Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ce avantaje au apicultorii care obtin recunoasterea calitatii mierii romanesti la nivel european

miere-de-albineRecunoasterea calitatii mierii romanesti la nivel european le da posibilitatea apicultorilor romani sa isi promoveze produsele in intreg spatiul comunitar si, mai mult decat atat, sa isi sporeasca nivelul de credibilitate in randul consumatorilor.

Mai exact, recunoasterea calitatii mierii romanesti se realizeaza prin obtinerea semnelor de calitate: denumire de origine protejata (DOP) sau indicatie geografica protejata (IGP). Poate obtine semne de calitate acea denumire a mierii a carei origine geografica se cunoaste, iar modul de obtinere si trasabilitatea este urmarita si verificata de organismele de inspectie si certificare private, acreditate de RENAR si recunoscute de MADR.

Astfel, o serie de producatori au posibilitatea sa exploateze din punct de vedere comercial caracteristicile inerente ale mierii, caracteristici datorate regiunii din care provine si care o diferentiaza în mod clar de alte tipuri de miere similare (Mierea poliflora din podisul Transilvaniei fata de poliflora din Podisul Moldovei – ambele cu traditie legate de mediul geografic specific).

Pentru a garanta respectarea si consecventa produselor cu semne de calitate, este necesar ca producatorii însisi, reuniti în asociatii profesionale si interprofesionale, sa defineasca aceste caracteristici specifice (specificitatea mierii) într-un caiet de sarcini conform Regulamentului 1151/2012 al Consiliului Europei.

Din punct de vedere al modului in care se poate stabili specificitatea mierii regionale, aceasta se poate stabili prin: analiza polenului sau prin metode traditionale precum analiza senzoriala sau metode fizico-chimice.

Cei care aleg sa isi protejeze produsele apicole se bucura de protectie la nivelul intregii Uniuni Europene. Acest lucru interzice utilizarea de catre alti producatori a oricarei indicatii false sau înselatoare privind provenienta, originea, natura sau calitatile esentiale ale mierii, precum si a oricarei utilizari comerciale a unei denumiri înregistrate care ar permite exploatarea reputatiei acesteia (utilizarii abuzive), imitarii sau evocarii originii.

Printre cele mai importante avanteje ale protectiei mentionam: cresterea valorii adaugate a mierii românesti, sporeste credibilitatea consumatorilor, acestia acorda importanta calitatii alimentelor decât  cantitatii si de aceea aceste produse trebuie sa se identifice mai usor pe piata, asigura un echilibru bun între oferta si cerere prin mentinerea calitatii constante, permite trasabilitatea produsului si asigura facilitarea controalelor, posibilitatea accesarii fondurilor europene.

Actele necesare pentru a depune proiectul de recunoastere a calitatii mierii, conform Ministerului Agriculturii:

  • Actul de asociere a grupului de producatori;
  • Declaratia pe propria raspundere (grupul reprezinta producatorii sau procesatorii din arealul geografic delimitat in caietul de sarcini);
  • Caietul de sarcini (art .7 Reg CE 1151 / 2012);
  • Documentul unic (anexa nr.1 din Reg CE 668/2014);
  • Date, inscrisuri, alte documente care sa evidentieze legatura cu arealul geografic, legatura dintre zona geografica si calitatea/caracteristicile produsului, o calitate specifica, reputatia sau alte caracteristici care-l diferentiaza de produsele din aceeasi categorie obtinute în afara zonelor de productie ;
  • Date, inscrisuri, referinte bibliografice din care sa rezulte legatura istorica de realizare a produsului;
  • Date socio-economice: productia actuala; cantitatea estimata pe 5 ani; nr. clientilor actuali si potentiali; destinatia geografica a produsului actuala si estimata pe 5 ani; situatia economica actuala si estimata pe 5 ani;
  • Harta color privind delimitarea precisa a zonei de productie;
  • Declaratia pe propria raspundere prin care se atesta autenticitatea informatiilor furnizate;
  • Copia contractului încheiat cu un organism privat de inspectie si certificare pentru verificarea si certificarea realitatii datelor cuprinse in caietul de sarcini;
  • Alte date si informatii din care sa rezulte necesitatea dobîndirii protectiei.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor