Sursazilei.ro: CCIR vrea să atragă investitori din Kuweit în transporturi, energie, construcții și telecom
România încearcă să găsească piețe de desfacere în Asia, în contextul stagnării și concurenței din Europa
Mihai Daraban, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) s-a întâlnit luni cu oficiali ai Camerei de Comerţ şi Industrie Kuweit, în contextul politicii de reorientare a României către piețele extracomunitare.
Bursa.ro: ÎNTRE 6 ŞI 8 MAI 2015
Problema Termoficării şi a Eficienţei energetice se va discuta la Târgul RoEnergy Bucureşti
În perioada 6 – 8 mai 2015, în Complexul expoziţional Romexpo, pavilion D2, va avea loc cea de-a cincea ediţie a Târgului Internaţional de Energii Regenerabile şi Eficienţă Energetică RoEnergy, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.
Manifestarea se adresează atât companiilor, cât şi persoanelor fizice interesate în administrarea cât mai eficientă a resurselor energetice, fie că este vorba de energii regenerabile, termoficare, electricitate ori eficienţă energetică în industrie şi construcţii.
Opiniatimioarei.ro: Firmele timisene, invitate la cea mai mare expozitie din domeniul agriculturii
Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis invita firmele timisene sa faca parte din delegatia de afaceri care va vizita cea mai mare expozitie de brutarie, patiserie si cofetarie –IBA, organizata la München (Germania), in perioada 12 – 14 septembrie 2015.
Potrivit organizatorilor, IBA este singura manifestare din lume care acopera intreaga piata de profil de la A la Z, de la masini si arome pana la ingrediente si accesorii. Expozitia va aborda tematici de larg interes, precum gustarile rapide de tip snack, ingredientele functionale, magazinele de specialitate, solutiile de economisire a energiei in brutarii sau ambalajele ecologice.
Galasocietatiicivile.ro: Specialist britanic in domeniul sustenabilitatii, in dialog cu lideri de business din Romania
Jo Confino, director editorial al unuia dintre cele mai citite cotidiene britanice, The Guardian, vine la Bucuresti pentru a prezenta care sunt tendintele internationale in materie de sustenabilitate si pentru a discuta cu directori generali si presedinti ai celor mai apreciate companii din Romania despre beneficiile abordarii de sustenabilitate.
Expertul va fi prezent pe 14 mai la Conferinta Leaders for Sustainable Business, un eveniment dedicat managerilor si specialistilor care sunt interesati sa inteleaga legatura dintre abordarea de sustenabilitate si strategia, profitul si oportunitatile de dezvoltare ale unei companii.
Agerpres.ro: ANRE obligată să plătească despăgubiri de 291 de milioane de lei către GDF Suez; Autoritatea va face recurs
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei este obligată, printr-o decizie a Curții de Apel București, din data de 24 aprilie, să plătească GDF Suez despăgubiri de 291,39 milioane lei, însă reprezentanții autorității au anunțat că vor formula recurs împotriva acestei hotărâri.
‘Prin sentința civilă nr. 1173/24.04.2015, pronunțată în dosarul nr. 3874/2/2011, Curtea de Apel București a dispus următoarele: Respinge capetele de cerere privind obligarea ANRE la publicarea valorii actualizate a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziție a gazelor naturale și obligarea ANRE la emiterea unui ordin pentru aprobarea prețurilor finale reglementate aplicabile de către GSER, pentru furnizarea reglementată de gaz natural, ca fiind rămase fără obiect.
Agerpres.ro: Constantin: Nu există niciun consiliu județean care să nu fi solicitat și primit carnete de comercializare și atestate de producător
Producătorii agricoli care vor să-și vândă produsele proprii în piețe o pot face de la 1 mai 2015 numai dacă dețin atestate de producători și carnete de comercializare, iar până în prezent consiliile județene au solicitat 380.000 de atestate și peste 300.000 de carnete, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferință de presă.
“Scopul acestei legi (Legea 145/2014 a piețelor — n. r.) este de a proteja și nu de sancționa producătorii agricoli. Sancțiunile merg către cei care comercializează în mod ilegal. Dacă producătorii au aceste atestate și carnete nu există niciun pericol și nicio o intenție a Guvernului de dublă impozitare, pentru că acești producători plătesc deja impozit pe norma de venit. (…)
Agerpres.ro: Românii preferă călătoriile de agrement și vacanțele scurte; muntele conduce în topul preferințelor (studiu)
Românii preferă călătoriile de agrement și vacanțele mai scurte de o săptămână, în condițiile în care 54% dintre ei și-au alocat în ultimele 12 luni resurse de timp și financiare pentru astfel de călătorii, iar 32% au optat pentru o vacanță mai lungă, relevă un studiu realizat în rândul populației din mediul urban din România.
“Cei mai mulți dintre respondenți (41%) și-au declarat intenția de a face o călătorie de agrement de scurtă durată în viitorul apropiat, ceea ce înseamnă că aproximativ 4 milioane de oameni plănuiesc să plece într-o vacanță mai scurtă de o săptămână în 2015. Destinația principală luată în considerare pentru planificarea vacanțelor scurte este de departe România, muntele conducând în topul preferințelor pentru concediile de câteva zile.
Agerpres.ro: Eugen Teodorovici: Am solicitat ca amendamentele aduse noului Cod fiscal să nu creeze impact bugetar
Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, le-a solicitat, luni, membrilor Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat (PSD) din Camera Deputaților ca amendamentele aduse noului Cod de procedură fiscală să nu creeze impact asupra bugetului pe anul 2016 și nici asupra bugetelor din anii următori.
‘Am avut discuții cu colegii din Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat (PSD) din Camera Deputaților, unde am prezentat Codul de procedură fiscală în noul context economic.
Agerpres.ro: Premierul Victor Ponta și-a început vizita oficială în Emiratele Arabe Unite
Trimisul special al AGERPRES, Doroteea Purcărea, transmite: Premierul Victor Ponta și-a început luni vizita oficială în Emiratele Arabe Unite.
Șeful Guvernului a fost preluat la coborârea din aeronavă de un elicopter cu care se deplasează la Dubai pentru o întâlnire, la Palatul Za’abeel, cu șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, emir al Dubaiului, vicepreședinte și prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite.
Mediafax.ro: Vaslui: Perimetrul unde Chevron a făcut explorări pentru gaze de şist, transformat în teren agricol
Perimetrul de 20.000 de metri pătraţi de la Pungeşti (Vaslui), unde Chevron a desfăşurat, anul trecut, activităţi de explorare a gazelor de şist, a fost transformat în teren agricol, conform avizului de mediu, fiind scoase gardul împrejmuitor şi podul de acces spre zona respectivă.
Compania americană Chevron a finalizat lucrările de reamenajare a terenului de 20.000 de metri pătraţi de la Pungeşti, unde în 2014 a desfăşurat lucrări pentru explorarea gazelor de şist.
Mediafax.ro: Ţări central şi est-europene cer UE măsuri suplimentare pentru combaterea evaziunii la plata TVA
Cinci ţări central şi est-europene au formulat un demers comun prin care cer Uniunii Europene mai multe prerogative pentru combaterea evaziunii fiscale la plata TVA, argumentând că au pierderi de miliarde de euro.
Miniştrii de Finanţe din Bulgaria, Austria, Cehia, Slovacia şi Ungaria au anunţat că vor cere Comisiei Europene să modifice sistemul de colectare a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), în scopul eficientizării colectării.
Mediafax.ro: Teodorovici: Finanţele, ANAF, Concurenţa şi ANPC vor acţiona dacă preţurile la alimente cresc
Guvernul are obligaţia şi preocuparea ca scăderea TVA la alimente să nu fie diluată de măsuri anticoncurenţiale de creştere a preţurilor, iar eventuale situaţii de acest gen trebuie sesizate la Finanţe, ANAF, Consiliul Concurenţei şi ANPC, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
El a răspuns astfel întrebat de presă, după discuţia avută cu deputaţii PSD pe tema Codului Fiscal, dacă Executivul este preocupat de creşterea artificială a preţurilor produselor alimentare, anterior reducerii TVA la alimente.
Mediafax.ro: Curtea de Apel obligă ANRE să plătească GDF Suez despăgubiri de 291 milioane de lei. ANRE va face recurs
Curtea de Apel Bucureşti a obligat ANRE să plătească distribuitorului de gaze GDF Suez despăgubiri de 291 milioane lei, reprezentând costuri nerecuperate, autoritatea de reglementare urmând să facă însă recurs la această decizie.
“Prin senţinţa civilă 1173/24.04.2015, pronunţată în dosarul 3874/2/2011, Curtea de Apel Bucureşti a dispus următoarele: Respinge capetele de cerere privind obligarea ANRE la publicarea valorii actualizate a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale şi obligarea ANRE la emiterea unui ordin pentru aprobarea preţurilor finale reglementate aplicabile de către G.S.E.R., pentru furnizarea reglementată de gaz natural, ca fiind rămase fără obiect.
Mediafax.ro: CE adoptă reguli noi pentru a ajuta ţările, inclusiv România, cu absorbţie redusă a fondurilor UE
Comisia Europeană a adoptat, luni, noi reguli pentru a ajuta statele membre, inclusiv România, cu o rată scăzută de absorbţie a fondurilor de coeziune să atragă cât mai mulţi bani europeni din perioada 2007-2013, comisarul Corina Creţu precizând că Executivul european nu va fi lăsa pe nimeni în urmă.
CE a adoptat, luni, o versiune revizuită a orientărilor de finalizare pentru programele de politică regională din perioada 2007-2013, un document ce explică în detaliu paşii de urmat de către statele membre şi de către Comisie, în vederea finalizării programelor de politică de coeziune 2007-2013.
Zf.ro: Cine este noul director de strategie al Petrom: a lucrat trei ani în Africa unde a deschis noi “fronturi de luptă” pentru OMV
Conduce o echipă de 12 oameni care lucrează 24 din 24 de ore şi care este un fel de institut de statistică al Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze. Acest institut dedicat este responsabil pentru culegerea datelor din piaţă, de aflarea informaţiilor, de urmărirea mişcărilor făcute de greii industriei, astfel încât la final să propună direcţii strategice către managementul companiei. Mihaela Urzică, 40 de ani, a preluat în primăvara acestui an conducerea acestei entităţi, în care cel mai tânăr „strateg“ are 25 de ani, revenind în ţară după aproape patru ani în care a fost finance manager pentru OMV în mai multe ţări africane.
Zf.ro: Afacerile din comerţ au crescut în primul trimestru cu 3%
Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia vânzărilor de autovehicule şi motociclete, a crescut în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3% fiecare.
Evoluţia a fost influenţată de creşterea vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (de 8,5% serie brută) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (3,7%). Vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 1,6%.
Zf.ro: Insolvenţele pierd din elan: minus 57% în primul trimestru
Numărul companiilor intrate în insolvenţă a scăzut cu 57% în primele trei luni ale anului faţă de perioada similară a anului trecut, astfel că doar 2.800 de firme din economie au intrat în reorganizare judiciară în TI faţă de 6.800 în TI 2014, arată datelele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
„Numărul de insolvenţe a scăzut pentru că s-a mai îmbunătăţit şi mediul economic, e mai stabil, iar în plus cele care a trebuit să intre în insolvenţă au intrat deja. De asemenea, au mai scăzut şi dobânzile la credite”, explică analistul economic Dragoş Cabat. El mai spune că s-a mai curăţat economia de companii care trebuia să intre în insolvenţă, dar afirmă şi că schimbarea legislaţiei din domeniu face ca intrarea în insolvenţă să fie mai dificilă.
Zf.ro: RAPORTUL PRIVIND EXECUŢIA BUGETARĂ ÎN T1
Excedentul record de 5 miliarde de lei a fost obţinut în principal din tăierea cu 20% a cheltuielilor programate
Raportul privind execuţia bugetară pe trimestrul I din 2015 oferă explicaţiile pentru excedentul bugetar record de 4,9 mld. lei înregistrat în primele trei luni ale anului: cheltuielile programate au fost tăiate la sânge. Astfel, din ţinta trimestrială de cheltuieli de 61,9 mld. lei în T1 au fost cheltuite efectiv 50 mld. lei, adică cu 11,8 mld. lei mai puţin (2,6 mld. euro) – 20% din totalul programat.
Zf.ro: AGROBUSINESS
„Cordonul cerealelor“: cinci judeţe din sud şi est trag în sus agricultura românească
Cinci judeţe din sud şi est se prefigurează a fi cel mai fierbinte punct al agriculturii româneşti pe modelul celor nouă state din nord-vestul Statelor Unite care formează „cordonul porumbului“.
Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Brăila s-au cristalizat într-un „cordon local al cerealelor“, după ce au adus 80% din creşterea medie a producţiei de cereale în perioada 2007-2013.
Zf.ro: Reducerea TVA la alimente şi în turism va stimula şi piaţa construcţiilor
Măsura de reducere a TVA pentru produse agroalimentare de la 24% la 9% începând din luna iunie a acestui an va avea un impact pozitiv şi asupra pieţei construcţiilor, având în vedere că va fi stimulat consumul, astfel că vor fie construite noi spaţii de retail, estimează compania de consultanţă PMR.
„De asemenea, şi activitatea de construcţii de hoteluri este aşteptată să crească în 2015, stimulată în parte şi de decizia guvernului de a reduce TVA la serviciile turistice de la 24% la 9%”, potrivit PMR.
Zf.ro: Borza pune în discuţie listarea Hidroelectrica chiar şi în insolvenţă
Conducerea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, ia în calcul posibilitatea listării la bursă a companiei chiar şi în situaţia de insolvenţă în care se află de la începutul anului 2014, potrivit unor surse din piaţă.
Hidroelectrica a încheiat anul trecut cu cel mai mare profit din istorie, de circa un miliard de lei. Listarea la bursă în procedura de insolvenţă nu este interzisă de lege. Această propunere ar urma să fie discutată cu avocaţii, cu consorţiul de brokeri care intermediază listarea – Raiffeisen Bank şi Morgan Stanley – şi supusă analizei ASF şi BVB, potrivit aceloraşi surse. Dacă aceştia nu se opun listării la bursă, atunci Guvernul ar trebui să îşi asume răspunderea politică pentru listare.
Zf.ro: Nicolescu, Deloitte: Ce a fost important pe piaţa energiei în aprilie
Preluarea BG Group transformă Shell în jucătorul privat cel mai important în domeniul gazului natural. Disputa Comisia Europeană – Federaţia Rusă în privinţa Gazprom a trecut într-o nouă fază. Guvernul român încurajează automobilul electric, ca alternativă la combustibilii clasici din transporturi. Tendinţele de politizare şi deprofesionalizare ale companiilor de stat din sectorul energetic se acutizează, coroborate cu distribuirea profiturilor ca dividende, în detrimentul investiţiilor.
Zf.ro:PROGRAMUL DE CONVERGENŢĂ 2015
Până în 2060 aproape o treime din populaţie va fi reprezentată de pensionari
Raportul dintre angajaţi şi pensionari va continua să se deterioreze rapid, având în vedere că persoanele peste vârsta de pensionare ar putea reprezenta aproape o treime din populaţia totală până în 2060, potrivit Programului de convergenţă, care este revizuit în fiecare an şi transmis la Bruxelles, după ce este aprobat de guvern.
Ponderea cheltuielilor cu pensiile în PIB este aşteptată să scadă până în 2060, de la 8,2% la 8,1%, în prezent, după o creştere la 8,4% în perioada 2050-2060. Ceea ce ar putea avea efecte grave asupra bugetului de pensii este numărul tot mai mare al pensionarilor şi numărul tot mai mic al celor care plătesc contribuţii.
Zf.ro: Banca Naţională poate relua mâine ciclul de reducere a rezervelor minime obligatorii
BNR va menţine mâine dobânda-cheie la minimul istoric de 2% şi va reduce, pentru prima dată în acest an, ratele rezervelor minime obligatorii (RMO), cel mai probabil pentru lei, având în vedere tendinţa de creştere a dobânzilor pe termen scurt şi necesitatea stimulării creditării, anticipează majoritatea analiştilor.
Zf.ro: Petrolexportimport l-a înlocuit pe directorul general după 17 ani
Moştenitorul omului de afaceri Ovidiu Popescu, decedat în 2011, a decis să preia personal conducerea traderului de ţiţei Petrolexportimport (simbol bursier PEI), pe care o deţinea prin intermediul unui offshore.
Alexandru Popescu, 28 de ani, îl va înlocui ca preşedinte şi director general pe Valeriu Iancu, 64 de ani, care conducea compania din 1998, dinainte ca aceasta să fie privatizată.
Zf.ro: CEH Hunedoara opreşte concedierile pentru că nu are bani pentru salarii compensatorii
Un număr de 540 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH), majoritatea personal TESA, ar trebui concediaţi, însă disponibilizările sunt amânate din lipsă de fonduri, fiecare din aceşti salariaţi beneficiind de trei până la 12 salarii brute lunare, pe companie, la nivelul anului 2014.
Zf.ro: Clienţii cu credite în franci ai Volksbank au trei luni să se hotărască dacă acceptă conversia în lei propusă de Banca Transilvania
Aproximativ 18.000 de clienţi ai Volksbank cu credite în franci elveţieni, monedă care s-a apreciat brusc cu 25% faţă de leu la jumătatea lunii ianuarie, sunt aşteptaţi până pe 31 iulie la sediile Volksbank pentru a primi oferta care constă în returnări de comisioane, reduceri şi rambursare. Costurile notariale legate de operaţiunea de conversie sunt suportate de Volksbank. Oferta privind conversia în lei sau euro a fost anunţată la începutul lunii aprilie când Banca Transilvania (BT) a semnat contractul de preluare a Volksbank.
Zf.ro: Noul câmp de luptă pentru bancheri: conturile pentru salarii
Clienţii OTP Bank, subsidiara locală a celui mai mare grup financiar maghiar, care îşi vor deschide un cont de salariu la bancă până pe 31 iulie 2015 vor primi bonus de până la 500 de lei la achiziţia unui pachet de salariat şi 50% reducere la abonamentul lunar al pachetului pentru cumpărături de minimum 200 de lei pe lună cu cardul. Bonusul este calculat în funcţie de valoarea sumei transferate în cont, începând cu 1.500 de lei. OTP Bank promite de asemenea şi reducerea cu 10%, în limita a 30 de lei pe lună timp de şase luni consecutiv, la plata cu cardul a facturilor pentru clienţii care îşi deschid cont de salariu la bancă.
Zf.ro: Asigurătorii trebuie să raporteze trimestrial către BNR date privind activele şi subscrierile
Companiile locale de asigurări vor avea obligaţia să raporteze trimestrial către Banca Naţională situaţia activelor şi pasivelor existente în sold, ajustările de reevaluare, valoarea provizioanelor tehnice de asigurările generale şi ajustările efectuate în contul acestora, precum şi cifrele privind volumul primelor, al contribuţiilor, al indemnizaţiilor şi veniturilor din comisioane, potrivit unui proiect de modificare a regulamentului de raportare a datelor statistice către banca centrală aflat în dezbatere publică. Noile cerinţe vin pe fondul implementării noilor reglementări statistice ale Băncii Centrale Europene.
Zf.ro: Peste 60% din maşinile care au traversat podul de la Feteşti de 1 Mai au plătit taxa electronic
Peste 60 la sută dintre maşinile care au traversat podul de la Feteşti, pe A2, în timpul minivacanţei de 1 Mai, au plătit taxa electronic, prin SMS sau în benzinăriile autorizate, potrivit datelor transmise de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR).
În perioada 30 aprilie, ora 00.00 – 3 mai, ora 23.59, prin secţiunea staţiei de taxare au trecut 62.552 de vehicule, dintre care 37.676 – pe benzile “etarif” şi 24.876 – prin secţiunea de taxare manuală, potrivit CNADNR.
Zf.ro: ROMÂNIA 5%
Danya Cebus: După sectorul IT, construcţiile ar trebui să fie „perla coroanei“ în economie
Constructorul israelian Danya Cebus, care a ridicat mallul AFI Cotroceni din Bucureşti şi care în prezent lucrează la baza militară americană de la Deveselu, spune că piaţa locală a construcţiilor poate deveni noul motor de creştere al economiei şi de creare de locuri de muncă, după ce în ultima perioadă s-a simţit un reviriment în acest sector, potrivit ediţiei din luna mai a revistei Business Construct.
Zf.ro: Comerţul a scăzut în martie pentru prima dată după 18 luni de creştere
Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut cu 0,2% în martie faţă de aceeaşi lună din 2014, acesta fiind primul declin consemnat de comerţ după un an şi jumătate de creşteri continue.
Datele INS arată că cifra de afaceri din comerţ a scăzut în serie brută cu 0,2%, iar în serie ajustată cu 0,4% în martie faţă, trasă în jos de vânzările de carburanţi care au consemnat un declin de 4,8% şi de produsele nealimentare (-4%). Vânzările de produse alimentare şi băuturi au crescut în martie cu 8% ca serie brută.
Zf.ro: Preţurile producţiei industriale au crescut în luna martie cu 0,4%
Preţurile producţiei industriale au crescut în luna martie, pe total piaţa internă şi piaţa externă, cu 0,4% faţă de luna anterioară, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică (INS).
Zf.ro: Numărul de firme noi a crescut cu 1% în T1, pentru prima dată după trei ani
Ambasadorul Poloniei la Bucureşti: „Cred că sunt destule companii româneşti îndeajuns de mature pentru a se extinde pe pieţele externe, fie pentru a încerca să exporte, fie pentru a rămâne permanent acolo“
Numărul de companii nou-înfiinţate (persoane fizice şi juridice) a revenit pe creştere în primul trimestru din acest an, după trei ani consecutivi de scădere, arată calculele ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.
Zf.ro: Lucrările la pasajul subteran de la Piaţa Presei sunt gata în luna mai
Lucrările de la pasajul subteran de la Piaţa Presei, care va fluidiza traficul dinspre Băneasa spre centrul Bucureştiului, au intrat pe ultima sută de metri şi sunt în grafic cu prevederile contractului, care presupune finalizarea lucrărilor în această lună, susţine Primăria Generală.
Bursa.ro: ÎN TIMP CE, DE IERI, DESFĂŞOARĂ PROGRAMUL DE CONVERSIE PENTRU CREDITELE ÎN CHF
Banca Transilvania are programată a doua rundă de negocieri colective cu clienţii
Reprezentanţii celor împrumutaţi în franci elveţieni (CHF) urmează să aibă a doua rundă de negocieri cu Banca Transilvania (care a achiziţionat, în această primăvară, Volksbank), după cum ne-a spus unul dintre liderii Grupului clienţilor cu credite în CHF.
Acesta ne-a precizat: “Am avut întâlniri cu mai multe bănci, printre care şi Banca Transilvania (BT), iar, la prima întâlnire, toate au părut deschise negocierilor. Vor mai urma şi alte discuţii, probabil timp de două-trei săptămâni, chiar în aceste zile urmând să ne întâlnim din nou cu reprezentanţii BT.
Bursa.ro : BVB deschide în urcare
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în urcare şedinţa de tranzacţionare de astăzi.
Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, urcă, de asemenea, cu 0,53%, la 1.122,04 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se majorează, totodată, cu 0,07%, atingând valoarea de 31.494,17 puncte.
Bursa.ro: ANPC PIERDE UN PROCES COLECTIV ÎMPOTRIVA BCR
Piperea: “Eşecul ANPC în faţa BCR – un precedent ce întoarce totul cu susul în jos”
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor subliniază că decizia nu este definitivă şi că urmează să facă apel
Tribunalul Bucureşti a respins, săptămâna trecută, un proces colectiv pe clauze considerate abuzive, intentat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) împotriva Băncii Comerciale Române (BCR). Instanţa obligă ANPC să-i plătească BCR suma de 27.748,30 lei, decizia nefiind definitivă.
Bursa.ro: BVB a avut un profit net de 1,62 milioane lei, în primul trimestru
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 1,62 milioane lei, cu 17,1% peste nivelul din perioada similară a anului precedent și cu 36,9% sub trimestrul precedent, potrivit raportului transmis astăzi.
Profitul operațional a atins un nivel de 0,25 milioane lei, în scădere comparativ cu cele două perioade de referință, iar cel financiar a fost de 1,69 milioane lei, fiind susținut de aprecierea dolari față de moneda națională, care a avut ca rezultat diferențe din reevaluare de 1,32 milioane lei. Veniturile din dobânzi generate de investițiile în depozite pe termen scurt și titluri de stat pe termen lung au fost de 0,68 milioane lei în perioada analizată.
Bursa.ro: DEPUTATUL PSD ANA BIRCHALL:
“Legea falimentului personal se apropie să treacă de Comisia Juridică”
Iniţiativa legislativă care prevede reglementarea insolvenţei persoanelor fizice ar putea fi avizată, mâine, de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, după cum ne-a spus deputatul PSD Ana Birchall, iniţiatorul proiectului.
Ana Birchall ne-a declarat: “Am avansat cu Legea, care este supusă votului, în acest moment. Am dezbătut articol cu articol şi amendamentele mele au trecut. În principiu, a fost votată structura legii. Sper ca votul din cadrul comisiei de specialitate să se se finalizeze miercuri (n.r. mâine), după care va fi trimisă în plenul Camerei Deputaţilor, care este decizională”.
Bursa.ro: BVB
Aprecieri uşoare, după minivacanţa de 1 Mai
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în urcare uşoară şedinţa de tranzacţionare de ieri, însă valoarea totală a tranzacţiilor a rămas redusă, la numai 22,6 milioane de lei (5,10 milioane de euro) Cel mai mare rulaj a fost înregistrat de acţiunile “Transgaz” (TGN), de 4,46 milioane de lei, cotaţia TGN urcând cu 0,26%, la 270,7 lei/unitate.
Bursa.ro: SIBEX
Perspective modeste pentru lichiditatea derivatelor la debutul lunii mai
La Sibex, începutul celei de-a cincea luni din an nu a fost unul favorabil speculaţiilor, pe piaţă menţinându-se atmosfera de vacanţă şi după ziua liberă de 1 mai. Această “atmosferă” este însă o constantă a acestui an, termenul având mai degrabă o conotaţie negativă, decât una care să indice o relaxare temporară. Aşadar debutul săptămânii în curs nu a schimbat prea multe din evoluţia obişnuită, lichiditatea fiind modestă. Nici deschiderea de la NYSE nu a sunat “deşteptarea” jucătorilor de la Sibex, astfel că, la ora 17.30, se înregistrau 40 de contracte, cu o valoare de 488.351 de lei.
