Viticultorii care doresc sa intreprinda actiuni in vederea restructurarii si reconversiei podgoriilor au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile, prin intermediul Programului National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol pentru perioada 2014 – 2018.
Datorita impactului deosebit al Programului National Suport 2009 – 2013 asupra sectorul vitivinicol, care a absorbit, in proportie de 100% fondurile F.E.G.A. puse la dispozitie de Comisia Europeana, Romania beneficiaza de o alocare financiara marita pentru sectorul vitivinicol, in cuantum de 47,7 milioane euro anual.
Din cele 5 masuri de sprijin disponibile, restructurarea si reconversia podgoriilor are alocate in acest an fonduri in valoare de peste 38,8 milioane de euro.
Beneficiarii programelor de restucturare/reconversie sunt producatori viticoli, persoane fizice sau juridice care detin si/sau exploateaza suprafete de vita-de-vie cu soiuri nobile.
Masura de restructurare/reconversie cuprinde urmatoarele activitati:
- Reconversia soiurilor, care consta in schimbarea soiurilor existente in cultura cu soiuri superioare din punct de vedere calitativ sau clone din aceste soiuri. Reconversia se realizeaza prin plantare pe acelasi amplasament ori pe alt amplasament echivalent ca suprafata de vita-de-vie pentru struguri de vin;
- Reamplasarea parcelelor, care consta in plantarea parcelelor viticole amplasate in conditii nefavorabile pe alte amplasamente care confera conditii climatice si pedologice favorabile la nivelul aceleiasi suprafete;
- Modernizarea exploatatiilor viticole, care reprezinta ansamblul de masuri eligibile care conduc la cresterea eficientei si la imbunatatirea calitatii produselor vitivinicole.
Sprijinul financiar se acorda pe hectar pentru fiecare masura eligibila si nu depaseste 75% din valoarea costurilor pentru realizarea masurilor din cadrul programelor de restructurare/reconversie.
Acordarea sprijinului financiar pentru programele de restructurare/reconversie necesita elaborarea de catre solicitanti a unui plan individual pentru fiecare program de restructurare/reconversie. De asemenea, obiective cuantificabile sunt: suprafata viticola care va fi restructurata si absorbtia integrala a fondurilor aferente masurii de restructurare.
Sursa: www.stiriagricole.ro