Chiar daca Romania nu a reusit sa obtina prelungirea termenului de rambursare a platilor pentru proiectele de dezvoltare rurala din PNDR 2007-2013, Ministerul Agriculturii anunta ca in prezent se deruleaza negocieri cu statele membre UE care s-au opus acestei masuri.
Romania incearca sa discute cu state mai mari, adica cu cei care au interes contrar, sa vedem daca gasim intelegere pentru a sustine aceasta idee. Daca una dintre tarile care sunt contributori neti isi vor da acordul, atunci cred ca vom avea succes si in cadrul Comisiei Europene.
Tara noastra nu reusit sa obtina prelungirea termenului de rambursare a platilor pentru proiectele de dezvoltare rurala PNDR 2007-2013, desi 16 state au sustinut solicitarea Romaniei in cadrul reuniunii Consiliului de Agricultura si Pescuit, desfasurata saptamana trecuta la Luxemburg.
Solicitarea Romaniei nu a putut fi aprobata deoarece o asemenea actiune ar fi necesitat modificarea regulamentului si implicit aprobarea Consiliului si Parlamentului European.
A fost un blocaj la nivelul Comisiei Europene. Toate statele stiau ca este nevoie de modificare regulamentului si de aprobarea Parlamentului European. Acesta si-a dat informal acordul. Dar intr-adevar, la nivelul Comisiei Europene sunt doua mari dorinte. Dorinta statelor mai putin dezvoltate, cum e si Romania, precum si celelalte 16, si dorinta statelor mari, care sunt contributori neti, si care la sfarsitul programului toate sumele dezangajate de la statele membre se intorc inapoi in bugetul lor. Multe dintre ele si-au luat deja in calcul, ca previziune pentru anul viitor, ca le intra acesti bani. Si de aceea se opun acestei prelungiri pe sase luni. Daca pana in august, septembrie se va convinge CE, atunci e suficient timp si pentru a modifica regulamentul.
Avem ambitia sa ajungem la 100%. Alte state au probleme mult mai mari si au insistat mult mai puternic pentru aceasta prelungire. Banii nu sunt pierduti, banii se realoca, daca nu reusim sa-i cheltuim efectiv pe prelungirea de sase luni.
In urma deciziei de la Luxemburg, fermierii romani mai au posibilitatea sa depuna cereri de plata pana in luna septembrie 2015, a dat asigurari ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
In ceea ce priveste Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013, au fost efectuate pana in prezent plati de peste 7,6 miliarde de euro pentru proiecte de investitii si pentru decontarea platilor directe catre fermieri. Astfel, Romania a ajuns la un grad de absorbtie a fondurilor europene acordate pentru agricultura si dezvoltare rurala de peste 85%.
Sursa: stiriagricole.ro