Hotnews.ro: Situatie dificila la Complexul Energetic Oltenia: Angajatii companiei vor intra in somaj tehnic timp de 10 zile
Angajatii Complexului Energetic Oltenia vor intra in somaj tehnic in ultimele cinci zile ale lunii mai si primele cinci din iunie, potrivit unor decizii ale conducerii societatii. In luna mai vor intra in somaj tehnic angajatii TESA si personalul operativ din cadrul societatii. Totodata, vor sta acasa si angajatii din carierele Motru, Husnicioara, Pesteana si Sucursala Electrocentrale Isalnita, relateaza Agerpres. Liderul sindicalistilor de la unitatea miniera Husnicioara, spune Rafael Norocel Ciorascu, “hotararea a fost generata de reducerea livrarilor de carbune, dar mai ales a suspendarii contractului prin care Complexul Energetic Oltenia trebuia sa exporte in Republica Serbia 1,2 milioane de tone de lignit”. Reamintim ca la sfarsitul anului trecut, directorul general al CE Oltenia a semnat un contract pagubos de livrare carbune cu o firma de apartament din Constanta.
Economica.net: Ruşii renunţă la o conductă de tranzit gaze din România. Pe ea se bat ucrainienii şi bulgarii
Conducta de Tranzit 2 Isaccea – Negru Vodă iese de sub rezervarea ruşilor în această vară. De licitaţia Transgaz care va urmări un nou contract pe termen lung pentru tranzit gaze pe teritoriul României se interesează ucrainienii şi bulgarii.
Contractul de rezervare capacitate pe care gigantul rusesc Gazprom îl are cu Transgaz România pentru una dintre cele trei conducte care tranzitează Dobrogea, între Isaccea şi Negru Vodă, expiră la sfârşitul lunii iunie. Ruşii nu doresc să-l reînnoiască, aşa că Transgaz negociază cu ucrainienii şi bulgarii un nou contract de rezervare capacitate valabil pe mai mulţi ani.
Economica.net: Teodorovici: Cine vrea să dea bacşiş băiatului care aduce pizza merge la unitate pentru bon fiscal
Persoanele care livrează pizza la domiciliu sau la birou pot primi un bacşiş, dar numai dacă este lăsat la firma unde acestea lucrează, cumpărătorul având obligaţia să se deplaseze la acea locaţie pentru a le fi eliberat bonul fiscal, a spus ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, citat de MEDIAFAX.
Economica.net: Analiştii băncilor cred că România a intrat într-un nou ciclu de creştere economică. Creşte presiunea pe angajatori
Economia României a intrat într-un nou ciclu de creştere economică, spun analiştii consultaţi de ECONOMICA.NET. Totuşi, migraţia şomerilor către alte pieţe ale muncii se va intensifica. Acest fenomen este unul dintre argumentele care stau la baza estimării care spune că rata medie a şomajului va scădea de la de la 6,8% în 2014, până la 5,4% în 2017.
Economica.net: Bursa de la Bucureşti a închis în creştere şedinţa de luni
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa de tranzacţionare de luni, iar valoarea totală a tranzacţiilor s-a cifrat la 22,6 milioane de lei (5,1 milioane de euro), transmite Agerpres.
Schimburile cu acţiuni au totalizat 21,23 milioane de lei (4,79 milioane de euro), cele mai semnificative fiind tranzacţiile cu acţiunile Transgaz (4,46 milioane de euro), Fondul Proprietatea (4,06 milioane lei), Transelectrica (3,14 milioane lei).
Economica.net: Ce se întâmplă cu leul pe piaţa interbancară – curs valutar 5.05.2015 UPDATE
Leul se depreciază în faţa principalelor monede. Dolarul se apropie de 4 lei, euro a crescut la 4,43 lei în primele ore, după care a revenit la 4,42 lei. Francul s-a apreciat până la 4,26 lei, pe piaţa interbancară.
Francul a crescut până la 4,26 lei, faţă de 4,24 lei, cursul anunţat ieri de BNR. Ulterior, moneda elveţiană a coborât la 4,25 lei. Săptămâna trecută, mai precis miercuri, francul a atins minimul ultimei luni: 4,19 lei, la cursul Băncii Naţionale.
Adevarul.ro: Şeful MasterCard vorbeşte, la Adevărul Live, despre beneficiile neştiute ale plăţilor cu cardul
Cosmin Vladimirescu, director general al MasterCard România, va explica cum pot câştiga românii în campania „Cere bonul fiscal! Plăteşte cu cardul! Noi te premiem!“ Eduard Enea Cosmin Vladimirescu, director general al MasterCard România, va vorbi la Adevărul Live, începând cu ora 12.00, despre avantajele plăţii cu cardul, despre campania „Cere bonul fiscal! Plăteşte cu cardul! Noi te premiem!“ şi despre cum s-a schimbat în ultimii ani comportamentul românilor în ceea ce priveşte utilizarea cardurilor. INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE
Adevarul.ro: ANALIZĂ Care sunt motivele pentru care Cora închide hipermarketul din Arad
Notificarea a fost făcută de către România Hypermarche, proprietarul lanţului de hipermarketuri Cora
Hipermarketul Cora ar urma să-şi înceteze activitatea în mall-ul Galleria Arad de la 1 iunie. Nu există un motiv oficial, doar un context nu tocmai norocos, în 13 repere, scrie Adevărul Financiar. Potrivit unui comunicat transmis luni, de GTC România, proprietarul mall-ului Galleria Arad, Cora a notificat că ar urma să-şi mai desfăşoare activitatea în acest centru comercial doar până la sfârşitul acestei luni, potrivit sursei citate.
Evz.ro: BILANȚUL Fiscului de 1 mai: 34 de localuri au fost închise. Cele mai mari probleme, la Mamaia
În perioada 01-03 mai 2015, Direcția Generală Antifraudă a verificat 457 operatori de turism şi patroni de restaurante, baruri şi cluburi din zonele turistice cele mai frecventate (Băile Herculane, Băile Felix, Bran-Moeciu, Căciulata, Călimăneşti, Ceahlău, Cheia, Gura Humorului, Gura Râului, Mamaia, Moineşti, Moneasa, Putna, Tăşnad, Vama Veche, Zărneşti ş.a.), a anunțat astăzi instituția.
Mediafax.ro: Primul lanţ de magazine care a redus TVA: Profi a aplicat măsura la o serie de alimente
Reţeaua Profi a redus TVA la o serie de alimente, fiind primul retailer care aplică măsura obligatorie de la 1 iunie, a anunţat marţi compania.
“Am luat această măsură excepţională încă din ultima zi a lui aprilie deoarece suntem convinşi că scăderea preţurilor rezultată din reducerea TVA este o decizie cât se poate de bună pentru comerţ, o decizie care nu doar că le va permite oamenilor să cumpere produse de mai bună calitate, dar va şi spori vânzările în general”, a declarat Daniel Cîrstea, directorul general al magazinelor Profi.
Mediafax.ro: Finanţele ar putea lansa în iunie obligaţiuni pentru populaţie, pentru prima dată din 2005
Ministerul Finanţelor Publice ar putea lansa în iunie, pentru prima dată începând cu anul 2015, o emisiune de titluri de stat destinate populaţiei.
Şeful Trezoreriei, Ştefan Nanu, a declarat marţi, la BVB, că Finanţele încearcă să lanseze emisiunea în prima jumătate a anului şi să găsească un moment de piaţă favorabil.
Mediafax.ro: Oprescu: Dobânda pentru obligaţiunile lansate de Bucureşti, cea mai bună obţinută de o municipalitate
Bucureştiul a lansat obligaţiuni de 2,2 miliarde de lei, la o dobândă medie de 3,98%, cea mai bună obţinută de o municipalitate din România, bugetul Primăriei economisind astfel aproximativ patru milioane de lei anual, a declarat marţi primarul general Sorin Oprescu, la Bursa de Valori Bucureşti.
“Suntem foarte mulţumiţi de interesul investitorilor. Instituţiile financiare au demonstrat că au încredere în puterea oraşului Bucureşti, în modul în care este administrat şi manageriat, în viziunea şi strategia de dezvoltare a oraşului.
Hotnews.ro: SNR a relansat licitatia pentru reteaua nationala de televiziune digitala terestra: Valoarea estimata a contractului este de 115,6 milioane lei
Dupa esecul unei licitatii de peste 120 milioane de euro, soldata cu demiterea directorului general, Gabriel Grecu, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) a relansat licitatia pentru implementarea unei retele nationale de televiziune digitala terestra. De aceasta data se doreste implementarea unui singur multiplex digital pe care se vor transmite ‘free to air’ programe publice si comerciale de televiziune si care va asigura o acoperire de minim 90% din populatia tarii pana la data de 31 decembrie 2016. Licitatia este impartita in doua parti, iar proiectul are o valoare cumulata estimata la 115,64 milioane de lei cu TVA (peste 26,2 milioane de euro) si va fi finantat din surse atrase (credit furnizor).
Hotnews.ro: VIDEO Crowdfunding: Bani adunati de la “toata lumea”, pe internet. Unde si cum se pot strange multifinantari in Romania
O sursa de finantare tot mai folosita de micile firme in occident isi face simtita prezenta si in Romania. Crowdfunding-ul, sau multifinantarea, mai pe romaneste, se practica si la noi din ce in ce mai serios. Statul planuieste sa reglementeze aceasta metoda prin care firmele aflate la inceput de drum pot obtine fonduri pe principiul “cate putin de la cat mai multi”.
Eoficial.ro, preluat de valcea24.ro, prahova24.ro, sinaiaexpres.ro: CCIR, vector principal în relansarea relaţiilor economice dintre România şi Kuweit
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a avut luni o întrevedere cu reprezentanți ai Camerei de Comerţ şi Industrie Kuweit, întâlnirea fiind parte a vizitei oficiale a delegaţiei guvernamentale, conduse de premierul Victor Ponta, în patru state din Golful Persic – Arabia Saudită, Qatar, Kuweit şi Emiratele Arabe Unite.
Vestic.ro, preluat destirilive.ro: Locuri de muncă și ofertă educațională, în 7 și 8 mai la EXPO Arad
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad organizează, în perioada 7-8 mai 2015, la EXPO Arad, cea de-a doua ediție a evenimentului internațional de educație și locuri de muncă – EDU2JOB.
Cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană, ISJ Arad, ISJ Hunedoara, ISJ Bihor, ISJ Hunedoara și British Council, EDU2JOB promite a fi un eveniment de amploare internațională, care va avea ca temă principală învățământul profesional în sistem dual.
Agerpres.ro: Comunicat de presă – Confindustria România Filiala Prahova
Inaugurarea Filialei Prahova a Confindustria România
Astăzi, 5 mai, a fost inaugurată Filiala Prahova a Confindustria România, un nou punct de referință pentru societățile italiene prezente în această regiune.
Constituirea acestei filiale a reprezentat o necesitate de a reuni 37 societăți cu capital italian din zona Ploiești / Prahova, care își desfășoară activitatea în diferite sectoare precum: industrie, logistică, agricultura, energie regenerabilă și servicii, pentru a putea fi reprezentate concret și operațional de către Confindustria România.
Mediafax.ro: STUDIU: Creditarea revine pe creştere în acest an cu 2,3% şi 4,3% în 2016. Depozitele vor avansa cu 1%
Creditele acordate de bănci vor înregistra în acest an o creştere de 2,3% şi de 4,3% anul viitor, cu accent pe retail, unde creditarea va avansa cu 5,2% în 2016, susţinută de finanţările ipotecare acordate prin Prima Casă, în timp ce depozitele atrase vor urca doar cu circa 1%, potrivit unui studiu.
Hotnews.ro: VIDEO INTERVIU Dragos Darabut, director general Vanguard Aseet Management:
Ratele dobanzii la depozitele bancare au fost depasite de cele mai multe dintre randamente obtinute de fondurile de investitii. In aceste conditii, fondurile de investitii pot fi o alternativa la randamentele scazute ale depozitelor bancare, dar trebuie tinut cont si de anumite riscuri. Dragos Darabut, director general Vanguard Aseet Management, a discutat in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro despre investitiile in fondurile din Romania si despre listarea Fondului Propietatea la Bursa din Londra.
Romanialibera.ro: Comarnic-Brașov, construită cu bani de la buget fiindcă nu am cerut fonduri UE
România finanțează din bani publici realizarea autostrăzii, după ce a pierdut sume importante pentru transport, de la bugetul UE, fiindcă nu a depus proiecte. Dacă vrem fonduri europene, mai avem de așteptat 35 de ani.
Premierul Victor Ponta a recunoscut, într-o intervenție televizată, că cea mai mare nerealizare în cei trei ani de guvernare este legată de problema infrastructurii, în special autostrăzile, şi că cel mai probabil porţiunea de autostradă Comarnic-Braşov se va construi cu bani de la buget, deși soluția este parteneriatul public-privat. ”Dacă mă duc la Transporturi, CNADNR, toţi îmi vor spune a doua zi ne ia DNA-ul.
B1.ro: Prețul la carburanți în România este mai scump decât în toate țările din regiune
În România carburanţii sunt mai scumpi decât în toate ţările din regiune, inclusiv Polonia şi Austria, state fără o producţie semnificativă de ţiţei.
Preţul motorinei a crescut cu 7%, iar cel al benzinei cu 13% de la începutul acestui an, iar tarifele continuă să se majoreze.
Economica.net: România şi Luxemburg, singurele state din UE în care preţurile producţiei industriale au crescut în martie
Preţurile producţiei industriale au scăzut în martie cu 2,9% în Uniunea Europeană (UE 28) şi cu 2,3% în zona euro, însă Luxemburg şi România au fost singurele state UE în care preţurile producţiei industriale au crescut, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Mediafax.ro: Andreea Paul (PNL): “Ministrul Teodorovici s-a hotărât să bărbierească bacşişul cu lingura de lemn”
Prim-vicepreşedintele PNL Andreea Paul a declarat, marţi, în legătură cu afirmaţiile ministrului Finanţelor potrivit cărora “cine vrea să dea bacşiş băiatului care aduce pizza merge la unitate pentru bon fiscal”, că “ministrul s-a hotărât să bărbierească bacşişul cu lingura de lemn”.
“Aberaţiile guvernului Ponta au depăşit orice imaginaţie. După ce a decis să fim singura ţară din lume care taie două bonuri fiscale pentru o singură plată, ministrul Teodorovici s-a hotărât să bărbierească bacşisul cu lingura de lemn.
Mediafax.ro: Secretar de stat în Ministerul Finanţelor: Anul acesta nu sunt emoţii privind deficitul bugetar, stăm foarte bine la trei luni
Încadrarea în ţinta de deficit bugetar în termeni ESA stabilită pentru anul acesta prin programul de convergenţă, de 1,45% din PIB, nu prezintă “emoţii” pentru Guvern, întrucât situaţia după primele trei luni este foarte bună, cu un excedent de 0,69%, a afirmat secretarul de stat MFP Enache Jiru.
Secretar de stat în Ministerul Finanţelor: Anul acesta nu sunt emoţii privind deficitul bugetar, stăm foarte bine la trei luni
“Nu sunt emoţii pentru anul acesta în privinţa deficitului bugetar. Situaţia la trei luni este chiar foarte bună. De la un program care prevedea un deficit de 0,65%, avem un excedent de 0,69%. Într-adevăr, ceea ce observăm în evoluţia comportamentului fiscal este nerealizarea investiţiilor”, a afirmat marţi Jiru, într-o conferinţă organizată de Consiliul Patronatelor Bancare din România.
agerpres.ro: Dăianu (BNR): Când pledăm cu nonșalanță pentru o aderare rapidă la euro, înseamnă că nu înțelegem dezavantajele
România se confruntă cu un deficit de analiză economică referitoare la implicațiile și costurile aderării la zona euro, iar faptul că se pledează pentru o aderare rapidă denotă o neînțelegere a dezavantajelor acestui proces, susține Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR).
Agerpres.ro: Consiliul Concurenței va încerca să identifice eventualele înțelegeri, care ar putea împiedica scăderea prețurilor la alimente
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, consideră că reducerea la 9% a TVA la alimente se va regăsi în prețul produselor la raft, deoarece în România există o concurență puternică la nivelul retailerilor, mult mai mare decât în alte state membre ale Uniunii Europene, iar instituția pe care o conduce va căuta să identifice orice comportament ilegal și orice înțelegere între agenții economici, care ar putea împiedica scăderea prețurilor.
Adevarul.ro: STUDIU Firmele se plâng că n-au acces la credite, băncile spun că nu au cerere solvabilă. Cum s-a ajuns aici
Băncile sunt mult mai prudente în acordarea de împrumuturi „Creditele corporate au fost în scădere (-5% în 2013 faţă de 2012 şi -6,3% în 2014), ca urmare a standardelor de creditare înăsprite şi se confruntă cu dificultăţi rezultate din cauza accelerării write-off-urilor“, se arată într-un studiu realizat de compania de consultanţă Deloitte la cererea Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR). În România, creditele totale au fost în scădere, dar se aşteaptă o redresare treptată având în vedere că redresarea economică devine mai bine fundamentată, arată autorii studiului.
Hotnews.ro: Complexul Energetic Hunedoara, pe un butoi cu pulbere. Cum a infiintat guvernul Ponta si cum a adus in pragul falimentului o companie cu 7.000 de angajati
Insolventa Complexului Energetic Hunedoara pare inevitabila. Mai nou, pe lista creditorilor care au deschis dosar de insoltenta la Tribunalul Hunedoara s-a inscris si casa de avocatura Bostina si Asociatii. Dosarul a fost inregistrat initial de firma Romlink Invest SRL pe 8 aprilie 2015, alaturandu-se ulterior si Instal Comimpex 2006 SRL, Arteca Jilava SA si Bostina & Asociatii. Acestea se adauga la alte trei dosare de insolventa inregistrate in acest an. In ciuda situatiei extrem de dificile in care se afla CE Hunedoara si a numeroaselor cereri de intrare in insolventa, companie cu aproape 7.000 de angajati, premierul Victor Ponta si ministrul energiei Andrei Gerea evita orice dezbatere publica legata de acest subiect. Pentru CEH, insolventa inseamna direct faliment.
B1.ro: Cătălin Striblea, despre scumpirea prețurilor: Există cel puțin o mare amendă dată unor companii pentru cartelizare. Sunt convins că fără presiune publică, statul nu va face verificări
Rezultatul analizelor făcute în presă, care au pornit de la o anchetă B1, a stabilit că, într-adevăr, prețurile s-au scumpit în marile magazine, cu puțin timp înainte ca reducerea TVA la alimente să producă efectul invers. Cătălin Striblea a oferit pe blogul său un răspuns celor ce i-au acuzat pe jurnaliștii de la B1 că au creat o anchetă special pentru PSD.
Agerpes.ro: Nica (MFE): Vrem să prelungim perioadele de implementare a proiectelor POS DRU; venim marți cu un memorandum în Guvern
Guvernul va avea pe ordinea de zi a ședinței de marți un memorandum prin care vom extinde perioada de implementare a unor proiecte pe Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) 2007 – 2013, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.
Agerpes.ro: Comisia Europeană și-a îmbunătățit estimările privind creșterea economică a României în 2015 până la 2,8%
Comisia Europeană (CE) și-a îmbunătățit ușor estimările privind creșterea economică a României în 2015 până la 2,8%, față de avansul de 2,7% pe care îl preconiza în luna februarie, conform previziunilor de primăvară publicate marți de Executivul comunitar.
Mediafax.ro: ExxonMobil este interesat de explorarea de petrol şi gaze în perimetre bulgăreşti din Marea Neagră
Grupul american ExxonMobil este foarte interesat să câştige o licitaţie de atribuire a unor lucrări de explorare de petrol şi gaze în perimetre bulgăreşti din Marea Neagră, a declarat Stacey Weltmer, director pentru operaţiuni de explorări în Europa şi Regiunea Caspică, transmite Novinite.
Weltmer s-a întâlnit la noul sediu central al companiei din Houston, Texas, cu Delian Dobrev, preşedintele comisiei pentru energie din Adunarea Naţională a Bulgariei şi fost ministru al Energiei, cu vicepreşedintele aceleiaşi comisii, Zecio Stankov, şi cu vicepreşedintele consiliului de administraţie al Bulgratransgaz, Delian Dimitrov.
Mediafax.ro: CE: Deficitul bugetar al României se va înrăutăţi în 2016 la 3,5%, din cauza reducerilor de taxe
Comisia Europeană anticipează pentru 2015 un deficit bugetar de 1,6% din PIB în România, uşor peste nivelul de 1,5% înregistrat în 2014, dar în 2016 prognozează deteriorarea semnificativă a indicatorului, la 3,5%, din cauza reducerilor de taxe care pun sub semnul întrebării consolidarea bugetului.
“Deficitul bugetar va creşte uşor la 1,5% din PIB în 2015, în condiţiile în care scăderea raportului dintre veniturile fiscale şi PIB va fi mai mare decât reducerea cheltuielilor”, se arată în prognoza economică de primăvară a Comisiei Europene.
EY: 54% dintre companii au direcţionat fonduri către sectorul non-guvernamental
Potrivit studiului “Omenia ajută compania”, dezvoltat de EY România şi Asociaţia ViitorPlus, 54% dintre companii au direcționat fonduri pe baza legii sponsorizării către sectorul non-guvernamental în 2014, arată un comunicat remis azi redacţiei.
bursa.ro: ÎN URMĂTOARELE TREI LUNI,
Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a UE se va consulta cu privire la uniunea pieţelor de capital
Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a fost sesizată pe fond cu Cartea verde – Crearea unei uniuni a pieţelor de capital, care marchează începutul unei perioade de consultare (trei luni), în urma căreia se va elabora un plan de acţiune în vederea instituirii, până în 2019, a uniunii pieţelor de capital, care să cuprindă toate statele membre, se arată într-o informare a preşedintelui Comisiei pentru afaceri europene.
Bursa.ro: Agenţie de turism: tinerii reprezintă 20% din piața mondială a turismului
Tinerii reprezintă 20% din piața mondială a turismului, iar procentul crește de la an la an, potrivit ITB World Travel Trends Report 2013/14, citat de turoperatorul Christian Tour.
Marius Pandel, CEO Christian Tour, este citat într-un comunicat remis azi redacţiei: “Aproximativ 30% din clienții Christian Tour sunt tineri. Mai mult, se observă o creștere a numărului de vacanțe efectuate de tineri într-un an, implicit și o creștere a bugetului de vacanță anual. Deși aleg cazări mai modeste ca buget, cu mic-dejun sau self catering, tinerii turiști români obișnuiesc să cheltuie sume suplimentare la destinație pentru diverse sporturi de agrement, distracție, excursii sau închirieri de autoturisme”.
Mediafax.ro: Unele magazine vor afişa preţurile la alimente atât cu TVA-ul de 24%, cât şi cu noua taxă de 9%, pentru a se vedea diferenţa
Mai mulţi retaileri au anunţat, marţi, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Ministerului Finanţelor Publice, ANPC, ANSV şi Consiliului Concurenţei, că vor afişa, de la 1 iunie, atât preţurile cu TVA vechi de 24%, cât şi pe cele noi cu 9%.
“De la 1 iunie, multe magazine vor afişa atât preţul cu TVA redus la alimente, cât şi pe cel vechi de 24% pentru a putea fi văzută diferenţa” a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Agerpres.ro: Ponta: România este pe calea corectă din punct de vedere economic și social
Premierul Victor Ponta susține că România este pe calea corectă din punctul de vedere al situației economico-sociale și recomandă, în acest sens, citirea în întregime a analizei Comisiei Europene legată de starea economică a țării noastre.
“Vă rog să citiți toată analiza Comisiei Europene legată de situația economică a României! (Deja obișnuita propagandă mincinoasă a evazioniștilor din țara noastră a scos un paragraf din context în stilul ‘tradițional’, încercând să denatureze tot!)!Suntem pe calea corectă din punct de vedere economic și social și vom continua!”, a scris Victor Ponta marți pe Facebook.
Mediafax.ro: STUDIU: Provocarea băncilor va fi gestionarea activele neperformante şi administrarea riscurilor
Băncile din România trebuie să gestioneze cât mai eficient activele neperformante prin restructurare şi vânzări şi să implementeze un sistem de administrare a riscurilor, fiind necesară o dezvoltare a pieţei de cumpărare pentru neperformantele companiilor şi ale persoanelor fizice cu garanţii.
Adevarul.ro: Cosmin Vladimirescu, MasterCard: Adevăratul câştig al loteriei bonurilor nu îl constituie premiul, ci faptul că avem o Românie mai albă, mai fiscalizată
Şeful MasterCard, despre beneficiile neştiute ale plăţilor cu cardul Tombola organizată de MasterCard are premii totale de 1,7 milioane de lei, iar prima extragere va fi realizată în data de 15 iunie pentru cumpărăturile făcute în luna mai, a declarat, la Adevărul Live, Cosmin Vladimirescu, şeful companiei. Tombola MasterCard nu se exclude cu loteria bonurilor. Despre plata taxelor cu cardul Dacă ne gândim la plata taxelor, modul cel mai facil este prin plata cu cardul. Trezoreria este în proces de licenţiere. Practic se ataşează o interfaţă de plată. Commitment-ul statului a fost atunci (octombrie 2014 – n.r.) de 12 luni, aşa că am putea la finele acestui an să plătim taxele cu cardul.
Economica.net: Şeful FP: Acţiunile româneşti sunt subevaluate
“Acțiunile românești ni se par în general subevaluate în comparație cu alte țări din regiune”, scrie Greg Konieczny, vicepreşedintele Templeton Emerging Markets Group şi managerul Fondului Proprietatea (FP), într-o postare intitulată “Sărbătorim România”, pe blogul şefului său, Mark Mobius.
Safety Broker a intermediat prime brute cu 12% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2014
Safety Broker a intermediat în primul trimestru al acestui an prime brute în valoare de peste 91,3 milioane lei (20,6 milioane euro), cu 12,06% mai mult decât cele 81,4 milioane lei intermediate în perioada corespondentă a anului trecut, arată un comunicat remis azi redacţiei.