Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 08 mai 2015

Romania-news.ro: CCIRO Italia: ”Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească”

Camera de Comerţ şi Industrie a României în Italia (CCIRO Italia) continuă sub sloganul ”Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească”, ciclul Forumurilor Economice România-Italia. CCIRO Italia în strânsă colaborare cu Guvernul României, prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri și cu Camera de Comerț și Industrie a României organizează trei evenimente importante la Perugia, Torino și Catania în zilele 13, 14 și respectiv 15 mai 2015.

             Citeste mai mult…

Instalnews.ro: Delegatia de informare: Eficienta energetica in infrastructura energetica

mai 2015 – Planificati o investitie care sa reduca consumul de energie primara in centrala energetica pe care o operati? Va preocupa problema gestionarii eficiente a resurselor primare? Sunteti interesat de solutii adoptate in centrale clasice din Germania sau doriti sa aflati cate ceva despre noile alternative oferite de resursele regenerabile? Doriti sa construiti o centrala pentru asigurarea necesarului propriu de energie electrica si termica? Cautati posibilitati de crestere a randamentului centralei si modalitati de reducere a emisiilor sau de recuperare a caldurii?

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Investitorii francezi: Epoca forţei de muncă low-cost a României trebuie să apună

Dezvoltarea economică a Ro­mâ­­niei nu se mai poate baza doar pe forţa de muncă ieftină, iar modelul low-cost poate fi transformat în unul inovativ şi competitiv dacă statul vrea să ajute, prin paşi mărunţi, la îmbunătăţirea cadrului în care investitorii fac afaceri, spun experţii Camerei de Comerţ, Industrie şi Agri­cultură Franceze din Ro­mânia (CCIFER).

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Şeful GDF Suez: Infrastructura energetică are nevoie de 3-4 mld. euro anual pentru modernizare

Infrastructura energetică a României are nevoie de trei – patru miliarde de euro, anual, pe o erioadă lungă, până spre 2035 pentru modernizare. Starea actuală a reţelelor de termoficare urbană le face să fie puţin performante, iar statul ar trebui să-şi facă o prioritate din modernizarea acestora înainte să fie prea târziu, spune Eric Stab, preşedintele şi CEO-ul GDF Suez Ro­mânia.

           Citeste mai mult…

Digi24.ro: România, prin ochii investitorilor străini. Sfaturi de la oamenii de afaceri francezi

Cu salariile sale mici şi angajaţii săi buni la toate, România nu este o ţară chiar atât de competitivă pe cât se crede, avertizează oamenii de afaceri francezi. Aceştia spun că cel mai bine ar fi ca forţa de muncă din România să fie specializată şi vorbitoare de limbi străine. Sunt avantaje mai mari decât forţa de muncă plătită cu bani puţini. Sau cel puţin asta susţin public investitorii francezi, pe care, desigur, nu îi deranjează prea tare că angajaţii români se mulţumesc să muncească şi pe bani puţini.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ludwik Sobolewski: În România, companiile nu erau obișnuite să beneficieze de piața de capital

Directorul general al Bursei de Valori București (BVB), Ludwik Sobolewski, apreciază că în România a fost dificilă implementarea unei piețe pentru IMM-uri deoarece companiile nu erau obișnuite să beneficieze de piața de capital și să atragă bani în acest mod, a declarat, joi, directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, în cadrul evenimentul ‘2015 Angel Summit’ organizat de European Business Angels Network (EBAN), la Eindhoven, Olanda.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Rata absorbției fondurilor europene a ajuns la 54,22%, în aprilie

România a înregistrat o absorbție curentă a fondurilor europene, pe cadrul financiar 2007 – 2013, de 54,22% la finalul lunii aprilie, fiind mai mare cu 1,1 puncte procentuale față de nivelul de la finalul lunii martie, se arată în datele publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Luna trecută, MFE a transmis la Comisia Europeană declarații de cheltuieli de 219 milioane euro. Astfel, valoarea totală se ridică la 10,333 miliarde euro, iar valoarea plăților intermediate a rămas la același nivel ca și la finalul lunii martie, respectiv la 9,321 miliarde euro (48,91%).

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: CNIPMMR: Antreprenorii pot beneficia de finanțări nerambursabile de până la 25.000 de euro, prin Proiectul ‘Biz Up’

Cel puțin 40 de antreprenori ar putea beneficia de finanțări nerambursabile de până la 25.000 de euro, prin intermediul Proiectului ‘Biz Up – Dezvoltarea mediului de afaceri prin investiții și formare profesională’, desfășurat în această perioadă de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Potrivit președintelui CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, proiectul implică un concurs de planuri de afaceri, la care pot aplica cetățenii români cu vârsta minimă de 18 ani, interesați să demareze o activitate independentă și care au domiciliul sau reședința în regiunile de implementare București-Ilfov și Sud-Vest Oltenia.

          Citeste mai mult…   

Mediafax.ro: Miniştrii Teodorovici, Plumb, Tudose şi Gerea au discutat cu FMI-CE indicatorii macro-economici 2016

Miniştrii Eugen Teodorovici, Rovana Plumb, Mihai Tudose şi Andrei Gerea au avut, joi, discuţii, la Guvern, cu şeful delegaţiei Comisiei Europene, Istvan Szekely, reprezentantul FMI în România, Guillermo Tolosa, pe tema indicatorilor macro-economici pentru 2016.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Grațiela Gavrilescu: 3.300 de tichete din Programul Rabla 2015 au fost deja trecute în sistemul electronic

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, a declarat, joi, la Galați, că Programul Rabla 2015 a început de o săptămână, până la ora actuală 3.300 de tichete fiind deja trecute în sistemul electronic.

Gavrilescu a afirmat că a fost lansat și proiectul Ecotichetul prin care vor putea fi achiziționate aproximativ 150 de mașini electrice și hibrid și care va fi pus în aplicare la mijlocul lunii iunie.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ponta, citat de AP: UE a suspendat fonduri de un miliard de euro destinate României, din cauza unor nereguli

Premierul Victor Ponta a afirmat joi, în cursul unei întâlniri cu jurnalişti străini, că Uniunea Europeană a suspendat fonduri de un miliard de euro destinate unor proiecte din România pe fondul suspiciunilor de corupţie şi privind alte nereguli.

Victor Ponta a declarat, potrivit site-ului agenţiei Associated Press, că există o “problemă uriaşă” privind plângerile vizând finanţările europene, explicând că acestea sunt investigate automat de Oficiul european pentru combaterea fraudelor (OLAF).

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Victor Ponta: România va respecta ţinta de deficit bugetar, deşi CE anticipează că va fi depăşită

România va respecta ţinta de deficit bugetar pentru 2016, a declarat joi premierul Victor Ponta, respingând avertismentul Comisiei Europene că reducerile de taxe planificate vor duce la un deficit de 3,5% din PIB.

Ponta a aprobat propuneri de reducere a taxelor din iunie 2015 şi până în 2019, între care reducerea semnificativă a Taxei pe Valoarea Adăugată pentru produsele alimentare, într-un efort de combatere a evaziunii fiscale şi de stimulare a creşterii economice şi a consumului privat.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: REZULTATE FINANCIARE: MAŞINILE AU BĂTUT CARBURANŢII

Cea mai mare companie din România: Dacia depăşeşte din nou OMV Petrom

Cifra de afaceri a companiei auto a crescut cu 2,3% anul trecut pentru că a vândut mai multe maşini mai scumpe din portofoliu (Duster), în ciuda unei scăderi de 1,3% a numărului total de maşini asamblate.

Automobile Dacia, principalul con­structor de automobile de pe piaţa locală, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 18,83 de miliarde de lei (4,24 mld. euro), în creştere cu 2,3% faţă de anul anterior, când compania a rulat 18,4 mld. lei, potrivit datelor companiei.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Carpatica a trecut pe profit în primul trimestru, cu 0,65 milioane lei, dar activele sunt în scădere

Banca Comercială Carpatica (BCC) a trecut pe profit în primul trimestru, cu un rezultat de circa 0,65 milioane lei, faţă de o pierdere de aproape un milion lei în perioada similară a anului trecut, în timp ce activele s-au redus cu 0,4%, la aproximativ 3,24 miliarde lei, a anunţat vineri instituţia.

În primele trei luni ale anului trecut, banca din Sibiu a raportat o pierdere netă de circa 905.000 lei şi active totale de 4,08 miliarde lei, care s-au redus până în decembrie cu 20%, la 3,25 miliarde lei.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Investitorii francezi: Epoca forţei de muncă low-cost a României trebuie să apună

Dezvoltarea economică a Ro­mâ­­niei nu se mai poate baza doar pe forţa de muncă ieftină, iar modelul low-cost poate fi transformat în unul inovativ şi competitiv dacă statul vrea să ajute, prin paşi mărunţi, la îmbunătăţirea cadrului în care investitorii fac afaceri, spun experţii Camerei de Comerţ, Industrie şi Agri­cultură Franceze din Ro­mânia (CCIFER).

          Citeste mai mult…

Zf.ro: NIMENI NU ŞTIE CUM SĂ PUNĂ CAPĂT BLOCAJULUI

Avansul în absorbţia fondurilor europene nerambursabile anticipează un eşec total

România a luat de la UE în aprilie 1% din totalul fondurilor europene de 19 mld. euro care îi sunt puse la dispoziţie în exerciţiul financiar 2007-2013.

Mai grav este că are transmise la Bruxe­lles cereri de rambursare de doar 800 de milioane de euro peste sumele rambursate deja, ceea ce arată că, în viitoarele luni, rata de rambursare nu va fi spectaculoasă pentru că executivul european nu va avea ce să onoreze la plată. Situaţia din teren nu este, prin urmare, în măsură să conducă spre un final acceptabil – o rată de rambursare finală de peste 80%.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: „INDUSTRIA AUTO: MOTORUL ECONOMIEI ROMÂNEŞTI“

România trebuie să lucreze la productivitate şi infrastructură dacă vrea să atragă al treilea constructor de maşini

Industria auto din România, o piaţă de 18 miliarde de euro împărţită între producătorii de componente auto şi cele două uzine de autovehicule, Automobile Dacia din Mioveni şi Ford din Craiova, a intrat în vizorul unui al treilea producător de maşini, dar care cântăreşte bine o eventuală investiţie în România şi se uită mai ales la infrastructura de transport.

„Al treilea constructor este pe ţeavă, dar se uită la infrastructura de transport“, a declarat Constantin Stroe, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Autovehicule din România (ACAROM), la evenimentul „Industria auto: motorul economiei româneşti“, realizat de ZF în parteneriat cu Dacia, Porsche Leasing şi Garanti Leasing.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: BCR a revenit pe profit, cu un plus de 344 mil. lei în T1

Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţă, a obţinut în primul trimestru un profit net de 344 milioane de lei (77 mil. euro), faţă de un câştig de numai un milion de lei în primele trei luni de anul trecut, datorită presiunii vizibil mai mici a costului riscului.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: PROGRAMUL DE CONVERGENŢĂ 2015

Guvernul planifică să crească ponderea finanţărilor în lei de pe piaţa internă

Ministerul Finanţelor intenţionează să crească ponderea finanţării în lei, pentru a sprijini dezvoltarea pieţei interne de obliga­ţiuni şi, totodată, are în plan  să reducă treptat emisiunile de titluri denominate în euro pe această piaţă pentru consolidarea curbei de randament în lei şi eliminarea riscului valutar, se arată în Programul de convergenţă pentru perioada 2015-2018.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Dobânzile Robor au scăzut şi ar trebui să se vadă în ratele la credite, iar leul s-a depreciat

Scăderea dobânzilor pe piaţa monetară a accelerat, în special pentru scadenţele scurte, iar leul a intrat pe o tendinţă de depreciere în raport cu euro, după anunţul-surpriză al BNR privind reducerea dobânzii de politică monetară la un nou minim istoric.

Banca centrală a surprins miercuri piaţa printr-o nouă scădere a dobânzii-cheie, de la 2% la 1,75%, concomitent cu reducerea aşteptată a rezervelor minime obligatorii la lei, de la 10% la 8%, care va lăsa băncilor 3 mld. lei lichiditate pe care ar trebui să o plaseze în credite. Majoritatea analiştilor anticipau menţinerea dobânzii de politică monetară la 2%, precum şi posibilitatea reducerii RMO pentru pasivele în lei.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Toţi ochii pe bursă: 79 de companii îşi anunţă bilanţurile pe T1 săptămâna viitoare

Săptămâna bursieră 11-15 mai va fi extrem de încărcată pentru investitori pentru că 79 de companii au programată publicarea rezultatelor financiare pe primul trimestru, unele dintre acestea, precum Nuclearelectrica (SNN), Conpet (COTE) şi Teraplast (TRP), organizând şi teleconferinţe cu investitorii şi analiştii. OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie de pe bursa de la Bucureşti, cu o capitalizare de 22,6 mld. lei, va închide sezonul raportărilor trimestriale cu anunţarea rezultatelor financiare pe 18 mai.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Nuclearelectrica cheltuie 115 mil. lei pentru a dezafecta Unitatea 5

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) îşi propune să cheltuie până la 115 mil. lei (fără TVA) pentru a schimba scopul clădirilor şi tere­nului destinate iniţial Unităţii 5, un reactor care se regăsea în proiectul original al centralei de la Cernavodă, dar a cărui construcţie a fost abandonată.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Impozitarea bacşişurilor şi plafonarea plăţilor în numerar se vor aplica din acest weekend

Clienţii care vor să lase bacşiş vor primi, începând cu data de 9 mai, un bon separat, după ce guvernul a decis să impoziteze aceste venituri cu 16%. Tot din data de 9 mai intră în vigoare şi legea privind plafonarea plăţilor în numerar.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Clienţii Libra Bank au efectuat tranzacţii online de peste 10 mld. lei anul trecut

Clienţii Libra, o bancă de talie redusă specializată pe nişa profesiilor liberale şi a afacerilor micro, au efectuat anul trecut tranzacţii prin internet banking de peste 10 miliarde de lei, în creştere cu 33% faţă de 2013, evoluţia fiind susţinută în principal de operaţiunile realizate de clienţii persoane juridice. Libra are o reţea destul de redusă, aproximativ 40 de sucursale în toată ţara, astfel că mizează în principal pe dezvoltarea afacerilor prin canale alternative, în principal prin internet banking.

         Citeste mai mult…

agerpres.ro: INS: Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali cu 1,4%, în primele trei luni

Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali cu 1,4%, în primul trimestru din acest an, comparativ cu aceeași perioadă din 2014, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS) remis, vineri, AGERPRES.

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în trimestrul I 2015, comparativ cu trimestrul I 2014, au crescut pe ansamblu cu 1,4%, datorită creșterilor înregistrate la următoarele grupe industriale: industria bunurilor de folosință îndelungată, cu 23%, și industria bunurilor intermediare, cu 6,5%.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: VARIANTA REVIZUITĂ A VARIANTEI REVIZUITE NU ESTE ŞI VARIANTA FINALĂ

Cea mai recentă variantă a Master planului general de transport, modificată în urma discuţiilor cu Comisia Europeană, care include şi strategia de implementare a proiectelor, arată că autostrada Sibiu-Piteşti, cu o lungime de 116 kilometri şi un cost estimat la 2 miliarde de euro, va fi gata în 2020, în contextul în care lucrările ar urma să înceapă în 2017.

         Citeste mai mult…

Brokerii se aşteaptă la performanţe în creştere în sectorul bancar

Erste, BRD şi Banca Transilvania au raportat rezultate foarte bune în primul trimestru, consideră analiştii

Acţiunile băncilor listate la Bursa de Valori Bucureşti – BRD, Banca Transilvania (TLV), respectiv Erste Group (EBS) au avut o evoluţie foarte bună în luna aprilie, investitorii anticipând rezultate pozitive pentru primele trei luni ale anului, excepţie făcând Banca Comercială Carpatica (BCC), potrivit lui Nicu Grigoraş, Director Departament Tranzacţionare şi Front Office SSIF “Intercapital Invest”.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: Indicele BET deschide în scădere

Indicele bursier BET de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de astăzi..

Noul indice BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, se depreciază cu 0,39%, la 8.228,9 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un indice ponderat cu capitalizarea “free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui. BET-TR va fi calculat retroactiv începând cu data de 24 septembrie 2012.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: SIBEX

Derivatul pe cursul euro/dolar se menţine cel mai tranzacţionat produs

Pe piaţa Sibex, şedinţa de joi 7 mai se anunţa una mai bună decât precedenta, volumul consemnat după jumătate de zi fiind unul similar cu rezultatul din toată sesiunea anterioară. Conform datelor de la ora 17.30 se înregistrau 51 de contracte cu o valoare peste 660.000 de lei. Numărul produselor tranzacţionate era de cinci iar evoluţia cotaţiilor era preponderent una descendentă. Derivatul pe cursul dintre moneda unică şi dolar continua să fie cel mai tranzacţionat produs, argumentul principal care a determinat această situaţie fiind tendinţa ascendentă din ultima perioadă a monedei unice.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

Deal cu 0,99% din SIF Banat-Crişan

Tranzacţiile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-au ridicat, ieri, la valoarea de 19,08 milioane de lei (4,28 milioane de euro), fiind impulsionate de un “deal” cu 0,99% din SIF1 Banat Crişana. Înainte de Adunarea Generală a Acţionarilor SIF1, din luna martie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a limitat drepturile de vot pentru un grup de off-shore-uri, identificat de procurori că acţionează concertat cu fostul preşedinte Dragoş Bîlteanu, care avea o deţinere cumulată de 23,46%. Totodată, ASF a obligat grupul respectiv să revină în pragul legal de 5%, în termen de trei luni de zile.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Alexandru Lapusan, CEO Zitec: Handicapul startup-urilor romanesti este sistemul educational. Ni s-a spus ca daca vom invata foarte bine si vom sti toate virgulele de la problema, am rezolvat totul, dar in realitate nu este chiar asa

Zitec, unul dintre principalii producatori locali de aplicatii online, a anuntat recent noi investitii in startup-uri si are in “vizor” alte mici business-uri pe care sa le sustina. Despre diferenta dintre antreprenorii romani si cei din Occident si despre cum pune sistemul educational romanesc piedici in calea startup-urilor puteti citi in interviul realizat de HotNews.ro cu Alexandru Lapusan, seful Zitec.

          Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Fonduri europene pentru tineri. De câţi bani ai nevoie pentru a înfiinţa o livadă

Fonduri europene pentru tineri. Specialiştii în pomicultură spun că o livadă poate fi profitabilă Fără utilaje şi fără costul terenului, înfiinţarea unei plantaţii de prun ar costa 3.500 – 4.000 de euro, iar preţurile cresc în cazul în care vă gândiţi să puneţi meri, peri sau caise. Însă, potrivit pomicultorilor, cea mai mare parte a bugetului se investeşte în utilaje. Pentru început, aveţi nevoie de un tractor horticultor, care costă aproximativ 25.000 de euro.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: STUDIU: Peste 230 milioane de euro obţinuţi în ultimii cinci ani din finanţări europene, returnaţi la UE

Potrivit Institutului pentru Politici Publice (IPP), datele au fost colectate în baza unor solicitări de informaţii de interes public transmise către 41 de consilii juudeţene, 45 de primării ale municipiilor reşedinţă de judeţ, inclusiv Primaria Capitalei şi toate primăriile de sector, şapte autorităţi de management, Autoritatea pentru Audit, Departamentul pentru Luptă Antifraudă, Direcţia

          Citeste mai mult…

adevarul.ro: Plăţile în numerar, plafonate de sâmbătă. Ce sume maxime de bani se mai pot plăti în numerar

Cine umblă cu prea mult numerar riscă o amendă consistentă Noua lege „pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi“ (nr. 70/2015), publicată în Monitorul Oficial din 10 aprilie, introduce o serie de măsuri prin care se plafonează manevrarea banilor în numerar. Practic, cine a operat până acum cu cash în sume mari şi foarte mari va trebui să efectueze tranzacţiile doar prin bancă. Primul capitol al legii, care intră în aplicare sâmbătă, 9 mai, prevede un plafon de 50.000 de lei (11.300 de euro) pe zi pentru plăţile între persoane fizice şi un plafon de 10.000 de lei pe zi între persoanele fizice şi cele juridice.

           Citeste mai mult…

Gandul.info: PONTA, 3 ANI ŞI 4 RESTANŢE LA ECONOMIE

În ultimii trei ani, Guvernele conduse de Victor Ponta au încercat să se orienteze către cetăţeni, să stimuleze consumul în speranţa că acest lucru va compensa mersul anemic, din inerţie, al economiei. Cu toate acestea, multe dintre politicile economice ale executivului fie s-au bătut cap în cap, fie nu au fost duse până la capăt. În primă fază au fost reîntregite salariile şi indexate pensiile pentru ca apoi să fie introduse taxe suplimentare la accize, dar şi pentru companii (taxa pe stâlp), care s-au transferat, de fapt, în buzunarul cetăţenilor.

           Citeste mai mult…

Gandul.info: Ţara lor, taxe letale

Zici că ţi-ai luat ţara înapoi? Păi dacă tot ţi-ai luat-o, e timpul să plăteşti. Iei ceva, plăteşti, nimic nu e gratis în viaţă, cum spunea Arsenie Boca. Sau Papacioc, nu mai ştiu. De exemplu, dacă eşti român, e cazul să plăteşti cu vârf şi îndesat onoarea de a te fi născut în ţara asta, care a dat lumii atâţia poeţi geniali şi somităţi fără de care globul pământesc ar fi încetat să se învârtă. Iar dacă ai ales şi să rămâi în ţara asta, e cazul să bagi mâna în buzunar, pentru că a trăi în România costă.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: BNR estimează o inflaţie de 0,2% la finalul lui 2015, cu 1,9 pp sub prognoza din februarie

Banca Naţională a României a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an cu 1,9 puncte procentuale, de la 2,1%, cât estima în februarie, la 0,2% în Raportul trimestrial asupra inflaţiei prezentat vineri.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Gazprom afirma ca gazoductul Turkish Stream va fi operational in decembrie 2016

 Gazprom a anuntat joi ca noul gazoduct Turkish Stream, destinat sa aprovizioneze Turcia cu gaz rusesc si sa compenseze abandonarea proiectului South Stream spre Uniunea Europeana, va fi operational in decembrie 2016, scrie AFP.

“Un acord a fost gasit pentru punerea in exploatare si inceperea livrarilor de gaz in decembrie 2016”, a declarat intr-un comunicat presedintele Gazprom, Alexei Miller, dupa o discutie cu ministrul turc al Energiei.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Au scăzut sau au crescut preţurile la alimente? Comparaţie cu ce afişa un hypermarket pe 9 aprilie

ECONOMICA.NET a reţinut în data de 9 aprilie preţurile afişate la principalele alimente de site-ul carrefour-online.ro, în vederea observării evoluţiei preţurilor după anunţul scăderii TVA la alimente de la 24% la 9%.

Astfel, un kilogram de ceafă de porc costa la 9 aprilie la carrefour-online.ro 20,70 Lei. Astăzi acelaşi produs costă 18,36 lei, după ce în 27 aprilie se scumpise la 22,33 lei.

          Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Cum să atragi un investitor în afacerea ta: cele mai importante ponturi

Donald Trump, cel mai cunoscut investitor şi mentor american în serialul de reality show „The Aprentice/ Ucenicul” FOTO IMDB Care este momentul potrivit pentru atragerea unui fond de investiţii în afacerea ta? Care este tipul de fond care ţi se potriveşte cel mai bine? Iată două întrebări fundamentale la care a răspuns pentru Adevărul Financiar specialistul în investiţii Dragoş Roşca, preşedintele Delta Asset Invest. În anii de criză, când cele mai multe bănci au tăiat liniile de finanţare ale multor companii şi au încetat să finanţeze afaceri noi, fondurile de investiţii private (private equity) erau aşteptate să facă un pas înainte şi să profite de oportunitatea pe care contextul economic le-ar fi prezentat-o.

           Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Ce se așteaptă de la cadastrarea tuturor terenurilor și clădirilor

Peste opt ani, ar trebui să știm cât măsoară și cum arată exact fiecare proprietate din România. Jucătorii din piața imobiliară speră că așa vor fi lămurite multe dintre problemele cu terenuri. Numai că implementarea programului este încă neclară.

Încadastrarea tuturor terenurilor și clădirilor din România și înscrierea lor în cartea funciară gratuit, între 2015 și 2023, ar rezolva o mare problemă a pieței imobiliare. Vorbim despre neidentificarea corectă a proprietăţilor – dimensiune, formă şi vecinătăți.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Bursa de Valori Bucureşti îşi extinde programul de tranzacţionare cu 30 de minute

 Bursa de Valori Bucureşti îşi extinde, începând cu 21 mai, programul de tranzacţionare pentru pieţele de acţiuni, ETF şi unităţi de fond, cu 30 de minute, până la 18:30, a anunţat vineri BVB.

Potrivit comunicatului, prin extinderea programului de tranzacţionare, BVB se aliniază altor burse europene importante.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Cristian Socol: Inflația zero și posibilele perioade de deflație presupun o mărire a puterii de cumpărare

Inflația zero și chiar posibile perioade de deflație presupun un consum mai ridicat pentru români și o mărire a puterii de cumpărare, susține consilierul premierului pe probleme macroeconomice, Cristian Socol, într-o declarație remisă, vineri, AGERPRES.

“Anunțul BNR privind reducerea inflației spre zero în perioada iunie 2015 — mai 2016 este una dintre cele mai bune vești din ultimul an. Inflația zero și chiar posibile perioade de deflație presupun un consum mai ridicat pentru români și o mărire a puterii de cumpărare.

