Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 10 – 16 Iulie 2015. Ploi cu caracter de aversa in cea mai mare parte a tarii

cerinnoratIntervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, potrivit prognozei agrometeorologice ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 15…26°C, valori apropiate de mediile multianuale, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 22…33°C, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura minima a aerului se va situa intre 7…20°C, posibil mai scazute in depresiunile din estul Transilvaniei.

Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. La inceputul intervalului, in jumatatea de sud-est a tarii local cantitatile de apa pot depasi 15 l/mp, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 10 – 16 Iulie 2015

Rezerva de umiditate, in cultura neirigata de porumb, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si extrema, in Banat, Crisana, Moldova, cea mai mare parte a Dobrogei, vestul Transilvaniei, nordul si izolat in estul Olteniei, vestul Maramuresului, local in sudul si nord-estul Munteniei. Pe suprafete agricole extinse din Maramures, Transilvania, Oltenia si Muntenia, local in centrul Dobrogei, aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 10 – 16 Iulie 2015

In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile de vegetatie la speciile de camp si pomi-viticole vor fi mai intense pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Totodata, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste pragurile critice (30…32°C) de rezistenta a culturilor prasitoare, precum si in zonele afectate de seceta pedologica, se va inregistra ofilirea temporara, rasucirea frunzelor si deprecierea aparatului foliar (prin ingalbenire/uscare) in orele de amiaza.

Sub aspect fenologic, graul de toamna se va afla in fazele de maturitate in lapte, ceara si deplina (10-100%), iar in zonele de campie se va continua recoltarea.
Cultura de rapita isi va continua faza de maturitate deplina (10-100%) si lucrarile de recoltare.

Floarea-soarelui va inregistra dezvoltarea aparatului foliar (13-30 frunze), formarea/cresterea calatidiului (10-100%) si inflorirea (10-60%).

Functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, porumbul va parcurge infrunzirea (11-21 frunze), formarea paniculului (10-100%) si matasirea (10-50%).

La sfecla de zahar vor predomina fazele de infrunzire (21-30 frunze), precum si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (70-100%), iar la cartof cresterea tuberculilor, inflorirea si vestejirea vrejilor (10-100%), in principalele bazine de cultura.

La speciile de semintoase (mar, par) predominante vor fi cresterea fructelor si acumularea zaharului, iar la samburoase (cires, visin, cais si piersic), maturarea fructelor si recoltarea acestora.

Vita de vie se va afla la infrunzire, cresterea lastarilor, precum si formarea si cresterea boabelor in ciorchine, la soiurile de masa.

Conditiile meteorologice vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice (recoltare, transport, depozitare, erbicidari, prasile manuale, tratamente fito-sanitare, precum si eliberarea terenurilor de resturile vegetale).

Recomandari de specialitate pentru perioada 10 – 16 Iulie 2015

  1. Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la graul de toamna si fructele de sezon;
  2. Efectuarea lucrarilor de intretinere la speciile prasitoare, pomii fructiferi si vita de vie (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, prasile manuale);
  3. Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  4. Aplicarea irigatiilor pe terenurile agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica.

Sursa: stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor