Antena3.ro: Income: Pactul pentru fiscalitate. Fiscalitatea nu trebuie să aibă culoare politică
Dincolo de discuţiile existente în acest moment pe tema Codului Fiscal, se ridică întrebarea de ce tocmai acum, de ce aceste discuţii nu au avut loc din timp?
“Dacă reducerile de venituri ar fi venit la pachet cu o discuţie serioasă legată de reducerea cheltuielilor publice, nu ar fi fost nicio problemă” crede expertul fiscal Gabriel Biriş.
Agerpres.ro: ELCEN:Oprirea activității RADET și ELCEN,consecința probabilă a unei acțiuni în instanță privind metodologia de calcul a prețului Gigacaloriei
Inițierea unei acțiuni în instanță de către RADET cu privire la metodologia ANRE de calcul a prețului Gigacaloriei înseamnă prelungirea blocajului financiar existent iar consecința posibilă și probabilă este oprirea activității RADET și ELCEN, se arată într-un comunicat al Electrocentrale București remis, luni, AGERPRES.
Agerpres.ro: Confederația Sindicală Națională Meridian solicită politicienilor un spor salarial de 100 de euro pentru un milion de bugetari
Confederația Sindicală Națională Meridian solicită, într-o scrisoare deschisă adresată politicienilor, un spor salarial de 100 de euro net pentru un milion de bugetari care au salarii de 800 de lei pe lună.
Agerpres.ro: BCE ar putea fi nevoită să extindă programul de relaxare cantitativă pentru a stimula creșterea zonei euro (FMI)
Creșterea zonei euro va fi lentă pe termen mediu iar Banca Centrală Europeană ar putea fi nevoită să extindă măsurile de relaxare fiscală mai mult decât era planificat, se arată într-un raport publicat luni de Fondul Monetar Internațional, transmite Reuters.
Redresarea zonei euro se întărește datorită prețului mai scăzut al țițeiului, a deprecierii euro și a deciziilor BCE de stimulare a economiei dar perspectivele pe termen mediu indică un potențial de creștere de doar 1%, avertizează FMI.
Agerpres.ro: Western Union a reluat transferurile de bani către Grecia
Western Union a reluat luni serviciile sale de transferuri de bani în Grecia, permițând clienților din această țară să primească fonduri din străinătate, transmite Reuters.
Agerpres.ro: Ponta: Codul fiscal este bun pentru toți cetățenii care trăiesc în România
Premierul Victor Ponta a declarat luni că noul Cod fiscal este bun pentru toți cetățenii României, pentru toate firmele private românești sau cu capital străin care au investit în ultimii ani în țara noastră.
Mediafaxro: Dragnea: Teodorovici va discuta ca banii necheltuiţi de la transporturi să fie daţi pentru investiţii
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, va discuta cu miniştrii Dezvoltării şi Transporturilor pentru “o abordare puţin diferită”, astfel încât banii necheltuiţi de la Transporturi să fie alocaţi pentru decontarea proiectelor de investiţii, a anunţat, luni, liderul PSD Liviu Dragnea.
“În ceea ce priveşte investiţiile, ministrul Finanţelor ne-a informat că vrea să aibă o abordare puţin diferită, pe care noi o susţinem, în aşa fel încât astăzi discută cu ministrul Dezvoltării şi ministrul Transporturilor pentru a vedea toate procedurile care să fie adoptate sau modificate pentru ca nivelul de absorbţie a fondurilor publice pentru realizarea investiţiilor din România să crească”, a spus Dragnea.
Zf.ro : Prima rectificare bugetară din 2015. Statul se arată a fi din ce în ce mai asistenţial: taie de la investiţii ca să dea la protecţie socială
În ciuda faptului că proiectul rectificării prevede tăierea unui miliard de lei de la Transporturi, noul preşedinte al PSD Liviu Dragnea susţine: Nu se taie banii de la infrastructură.
Zf.ro: FINANŢE PERSONALE
Topul fondurilor mutuale cu cea mai mare constanţă în obţinerea de profit
Primul clasat într-un an nu garantează câştigul investitorilor din anii viitori, arată o analiză a ZF pe ultimii cinci ani.
Fondurile care copiază structura unui indice bursier de acţiuni s-au situat constant pe primele poziţii în clasamentul celor mai performante fonduri mutuale din ultimii cinci ani, potrivit unei analize realizate de ZF.
Zf.ro: În relaţia financiară cu UE, România iese în câştig: plus 18 miliarde de euro
Începând din 2007, anul aderării, până la 30 iulie 2015, România a primit de la UE fonduri de 35,5 miliarde de euro şi a contribuit la bugetul Uniunii cu 11,7 mld. euro, rezultând un sold pozitiv de 18,7 mld. euro.
