Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Comisia Europeana a adoptat Programul Operational pentru Infrastructura Mare al Romaniei (POIM), pentru perioada 2014 - 2020.

lucrari-autostrada_pod_lot-3_iunie-2015POIM este un pachet major de investitii din fondurile regionale ale UE, bani ce vor fi investiti in proiecte de mediu, energie si transporturi. Programul reprezinta aproape jumatate din cele 23 de miliarde de euro alocate Romaniei prin politica de coeziune a UE.

POIM 2014-2020 este programul operational care beneficiaza de cea mai mare alocare de fonduri europene, de cca. 9,4 mld. euro (la care se adauga o cofinantare nationala de cca. 2,4 mld. euro) si este finantat atat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, cat si din Fondul de Coeziune.

Vineri, 10 iulie 2015, a avut loc evenimentul de semnare a deciziei de aprobare a programului la care au participat Comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Cretu, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, si premierul, Victor Ponta.

Cu ocazia evenimentului, comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a declarat: “Acest pachet de investitii, cel mai mare program operational al Romaniei si al doilea din Europa ca marime, va contribui la dezvoltarea unui sistem de transport sustenabil si ecologic, va proteja mediul si va spori eficienta energetica a tarii. Programul va consolida competitivitatea economica a Romaniei si va aduce orasele si regiunile Romaniei mai aproape de Uniunea Europeana. Conexiunile feroviare si rutiere mai bune vor crea, de asemenea, noi oportunitati de afaceri, vor reduce costurile cu transportul marfurilor si timpul alocat calatoriilor de catre noi toti. Invit autoritatile sa inceapa implementarea proiectelor cheie de infrastructura si din domeniul resurselor naturale, care vor contribui decisiv la dezvoltarea Romaniei.”

Programul va pune in practica Masterplanul de transport, strategia pentru urmatorii ani a sectorului romanesc al transporturilor. Pentru ca transporturile reprezinta un domeniu cheie pentru crestere si competitivitate, Masterplanul evalueaza necesitatile specifice, identifica blocajele si verigile lipsa, si stabileste obiective clare si realizabile pentru proiectele viitoare. Masterplanul isi propune sa imbunatateasca infrastructura deja existenta, sa dezvolte un sistem de transport urban sustenabil si prietenos cu mediul si sa definitiveze reteaua centrala TEN-T in Romania.

Cresterea eficientei energetice, protejarea resurselor naturale si incurajarea prevenirii riscurilor in ceea ce priveste schimbarile climatice reprezinta alte obiective importante ale programului.

Programul va sustine, de asemenea, capacitatea Romaniei de a-si indeplini obligatiile din domeniul mediului, in special in ceea ce priveste gestionarea resurselor de apa si a deseurilor, cu un impact pozitiv asupra calitatii vietii cetatenilor.

Prin POIM 2014-2020 se asigura finantarea principalelor prioritati de dezvoltare ale Romaniei in:

  • sectorul de transport, in acord cu Master Planul General de Transport, cu o alocare de 6,8 mld. euro (din care UE – 5,1 mld. euro);
  • sectorul de mediu, in vederea conformarii cu prevederile directivelor europene si a indeplinirii angajamentelor din Tratatul de Aderare pentru sectorul de apa si deseuri, precum si in vederea protectiei biodiversitatii si prevenirii inundatiilor si eroziunii costiere, cu o alocare de 4,47 mld euro (din care UE – 3,8 mld. euro);
  • sectorul de energie, in acord cu obiectivele Strategiei Europa 2020, in vederea reducerii consumului de energie in industrie si in sectorul casnic si al promovarii utilizarii resurselor regenerabile mai putin utilizate, cu o alocare de 0,6 mld. Euro (din care UE – 0,52 mld. euro).

Surse:
Reprezentanta Comisiei Europene in Romania
Ministerul Fondurilor Europene

        Impreuna in lumea afacerilor