Angajatorii trebuie să asigure periodic participarea salariatilor la programe de formare profesională. În acelasi timp, acestia pot trimite angajatii la cursuri de perfectionare si din propria initiativă, separat fată de obligatia stabilită prin lege.
Accesul la formare profesionala este unul dintre drepturile salariatilor, iar angajatorii au atât dreptul, cât si obligatia de a-i include pe acestia în programe de formare, potrivit Codului muncii.
Mai exact, angajatorii trebuie să asigure participarea la programe de formare profesionala, pe propria cheltuiala, cel putin o dată la doi ani, dacă au minimum 21 de salariati, sau cel putin o dată la trei ani, dacă au mai putin de 21 de salariati. Actul normativ mentionat prevede si posibilitatea ca participarea la formarea profesională să aibă loc la initiativa angajatorului.
“Modalitatea de formare profesională, drepturile si obligatiile părtilor, durata formării profesionale, precum și orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul părților și fac obiectul unor acte adiționale la contractele individuale de muncă”, este precizat în Codul muncii.
Referitor la acceptarea participarii de catre salariati la cursurile de formare profesionala reprezentanții Inspecției Muncii sunt de părere că acestia pot refuza programele de formare profesională daca sunt impuse condiții pe care aceștia le consideră împovărătoare sau dacă este vorba de încalcarea libertății muncii.
Sursa: www.portalhr.ro