Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Mii de hectare parjolite de seceta. Ce solutii are ministrul Agriculturii?

terenuriGuvernul a cerut acordarea de fonduri europene prin planul Junker pentru refacerea infrastructurii principale de irigatii, la care se adauga fondurile nerambursabile disponibile prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a lansat un ambitios plan de investitii, in valoare de 315 de miliarde de euro. Autoritatile de la Bucuresti vor ca prin acest plan sa atraga circa un miliar de de euro pentru refacerea infrastructurii principale de irigatii, pe lista fiind si finalizarea lucrarilor la Canalul Siret-Baragan, disputat in trecut de Ministerul Agriculturii si Departamentul Marilor Proiecte, condus la acea vreme de Dan Sova, care si-a adjudecat proiectul.

In cazul in care proiectul nu va fi aprobat de autoritatile de la Bruxelles, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune ca este nevoie de consens politic, astfel incat, indiferent de culoarea politica a celor care ne vor conduce de-a lungul timpului, sa se aloce fonduri suficiente de la bugetul de stat pentru finalizarea lucrarilor la proiectul inceput de Nicolae Ceausescu, cu mai bine de 27 de ani in urma. Pana acum, s-au platit mai mult de 132 de milioane de euro pentru cei 50 km de canal la care s-a lucrat in ultimii 20 de ani, din care mai puţin de 6 sunt funcţionali. Canalul ar urma sa aiba 198 de kilometri.

Canalul Siret-Baragan ar uni barajul de la Calimanesti, Vrancea, cu Lacul Dridu, lalomita, devenind astfel cea mai importanta investitie in agricultura si ar putea genera un plus de 250 de milioane de euro la bugetul de stat, insa proiectul nu a mai primit fonduri in ultimii doi ani.

Ramane problema infrastructurii principale de irigatii, a statiei de pompare si a canalului magistral, care din pacate nu se pot reabilita din fonduri europene. Avem insa planul Juncker pentru care am aplicat si noi pentru un proiect de un miliard de euro. Sper sa avem succes, dar daca nu vom avea, exista deja in Parlament un proiect de lege si daca partidele politice vor ajunge la consensul politic pe care eu il propun vom putea avea o suma suplimentara, in fiecare an, pana in 2020, pentru infrastructura principala de irigatii”, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Acesta a precizat ca un raspuns din partea Comisiei Europene pe planul Juncker este asteptat in luna septembrie a acestui an, iar daca nu va exista resursa europeana, suma alocata anual va depinde de bugetul de stat „cat poate sa suporte” si de ceea ce va insemna „acel acord politic la care ma gandesc”.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a subliniat ca inca din 2012 s-au cautat solutii pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigatii, iar pentru cea secundara au fost investite pana in prezent numai din fonduri europene circa 140 de milioane de euro.

Din anul 2012 si pana in prezent avem investiti 140 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare pentru o suprafata de peste 300.000 de hectare. Am deschis in urma cu cateva zile o noua masura din PNDR pentru a primi proiecte pentru cei care s-au constituit in organizatii de irigatii si dupa ce vom face si aceste investitii inca 400.000 de hectare vor fi reabilitate prin fonduri europene ca infrastructura secundara. Pentru prima data avem o alocare uriasa, adica 140 de milioane de euro plus 430 milioane de euro, respectiv 570 de milioane de euro pe proiecte care sunt in implementare sau pentru care primim proiecte in momentul de fata. Cred ca daca putem merge in paralel cu cele doua componente, infrastructura principala si secundara, cu siguranta in urmatorii ani vom rezolva si aceasta problema legata de irigatii.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a precizat ca anul acesta desi au fost contractate pentru irigatii peste 300.000 de hectare, pana in prezent au fost irigate doar 160.000 de hectare de culturi agricole, iar seceta a afectat deja o marte parte din culturile agricole.

Au fost contractate in acest an 300.000 de hectare si s-au irigat undeva la 160.000 de hectare. Marea problema pe care o avem este legata de costul pe care trebuie sa il plateasca fermierii si pe de alta parte de infrastructura pe care o avem”, a adaugat oficialul MADR.

Pe 14 iulie a fost lansata submasura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice” – a) Componenta irigatii.  Alocarea financiara totala aferenta PNDR 2014-2020 de 435.294.118 de euro (FEADR + Buget National), respectiv de o alocare financiara aferenta sesiunii 2015 de 218.000.000 de euro (FEADR + Buget National).

Submasura poate fi accesata de organizatii/federatii ale utilizatorilor de apa infiintate in conformitate cu legislatia in vigoare, constituite din proprietari/utilizatori de terenuri agricole.

Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile si nu va depasi 1.000.000 de euro/proiect pentru sistemele de irigatii aferente statiilor de punere sub presiune, respectiv 1.500.000 de euro/proiect pentru amenajarea sistemelor de irigatii aferente statiilor de pompare si repompare.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor