Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 30 iunie 2015

Vetic.ro, preluat de ultimelestiri.eu: Seminar despre programe naționale de finanțare a IMM-urilor, la CCIA Arad

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad în parteneriat cu Oficiul Teritorial pentru IMM-uri și Cooperație Timișoara invită mediul de afaceri joi, 2 iulie 2015, începând cu ora 10:00, la sediul CCIA Arad de pe strada Cloșca nr. 5, la seminarul de informare intitulat “Finanțarea IMM-urilor – Prezentarea Programelor Naționale cu finanțare de la bugetul de stat în 2015”.

          Citeste mai mult…

Juridice.ro: Reprezentanții AmCham în discuții cu Avocatul Poporului privind modificarea Legii concurenței

Avocatul Poporului a dat publicității luni, 29 iunie 2015, un comunicat, semnat de Matei Vîrtosu – Purtător de cuvânt, cu privire la întâlnirea cu reprezentanții Camerei de Comerţ Americane în România pentru a discuta despre modificarea Legii concurenței.

Din partea Avocatului Poporului au participat: Victor Ciorbea, Ecaterina Mirea, Emma Turtoi şi Claudia Filip, iar din partea AmCham au participat Livia Zamfiropol, Voichiţa Lefter, Alexandra Martin şi Otilia Vîlcu.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Plumb: Pe ordinea de zi a ședinței Executivului, ordonanța prin care decuplăm condiționalitatea veniturilor familiei de primirea alocațiilor

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunțat că pe ordinea de zi a ședinței de marți a Executivului se află ordonanța de urgență prin care se ”decuplează condiționalitatea” veniturilor familiei de primirea alocațiilor de stat pentru copii.

           Citeste mai mult…   

Agerpres.ro: CNADNR a început lucrările de reabilitate la Podul peste Dunăre de la Giurgiu, primele din cei 61 de ani de la inaugurare

Podul peste Dunăre de la Giurgiu a intrat în lucrări de reabilitare, primele efectuate în cei 61 de ani de la darea în folosință, informează Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România.

‘În această perioadă se efectuează primele lucrări de reabilitare, după 61 de ani, la podul peste Dunăre de la Giurgiu care a fost dat în folosință la 20 iunie 1954. Aceste lucrări constatau în înlocuirea integrală a sistemului rutier (plăci betonate și straturi asfaltice), în vederea asigurării confortului și siguranței traficului rutier pe această porțiune de drum’, se menționează într-un comunicat al CNADNR remis, luni, AGERPRES.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: ANAT: Românii pot merge liniștiți în vacanțele cumpărate în Grecia, dar ar trebui să aibă la ei lichidități în euro

Românii pot merge liniștiți în vacanțele cumpărate în Grecia, dar ar trebui să aibă la ei lichidități în euro, precizează reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), într-o postare pe site-ul propriu.

În relațiile comerciale dintre turoperatorii români și greci nu a intervenit, până în acest moment, nicio modificare care să afecteze vacanțele românilor în Grecia, cele deja contractate prin intermediul agențiilor de turism membre, precum și cele care urmează a fi cumpărate prin aceeași operatori economici, precizează ANAT.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Constantin: Până acum s-au depus cereri pentru 9,5 milioane de hectare;”dezastrul” nu este chiar atât de mare

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat, luni, în plenul Camerei Deputaților că până în prezent au fost depuse cereri de plată pentru 9,5 milioane de hectare, iar “dezastrul” semnalat de opoziție nu este “chiar atât de mare”, în condițiile în care anul trecut au fost depuse cereri pentru 9,8 milioane hectare.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: În România, prioritară ar fi investiția într-o reformă administrativă, dar și în sănătate, educație, susține ambasadorul Franței

România are nevoi foarte mari de investiții publice iar prioritară ar fi investiția într-o reformă administrativă, pentru că aceasta dă continuitate, însă sunt importante și investițiile în sănătate, educație și autostrăzi, susține ambasadorul Franței în România, Francois Saint Paul.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Bloomberg: Statele din Balcani își extind mijloacele de apărare împotriva propagării efectelor crizei din Grecia

România și Bulgaria, statele din Uniunea Europeană cele mai dependente de băncile elene, se bazează pe rezervele de capital și pe potențialele linii de swap de la Banca Centrală Europeană pentru a opri ieșirile de capital spre Grecia, în timp ce Serbia și Macedonia au introdus controale asupra capitalului, potrivit unei analize realizată de Bloomberg.

Autoritățile de reglementare din sud-estul Europei, unde creditorii eleni controlează o mare parte din industria bancară, își întăresc mijloacele de apărare împotriva propagării efectelor crizei din Grecia.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta, despre noul salariu minim de la 1 iulie: Redirecționăm creșterea economică în buzunarele oamenilor

Premierul Victor Ponta a salutat, marți, cea de-a doua mărire din acest an a salariului minim pe economie, notând că astfel creșterea economică este redirecționată “în buzunarele oamenilor”.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Guvernul stimulează Comisia specială de retrocedare. Indemnizaţia membrilor, ridicată la un nivel apropiat de 2009

Indemnizaţia lunară a membrilor Comisiei speciale de retrocedare, cu atribuţii în analiza dosarelor de restituire a imobilelor naţionalizate, acordată în lunile în care este organizată cel puţin o şedinţă, a fost ridicată de Guvern la 50% din indemnizaţia şefului ANRP, apropiat de nivelul din 2009.

Modificarea a fost operată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă aprobată în ultima şedinţă, revenindu-se astfel aproape de nivelul de până în 2009, când, pe fondul crizei economice şi a măsurilor de austeritate, indemnizaţia de şedinţă a fost plafonată la 1% din salariul de încadrare sau, după caz, din indemnizaţia lunară.

           Citeste mai mult...

Mediafax.ro: Economistul-şef al BRD: Grexitul ar aduce o depreciere conjuncturală a leului de 5%, dar poate fi încă evitat

Cel mai probabil scenariu privind Grecia este rămânerea ţării în zona euro, dar în eventualitatea unui Grexit efectele asupra cursului leu – euro vor fi conjuncturale şi reversibile, cu o depreciere a monedei naţionale de circa 5%, estimează economistul-şef al BRD, Florian Libocor.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Guvernul împrumută Complexul Energetic Hundoara, dar unitatea va intra în lichidare fără rambursare sau restructurare

Guvernul va împrumuta iar CE Hunedoara, cu 167 milioane lei, ca ajutor de stat individual pentru salvare, condiţionat însă de garanţii şi cu obligaţia conducerii de a redacta singură un plan de lichidare voluntară dacă împrumutul nu este restituit sau unitatea nu prezintă un program de restructurare

            Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE SORIN PÂSLARU, REDACTOR-ŞEF AL ZF

Diferenţa între liderii îngenuncheaţi ai României şi tăria grecilor: TVA reală în Grecia a rămas la 13% după 5 ani de golgotă financiară

Publicarea pachetului de măsuri pe care Grecia ar trebui să-l adopte ca să rămână în continuare credibilă în faţa finanţatorilor internaţionali arată cum România a fost îngenuncheată în 2009 şi 2010 deşi datoria publică era doar la 20% din PIB, în timp ce Grecia stă în pi­cioare la 170% datorie publică din PIB.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Reportaj al ZF la sucursalele băncilor deţinute de greci. “Nu mă tem, că nu am bani de luat, am de dat”

Ieri după-amiază, la sucursalele din Piaţa Alba Iulia şi de pe Bulevardul Unirii din Capitală ale băncilor greceşti activitatea se desfăşura în mod normal, ghişeele fiind ocupate de clienţi care efectuau operaţiuni curente. Unii clienţi s-au interesat totuşi de situaţia din Grecia.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: ZF HR INSIDER, EDIŢIA A XVIII-A, IAŞI

Salariile vor creşte în Iaşi când vor fi investiţii care să genereze o competiţie mai mare“, spune Iulian Mangalagiu, CEO al producătorului de cărămizi Brikston (Ceramica Iaşi). Salariul mediu din Iaşi este de circa 1.600 de lei net pe lună, cu circa 7% sub media înregistrată la nivel naţional. Zona Moldovei este cea mai săracă, fiind evitată de investitori pentru că infrastructura este deficitară, iar accesul spre Vest ar fi prea costisitor pentru exportatori.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Încasările din TVA, plus 17% la cinci luni

Încasările din TVA pe primele cinci luni ale anului au fost cu 17% mai mari comparativ cu perioada similară a lui 2014, surplusul de 3,5 mld. lei fiind suficient pentru acoperirea golului bugetar rezultat în urma reducerii taxei pe valoarea adăugată la alimente şi servicii de alimentaţie publică de la 24% la 9%, de la i iunie.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: 10 ani de la lansarea „leului greu“: Preţul unui apartament în Bucureşti a crescut cu 35%

Un apartament cu două camere aflat în apropierea primului centru comercial deschis în ţară şi în Capitală, Bucureşti Mall, costă în prezent circa 65.000 de euro, mai mult cu 35% faţă de nivelul din 2005, potrivit datelor Coldwell Banker Affiliates of Romania şi  informaţiilor ZF. Preţul actual al unei astfel de locuinţe este însă aproape la jumătate faţă de anul de boom 2008, când un apartament de două camere în apropierea Bucureşti Mall ajunsese să fie vândut cu 120.000 de euro, adică de două ori şi jumătate cât costa cu trei înainte, în 2005, anul în care a apărut pe piaţă leul greu, RON, prin tăierea a patru zerouri din coada monedei naţionale.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Băncile europene au pierdut pe bursă 50 mld. euro, mai mult decât expunerea lor la Grecia

Acţiunile unor bănci italiene precum UniCredit şi Intesa Sanpaolo au scăzut atât de mult încât tranzacţionarea lor la bursă a trebuit suspendată. Banca centrală a Elveţiei a fost nevoită să intervină pe pieţe pentru a nu scăpa de sub control cursul francului elveţian, un activ preferat de investitori pe vremuri de criză. Aprecierea monedei erodează puterea financiară a exportatorilor. În Austria, o ţară ale cărei bănci s-au extins puternic în Europa de Est şi Balcani, acţiunile Raiffeisen s-au dus în jos, la deschiderea şe­dinţei de tranzacţionare de ieri, cu peste 14%.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Prima tranzacţie cu titluri de stat pentru populaţie: 3,5 mil. €

Un investitor a vândut în şedinţa bursieră de ieri un pachet de 15.900 de titluri de stat cu o valoare nominală de 1.000 de lei pentru o sumă de 15,964 milioane de lei (3,5 mil. euro), marcând astfel un preţ cu 0,37% mai mare decât cel pe care l-a obţinut cumpărând în cadrul ofertei publice derulate în perioada 8-19 iunie.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: SIF2 a început plata dividendelor şi restanţelor din anii trecuţi

SIF Moldova (SIF2) începe de azi, 30 iunie, plata dividendelor aferente profitului din 2014, în cuantum brut de 0,1012 lei/titlu, prin intermediul Depozitarului Central. În acelaşi timp, SIF-ul va plăti şi dividendele rămase neridicate din anii 2013 şi 2012.

Plata dividendelor pe 2014 se rea­lizează prin transfer bancar în contul par­ticipanţilor la sistemul RoClear, sau prin transfer bancar în baza solicitărilor trans­mise de acţionari, sau în numerar la ghişeele Băncii Transilvania din întreaga ţară, pentru acţionarii persoane fizice.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Lovitură pentru economia subterană: Numărul bancnotelor de 500 de lei a scăzut cu o cincime în şase ani

Numărul bancnotelor de 500 de lei aflate în circulaţie în afara sistemului bancar a scăzut cu 18% în perioada 2008-2014, fiind singura cupiură al cărei nu­măr total de bancnote a scăzut, po­trivit datelor BNR. Numărul bancno­telor de 200 de lei a crescut de 2,5 ori în această perioadă, iar al celor de 100 de lei s-a majorat cu 76%.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Ce spun băncile cu acţionariat grecesc: „Funcţionăm independent de situaţia băncilor-mamă“

Bănci cu acţionariat elen care activează pe piaţa românească spun că sunt subsidiare independente, cu propriul capital şi nivel de lichiditate, şi restricţiile de capital impuse în Grecia nu se aplică şi clienţilor din România.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Cu un plus de 17%, TVA a ajuns prima sursă de alimentare a bugetului, peste încasările din asigurări

Încasările din TVA din primele cinci luni ale anului au crescut solid, depăşindu-le pe cele din contribuţiile de asigurări, în condiţiile în care, de cel puţin 10 ani, încasările din contribuţii de asigurări au fost prima sursă de venit a bugetului general consolidat.

Încasările din TVA în primele cinci luni din an, de 24 mld. lei, au fost cu 3,5 mld. lei peste cele din primele cinci luni din 2014 – o creştere de peste 17% care are, pe lângă explicaţia creşterii consumului (plus 4% creştere a cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul), a unei rambursări de TVA mai mari la finalul anului trecut, şi o colectare mai bună la buget.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Cum au reacţionat bursa, cursul de schimb şi dobânzile în cea mai fierbinte zi din acest an

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,7% în şedinţa de luni, pe un rulaj cu acţiuni de 4,8 milioane de euro, mai scăzut decât în şedinţele anterioare, semn că investitorii nu s-au speriat de riscul unui default al Greciei şi nu au vândut masiv din deţineri. Bursele mature din Germania şi Franţa au scăzut ieri cu până la 3%.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Amprenta ieftinirii creditării şi a revenirii apetitului pentru achiziţii: Autorizaţiile de construire de locuinţe au crescut cu aproape 2% la cinci luni

Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a ajuns la aproape 14.200 în primele cinci luni ale anului, în creştere cu 1,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor de la Statistică, semnal că ieftinirea creditării şi revenirea apetitului pentru achiziţii de locuinţe începe să îşi pună din ce în ce mai mult amprenta asupra evoluţiei sectorului rezidenţial.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Rata creditelor neperformante se îndreaptă spre 13%

Creditele neperformante au atins la finele lunii aprilie o pondere de 13,5% din totalul împrumuturilor acordate de bănci populaţiei şi companiilor, în scădere cu o treime de punct procentual faţă de nivelul atins în luna precedentă, potrivit datelor BNR. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului trecut, rata creditelor neperformante depăşea pragul de 20%.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Legea privind acordarea voucherelor pentru vacanţă intră în vigoare

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea privind acordarea voucherelor pentru vacanţă, care prevede ca angajaţii, din sistemul public şi din sistemul privat, să primească vouchere de vacanţă, în limita a 6 salarii medii pe economie, acestea putând fi folosite doar în turismul românesc.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Managerii estimează creşterea activităţii în industrie, construcţii, comerţ şi servicii

Managerii companiilor estimează pentru perioada iunie – august creşterea activităţii în toate sectoarele economice – industria prelucrătoare, construcţii, comerţ şi servicii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural al Institutului Naţional de Statistică (INS).

           Citeste mai mult…

Zf.ro: PRIMA REACŢIE LA ÎNCHIDEREA ZILEI A ŞEFULUI SUPRAVEGHERII DIN BNR PRIVIND SITUAŢIA DIN GRECIA

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, spune că astăzi a fost “o zi liniştită” pe piaţa bancară din România, fără niciun fel de problemă în legătură cu subsidiarele băncilor greceşti, în urma intensificării tensiunilor legate de Grecia.

Astăzi a fost convocată o şedinţă a Board-ului Autorităţii Bancare Europene, derulată prin telefon, în cadrul căreia reprezentanţii băncilor centrale au analizat situaţia din Grecia şi au avut loc consultări, a mai spus Cinteză.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINII PRIMITE LA REDACŢIE

Constat siderat incercarea unora de a face din tantar armasar. Nu a iesit in totalitate ceea ce mi-am dorit in legatura cu Codul Fiscal dar in sfarsit, avand in vedere consensul politic pe decizie sa lucram cu ce ni se da, Codul Fiscal aprobat.

Cea mai mare ingrijorare este legata de sustenabilitatea masurilor de relaxare fiscala prevazute in noul Cod Fiscal, emitand in acest sens opinii de avertizare Consiliul Fiscal, Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN LUNA MAI,

Rata şomajului a crescut la 7,1%

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost în luna mai de 7,1%, mai mare cu 0,2 puncte procentuale faţă de luna precedentă şi cu 0,3 puncte faţă de nivelul înregistrat în mai 2014, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: Indicele BET-FI deschide în scădere

Indicele BET Total Return se depreciază cu 0,35%, la 8.027,77 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un indice ponderat cu capitalizarea “free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui. BET-TR va fi calculat retroactiv începând cu data de 24 septembrie 2012.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Mircea Ursache, ASF: “Trebuie să pulsăm pentru realizarea contrapărţii centrale

Piaţa de capital românească încearcă, de doi ani de zile, să creeze premisele înfiinţării unei contrapărţi centrale locale (CCP), însă, recent, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a prezentat un proiect privind crearea unei astfel de instituţii, la nivelul regiunii, a spus Mircea Ursache, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, ieri.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: AAFBR: BNR ar putea menţine dobânda de politică monetară la 1,75%

Banca Naţională a României (BNR) ar putea menţine dobânda de politică monetară la 1,75% pe an, în şedinţa de politică monetară din data de 1 iulie, dar şi până la finalul anului, conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR).

          Citeste mai mult…

Economica.net: Compania IT românească MavenHut îşi schimbă strategia şi se va orienta spre jocurile pentru telefonul mobil

Compania IT românească MavenHut, din industria de gaming, cea care practic a reinventat jocul Solitaire pentru reţeaua socială Facebook, îşi va schimba strategia din a doua partea a anului şi se va axa pe jocurile pentru telefonul mobil, au declarat pentru AGERPRES doi dintre fondatorii companiei, Cristi Badea şi Bobby Voicu.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Marius Nica: Criteriul ”pretului cel mai mic” ar putea fi exclus pentru adjudecarea unor elemente ale proiectelor cu fonduri UE

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a declarat luni, la Targoviste, ca criteriul ”pretul cel mai mic” la adjudecarea unor componente ale proiectelor pe fonduri europene pe exercitiul financiar 2014-2020 ar putea fi exclus in unele cazuri si inlocuit cu criterii tehnice, informeaza Agerpres.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Noi reglementari ale Legii Concurentei: Companiile care recunosc ca au savarsit fapte anticoncurentiale pot beneficia de reduceri ale amenzilor de 10% pana la 30%

 Guvernul a aprobat marti, printr-o Ordonanta de Urgenta, o serie de masuri de eficientizare in materie de concurenta. In urma noilor modificari, compania care isi recunoaste vina pe parcursul investigatiei poate beneficia de o reducere a amenzii cuprinsa intre 10% si 30% din valoarea initiala a acesteia. Trebuie precizat ca in prezent legea prevede o reducere de doar 10% in cazul recunoasterii faptelor dupa finalizarea raportului de investigatie.

          Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Scumpirea gazelor, discutată astăzi în Guvern

 Liberalizarea gazelor se face prin scumpirea lor până la nivelul pieţei Guvernul ar putea aproba astăzi calendarul de liberalizare a gazelor, care prevede majorarea preţului gazelor naturale pentru populaţie de la 1 iulie la 60 de lei/MWh, astfel că facturile ar putea creşte cu 6% de luna viitoare. Executivul a convenit cu Comisia Europeană un nou calendar de liberalizare, până în 2021. Acesta prevede majorarea preţurilor la gazele pentru consumatorii casnici de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh din iulie acest an, la 66 lei/MWh în 2016, la 72 lei/MWh lei în 2017 şi la 78 lei/MWh în 2018. În acel an se va face o analiză dacă este necesar să se continue tot în sistem reglementat până în 2021 sau consumatorii vor trece în piaţa liberă.

          Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Studiu: Schemele de suport pentru energie regenerabilă în Europa sunt ineficiente, nu stimulează securitatea energetică şi siguranţa în aprovizionare

Sistemele europene de sprijin pentru energie regenerabilă nu sunt coordonate şi pot introduce distorsiuni în pieţele de electricitate, în vreme ce mecanismul de tranzacţionare a emisiilor de dioxid de carbon trebuie reformat, deoarece preţurile actuale nu sunt eficiente în a stimula investiţiile în tehnologiile curate, potrivit unui studiu. Concomitent, dezvoltarea energiilor regenerabile, care funcţionează intermitent, întăreşte nevoia de a răsplăti atât producătorii care pot opera flexibil, cât şi pe consumatorii cu această capcacitate, se arată în studiul „Către modelul-ţintă 2.0“, realizat de către FTI Intelligence şi apărut astăzi la Bruxelles.

           Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Loteria Bonurilor Fiscale: doar 38 de bonuri au fost depuse luni la unităţile teritoriale ANAF pentru revendicarea premiilor

Dacă după prima extragere a Loteriei Bonurilor Fiscale, organizată la 13 aprilie, românii s-au îngrămădit la unităţile ANAF să-şi revendice premiile, după a doua extragere nu s-a mai întâmplat acest lucru Doar 38 de bonuri fiscale au fost depuse luni la unităţile teritoriale ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) în vederea revendicării premiilor la a doua extragere a Loteriei Bonurilor Fiscale, care a avut loc duminică, 28 mai.

          Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Ce trebuie să ştie clienţii băncilor cu capital grecesc din România

Operaţiunile băncilor cu capital grecesc prezente în România nu sunt limitate, unităţile acestor instituţii de credit nu sunt închise şi nu sunt implementate politici de control de capital. De asemenea, posesorii de carduri emise de băncile cu capital grecesc de pe piaţa locală pot efectua plăţi la comercianţi şi retrageri de numerar de la bancomate. Băncile cu capital grecesc – Alpha Bank, Bancpost (deţinută de Eurobank), Piraeus Bank şi Banca Românească (deţinută de grupul elen National Bank of Greece) – reprezintă 12% din sistemul bancar românesc, cu active totale de 44,25 miliarde de lei la sfârşitul anului 2014.

         Citeste mai mult…

Digi24.ro: „România funcționează cu taxele tale” – Câte taxe plătește fiecare dintre români

Românul stă la masă cu statul. Din banii pe care îi aduce o familie acasă, o porţie de 16% merge în „farfuria” finanţelor publice. În medie, familia din România plăteşte taxe şi impozite de aproximativ 400 de lei pe lună.

O familie din București plătește taxe de trei ori mai mari decât una din Suceava sau Botoșani. Dacă în medie, familia stabilită în București dă circa 700 de lei la stat în fiecare lună, în nord-estul Moldovei din veniturile gospodăriei ies 235 de lei pe lună. Aici e cea mai mare insulă de sărăcie a României – în județul Vaslui de pildă, PIB-ul pe cap de locuitor e de șase ori mai mic decât în Capitală.

          Citeste mai mult…

B1.ro: Rovana Plumb: Codul fiscal este cea mai importantă acțiune politică a coaliției 

Ministrul  Municii, Rovana Plumb, a declarat luni seară, în cadrul emisiunii ”Ultimul cuvânt” de pe B1 TV că cea mai importantă acțiune politică a coaliției de la guvernare este Codul fiscal.

”Eu cred că cea mai importantă acțiune politică și cel mai important proiect politic pe care PSD, împreună cu coaliția de la guvernare, l-a făcut a fost Codul fiscal și Codul de procedură fiscală”,  a spus Rovana Plumb.

          Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Enel România a donat 5.520 becuri economice în localitatea giurgiuveană Prundu

ENEL România a decis în ultimii ani să înlocuiască mii de becuri cu filament din mai multe zone rurale cu becuri economice. Motivul: compania vrea să ajute familiile din respectivele comunități să reducă costul facturilor de curent. În plus, becurile economice, chiar dacă sunt mai scumpe decât cele clasice, au o durată de viață cuprinsă între 7 și 10 ani și nu conțin mercur sau cadmiu, substanțe periculoase pentru mediul înconjurător.

           Citeste mai mult…

Medifax.ro: Exportul de lemn nu e suspendat, actul, transformat de Guvern în lege, nu a trecut încă de Parlament

Exportul de lemn nu a mai fost suspendat deoarece actul normativ, transformat de Guvern din ordonanţă de urgenţă în proiect de lege, nu a fost adoptat de ambele camere ale Parlamentului, astfel că autorităţile aşteaptă acum ca parlamentarii să revină din vacanţă în septembrie pentru a adopta măsura.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: AmCham: Calitatea forţei de muncă şi a infrastructurii de comunicaţii, cele mai apreciate de mediul de afaceri

Calitatea infrastructurii de comunicaţii şi forţa calificată de muncă sunt cele mai apreciate aspecte ale mediului de afaceri român, în timp ce sistemul de sănătate a provocat cele mai mari nemulţumiri în rândul membrilor Camerei de Comerţ Americane în România, a afirmat, marţi, preşedintele AmCham România, Daniela Nemoianu.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Inflația în zona euro a scăzut în iunie la 0,2%

Rata anuală a inflației în zona euro a scăzut la 0,2% în iunie, de la 0,3% luna precedentă, conform estimării preliminare publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Principalele elemente responsabile pentru reducerea inflației luna aceasta au fost prețurile la energie, care au înregistrat o scădere anuală de 5,1%, în timp ce prețurile la alimente, alcool și țigări au înregistrat un avans de 1,2%. Prețurile aferente serviciilor au urcat cu 1%.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Plumb: 1.388.000 de salariați vor beneficia de creșterea salariului minim pe economie la 1050 de lei

Aproape 1,4 milioane da salariați vor beneficia de creșterea salariului minim pe economie de la 1 iulie, a anunțat luni ministrul Muncii Rovana Plumb.

1.388.000 de salariați vor beneficia de creșterea salariului minim pe economie la 1.050 de lei. Din cei 1.388.000 de salariați, 488.000 sunt bugetari și 900.000 sunt din mediul concurențial”, a afirmat Plumb într-un brifing de presă la Palatul Victoria.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: MFE: Până la finalul lui iulie am putea transmite Comisiei Europene declarații de cheltuieli de 100 milioane euro

inisterul Fondurilor Europene (MFE) estimează că va trimite la Comisia Europeană declarații de cheltuieli de aproximativ 100 de milioane de euro până la finalul lunii iulie, potrivit datelor transmise de instituție, la solicitarea AGERPRES.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Centrale electrice din surse regenerabile de peste 100 milioane de euro vor fi puse în funcţiune în România

Mai multe centrale electrice din surse regenerabile cu o putere instalată cumulată de peste 60 MW şi investiţii totale de peste 100 de milioane de euro vor fi puse în funcţiune în perioada următoare în România.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Banca Românească: Operaţiunile cu clienţii decurg normal, nefiind afectate de situaţia din Grecia

Banca Românească îşi desfăşoară operaţiunile cu clienţii în condiţii normale, acestea nefiind afectate de situaţia din Grecia, a declarat directorul general al băncii, Ioannis Kougionas.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Smithfield Romania a obţinut un împrumut de 60 milioane de dolari de la IFC

Smithfield Romania a obţinut un împrumut în valoare de 60 de milioane de dolari de la International Finance Corporation (IFC), pentru refinanţare şi susţinerea planurilor de extindere a fermelor şi unităţilor de procesare a cărnii.

Investiţia va promova angajările în sectorul agricol şi extinderea bunelor practici în domeniul protejării mediului, siguranţei alimentare şi creşterii animalelor, se arată într-un comunicat al Smithfield Foods.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Societatea Naţională a Apelor Române aşteaptă avizul Ministerul Economiei pentru construcţia unor fabrici de 20 milioane euro

Societatea Naţională a Apelor Române (SNAM) vrea să construiască până la patru fabrici de îmbuteliere a apelor minerale, investiţie de 20 milioane euro, proiect pentru care aşteaptă aprobarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Tarifele de roaming vor fi eliminate în Uniunea Europeană din iunie 2017

Uniunea Europeană a ajuns, marți, la un acord preliminar privind eliminarea tarifele de roaming în interiorul celor 28 de state ale blocului comunitar până în iunie 2017, transmit Bloomberg și Reuters.

‘Conform acordului, suprataxarea roamingului în UE va fi abolită din 15 iunie 2017’, a anunțat Letonia, țară care deține președinția Uniunii Europene în acest moment.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Cât va costa benzina şi motorina de la 1 ianuarie, după ce scade TVA şi se scoate acciza la carburanţi. Calcule detaliate

Impactul cumulat în preţul carburanţilor al scăderii TVA şi al scoaterii accizei de 7 cenţi pe litru este de 11%, de la 1 ianuarie 2016. Prin urmare, dacă raportăm la nivelul actual al preţurilor, putem spera că, de la anul, vom putea cumpăra motorină cu sub 5 lei pe litru

           Citeste mai mult…

Economica.net: Transgaz a constituit un depozit la termen, pe o lună, la Eximbank. Dobânda este de 0,95%/an

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz Mediaş a constituit la Eximbank un depozit la termen, pe o lună, fără prelungire, în sumă de 40 milioane lei, informează compania, printr-un raport remis marţi Bursei de Valori Bucureşti.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Legea care limiteaza despagubirile primite de asigurati in caz de faliment al firmei de asigurari, la vot final in Parlament

 Propunerea legislativa privind Fondul de garantare a asiguratilor este dezbatuta marti, 30 iunie, de Plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional. Una dintre prevederi impune un plafon de 450.000 de lei (100.000 de euro) asupra platilor pe care le poate face Fondul de garantare catre un creditor al unui asigurator aflat in faliment.

         Citeste mai mult…

Capital.ro: Fitch a retrogradat Piraeus, Eurobank, NBG şi Alpha Bank la “RD”: restricted default

Fitch Ratings a retrogradat ratingurile de credit ale principalilor creditori eleni – Piraeus Bank SA, Eurobank Ergasias SA, National Bank of Greece şi Alpha Bank AE – după ce Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor şi impunerea de restricţii asupra mişcărilor de capital, în dorinţa de a evita colapsul sistemului financiar, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Astfel, Fitch a revizuit în scădere calificativele pe termen lung şi scurt ale principalelor grupuri bancare elene, de la ‘CCC’ şi, respectiv, ‘C’, la ‘RD’ (restricted default – intrare restricţionată în incapacitate de plată) şi ratingurile de viabilitate de la ‘ccc’ la ‘f’, cu perspectivă stabilă

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: 143 de crame din România, prezentate în premieră, într-o lucrare finanțată de Ministerul Agriculturii

Industria vinului din România, structurată pe cele opt mari regiuni vitivinicole, a fost ”surprinsă” în premieră într-o lucrare complexă, finanțată de Oficiul Național al Viei și Vinului din România, la care s-a muncit mai mult de un an și care cuprinde informații detaliate despre 143 de crame din țara noastră.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro : Societățile feroviare private: Ministerul Transporturilor se implică în mod vădit în favorizarea companiilor de stat

Societățile feroviare private sunt nevoite să acționeze pe o piață care nu este reglementată la fel pentru toată lumea, iar Ministerul Transporturilor se implică în mod vădit în favorizarea companiilor de stat și în dezvoltarea afacerilor acestora, a declarat, marți, președintele Organizației Patronale a Societăților Feroviare Private din România, Vlad Nichita, într-o conferință de presă.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Gerea: Vom face o analiză a fondurilor destinate IMM-urilor, pentru redistribuirea finanţărilor

Ministerul Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri va face o analiză a programelor prin care se alocă fonduri de la bugetul de stat întreprinderilor mici şi mijlocii, pentru a stabili cum va avea loc redistribuirea finanţărilor.

          Citeste mai mult…

Economica.net: CEZ România dă vina pe schimbările la schema de subvenţii la regenerabile pentru pierderi de 744 mil. lei, în 2014

Grupul CEZ România a înregistrat în 2014 pierderi în valoare de 871,685 milioane de lei, în comparaţie cu un profit net de 220 de milioane de lei, în 2013, a declarat, marţi, Karel Kral, chief financial officer al companiei.

Pierderile au avut drept cauză ‘schimbările bruşte’ din sistemul de sprijin pentru producerea energiei din surse regenerabile. Astfel, compania a fost forţată să reevalueze activele parcului eolian, ceea ce a dus la o pierdere de 743,768 milioane de lei, scrie Agerpres.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Aurescu: Energia nucleară ocupă un loc important în eforturile de consolidare a securităţii energetice

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, marţi, că energia nucleară are un rol important în eforturile de consolidare a securităţii energetice şi în reducerea emisiilor, apreciind, în acest context, că trebuie menţinute ‘intacte’ competenţele naţionale în ceea ce priveşte ‘mixul naţional energetic’.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Banii fug din Bursa din Bucureşti, pe fondul crizei Greciei. Toate bursele europene suferă

Cea mai mare parte a acţiunilor importante listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) erau în scădere, marţi înainte de prânz, pe fondul incertitudini privind intrarea Greciei în incapacitate de plată. Lichiditatea este, însă, redusă.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de aproximativ 35 milioane lei pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 35 milioane lei (7,8 milioane euro).

La orele prânzului, BVB era în urcare. Indicele BET creşte cu 0,22%, ajungând la valoarea de 7.280,91 puncte, la fel ca indicele BET Total Return, care se majorează cu 0,22%, la 8.073,43 puncte. BET-FI se depreciază, însă, cu 0,07%, până la 29.558,37 puncte.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Asiguratorii, despre Legea care va limita despagubirile primite de asigurati in cazul falimentului unei firme de asigurari: 

Uniunea Nationala a Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania (UNSAR) a avertizat marti, intr-un raspuns solicitat de HotNews.ro, ca propunerea legislativa privind Fondul de garantare a asiguratilor care limiteaza despagubirile primite de asigurati de la Fondul de garantare in cazul falimentul unui asigurator ar veni in contradictie cu Directiva 2009/103/CE privind asigurarea de raspundere civila auto. “In orice circumstante s-ar gasi o societate de asigurare, statul este obligat sa ia toate masurile pentru ca victima accidentului de circulatie sa fie despagubita in conformitate cu limitele minime impuse”, atentioneaza UNSAR. De notat ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sustine aceasta initiativa legislativa.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Firmele vor putea fi dizolvate din oficiu daca nu depun situatiile financiare anuale

 Firmele vor putea fi radiate din oficiu sau la cererea ANAF ori a creditorilor daca depasesc cu mai mult de 60 de zile termenul de depunere a situatiilor financiare anuale, potrivit unor modificari legislative promulgate de presedintele Klaus Iohannis, scrie Mediafax. “Firmele vor putea fi radiate din oficiu sau, spre exemplu, la cererea ANAF sau a creditorilor, in cazul in care societatea nu si-a depus situatiile financiare anuale, si, dupa caz, situatiile financiare anuale consolidate, precum si raportarile contabile la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termenul prevazut de lege, daca perioada de intarziere depaseste 60 de zile lucratoare.

          Citeste mai mult…

Economica.net: BNR lansează în circulaţie o monedă de 50 de bani, dedicată împlinirii a 10 ani de la denominarea leului

Banca Naţională a României (BNR) lansează în circulaţie, începând cu data de 1 iulie 2015, o monedă din alamă, de 50 de bani, cu caracter comemorativ, dedicată împlinirii a 10 ani de la denominarea monedei naţionale, potrivit unui comunicat al BNR.

Moneda are forma rotundă, diametrul de 23,75 milimetri, greutatea de 6,1 grame, iar cantul este inscripţionat cu ‘ROMANIA’ de două ori, cu steluţă între cele două cuvinte.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Erste Group: In cazul unui Grexit, increderea consumatorilor si a intreprinderilor ar putea fi afectate negativ. Ne asteptam ca efectul sa fie limitat la al treilea trimestru

 Legaturile directe dintre Europa Centrala si de Est si Grecia sunt destul de reduse, iar economiile din Europa Centrala si de Est au devenit mai rezistente la socurile financiare externe ca urmare a eliminarii deficitelor anterioare de cont curent, se arata intr-o nota de cercetare a Erste Group, transmisa marti. Exporturile catre Grecia sunt neglijabile, variind in 0,1-0,5% din PIB pentru tarile din Europa Centrala si de Est (in Romania de 0.5% din PIB). Consideram ca riscul de contagiune a impactului obligatiunilor guvernamentale a altor tari din zona Euro va fi unul de dimensiuni reduse.

           Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Creditul cu buletinul s-a întors, dar nu și pentru rău platnici

Băncile au început să dea din nou credite doar cu buletinul, ca în vremurile bune, când oricine trecea pragul unei bănci putea lua câteva mii de euro şi apoi uita să le mai înapoieze.

Acum, însă, lucrurile stau cu totul altfel. E suficient să-ţi dai CNP-ul şi acordul să-ţi poată fi consultat contul de la ANAF şi istoricul bancar, şi ai creditul în 24 de ore.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Guvernul creşte cu un miliard lei plafonul de creditare la bani UE şi transferă investiţii PO Mediu

Guvernul a majorat plafonul de creditare netă, de la 4 miliarde lei la 5 miliarde lei, pentru acoperirea solicitărilor de plată în cadrul proiectelor cu finanţare comunitară, o serie de investiţii finanţate iniţial prin programe naţionale fiind transferate Programului Operaţional de Mediu 2007-2013.

Guvernul a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă care prevede o serie de măsuri pentru creşterea ratei de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune aferente exerciţiului financiar 2007-2013.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Simion: Codul Fiscal ar fi trebuit să cuprindă consolidarea fiscală la nivelul impozitului pe profit

Noul Cod Fiscal ar fi trebuit să cuprindă consolidarea fiscală la nivelul impozitului pe profit pentru ca firmele româneşti să nu mai desfăşoare tranzacţii artificiale nejustificate, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Ionuţ Simion, country managing partner PwC.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Planul de administrare al RADET, aprobat de CGMB în şedinţă de îndată

Planul de admuinistrare al Consiliului de Administraţie al RADET a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), marţi, în şedinţă de îndată, convocată de consilierii generali după ce în şedinţa extraordinară care a avut loc luni planul a fost respins.

La solicitarea consilierilor generali, a fost organizată o şedinţă de îndată a CGMB, care a avut loc înaintea şedinţei ordinare programate pentru ora 13.00.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINII PRIMITE LA REDACŢIE

Cand logica politică bate logica economică – capcana prociclicităţii

Noul cod fiscal a fost aprobat in data de 24 iunie 2015 cu un vot aproape unanim in Parlament. Nu cred ca am mai avut un asemenea consens politic de foarte mult timp. Nu comentez insa asupra ratiunilor politice din spatele acestui consens, rezumandu-ma doar la aspectele economice.

Cred ca sunt doua aspecte importante care merita comentate in privinta implicatiilor economice ale noului cod fiscal. Un prim aspect este legat deimplicatiile bugetare si al doilea priveste substanta economica a acestuia.

         Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor