Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

In urma reducerii TVA a scazut pretul cartofului

cartofiPretul de comercializare pentru un kilogram de cartof a scazut in luna iunie cu peste 14,6% fata de luna mai, acesta fiind alimentul la care s-a consemnat cea mai mare reducere a pretului, dupa scaderea TVA de la 24 la 9 la suta pentru alimente, informeaza INS. Daca pentru consumator acest lucru este unul pozitiv, pentru producatorii de cartof vestea nu este tocmai incurajatoare.

Cu siguranta aceasta veste ii incurca pe producatorii de cartof. De exemplu, pretul de productie la cartof este 0,52 lei pentru un kilogram. La cartoful timpuriu, pentru ca acesta se vinde acum, pretul ajunge la ferma la 0,30-0,35 lei pe kilogram. Practic fermierul vinde sub pretul de productie. S-a intamplat acest lucru si anul trecut si se pare ca se va intampla si in acest an. Totusi, avem o speranta ca pretul se va normaliza putin in favoarea fermierului, macar 5-10 % peste pretul de productie. Aceasta este o estimare a noastra pentru toamna, a declarat, pentru StiriAgricole, Gheorghe Botoman, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania.

Conform unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS), preturile de consum au scazut in iunie cu aproape 3% fata de luna mai, pe fondul reducerii TVA la alimente. In acest context, rata anuala a inflatiei a ajuns sa fie negativa, de -1,6%, pentru prima data in ultimii 25 de ani. Produsele alimentare la care s-au consemnat cele mai mari ieftiniri au fost cartofii, cu 14,6%, malaiul (-12%), precum si laptele de vaca (-11,5%).

Daca pentru consumatori, vestea este una buna, pretul mai mic de comercializare a cartofului ii face pe multi fermieri din Romania sa renunte la acest tip de cultura.

Peste 40% din cartoful care se consuma in Romania este din import, desi tara noastra poate produce cantitatea necesara consumului intern si sa mai ramana un milion de tone si pentru export. Au scazut suprafetele, deoarece fermierul a fost descurajat din cauza pretului. Acum a scazut TVA-ul si la cartof, dar ne confruntam cu aceste importuri. In statistica oficiala scrie ca avem aproape 200.000 de hectare cultivate cu cartof. Cu toate acestea, la APIA, anul trecut, au fost inregistrate doar 50.000 de hectare. Este o diferenta foarte mare. Noi estimam, cu indulgenta, ca avem 90.000 de hectare, mai spune Gheorghe Botoman, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania.

Intrebat cum se prezinta culturile noastre de cartof, Gheorghe Botoman afirma ca vom avea parte de productii normale, desi agricultorii s-au confruntat in luna iunie cu seceta.

Este un an cu o productie normala, am avut o perioada de seceta la final de mai, inceput de iunie, dar in ultima luna am avut cantitati de apa suficiente, cu exceptia nordului si Moldovei, unde sunt cativa cultivatori de cartof, care au intr-adevar culturile calamitate. Insa in zona Brasov, Covasna, Harghita, Sibiu, culturile arata bine, a mai precizat, pentru StiriAgricole.ro, Gheorghe Botoman, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania.

Romanii consuma anual, in medie, circa 94 de kg de cartofi, acestia fiind printre cei mai mari consumatori din Europa, conform Federatiei Nationale a Cartofului.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor