Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ce s-a discutat la reuniunea ministrilor Agriculturii din Grupul de la Visegrad

ÄhrenTemele principale de discuţie au vizat imbunataţirea statutului de fermier in lanţul alimentar, simplificarea Politicii Agricole Comune, implementarea noii strategii a UE privind padurile, pregatirea unei poziţii comune a UE referitoare la evoluţiile actuale in procesul Forest Europe

In perioada 18-19 mai 2015, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Dumitru Botanoiu, a participat la Reuniunea Ministrilor Agriculturii Membri ai Grupului de la Visegrad in formula V4+3, care s-a desfasurat la Bratislava, in Slovacia.

Unul dintre cele mai importante elemente de cooperare al ţarilor din Europa Centrala este dialogul comun şi constant privind teme de interes din domeniul agricol şi al industriei alimentare.

Agenda Reuniunii a avut ca teme principale de discutie imbunatatirea statutului de fermier in lantul alimentar, simplificarea PAC, implementarea noii strategii a UE privind padurile, pregatirea unei pozitii comune a UE referitoare la evolutiile actuale in procesul Forest Europe.

Astfel, in ceea ce priveste primul punct al agendei, respectiv imbunatatirea statutului de fermier in lantul alimentar, declaratia comuna apreciaza ca durabilitatea lantului de aprovizionare cu alimente reprezinta una din prioritatile-cheie ale UE si, totodata, un avantaj esential pentru cetatenii europeni.

Pe de alta parte, au fost analizate si situatiile vulnerabile care pot afecta negativ lantul alimentar, in speta instabilitatea economica si problemele structurale care pot aparea la nivelul oricarei parti componente a lantului alimentar si care-l pot afecta ca intreg, dezechilibrele semnificative si asimetria in ceea ce priveste puterea de negociere intre partile contractante care pot conduce la practici neloiale in cadrul relatiilor comerciale reciproce.

Punctul al doilea al agendei Reuniunii, constituit de declaratia comuna privind simplificarea Politicii Agricole Comune, sustine ideea ca, in ceea ce priveste platile directe, Comisia trebuie sa revizuiasca prevederile privind plata de ecologizare din punct de vedere al corelarii cu alte conditii de eligibilitate si cu fezabilitatea masurilor de ecologizare, obiectivele lor de mediu si a sarcinii administrative ulterioare ca urmare a controalelor.

Statele membre V4 +3 considera importanta simplificarea, care insa nu trebuie sa reprezinte un obiectiv in sine si nu trebuie sa limiteze accesul la masurile PAC prin limitarea sau excluderea unor potenţiali beneficiari.

Delegatia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale a propus inscrierea pe agenda urmatoarei reuniuni a V4 +3 subiectele privind tratamentele cu neonicotinoide la rapita, floarea soarelui, etc., accizarea produselor alcoolice in special palinca, piata semintelor oleaginoase si plante proteice din bazinul Marii Negre.

Sursa: agroromania.manager

        Impreuna in lumea afacerilor