Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, considera ca o dezbatere concreta despre cultura de soia modificata genetic va avea loc doar atunci cand o companie producatoare va obtine autorizare in Uniunea Europeana si va propune o varietate de soia modificata genetic pentru agricultura comunitara, precum si pentru cea din Romania.
Discutia despre soia modificata genetic nu a ajuns inca la maturitate in societate. In randul fermierilor lucrurile sunt cat se poate de clare. De asemenea, in randul cercetatorilor, si aici lucrurile sunt foarte clare in sensul ca asteapta o astfel de decizie care trebuie sa fie din partea Comisiei Europene sau a Guvernului roman, a declarat Daniel Constantin, la TVR.
Ministrul Agriculturii a precizat de asemenea ca in cadrul Comisiei Europene se doreste ca fiecare stat membru sa aiba posibilitatea sa decida daca doreste sau nu sa cultive soia modificata genetic.
In momentul in care vom avea un produs certificat de catre autoritatea europeana atunci Romania va trebui sa supuna dezbaterii publice daca doreste sau nu sa introduca acel produs in cultura. Momentan nu avem un asemenea produs. Poate in 2016-2017 vom avea asemenea dezbateri, a mai spus ministrul.
Daniel Constantin a amintit totodata ca fermierii care cultiva soia vor primi in acest an un sprijin cuplatĀ de 325 de euro pe hectar. Pentru sprijinul cuplat soia si celelalte culturi si zootehnie, incurajam samanta certificata romaneasca si, pe de alta parte, materialul genetic romanesc. Pentru soia, neavand in acest an in Romania samanta autohtona, am acceptat plata si pentru cine a folosit in cultura soia de provenienta straina, a mai precizat Daniel Constantin, pentru sursa citata.
Suprafata cultivata cu soia a crescut anul acesta cu circa 15.000 de hectare fata de nivelul inregistrat anul trecut, atunci cand in tara noastra existau aproape 75.000 de hectare cu soia.
Romania importa soia, inclusiv cea modificata genetic, din Brazilia sau Argentina, in valoare de peste 200 de milioane de euro anual.
Sursa: www.stiriagricole.ro