În ciuda aspectului pozitiv, lucrurile nu sunt îmbucurătoare pentru că, din totalul fondurilor primite, doar 10 miliarde de euro reprezintă fondurile structural –adică jumătate din ce i s-a oferit României în exerciţiul financiar 2007 – 2013.
Zf.ro: Indicatorul de încredere macroeconomică al analiştilor financiari scade pentru prima dată în acest an. Prezentul este privit pozitiv, principala îngrijorare fiind viitorul
Indicatorul de încredere macroeconomică al analiştilor financiari din cadrul CFA România a scăzut în iunie cu 6,4 puncte, la 70,8 puncte, după ce în mai atinsese maximul istoric de 77,1.
Este pentru prima dată când acest indice scade în 2015, an de la care se aşteaptă una dintre cele mai mari creşteri economice de după criză, în jur de 4%. Erodarea încrederii are ca punct de plecare „componenta de anticipaţii“, în vreme ce percepţia situaţiei actuale se află la un nivel record.
Zf.ro: Codul fiscal, în coadă de peşte: Sesiune extraordinară, o „nouă analiză“ la Finanţe şi discuţii la BNR
Parlamentul se reuneşte în sesiune extraordinată la finele lui august pentru a discuta cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii de aprobare a Codului fiscal. Între timp va exista o nouă analiză a proiectului, iar Ministerul Finanţelor va discuta cu BNR.
„Nu s-a discutat de angajarea răspunderii Guvernului, urmează procedura firească, se discută cererea de reexaminare a preşedintelui României în Parlament. La această oră nu sunt motive să modificăm actul normativ, dar ministrul de finanţe, aşa cum este firesc, ţine cont de cererea de reexaminare, este preşedintele României şi are tot dreptul să facă lucrul acesta. Va discuta şi cu BNR şi cu toate celelalte instituţii intersate pentru a prezenta încă o dată o analiză temeinică din care să reiasă sustenabilitatea modificărilor din Codul fiscal şi justeţea lor“, a declarat ieri Liviu Dragnea, preşedintele PSD.
Zf.ro: În S1 România a luat de la UE doar 17% din fondurile structurale pe care miza
În primul semestru din 2015 România a luat de la UE 3,5 mld. euro şi a contribuit la bugetul Uniunii cu 861 de milioane de euro, rezultând un sold pozitiv de 2,6 miliarde de euro.
Însă o atare situaţie este departe de a fi mulţumitoare, întrucât cea mai mare parte din sumă este reprezentată de plăţile directe către fermieri acordate din Fondul European pentru Garantare Agricolă – FEGA (1.3 mld. euro).
Zf.ro: PREGĂTIŢI-VĂ DE IMPACT!
Preţurile materiilor prime se prăbuşesc şi nimeni nu ştie când declinul se va opri. Infecţia dă semne că îşi începe atacul asupra acţiunilor
Preţurile aurului, petrolului, platinei, aluminiului, cuprului şi minereului de fier se prăbuşesc. Pieţele materiilor prime au intrat în criză, iar analiştii se tem că turbulenţele se vor propaga pe bursele de acţiuni. Nimeni nu se aşteaptă ca plonjonul să se sfârşească prea curând.
Banca Mondială estimează că preţurile minereului de fier se vor prăbuşi cu până la 46% anul acesta. Banca americană Goldman Sachs şi-a redus cu 44% extimările privind cotaţiile cuprului pentru 2018. Preţurile petrolului au intrat în vrie pentru a doua oară în acest an.
Zf.ro: ANALIZĂ
Economia românească este tot mai dependentă de cash: numerarul aflat în circulaţie bate încă un record
Cash-ul existent în economie a crescut cu 6 miliarde de lei în ultimul an şi cu 300 de milioane de lei în luna iunie.
Numerarul aflat în circulaţie a urcat luna trecută la un vârf istoric de 42,3 mld. lei (echivalentul a 9,5 mld. euro), în creştere cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acesta fiind cel mai mare avans din ultimii trei ani, potrivit datelor BNR.
Zf.ro: Un nou boom al creditării de retail. Portofoliile de credite imobiliare şi de consum au crescut cu două miliarde de lei luna trecută
Stocul creditelor în lei acordate populaţiei a crescut luna trecută cu circa un miliard de lei pe fiecare din cele două produse principale ale segmentului de retail (consum şi imobiliare), un ritm care nu mai fusese atins din perioada de boom economic din 2007-2008.
Băncile aveau la jumătatea anului credite de consum în lei de peste 32 miliarde de lei, în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, în timp ce stocul creditelor imobiliare s-a dublat în ultimul an şi a ajuns la 13,5 miliarde de lei, potrivit datelor agregate de BNR.
Zf.ro: Megaprogram de investiţii de 131 mil. euro la aeroportul Cluj, întins pe trei cincinale
Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca va derula lucrări de investiţii în infrastructura aeroportuară în valoare totală de 131 de milioane euro, fără TVA, inclusiv pentru un nou terminal cargo şi a unei piste, potrivit raportului privind Master Planul pe termen scurt, mediu şi lung, avizat de Comisia Europeană.
Fondurile pentru realizarea terminalului cargo nou, a căii de rulare cargo, pentru extinderea platformei de cargo, a pistei terminal pasageri precum şi pentru dotarea cu echipamente de siguranţă, având ca perioade de implementare 2014-2020, respectiv 2014-2030, vor fi alocate conform Master Planul de Transporturi.
Zf.ro: Libra a făcut profit de 12 mil. lei în semestrul I, în creştere cu 40%
Libra Bank, un jucător de talie mică din sistemul bancar specializat pe nişa profesiilor liberale, a raportat pentru primele şase luni un profit net de aproape 12 milioane de lei (2,7 mil. euro), în creştere cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care rata de neperformanţă a scăzut cu patru puncte procentuale, la 8%. Un portofoliu mai performant înseamnă inclusiv costuri mai mici cu provizioanele.
Provizioanele mari generaseră băncii o pierdere de 4 mil. lei pe parcursul anului trecut. Activele au crescut cu 20% în primul semestru, la 2 mld. lei, în timp ce volumul depozitelor s-a majorat cu 20%, la 1,8 mld. lei. Soldul creditelor acordate de bancă a crescut tot cu 20%, la 1,3 mld. lei.
Zf.ro: Datoria publică la finele lui mai – 38% din PIB
Datoria guvernamentală conform metodologiei Uniunii Europene s-a situat la 31 mai 2015 la 38,1% (257 mld. lei) din PIB, în scădere faţă de nivelul de 39,8% din PIB cât s-a înregistrat la sfârşitul lui 2014, arată datele Ministerului Finanţelor.
Potrivit unui raport al Curţii de Conturi din mai 2015, datoria publică ar fi fost, la sfârşitul lui 2014, de 44,1% din PIB. Însă acest raport este contestat de Ministerul de Finanţe. Ministrul de resort Eugen Teodorovici spune că repezentanţii Curţii nu ştiu economie pentru că au trecut la datoria publică şi buffer-ul de la nivelul Finanţelor ajuns acum la 6 mld. euro şi astfel au lansat ipoteza că datoria a sărit de 40% din PIB, o bornă de care guvernele s-au ferit să treacă. „Aceştia (buffer-ul – n.red.) sunt banii noştri, nu sunt datorie“, spune Teodorovici.
Zf.ro: Investitorii, nemulţumiţi de măsurile luate de ASF în cazul unor delistări cu probleme de pe piaţa RASDAQ
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), afiliată la organizaţiile europene reprezentative, Euroshareholders şi Eurofinuse, atrage atenţia că măsurile pe care ASF susţine că le-a întreprins asupra neregulilor semnalizate de investitori în procedura de delistare a unor companii tranzacţionate pe piaţa RASDAQ nu au produs niciun rezultat concret în piaţă. Chiar şi în prezent, după ce termenele legale obligatorii au expirat de câteva luni, există societăţi care nu au finalizat procesele de evaluare în vederea determinării valorii preţului datorat acţionarilor. Piaţa RASDAQ se va desfiinţa în octombrie.
Zf.ro: Fondul Proprietatea este la un pas de a finaliza cel de-al cincilea program de răscumpărări
Fondul Proprietatea (FP) mai are de achiziţionat 10,33 milioane de acţiuni proprii pentru a ajunge la finalul celui de-al cincilea program de răscumpărări. La cel mai recent preţ din piaţă, de 0,815 lei/tiltu, pachetul de acţiuni FP rămas valorează 8,4 milioane de lei. Având în vedere că săptămâna trecută fondul a cumpărat circa 20 milioane de acţiuni proprii este de aşteptat ca cel de-al cincilea program de răscumpărări să se încheie în următoarele zile
Zf.ro: Dolarul reintră sub pragul de 4 lei, însă analiştii se aşteaptă la o revenire
Cursul anunţat de BNR pentru dolarul american a scăzut ieri cu 1,3% faţă de şedinţa precedentă şi a reintrat astfel sub pragul de 4 lei pe unitate pentru prima oară în această lună. Pe de altă parte, euro a scăzut uşor la 4,41 de lei, iar francul elveţian a scăzut cu trei bani la 4,17 lei. Însă analiştii atrag atenţia că dolarul şi-ar putea reveni în perioada următoare în contextul publicării unor date relativ bune pentru economia SUA, cea mai mare la nivel mondial.
Zf.ro: Restanţele la creditele populaţiei şi companiilor au scăzut la 23 miliarde de lei în iunie
Volumul restanţelor la creditele acordate de bănci populaţiei şi firmelor a scăzut în iunie la 23 miliarde de lei (echivalentul a 5,2 mld. euro), cu 27% sub nivelul de acum un an, potrivit datelor BNR.
Declinul în termeni nominali a fost de 8 mld. lei, fiind în principal un rezultat al procesului accelerat de curăţare a portofoliilor de credite neperformante derulat de bănci în a doua jumătate a anului trecut. Băncile locale aveau la finele lunii iunie împrumuturi acordate populaţiei şi companiilor în valoare de 215 mld. lei, în timp ce resursele atrase însumau 231 mld. lei. Astfel, restanţele au ajuns să reprezinte 11% din totalul împrumuturilor.
Zf.ro: Banca Feroviara şi-a luat directori adjuncţi de la OTP Bank şi BRCI
Banca Feroviara, instituţie de credit controlată de omul de afaceri Valer Blidar, i-a recrutat pe Răzvan Rădulescu şi pe Radu Petrea pe poziţiile de chief operations officer şi respectiv chief business officer.
Rădulescu a ocupat în trecut diferite poziţii de conducere în cadrul ABN Amro, Millennium şi BRCI, în timp ce Petrea a fost director general adjunct al OTP Bank, preluând temporar şi responsabilităţile de CEO al Millennium după preluarea băncii de către OTP.
Zf.ro: CNAS are un surplus de aproape 600 de milioane de lei, mai are nevoie de bani la tratamentele noi
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are, pe primul semestru, un surplus de aproape 600 milioane lei, din creşterea încasărilor, economiile după introducerea cardului de sănătate şi o mai bună gestionarea, dar ar mai fi nevoie de bani pentru noile medicamente şi programe, spune preşedintele CNAS.
“Avem un surplus de aproape 600 de milioane de lei. Pentru prima dată, în primul semestru din 2015 avem o creştere a încasărilor la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). De asemenea avem economii prin introducerea cardului naţional de sănătate, dar şi dintr-o mai bună gestionare a fondurilor”, a declarate luni, pentru MEDIAFAX, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.
Zf.ro: Peste 50% dintre români nu vor să ia credite în următoarele şase luni
Aproximativ 40% dintre români au deja un credit la bancă sau la o instituţie financiară nebancară (IFN), de aceea mai bine de jumătate din populaţie nu se gândeşte să se îndatoreze în următoarele şase luni, potrivit unui studiu realizat de Provident, companie specializată în acordarea de împrumuturi de mică valoare direct la domiciliu.
Zf.ro: Încotro se îndreaptă companiile de asigurări, după evaluarea ASF?
Care sunt următorii paşi pentru companiile de asigurări după cea mai dură evaluare făcută de ASF? O discuţie cu Valentin Ionescu, director strategie şi stabilitate financiară din cadrul ASF.
Zf.ro: Managerii văd creşterea comerţului, dar scăderea preţurilor
Managerii companiilor estimează, pentru perioada iulie-septembrie, o creştere a activităţii din comerţul cu amănuntul, concomitent cu o scădere moderată a preţurilor, în timp ce numărul salariaţilor din industrie, construcţii şi servicii va consemna o stabilitate, potrivit soldului conjunctural.
Zf.ro: Harta producţiei de mobilă. Maramureşul, hub-ul de mobilă al României
Şase dintre cei mai mari producători de mobilă din România – Aramis Invest, Taparo, Plimob, Eurocomfil Invest, Ita Production şi Transval Mob – au avut anul trecut afaceri cumulate de peste un miliard de lei.
Prin urmare, companiile au adus judeţului Maramureş, zonă în care acestea îşi au sediul, 13% din totalul pieţei locale de produse de mobilier, în valoare de 9,4 miliarde de lei, potrivit unei analize a ZF, realizată pe baza datelor transmise de Registrul Comerţului.
Bursa.ro: OAMENII DE AFACERI, EXTREM DE NEMULŢUMIŢI:
“Rectificarea bugetară este marcată de teama DNA”
MFP: “Fondurile MFP se suplimentează pentru că trebuie să completăm banii cheltuiţi să-i despăgubim pe fraţii Micula”
Proiectul Ordonanţei pentru rectificarea bugetară aferentă anului în curs i-a ridicat de pe scaun, la propriu, pe oamenii de afaceri şi pe reprezentanţii societăţii civile, care s-au arătat extrem de nemulţumiţi de prevederile textului de lege.
