Dupa cum bine stim, sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
- avertismentul scris;
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1 – 3 luni cu 5 – 10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1 – 3 luni cu 5 – 10%;
- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabilete un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
Prin urmare, un alt regim sanctionator, respectiv alte sanctiuni disciplinare pot fi stabilite numai prin statute profesionale aprobate prin lege speciala nu si prin contractul colectiv de munca.
Atentie la faptul ca nicio masura, cu exceptia avertismentului scris nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
- imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
- gradul de vinovatie a salariatului;
- consecintele abaterii disciplinare;comportarea generala in serviciu a salariatului;
- eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
Neindeplinirea sarcinilor de serviciu constituie o alta abatere disciplinara, iar angajatorul poate sanctiona disciplinar salariatul utilizand, din nou, procedura de cercetare disciplinara prealabila, detaliata mai sus. Evident poate folosi orice alta sanctiune din cele enumerate la art. 248 alin. (1) din Codul muncii cu respectarea dispozitiilor art. 249 alin. (2) si ale art. 250 din Codul muncii republicat.
Sursa: www.legislatiamuncii.ro