Suprafetele cultivate in Romania pentru samanta de cartof au scazut dramatic in ultimii 15 ani, acesta fiind si motivul pentru care Ministerul Agriculturii va oferi fermierilor sprijin cuplat incepand din acest an.
Astfel, daca in anul 1999 se cultivau peste 6.400 de hectare pentru samanta de cartof, acum suprafetele au scazut, in 2013 de exemplu, la circa 305 hectare. Acest fenomen a fost cauzat de costurile mari de productie, care ajung la circa 2,75 lei/kg pentru materialul clonal si la 1,53 lei pentru clasa A certificata.
Pentru anul 2015, Ministerul Agriculturii estimeaza ca suprafata cultivata cu cartof de samanta in 2015 va fi de maximum 900 de hectare.
Astfel, pentru a reduce declinul suprafetelor cultivate cu cartof de samanta, MADR va acorda in acest an un sprijin cuplat de 960 de euro/ha. Suma ar urma sa creasca progresiv pana in 2020, atunci cand sprijinul cuplat platiti fermierilor ar trebui sa fie de 1.005 euro/ha.
De asemenea, la acest sprijin cuplat se va adauga si schema de plata unica pe suprafata (SAPS), in cadrul careia fermierii vor primi 123 de euro/ha, in 2015. Totodata, si acest sprijin ar urma sa fie majorat cu circa 20 de euro, pana in 2020.
Totodata, in cadrul cererilor unice de plata, fermierii romani au putut sa solicite subventii si pentru cartoful timpuriu, o cultura destul de costisitoare la noi in tara din pricina bolilor si a daunatorilor.
In acest an, MADR doreste sa ofere agricultorilor romani un sprijin cuplat pentru cartoful timpuriu de 700 de euro/ha, suma urmand sa creasca progresiv la 745 de euro/ha, in 2020.
Peste 40% din consumul intern de cartofi provine din import. Mai mult decat atat, romanii consuma anual, in medie circa 94 de kg de cartofi, acestia fiind printre cei mai mari consumatori din Europa, conform Federatiei Nationale a Cartofului.
sursa: www.stiriagricole.ro