          Citeste mai mult…

CCI organizează cursuri gratuite de comunicare în limba engleză, germană, competente informatice şi lăcătuş mecanic în cadrul proiectului MOVE

Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud în calitate de beneficiar, implementează proiectul strategic “Mobilitate şi Inovare pentru Ocupare – MOVE”, finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Proiectul îşi propune creşterea gradului de ocupare pe piaţa muncii a persoanelor fără loc de muncă, în special a şomerilor de lungă durată din Regiunea Centru şi Regiunea Nord-Vest în urma participării la un program integrat de servicii de ocupare personalizate şi inovatoare.

            Citeste mai mult…

Bihon.ro, preluat de ziare.com: Programele de finanţare pe înţelesul IMM-urilor

Reprezentanţii IMM-urilor bihorene au putut afla informaţii direct de la sursă despre programele de finanţare ce urmează să fie implementate în acest an. Joi, 7 mai 2015, La Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Bihor a avut loc o întâlnire între reprezentanţii mediului de afaceri şi Anca Laura Sorescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi a Mediului de Afaceri.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Iulian Matache: Transporturile rutiere influențează direct competitivitatea Uniunii Europene

Transporturile rutiere influențează direct competitivitatea Uniunii Europene (UE), deoarece dețin o pondere de peste 70% din totalul modalităților de transport existente pe teritoriul statelor membre, iar Ministerul Transporturilor este împotriva oricăror măsuri protecționiste luate la nivel național, care pot contraveni intereselor comunitare în domeniu, a declarat, vineri, secretarul de stat în MT Iulian Matache, la conferința internațională ‘Provocări și soluții pentru a facilita transportul durabil în Europa’.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Preţurile la grâu şi porumb scad!

Bursele Futures la principalele cereale, grâu şi porumb, sunt în scădere, potrivit unui comunicat al Bursei Române de Mărfuri.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Euro a crescut la 4,45 lei, pe piaţa interbancară. Dolarul creşte cu peste 1%, într-o singură şedinţă, la cursul BNR

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,4497 lei/euro, 4,2986 lei/franc elveţian şi 3,9597 lei/dolar.

La câteva minute după ce BNR a anunţat cursul de referinţă (după ora 13.00), euro a depăşit 4,45 lei pe piaţa interbancară. Ulterior, moneda europeană a revenit la 4,44 lei.

.          Citeste mai mult…

Zf.ro: MASTER PLANUL GENERAL DE TRANSPORT

Cum va fi finanţată “prioritatea zero” a infrastructurii rutiere, autostrada Sibiu-Piteşti: mix de fonduri europene, bani de la buget şi împrumuturi

Construcţia autostrăzii Sibiu-Piteşti, “prioritatea zero” în materie de infrastructură rutieră, aşa cum a fost numită de Ministerul Transporturilor, va costa puţin peste 2 miliarde de euro, din care circa 520 de milioane de euro vor fi bani de la Uniunea Europeană, 374 de milioane de euro vor proveni din bugetul de stat şi aproape 1,2 miliarde de euro vor fi împrumuturi, potrivit strategiei de implementare a Master Planului General de Transport.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: INS MARTIE 2015:

Laptele de vacă strâns de unităţile procesatoare a scăzut cu 3,2% faţă de martie 2014

Producţia principalelor produse lactate a crescut în luna martie 2015 comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2014 astfel: unt cu 180 tone (+23,5%), smântână de consum cu 944 tone (+21,4%), lapte de consum cu 1823 tone (+8,6%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 755 tone (+5,3%) şi brânzeturi inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă cu 281 tone (+4,7%). Cantitatea de lapte brut importat a scăzut, în luna martie 2015 faţă de luna martie 2014, cu 158 tone (-2%).

            Citeste mai mult…

Economica.net: ANAF alocă peste 25,16 milioane lei, fără TVA, pentru servicii informatice şi servicii conexe

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) alocă între 25,16 milioane lei şi 29,74 milioane lei, fără TVA, pentru servicii de asistenţă tehnică şi mentenanţă în vederea asigurării funcţionării şi disponibilităţii optime a sistemelor şi aplicaţiilor informatice, componente ale Sistemului Informatic Integrat Vamal (SIIV), potrivit unui anunţ de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: BNR vrea o decizie asupra reducerii cotei TVA de la 24% la 20% în urma discuţiilor cu FMI din mai

Banca Naţională se aşteaptă la o decizie privind reducerea de la începutul anului viitor a cotei generale de TVA de la 24% la 20% după discuţiile cu misiunea tehnică a FMI şi Comisiei Europene din a doua parte a lunii mai, întrucât este vorba de o “viziune”, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu.

BNR nu are niciun scenariu care să prevadă influenţa reducerii cotei generale de TVA de la 24% la 20% de la începutul anului viitor asupra ratei anuale a inflaţiei în 2016, întrucât decizia nu a fost luată. În scenariul reducerii cotei TVA la 9% pentru produsele agro-alimentare şi băuturi nealcoolice de la 1 iunie anul acesta, rata anuală a inflaţiei este preconizată să ajungă la 1,9% la finele anului viitor, estimare ajustată în scădere de la 2,4%.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Isărescu: Nu cred într-o ţintă de aderare la euro fără o foaie de parcurs din momentul acesta

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, apreciază că trasarea unei foi de parcurs pentru aderarea la zona euro este mult mai importantă decât data ţintă de intrare, iar în lipsa acesteia nu au rost dezbaterile pentru 1 ianuarie 2019, considerând că este chiar periculoasă discuţia doar despre ţintă.

              Citeste mai mult…

Economica.net: E oficial: 2.100 de mineri vor fi daţi afară de la Complexul Energetic Oltenia, de la 1 iunie. Fiecare pleacă cu 6.000 de lei

Un număr de 2.133 de angajaţi, dintr-un total de 18.424, vor fi disponibilizaţi, începând cu 1 iunie şi până la sfârşitul anului, de la Complexul Energetic Oltenia. Aceştia vor primi plăţi compensatorii de 12,6 milioane de lei, potrivit unei Hotărâri adoptată de Guvern dată ieri, 7 mai. Plăţile se vor face, toate, în acest an. Pe medie, fiecare miner va primi circa 6.000 de lei, echivalentul a două salarii medii nete. Concedierile vor urma şi în anii următori. Până în 2018, 3.000 de salariaţi ai CEO trebuie daţi afară.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Trei oferte pentru Oltchim. Două din China şi una din Europa – ministrul Economiei

Trei companii sunt interesate de privatizarea combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea, două din China şi una din Europa, a declarat vineri, ministrul Economiei, Florin Tudose.

‘Privatizarea (companiei Oltchim – n.r.) este pe drum. Avem trei oferte de cumpărare a Oltchim-ului aşa cum este el acum. Nu am vorbit de bucăţi şi aşa de mai departe. Ieri şi azi reprezentanţii unui consorţiu chinezesc sunt la Oltchim. Când avem scrisorile clare de intenţie, următoarea etapă este vânzarea’, a precizat ministrul Economiei.

             Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Borza: ”Hidroelectrica şi-a declarat independenţa faţă de Andritz, Voith şi Alstom”

Borza a dat startul unui program de retehnologizări în valoare de 1,3 miliarde de euro pe următorii cinci ani Hidroelectrica şi-a câştigat independenţa faţă de grupurile Andritz, Voith şi Alstom, cărora statul le-a încredinţat în ultimii 20 de ani lucrări de 1,1 miliarde de euro şi acum avem grave probleme post-retehnologizare şi la Porţile de Fier şi pe Oltul Inferior, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al companiei. El a arătat că ultimele grupuri de la hidrocentrala Izbiceni, de pe Oltul Inferior, au fost date în folosinţă în anul 1999, şi ”în doar trei ani de zile au intrat în retehnologizare”. ”Nicăieri nu s-a întâmplat aşa ceva în lume”, a spus Borza, la semnarea contractului de retehnologizare a centralei hidroelectrice Stejaru (Dimitrie Leonida), din judeţul Neamţ.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Aberatii fiscale: Contribuabilii prahoveni au fost somati sa plateasca CASS de 468 de lei pentru dividende sau dobanzi de cativa lei/ ANAF a suspendat emiterea de decizii de impunere pana la clarificarea situatiei

Presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, a dispus suspendarea emiterii si comunicarii deciziilor privind regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2012 pana la clarificarea unor norme legale, se arata intr-un comunicat al ANAF. Trebuie precizat ca de cateva saptamani, zeci de mii de contribuabili din judetul Prahova se confrunta cu o situatie revoltatoare din punctul lor de vedere. Aceasta dupa ce au primit de la ANAF decizii de impunere prin care sunt somati la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru o serie de venituri realizate in anul 2012. Problema e ca au aparut o serie de cazuri aberante, precum plata unor sume de 468 lei reprezentand CASS pentru venituri de doar cateva zeci de lei realizate din dividende, dobanzi sau premii si jocuri de noroc. Vezi in text cum s-a ajuns aici.

           Citeste mai mult…

B1.ro: Bonul pe bacşiş devine obligatoriu, nebuloasele rămân: Problema taximetriştilor, ignorată, iar amenda dată pe nedrept nu se recuperează

Începând de vineri, pentru fiecare bacșis lăsat, orice român trebuie să primească bon fiscal, iar firmele care nu au un registru în care să treacă banii cu care vin angajaţii la muncă riscă să fie amendate de ANAF cu până la 9.000 de lei.

Jurnaliştii i-au semnalat, însă, ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, faptul că fiscalizarea bacşişului pentru livrările la domiciliu este imposibil de pus în practică, scrie Adevărul

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Isărescu: Unele bănci au scăzut prea mult dobânzile la depozite. La credite mai este loc de tăiere

Unele bănci au redus prea mult dobânzile la depozite, în condiţiile unui exces de lichiditate, în timp ce altele şi-au păstrat nivelul în jur de 2%, a afirmat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a apreciat că pe segmentul creditării mai este loc pentru reducerea costurilor.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Isărescu pledează pentru un parteneriat în continuare cu FMI şi CE: Dau credibilitate şi seriozitate

Continuarea unui parteneriat cu instituţiile financiare internaţionale este un avantaj pentru România, apreciază guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, întrucât asigură credibilitate şi seriozitate pe pieţele externe pentru a “vinde” reforma fiscală şi a obţine în continuare costuri reduse la dobânzi.

         Citeste mai mult…

bursa.ro: Lichiditate de aproape 9 milioane lei pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 8.895.550,34 milioane lei (1.999.224,70 milioane euro).

La orele prânzului, trei dintre principalii indici bursieri de pe BVB erau în creştere.

         Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Ministerul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri cere Consiliului Concurentei un punct de vedere asupra unei posibile pozitii de monopol pe achizitiile de lemn ocupata de firma Holzindustrie Schweighofer

Oamenii de afaceri din industria romaneasca a lemnului au acuzat firma Holzindustrie Schweighofer ca ocupa o pozitie de monopol pe achizitiile de masa lemnoasa determinandu-l pe secretarul de Stat in Ministerul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri Catalin Beciu sa solicite Consiliului Concurentei, in regim de urgenta, un punct de vedere privind acest caz, se arata intr-un comnuicat de presa transmis de minister.

         Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Licitatie IT de peste 8,3 milioane de euro la ANAF: Asistenta tehnica si mentenata pe 4 ani pentru Sistemul Informatic Integrat Vamal, care a devenit indisponibil temporar la inceputul anului

​Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a demarat vineri o licitatie deschisa pentru achizitia de servicii de asistenţă tehnică şi mentenanţă în vederea asigurarii continuitatii si disponibilitatii Sistemului Informatic Integrat Vamal. Contractul, finantat din fonduri bugetare, se va incheia pe 4 ani si are o valoare estimata cu TVA de pana la 36,8 milioane lei (peste 8,3 milioane de euro). In luna ianuarie a acestui an, Sistemul Informatic Integrat Vamal (SIIV) a devenit indisponibil din cauza unor probleme tehnice aparute la nivelul echipamentelor, iar procedurile de depunere si prelucrare a declaratiilor au fost derulate pe suport de hartie pana la remedierea situatiei.

        Citeste mai mult…

Economica.net: Topul companiilor low-cost din România. Câţi pasageri au transportat în 2014

Companiile aeriene care oferă bilete ieftine au transportat anul trecut peste 5,7 milioane de pasageri, reiese dintr-o analizăECONOMICA.NET. Cel mai agresiv operator este Wizz Air, însă şi gigantul Ryanair vrea să se impună pe această piaţă.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care administrează aeroporturile internaţionale Henri Coandă şi Aurel Vlaicu, au înregistrat un trafic record anul trecut: 8,32 milioane de pasageri, din care trei milioane au fost transportaţi de companiile low-cost.

         Citeste mai mult…

Gandul.info: Profitul Enel în România a scăzut cu 1,5% în primul trimestru, la 64 milioane euro

Profitul Enel în România, calculat înainte de deducerea dobânzilor, taxelor, deprecierilor şi amertizărilor (EBITDA), a scăzut cu 1,5% în primul trimestru, de la 65 de milioane de euro în urmă cu un an la 64 de milioane de euro, potrivit datelor publicate vineri de grupul italian.

Compania a obţinut în România un profit înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) în scădere cu 26%, de la 50 de milioane de euro în urmă cu un an la 37 de milioane de euro.

       Citeste mai mult…

Mediafax.ro: CDR: Consolidarea fiscală pentru firmele cu capital autohton va facilita o creştere internă puternică

Coaliţia pentru Dezvoltarea României cere introducerea consolidării fiscale pentru grupurile de firme cu capital autohton şi reduceri pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare ocazionate de subcontractori, apreciind că măsurile vor facilita o creştere internă puternică.

În contextul dezbaterilor parlamentare pe marginea proiectului de rescriere a Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală, CDR a transmis un pachet de amendamente în care reiterează priorităţile susţinute în perioada de consultări publice organizate de Ministerul Finanţelor Publice.

          Citeste mai mult...

Mediafax.ro: ANOFM: Peste 18.000 de posturi vacante, cele mai multe în Cluj şi Bucureşti, cele mai puţine în Bacău

Peste 18.000 de locuri de muncă sunt vacante, cele mai multe fiind în Cluj, Bucureşti, Ilfov, Argeş şi Arad, cele mai puţine în Bacău, Caraş-Severin, Mehedinţi, Ialomiţa şi Sălaj, informează, vineri, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

.         Citeste mai mult…

Economica.net: Record negativ pentru România. Vom avea cea mai mare scădere a producţiei de cereale dintre marii jucători europeni

România va contribui decisiv la declinul producţiei de cereale din Uniunea Europeană, estimat pentru anul acesta la 306,8 milioane de tone, faţă de 326,8 milioane de tone anul trecut. Avem cea mai mare scădere cantitativă dintre toí marii producători. Cei mai afectaţi sunt cultivatorii de porumb.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Speakeri de la Google, Booking.com, Mailbox si primele aplicatii romanesti pe Apple Watch

Cluj-Napoca găzduiește între 6-9 iunie, la Casă de Cultură a Studenților, a doua ediție a€œ Techsylvania, cel mai mare eveniment internațional pe zona de tehnologie și inovație din regiune.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB va extinde programul de tranzacţionare până la 18:30

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) îşi va extinde, începând cu 21 mai 2015, programul de tranzacţionare cu 30 de minute, până la ora 18:30, pentru pieţele de acţiuni, ETF şi unităţi de fond, aliniindu-şi, astfel, programul de tranzacţionare la cel al altor burse europene importante, arată un comunicat transmis astăzi redacţiei.

          Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor