In contextul in care jumatate din livezile din Romania se afla in declin si nu pot produce la capacitatea lor maxima, Ministerul Agriculturii isi propune, prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala (2014-2020), sa reabiliteze peste 35.000 de hectare de livezi, a anuntat seful MADR, Daniel Constantin.
Tin foarte mult la Masura 4.1. – Investitii in exploatatii pomicole, deoarece nu avem o situatie foarte buna la nivel national. De aceea, nici nu avem produse nationale in pietele autohtone, atat cat ar trebui. Vedem ca se importa destul de mult. Jumatate din livezile din Romania sunt in declin si nu mai au capacitatea sa produca asa cum ar trebui. De aceea am venit cu un sprijin, pe urmatorii sase ani, de 350 de milioane de euro. Vrem sa reabilitam 35.000 de hectare cu livezi in perioada urmatoare. Totodata, avem o alta masura care se refera la procesarea produselor din zona de pomicultura, pe care sper ca fermierii sa o acceseze in numar cat mai mare, a declarat Daniel Constantin, in cadrul Caravanei PNDR 2020.
Patrimoniul pomicol romanesc a inregistrat un declin continuu in ultimii cinci ani, de la 207 de hectare la numai 142.000 de hectare ocupate cu livezi in prezent. Conform datelor MADR, productia autohtina totala de fructe asigura circa 60% din cererea nationala. Specialistii in pomicultura considera ca o problema majora a acestui sector este determinata de faptul ca 90% din fermele existente sunt mai mici de trei hectare, deși ar trebui să existe ferme viabile de 10 – 20 de hectare.
Potrivit AFIR, fermerii pot depune in prezent proiecte cu finantare europeana pe Masura 4.1. – Investitii in exploatatii pomicole, in cadrul careia pot accesa fonduri europene nerambursabile de pana la 450.000 de euro, in cazul fermelor mici, si de aproape 1.050.000 de euro, in cazul formelor asociative care investesc intr-un lant integrat de productie, procesare si comercializare.
Tara noastra are alocata prin PNDR 2014 – 2020 o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala.
Sursa: www.stiriagricole.ro