Zf.ro: Indicii BVB au deschis în creştere
Indicele BET Total Return se apreciază cu 0,18%, la 8.588,74 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un indice ponderat cu capitalizarea “free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui. BET-TR va fi calculat retroactiv începând cu data de 24 septembrie 2012.
Economica.net. Peste jumătate de miliard de lei pentru execuţia autostrăzii Orăştie-Sibiu, plătiţi de CNADNR, până acum
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a plătit până la această dată, în cadrul contractului ‘Proiectare şi execuţie autostrada Orăştie – Sibiu, lot 3: km 43+855 – km 65+965, suma de 567,63 milioane de lei, fără TVA şi fără actualizarea de preţ, din valoarea de contract acceptată de 604,79 milioane de lei, fără TVA, potrivit unui comunicat al CNADNR.
De asemenea, Compania de drumuri menţionează că nu au fost încheiate acte adiţionale care să modifice valoarea de contract acceptată, scrie Agerpres.
Economica.net: Bursa de la Bucureşti închide în scădere şedinţa de luni
Bursa de Valori Bucureşti /BVB/ a închis în scădere şedinţa de tranzacţionare de luni, iar valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 38,03 de milioane de lei (8,6 milioane de euro).
Adevarul.ro: Harta restanţierilor la bănci: datornicii din judeţele Vâlcea, Giurgiu şi Sălaj, în vârful clasamentului
Populaţia şi firmele din judeţele Vâlcea, Giurgiu şi Sălaj înregistrează restanţe pentru o cincime din valoarea împrumuturilor luate de la bănci. Valoarea restanţelor la credite contractate de populaţie şi firme a scăzut cu peste 6% în primul semestru al acestui an, până la echivalentul a 5,2 miliarde de euro, în timp ce soldul împrumuturilor a crescut cu mai puţin de 2%, la 48,6 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României. În condiţiile în care valoarea restanţelor a scăzut, iar cea a soldului de împrumuturi a crescut uşor, ponderea sumelor restante în total credite s-a redus de la 11,63% în decembrie 2014 la 10,72% la sfârşitul lunii iunie a acestui an.
Capital.ro: Industria, construcţiile şi serviciile, pe un trend ascendent în următoarele trei luni
Managerii societăţilor comerciale din România estimează, pentru o următoarele trei luni, o tendinţă de creştere a activităţii din industrie, construcţii şi servicii, precum şi o relativă stabilitate a numărului de salariaţi, şi se aşteaptă la o scădere moderată a preţurilor în comerţul cu amănuntul, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Capital.ro: CFR Marfă va transporta cărbune energetic pentru Complexul Energetic Oltenia
Potrivit unui comunicat de presă al companiei, contractul a fost parafat în data de 25 iulie 2015, iar cantitatea totală de cărbune ce urmează a fi transportată în această perioadă este de aproximativ 18 milioane de tone.
În cadrul licitaţiei organizată pentru acest tip de servicii au participat, alături de CFR Marfă, care a avut o oferta independentă, şi asocierea dintre SC Grup Feroviar Român SA, SC Unicom Tranzit SA şi SC Servtrans SA.
Capital.ro: Prognoza agrometeo: Cultura de porumb va suferi de un mare deficit de apă
Lucrările de recoltare pentru grâul de toamnă, însămânţat în perioada optimă, se vor finaliza în perioada următoare, în timp ce în cultura de porumb conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă pe suprafeţe extinse, menţionează prognoza agrometeorologică, valabilă pentru intervalul 28 iulie – 3 august, întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Evz.ro: Reprezentanții clienților cu credite în franci: Autoritățile dau dovadă de dezinteres total
Autoritățile române dau dovadă de dezinteres total în legătură cu rezolvarea problemelor cu care se confruntă debitorii cu credite în franci elvețieni (CHF), scrie într-un comunicat al Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) și Grupului Clienților cu Credite în CHF (GCCC).
Romanialibera.ro: Cel mai mare producător de energie termică din România, în mijlocul unui scandal. Cum se apără ELCEN
ELCEN acuză RADET de difuzarea unor informații deformate cu privire la activitatea desfășurată de Electrocentrale București. Astfel, compania a precizat că datoriile totale ale RADET București către ELCEN, la sfârșitul lunii iunie, erau în valoare de 3,587 miliarde lei, informează un comunicat emis de ELCEN.
Antena3.ro: Victor Ponta: Codul fiscal este bun pentru oricine vrea ca această ţară să nu mai trăiască din criză în criză
Invitat în cadrul emisiunii “Subiectiv cu Răzvan Dumitrescu“, premierul Victor Ponta a vorbit despre Codul Fiscal, opinând că acest cod “este bun pentru toţi”.
Potrivit premierului, “Codul fiscal este un lucru foarte bun pentru toate firmele private româneşti sau cu capital străin, care au investit în aceşti 3 ani şi au făcut ca România să fie acum, azi, pe primul loc la creştere economică în Uniunea Europeană”.
B1.ro: Dan Suciu: Mugur Isărescu a spus că noul Cod Fiscal este foarte bun. Afirmațiile sale țin de aplicarea unui set de șase măsuri de relaxare fiscală. Guvernul nu a consultat Consiliul Fiscal.
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a oferit lămuriri, luni, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii”Ultimul cuvânt” de pe B1 TV, cu privire la declarațiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, referitoare la noul Cod Fiscal. Șeful BNR a afirmat recent că noul Cod fiscal este inaplicabil.
Agerpres.ro: Predoiu: Rectificarea este de fapt o ‘baronizare’ bugetară
Rectificarea bugetară făcută de Victor Ponta este de fapt o ”baronizare bugetară”, susține prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu, potrivit căruia Guvernul ia resursele de la investiții și dezvoltarea infrastructurii și le dă “baronilor din PSD”.
Adevarul.ro: Noul Cod Fiscal. De la argumentele şi contraargumentele economiştilor la bătăliile politice
Noul Cod Fiscal, un document greu pentru Cabinetul Ponta – şi la propriu, şi la figurat Retrimiterea spre analiză a noului Cod Fiscal, de către Preşedinţie pentru Parlament a încins dezbaterile nu doar pe marginea documentului în sine, ci şi pe tema politicilor fiscal-bugetare ale Guvernului. Mai întâi economiştii, apoi şi politicienii, s-au despărţit în tabere pro şi contra. Vă prezentăm un scurt istoric al acestor dezbateri referitoare la Noul Cod Fiscal.
Agerpres.ro: Administrațiile locale vor primi 1,3 miliarde de lei la rectificarea bugetară, susține premierul Victor Ponta
Administrațiile locale care au pierdut bani în trecut vor primi toate aceste sume la actuala rectificare bugetară, respectiv 1,3 miliarde de lei, inclusiv pentru investiții locale, a declarat marți premierul Victor Ponta, în deschiderea ședinței de Guvern.
“Alocăm prin această rectificare toate sumele care s-au pierdut la buget pentru anumite autorități locale. (…) Alocăm toți acești bani și pentru investițiile locale, în total 1,3 miliarde de lei”, a precizat premierul.
Agerpres.ro: Ponta: Președinția va primi cât a cerut, nu am tăiat un leu; nu folosesc puterea guvernamentală pentru șicane
Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că nu folosește puterea guvernamentală pentru ”șicane” și că Administrația Prezidențială va primi la rectificarea bugetară suma solicitată – 10 milioane de lei.
Agerpres.ro: Ponta: Rectificarea bugetară e pozitivă; avem acoperite toate drepturile constituționale fundamentale
Rectificarea bugetară este una pozitivă, iar drepturile constituționale fundamentale sunt acoperite inclusiv pentru 2016, a declarat premierul Victor Ponta, marți, la începutul ședinței de Guvern.
Agerpres.ro: Voucherele de vacanță se pot folosi numai la unitățile autorizate de Autoritatea Națională pentru Turism
Autoritatea Națională pentru Turism va elibera voucherele de vacanță, acestea fiind emise doar în sistem online de către unități autorizate de Ministerul Finanțelor Publice, conform proiectului ordonanței de aplicare a Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță publicat pe site-ul Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului (MECT).
Agerpres.ro: Eugen Teodorovici: Instituțiile financiare internaționale au apreciat faptul că rămânem în ținta de deficit de 1,83% din PIB
Rectificarea bugetară este agreată cu instituțiile financiare internaționale, care au apreciat faptul că se menține ținta de deficit de 1,83% din PIB, iar poziția Consiliului Fiscal este una pozitivă, a declarat marți ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici în deschiderea ședinței de Guvern.
Acesta a răspuns, astfel, întrebării premierului cu privire la reacția instituțiilor financiare la rectificarea anunțată de Guvern. “Aveți discuția tehnică cu FMI și cu Comisia Europeană. Este în regulă? Rămânem în ținta de deficit? Totul este ok?”, a întrebat premierul Victor Ponta.
Agerpres.ro: Peste 60 de parteneriate transnaționale vor fi încheiate pentru incluziunea tinerilor pe piața muncii din România și UE
Peste 60 de parteneriate transnaționale vor fi încheiate, până la finalul lunii septembrie, cu actori sociali din zece țări europene, pentru a sprijini incluziunea tinerilor pe piața muncii din România și din Uniunea Europeană, a anunțat, marți, Angelica Săbiescu, managerul proiectului ‘Pro Juvenes – Parteneriat transnațional pentru o piață inclusivă a muncii pentru tineri’
Mediafax.ro: Preţurile petrolului se apropie de minimele ultimelor patru luni
Preţurile petrolului se apropie marţi de cele mai reduse niveluri din ultimele patru luni, influenţate de acţiunile chineze care au închis în declin pentru a treia şedinţă consecutiv, relatează MarketWatch.
Indicele Shanghai Composite a închis marţi în declin cu 1,68%, după ce a fluctuat între o scădere de până la 5% şi o creştere de 1%. Indicele a coborât cu 11% din februarie şi cu aproape 30% de la un maxim atins la jumătatea lunii iunie. Indicele Shenzhen Composite a scăzut cu 2,22%, după un declin de peste 6% în timpul şedinţei.
Economica.net: Banca Transilvania îşi converteşte obligaţiunile la un preţ de 2,2785 lei/ acţiune
Până la 27 august 2015, deţinătorii de obligaţiuni ale Băncii Transilvania (TLV) vor trimite notificarea prin care îşi declară dorinţa de a participa la sesiunea anuală de convertire în acţiuni TLV a obligaţiunilor deţinute.
Banca Transilvania (TLV) a stabilit, luni 27 iulie, preţul de 2,2785 de lei / acţiune la care va converti obigaţiunile emise acum doi ani în acţiuni proprii. Preţul este cu peste 3,4% mai mic decât cel din piaţă.
Hotnews.ro: Proiect de lege aprobat de Guvern: Institutiile publice si institutiile culturale pot permite reutilizarea neconditionata a documentelor
Guvernul a aprobat marti un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii 109/2007 privind reutilizarea informatiilor din structurile publice. Potrivit proiectului, Institutiile publice si institutiile culturale pot permite reutilizarea neconditionata a documentelor sau pot impune daca este cazul o serie de conditii. In cazul documentelor asupra carora bibliotecile, inclusiv bibliotecile universitare, muzeele si arhivele detin drepturi de proprietate intelectuala, daca este permisa reutilizarea acestui tip de documente, ele sunt reutilizabile in scopuri comerciale sau necomerciale cu respectarea legislatiei privind proprietate intelectuala.
Mediafax.ro: Ponta, către Opoziţie: “It’s about economy, nu mai zic continuarea ca să nu se simtă jignit cineva”
Victor Ponta a declarat, marţi, la şedinţa de guvern, că apreciază decizia coaliţiei de guvernare privind convocarea unei sesiuni extraordinare pe tema Codului Fiscal, la sfârşitul lunii august, şi a ironizat Opoziţia, care nu înţelege că este vorba despre economie şi nu despre dispute politice.
Mediafax.ro: Teodorovici: FMI şi Comisia Europeană au apreciat că rectificarea se încadrează în ţinta de deficit
Reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene au apreciat că rectificarea bugetară se încadrează în ţinta de deficit bugetar, a precizat, marţi, la începutul şedinţei de guvern, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a fost întrebat de premierul Victor Ponta în şedinţa de guvern de marţi despre discuţiile tehnice pe care acesta le-a purtat cu reprezentaţii FMI şi cei ai Comisiei Europene, discuţii despre care Teodorovici a spus că au fost “în regulă”.
Economica.net: Ungurii de la MOL aduc mâncare proaspătă în benzinăriile din România – noul concept Fresh Corner
MOL România a inaugurat la Ploiești (Blejoi) prima benzinărie în cadrul proiectului pilot de introducere a conceptului Fresh Corner. Compania va deschide 5 astfel de stații în cadrul proiectului pilot, în acest an. Printre produsele pe care le veţi găsi în benzinăriile MOL sunt ouăle, făina, zahărul, oreulz, fasolea, fructele şi legumele.
Hotnews.ro: Consiliul Fiscal avizeaza rectificarea bugetara, dar manifesta rezerve cu privire la calculele Guvernului
“Incadrarea in tinta de deficit bugetar pe anul in curs se va realiza cu usurinta, iar balanta riscurilor apare drept inclinata in directia inregistrarii unui deficit bugetar mai redus decat cel tintit,se arata in opinia Consiliului Fiscal cu privire la rectificarea bugetara a Guvernului. La nivelul cheltuielilor bugetare, se mai arata in document (vezi atasat textul integral al Opiniei), realizarea acestora la nivelul programat apare drept extrem de putin probabila avand in vedere sub-executia masiva a cheltuielilor de investitii din primul semestru al anului curent si accelerarile implicite ale fluxurilor de investitii publice necesare din perspectiva convergentei catre alocarea anuala (acestea ar trebui sa fie de patru ori mai mari in a doua parte a anului comparativ cu primul semestru).
Realitatea.net: Guvernul înființează “aceeași Mărie cu altă pălărie”: Agenția Națională de Achiziții Publice
ANAP se va afla în subordinea Ministerului de Finanțe ANAP se va afla în subordinea Ministerului de Finanțe
Executivul a pregătit spre adoptare o Hotărâre a Guvernului privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), o nouă instituție care preia atribuțiile și personalul de la vechea ANRMAP.
Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:
Lichiditate de aproximativ 22 milioane lei pe BVB
Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 22 milioane lei (5 milioane euro).
La orele prânzului, BVB era în urcare. Indicele BET creşte cu 0,13%, ajungând la valoarea de 7.535,49 puncte, iar indicele BET Total Return se majorează cu 0,14%, la 8.585,52 puncte. BET-FI se apreciază de asemenea cu 0,03%, până la 31.700,09 puncte.
Agerpres.ro: Consiliul fiscal: Deficitul bugetar nu va fi depășit în urma rectificării; sub-execuția cheltuielilor de investiții este foarte probabilă
Consiliul fiscal consideră că rectificarea bugetară nu va determina depășirea țintei de deficit bugetar stabilită pentru acest an, însă din cauza foarte probabilă a nerealizării cheltuielilor de investiții, date fiind atât experiența din 2014, cât și realizarea programului semestrial, se arată în opinia transmisă de Consiliul fiscal pe marginea proiectului de rectificare bugetară.
Agerpres.ro: Cătălin Boboc (PNL): Majoritatea PSD vrea să vândă Magistrala de termoficare
Copreședintele PNL Brăila, Cătălin Boboc, a declarat că majoritatea PSD, în frunte cu primarul municipiului, Aurel Simionescu, vrea ca în ședința Consiliului Local Municipal din 29 iulie să treacă din domeniul public în domeniul privat al municipiul Brăila Magistrala de termoficare în vederea casării și scoaterii ei la vânzare.
Mediafax.ro: Financial Times: Riscurile din România sunt în creştere
Conflictele politice, corupţia, dezacordurile cu FMI şi relaxarea politicii fiscale din România nu sunt ingrediente ale unei pieţe emergente performante, scrie Financial Times, notând că factorii negativi încep să îi depăşească pe cei pozitivi, iar riscurile sunt în creştere.
România pare să primească mai multă atenţie decât merită, în ultima perioadă, o parte bună şi o parte mai puţin bună, se arată în articol.
Hotnews.ro: Guvernul a aprobat privatizarea Rompetrol Rafinare: Va fi vandut un pachet de 26,7% pentru suma minima de 200 de milioane dolari
Guvernul a aprobat marti, printr-o Hotarare, vanzarea a 26,69% din actiunile pe care statul roman, prin Ministerul Energiei, le detine la Rompetrol Rafinare. Astfel, dupa un an si jumatate de cand Guvernul a aprobat prin Hotarare memorandumul semnat in februarie 2013 cu actionarul majoritar al Rompetrol- KazMunayGaz din Kazahstan, a fost adoptata si strategia de privatizare. Aceasta prevede vanzarea prin licitatie cu strigare a pachetului de 26,69% (11.775.349.451 actiuni) pentru suma minima de 200 de milioane de dolari. Important de mentionat este ca Executivul nu precizeaza si cand va demara procedura de licitatie.
Zf.ro: ZF Live. Valentin Ionescu,director strategie ASF: În caz de faliment, dosarele clienţilor unui asigurător sunt preluate de Fondul de Garantare
Companiile de asigurări care nu vor veni cu un plan de măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare, în urma testului de stres prezentat de ASF, vor intra probabil în administrare specială, iar dosarele clienţilor vor fi transferate la Fondul de Garantare în Asigurări, a spus la ZF Live Valentin Ionescu, director strategie şi stabilitate financiară din cadrul ASF
Agerpres.ro: Rectificarea aprobată de Guvern include și bugetarea OG privind creșterea indemnizațiilor înalților demnitari
Rectificarea de buget aprobată de Guvern în ședința de marți include și bugetarea ordonanței care prevede creșterea indemnizațiilor pentru înalții demnitari, au precizat surse guvernamentale.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă, a afirmat, după ședință, că Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară pe 2015 în forma propusă de Ministerul Finanțelor.
B1.ro: Persoanele fără venituri vor beneficia de ajutoare pentru alimente, potrivit unei hotărâri luate în ședința de marți a Guvernului
Guvernul a adăugat marți o nouă categorie de persoane care vor beneficia de ajutoare pentru alimente, și anume, persoanele fără venituri. De asemenea, limitele de venituri din pensii şi indemnizaţii de şomaj eligibile pentru primirea ajutoarelor alimentare se măresc de la 400 de lei pe lună la 450 de lei, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Guvernului.