Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Prognoza agrometeorologica: seceta pedologica se va mentine pe areale agricole extinse din intreaga tara, in perioada 24-30 iulie

secetaSeceta pedologica se va mentine pe areale agricole extinse din estul, sud-estul, sudul si vestul tarii, cele mai mari deficite de apa in sol semnalandu-se in Moldova, Dobrogea, Banat si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei si Olteniei, sud-vestul Transilvaniei, conform prognozei agrometeorologice realizata de ANM.

Astfel, perioada se va caracteriza printr-o vreme calduroasa, chiar caniculara, la nivelul intregii tari. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 20…33°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…9°C fata de normalul perioadei, pe intreg teritoriul agricol al tarii.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 28…39°C, in toate regiunile agricole. Temperatura minima a aerului va oscila intre 10…26°C, in cea mai mare parte a teritoriului. De asemenea, se intrevad precipitatii sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si izolat caderi de grindina. Local, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 24 – 30 iulie

In cultura de porumb, continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in Crisana, Maramures, Moldova si Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Banat, Oltenia, Muntenia, vestul Transilvaniei.

In cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul si nord-vestul Munteniei, local in centrul, sudul si estul Olteniei, izolat in vestul Banatului, aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 24 – 30 iulie

Ca urmare a temperaturilor maxime ridicate din aer situate peste limitele biologice critice de rezistentǎ a plantelor (30…32°C), asociate cu deficite de apǎ in sol, la culturile prasitoare se va produce fenomenul de ofilire temporara si rasucire a aparatului foliar in orele de amiaza, ingalbenire si/sau uscare prematura a frunzelor bazale, precum si fortari stadiale.

La graul de toamnǎ infiintat in perioada optima va fi posibila finalizarea lucrarilor de recoltare, iar in culturile intarziate fenologic se va putea definitiva maturitatea ceara (100%), plantele aflandu-se predominant la maturitate deplina (10-100%) si recoltare.

In cea mai mare parte a regiunilor, floarea-soarelui isi va definitiva formarea calatidiului (80-100%), aflandu-se predominant la inflorire (10-100%) si maturitate in ceara (10-70%).

Cultura de porumb va inregistra formarea paniculului (70-100%), inflorire/matasire (30-100%), precum si maturitatea in lapte si ceara (10-50%).

La sfecla de zahar vor predomina dezvoltarea aparatului foliar (33-39 frunze) si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (10-100%), iar la cartof cresterea lastarilor laterali (90-100%), imbobocire, tuberizare si inflorire (10-100%), precum si vestejirea vrejilor (10-20%).

Speciile pomicole se vor afla la cresterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor in fructe, iar la soiurile ajunse la maturitatea tehnologica se vor continua lucrarile de recoltare.

In cea mai mare parte a podgoriilor, la vita de vie se vor semnala cresterea frunzelor, lastarilor laterali si a boabelor.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole specifice campaniei de vara (recoltare, erbicidari, tratamente impotriva bolilor si daunatorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc), se vor putea efectua in bune conditii, in zilele fara precipitatii.

Pentru perioada 24 – 30 iulie 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la graul de toamna si fructele de sezon;

Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;

Efectuarea lucrarilor de intretinere la speciile prasitoare, pomii fructiferi si vita de vie (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, prasile manuale);

Aplicarea irigatiilor pe terenurile agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor