Romania este singura tara din cadrul Uniunii Europeane care poate cultiva cu succes soia modificata genetic, aceasta cultura avand capacitatea sa contribuie cu circa 1,5 miliarde de euro la PIB-ul tarii, considera Nini Sapunaru, presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor, potrivit Agerpres.
Cunosc foarte bine faptul ca toti agricultorii mari vor sa cultive soia modificata genetic. Problema este ca noi mancam soia modificata generic, toate animalele noastre o mananca in furaje, este libera la consum, dar nu este libera la cultivare. Singurii din Europa care pot sa o cultive cu succes suntem noi. De ce Romania? Pentru ca diferenta de productie este de la 1,5 tone la hectar la o medie de 4,5 tone, chiar si de 6 tone la hectar. De ce cu succes? Pentru ca este vorba de tehnologie, de sole, de teren. In afara de noi, poate si Franta, alte tari din UE nu au conditii pentru aceasta cultura”, a declarat Nini Sapunaru, presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor, in cadrul unui interviu pentru Agerpres.
De asemenea, Nini Sapunaru considera ca productia de soia modificata genetic din Romania poate contribui la bugetul de stat cu circa 1,5 miliarde de euro.
Uniunea Europeana spune sa te autorizezi mai intai la ea si pe urma ramane la latitudinea fiecarui stat membru sa decida daca cultiva sau nu plante transgenice. Dupa cinci ani in care astepti decizia UE, statul poate sa iti spuna fara un motiv clar, poate doar din motive politice, ca nu este de acord. Mai nou, vor sa interzica si intrarea furajelor modificate genetic in UE. Din cauza influentei ecologistilor in Europa, noi nu avem o pozitie clara vizavi de ceea ce putem face cu productia animala. Trebuie sa gasim o solutie ca sa ne cultivam singuri hrana pentru animale si putem sa facem si export. Eu cred ca aportul la PIB ar putea fi pe acest segment de 1 — 1,5% adica 1—1,5 miliarde de euro pentru ca este vorba de spor de productie si de 600.000—700.000 de hectare care se pot cultiva anual in Romania cu soia modificata genetic. Ca sa nu mai vorbim si de aportul de azot in sol, a mai spus Nini Sapunaru, pentru sursa citata.
Mai mult decat atat, presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor este de parere ca soia modificata genetic nu influenteaza in niciun fel agricultura ecologica si nu are repercusiuni asupra sanatatii umane.
Castigurile sunt cam la fel in cazul soiei modificate genetic si a celei cultivate traditional, insa intervine sporul de productie. Nu vorbesc insa de soia cultivata in mod ecologic, care intr-adevar este mai scumpa. Daca mai calculam ca se fac si uleiurile si margarinele in Romania, aportul la PIB se modifica, este mult mai mare. Ideea ca soia modificata generic strica si celelalte culturi nu are nicio legatura, este poveste. Nu deranjeaza in niciun fel agricultura ecologica. De altfel, nu exista la ora actuala studii serioase si obiective care sa sustina ca soia modificata genetic ar afecta sanatatea umana”, a mai precizat Nini Sapunaru.
Romania importa soia,inclusiv cea modificata genetic,din Brazilia sau Argentina , in valoare de peste 200 de milioane de euro anual.
Sursa: www.stiriagricole.ro