Noul sistem de autorizatii impus de respectiva lege nu va duce la pierderea drepturilor de plantare de catre viticultorii care beneficiaza de ele in prezent.
Referindu-se la prevederile noii Legi a viei si vinului care a primit recent aviz favorabil din partea Comisiei de Agricultura a Camerei Deputatilor, reprezentantii Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole precizeaza ca viticultorii nu vor pierde drepturile de plantare/replantare pe care le au in prezent, odata cu intrarea in vigoare a noului sistem de autorizatii pentru plantarile de vita de vie introdus de Comisia Europeana din 2016, acestea urmand a fi transformate in autorizatii de plantare.
Pentru Romania, noul sistem privind drepturile de plantare/replantare, care introduce conceptul de autorizatii de plantare, ce vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016, nu reprezinta o piedica in calea dezvoltarii sectorului vitivinicol si, implicit, in accesarea masurii de reconversie/restructurare, deoarece, drepturile de plantare/replantare existente in acest moment, aflate in portofoliul viticultorilor, vor fi transformate in autorizatii de plantare, se arata intr-un comunicat al ONIV.
Sistemul autorizatiilor de plantare instituit de Comisia Europeana prin Reg. 1308/2013 raspunde intru totul nevoilor de protectie a Denumirilor de Origine Controlate/Indicatiilor Geografic Protejate (DOC/IGP), punand un accent important pe optiunile exprimate de asociatiile profesionale care gestioneaza si protejeaza DOC/IGP, mai sustin reprezentanĊ£ii ONIV.
AceĊtia adauga ca noul sistem de autorizare ofera sectorului vitivinicol european si, implicit romanesc, o flexibilitate in ceea ce priveste cresterea treptata a productiei si, totodata, lasa la latitudinea fiecarui stat membru sa implementeze anumite mecanisme de salvgardare, in functie de specificitatea sectorului vitivinicol al statului, tinandu-se cont de eventualele riscuri in anumite zone de productie.
Sursa:agromania.manager