile in care, in Romania, se inregistreaza in jur de 1,53 milioane de familii de albine. „Daca in 1989 in Romania erau 1,418 milioane de familii de albine, abia in 2014 am reusit sa revenim la efectivele de atunci. Romania are acum undeva la 1,53 milioane de familii de albine, din datele declarate de Ministerul Agriculturii. Aceasta crestere s-a facut liniar si speram sa creasca, sa ajungem la un efectiv undeva la 1,8 milioane in urmatorii cinci ani”, a adaugat presedintele ACA.

http://agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor