Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a lansat in dezbatere publica ORDONANTA de modificare si completare a Ordonantei nr. 37/2005 privind recunoasterea si functionarea grupurilor de producatori, pentru comercializarea produselor agricole si silvice.
Prezentul proiect de Ordonanta asigura continuarea masurilor de stimulare a formelor asociative existente, precum si infiintarea si sustinerea grupurilor de producatori prin PNDR.
Prin asociere, se poate consolida puterea de negociere, se faciliteaza accesul la utilaje si tehnologii agricole performante, creste gradul de acces la credite, se stimuleaza inovarea.
Grupurile de producatori pot juca un rol important in rezolvarea problemelor de management ale exploatatiilor agricole si identificarea de solutii pentru cresterea venitului acestora, cu impact pozitiv asupra viabilitatii exploatatiilor, precum si a comunitatilor in general. Este nevoie de sprijin pentru a facilita accesul fermierilor si grupurilor de fermieri la standardele cerute, inclusiv sub aspectele privind siguranta alimentara, calitate si continuitate a livrarilor. Astfel, prin investitii integrate in modernizarea infrastructurii de productie, colectare, depozitare si procesare s-ar oferi fermierilor oportunitatea de a desface produsele pe pietele locale, de a extinde gama de produse si de a promova produsele locale.
Prin modificarea Ordonantei nr. 37/2005 va fi posibila in continuare recunoasterea grupurilor din sectorul fructelor si legumelor, acestea urmand sa primeasca sprijin financiar prin intermediul PNDR 2014-2020. Ca urmare, se impune eliminarea prevederilor cu privire la grupurile de producatori recunoscute preliminar.
Criteriile de recunoastere a grupurilor de producatori si a organizatiilor de producatori vor fi prevazute in normele de aplicare a prezentei ordonante.
In conditiile prezentei ordonante, perioada minima de functionare a grupurilor si organizatiilor de producatori nu poate fi mai mica de 12 luni de la momentul recunoasterii.
Din cauza faptului ca atributiile din domeniul silvic sunt gestionate de Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor se impune modificarea textului de ordonanta, in sensul desemnarii autoritatii competente in ceea ce priveste recunoasterea si functionarea grupurilor si organizatiilor de producatori, pentru comercializarea produselor agricole si silvice.
Astfel, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este autoritatea competenta pentru recunoasterea si functionarea grupurilor si organizatiilor de producatori pentru comercializarea produselor agricole, iar Ministerul Mediului, Padurilor si Apelor este autoritatea competenta pentru recunoasterea si functionarea grupurilor si organizatiilor de producatori, pentru comercializarea produselor silvice.
Termenul limita de transmitere a opiniilor si observatiilor este 22 iunie 2015.
Propunerile, observatiile si sugestiile se pot transmite:
- On-line, la sectiunea:
- Consultarea firmelor, prima pagina, meniu vertical
- Buton sugestii, prima pagina, stanga jos
- Direct, contactand Oficiul Juridic.