Noi masuri de finatare din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 vor fi deschise de la 1 iulie, printre acestea regasindu-se cele dedicate pomiculturii si modernizarii irigatiilor, a anuntat, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Astfel, fermierii romani vor putea, de la 1 iulie, sa isi depuna proiectele pentru a beneficia de fonduri europene nerambursabile si pentru urmatoarele submasuri din PNDR 2014-2020:
- Submasura 4a.1 – Investiţii în exploataţii pomicole (75 milioane de euro);
- Submasura 4.3 – Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice (prin intermediul careia se poate moderniza si infrastructura de irigatii);
- Submasura 4-2 – Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor agricole (143 milioane de euro).
De la 1 iulie se va deschide masura dedicata investitiilor in exploatatiile pomicole cu o valoare de 75 de milioane de euro. Ministerul Agriculturii si-a propus sa reabiliteze prin aceasta masura o suprafata de 35.000 de hectare de livezi dintr- un total 170.000 de hectare la nivel national, din care jumatate sunt in declin. Prima alocare de 75 de milioane de euro va fi disponibila de la 1 iulie. Daca aceste sume vor fi consumate ele vor fi extinse pâna la total sumei de 350 de milioane de euro cât exista in total pe pomicultura.
Submasura 4.2 – Sprijin pentru investitii în procesarea/ marketingul produselor agricole dispune de o alocare de 143 de milioane de euro. Prin Submasura 4.3 – Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice pot fi accesate 435 de milioane de euro, inclusiv pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigatii, iar prin Submasura 6.2 – Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale sunt disponibile in acest an 44 milioane de euro.
Submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici dispune de un buget de peste 72 de milioane de euro in 2015, iar Submasura 6.4 – Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole de 57 de milioane de euro.
Ministrul Agriculturii a subliniat ca masurile de finantare vor beneficia de alocari separate pentru zona montana. De exemplu, pentru submasura 4.1 – Investitii in exploatatii agricole vor fi alocate 206 milioane de euro, dintre care 41 de milioane de euro vor fi disponibile exclusiv pentru zona montana.
Totodata, agricultorii care detin ferme mici sau mijlocii si doresc sa acceseze fonduri europene nerambursabile au posibilitatea sa consulte si proiectele-tip de finantare pe site-ul AFIR.
In plus, PNDR 2014-2020 vine cu o serie de elemente de noutate, cum sunt depunerea online a proiectelor, sesiune continua de depunere, evaluare lunara, reducerea numarului de avize si acorduri necesare demararii proiectelor cu fonduri europene nerambursabile, existenta unei baze de date cu preturi de referinta disponibila pe site-ul AFIR.
Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.
Sursa:stiriagricole.ro