Oile turcana au fost si au ramas chiar si astazi preferatele crescatorilor din Romania, in special deoarece aceasta rasa nu are nevoie de conditii speciale de adapostire, reusind sa suporte foarte bine chiar si cele mai geroase ierni. La nivel national, circa 80% din totalul efectiv de ovine este reprezentat de oile turcane.
Este cea mai veche rasa de la noi. Este rasa cu care stramosii nostri au facut transhumanta. Vara mergeau la munte si iarna coborau si iernau pe malul Deltei Dunarii, in zonele mai joase. Acest mutat, de la munte la ses, si invers, a ajutat oile turcana sa devina foarte rezistente si sa nu aiba nevoie aproape niciodata de.
Din punct de vedere al hranei, oile din rasa turcana nu sunt pretentioase si nici nu au nevoie de cantitati prea mari de furaje. Cu toate acestea, se recomanda ca fermierii sa ofere oilor turcana si un supliment proteic.
Turcana nu este o specie pretentioasa la mancare, ea consumand in general 2-3 kg de lucerna sau 3-4 de kg de fan, de pasune. De asemenea, se hraneste si cu grau, porumb, orz. Pe langa acest lucru este nevoie si de proteine brute, pentru intretinerea oilor, in cazul in care furajele disponibile nu pot acoperi necesarul. Proteina bruta poate fi luata din faina din seminte de bumbac sau din faina de soia.
Un alt aspect important in cresterea oilor turcana il reprezinta si prezenta unei surse de apa potabila, usor accesibila pentru animale. Din punct de vedere al necesarului de apa, se recomanda ca o oaie turcana sa consume circa 4 litri de apa/zi, in timpul ierii, sau de circa 6 litri/zi, in cazul oilor care alapteaza.
Greutatea medie la care pot ajunge oile Turcana adulte este de circa 50 de kilograme, iar berbecii pot avea aproape 80 de kilograme. In ceea ce priveste ingrasarea, oile Turcana au nevoie de o cantitate de circa 40-50 kg de nutreturi concetrate, in ultima luna de pasunat.
Oaia Turcana nu poate fi comparata din punct de vedere al calitatii carcasei cu speciile specializate sa le spun pentru acest lucru, insa carnea Turcana este foarte apreciata in special de tarile arabe, de aceea avem si exporturi destul de importante in acest sector. Suntem pe locul 3-4 ca si crescatori de ovine in Europa. Consumul este mic, creste doar in perioada sarbatorilor pascale. Astfel, surplusul pleaca spre tarile arabe, dar si spre cateva state din Europa precum Grecia sau Italia.
In ceea ce priveste productia de lapte, oile Turcana pot oferi circa 150 de litri, cu un continut de grasime de circa 7,8%, intr-o perioada de lactatie de 150-200 de zile.
In general, fermierii care au oi Turcana sunt crescatori din tata-n fiu. Nu putem parasi aceasta rasa rustica si foarte rezistenta, insa, din punctul meu de vedere, ar trebui hibridate, ori spre lapte, ori spre carne, pentru a ajuta fermierul sa aiba posibilitatea unui castig concret.
Turcana este cea mai veche si cea mai raspandita rasa de oi din Romania, fiind denumita asa incepand cu seclul al XIX-lea.
Sursa: stiriagricole.ro