Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Porcii de Mangalita, tot mai in voga in randul crescatorilor de suine

mangalitaFermierii romani incep sa redescopere, incet, dar sigur, porcul de Mangalita. Chiar daca aceasta rasa are un spor de crestere mai mic decat la alte suine, iar scroafele de Mangalita ofera doar 4-5 purcei, toate aceste dezavantaje sunt compensate prin pretul de comercializare, care poate ajunge deserori si la 17 lei kilogramul.spune, pentru Stiri Agricole.ro, inginerul agronom Ioan Tataran, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Mangalita.

Spre deosebire de alte rase, porcii de Mangalita se cresc destul de usor, nefiind pretentiosi nici cand vine vorba de hrana. Porcul de Mangalita mananca foarte bine lucerna, resturi vegetale, de asemenea si putine graunte. Nu are nevoie de conditii speciale de crestere, insa este foarte important pentru el sa aiba spatiu. Iarna de asemenea e bine sa aiba un adapost. Important e sa se miste, sa nu depuna foarte multa grasime, pentru a avea intr-un final o carne cat mai frageda.

Chiar daca suinele de Mangalita sunt considerate porci de clisa, grasimea acestori porci are un continut de pana la 70% de acizi grasi nesaturati, ceea ce transforma carnea de Mangalita intr-un produs cat se poate de bun pentru cei care au probleme cardiovasculare.

Porcul de Mangalita se sacrifica la circa 120-130 de kilograme, mai exact cand ajunge la un an si jumatate. Scroafele din aceasta rasa fata mai putini purcei. Totusi, fermierul are de castigat in momentul in care il sacrifica. Daca se taie la un an jumatate, avand 130 de kilograme, se poate lua pe el circa 2.000 de lei.

In conditiile in care fermierul isi procura singur hrana pentru suine, costul pe an pentru intretinerea unui porc de Mangalita nu ar trebui sa depaseasca 400-500 de lei, mai precizeaza preşedintele Asociatiei Crescatorilor de Porci Mangalita.

In timp ce romanii au renuntat sa mai creasca acesti porci la finalul anilor 90, ungurii au intuit foarte bine potentialul acestei rase, fiind in prezent printre cei mai mari exportatori de carne de Mangalita.

Ungaria face bani frumosi exportand carnea de Mangalita in tarile vest europene, precum si in Statele Unite. Noi avem conditii si mai bune de a creste acest porc, insa este nevoie de mai multa determinare. Ar fi indicat ca Ministerul Agriculturii sa creeze un context legislativ prin care sa se incurajeze cresterea porcului de Mangalita. E un filon de aur pe care il avem si pe care nu stim sa-l exploatam..

Denumit si porcul cu blana sau uleiul de masline cu patru picioare, porcul de Mangalita a aparut pentru prima data in seculul XIX, din combinarea raselor unguresti Bakonyi si Szalontai cu mistretul. In prezent, in Romania se afla circa 20.000 de porci de Mangalita, conform estimarilor facute de ing. Ioan Tataran.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor