Atentie la faptul ca asa cum prevede si Codul Muncii, contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) si urmatoarele clauze:
1. durata muncii si repartizarea programului de lucru;
2. conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
3. interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forma majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate si aceste elemente, contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.
Asadar, angajatii cu contract cu timp partial nu pot efectua ore suplimentare. Pentru a se vedea exact programul de lucru, in contractul de munca al salariatului angajat cu timp partial vor fi inregistrate orele de inceput si orele de sfarsit de program.
Prin urmare, conform art. 105 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), si elementele durata muncii si repartizarea programului de lucru.
In baza acestei dispozitii legale, in contractul invidual de munca cu timp partial apreciem ca se va inscrie in mod obligatoriu atat durata muncii, cat si programul de lucru.
Prin urmare, in contractul individual de munca veti preciza programul pe care salariatul il are in fapt intrucat situatia faptica trebuie sa corespunda cu cea scriptica iar programul de lucru inegal, pentru a functiona trebuie sa fie prevazut in contractul individual de munca.
Exemplu de completare
Durata muncii: O norma intreaga, durata timpului de lucru fiind de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana. Programul de lucru este cuprins intre orele 8,30 17,30 cu pauza de o ora.
Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern/ contractului colectiv de munca aplicabil.